Vajkrém recept

Vajkrém
Vajkrém
15 perc / előkészület: 5 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (37)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mikor cukrásznak tanultam anno, akkor jártunk Kabinetre. Ez mondhatni az iskolán belül történt, csak más épületben. Ez gyakorlati oktatás volt, mikor tanártól tanulhattunk gyakorlati dolgokat. Ott használtuk ezt a receptet egy apró különbséggel: a cukrászok (legalább is ott, ahol én megfordultam akkoriban) krémport használtak, nem pudingport. Szinte talán ugyanaz, de nekem itthon így bevált.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Egy 26 cm átmérőjű torta betöltésére alkalmas mennyiséget kapunk ezekből a hozzávalókból.

Ha adunk hozzá ízlés szerint: - keserű kakaóport   ->  csokoládé torta
- rum aroma + áttört gesztenyepüré  ->  gesztenye torta
- eper vagy más gyümölcs  ->  epres vagy más gyümölcsös torta
- rum aroma + darált dió ->  dió torta

ha a felét keverjük be kakaóporral, akkor csinálhatunk fele csokikrémes, fele vanília krémes szeletet, tortát vagy roládot

Ez egy alapkrém, amit szinte bármivel lehet ízesíteni.

receptjellemzők

konyha: magyar
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: édes krém
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
diéta: gluténmentes, tojásmentes
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

vaníliás krém, cukrász alapkrém
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A pudingot a csomag hátulján feltüntetett leírás alapján elkészítjük.
  2. Mikor kihűlt, a szobahőmérsékletű margarint géppel kikeverjük, és a pudingot darabokban adjuk hozzá. Csomómentesre keverjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 14
össznézettség: 50 470
elküldve: 5
receptkönyvben: 532
elkészítve: 7/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Becsei Ágnes

Mióta szakács: 2010.02.23.
100 recept
hirdetés

Hozzászólások (37)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Pillangó73
Pillangó73 v, 2014-09-07 12:39

Szia!Van valami titka annak,hogy ne ikrásodjon be amíg készítem?Egyszer sem sikerült,pedig már nekifutottam párszor.Pedig:a puding ki volt hűlve;a vaj és a puding is szinte egyforma hőmérsékletű volt;a vajba adagonként kevertem a pudingot...Mi a trükkje hogy ne ikrásodjon be mire elkészül?Nagyon köszi a segítséget!!!

CukiNikoca
CukiNikoca p, 2014-05-02 23:50

Szia!

Lehet hülye kérdés, de a cukrot és a vaníliás cukrot a pudingba kell keverni, ugye?

Köszönöm. :)

flava
flava p, 2013-12-27 19:54

Ha olvasztott csokit szeretnek belekeverni es nem kakaoport abbol mennyi kell-lehet bele tenni hogy az allaga jol megmaradjon? Es mikor kell hozzakeverni a csokit?
Valaki irja meg , legyszi!
koszi

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi cs, 2014-05-08 09:29

Nem tudom sajnos, mert olvasztott csokit még nem tettem bele, de én úgy 15-20 dekára saccolnám. Ha elkészítetted, akkor írd meg kérlek milyet lett. Mindenesetre, ha felolvadt a csoki, akkor ne hűljön teljesen ki, de ne legyen meleg mikor hozzáadod, és folyamatosan keverd. Ha kicsit darabos lenne, akkor is keverd tovább, úgy gondolom agy összeáll. Üdv: Ági

Pillangó73
Pillangó73 v, 2013-11-24 14:08

Szia!
Barbie tortát szeretnék készíteni.Ezt a krémet használhatom a torta díszítésére is,úgy,hogy habzsákból nyomom? Szerinted előtte átkenjem ezzel a krémmel a piskótát vagy rögtön nyomhatom a "csupasz" piskótára? Köszönöm a segítséget! Üdv:Judit

marti48
Marti48 / marti48 v, 2013-07-07 13:23

Kedves Agi!

Nincs veletlenül szendvicsre valo (sos) vajkrem recepted? Arra gondolok, amit otthon minden üzletben arulnak, (sima, v. izesitett) itt sajnos nincs. Probalgattam bar, de nem lett "az az igazi". Elöre is köszönet!

Az oldalad nagyon jo, latszik, hogy "szakmabeli" vagy!

Üdvözlet!
Marti

bara20
bara20 sze, 2013-02-27 20:41

Kedves Ági!

Nagyon tetszik ez a krém recept! Én tortát szeretnék bevonni vele.Használható ez a krém habzsákos szegélydíszítésre is?Elég kemény, nem esik össze hamar?

kabimaci
kabimaci sze, 2012-12-26 23:41

Szia!
Tetszik a recepted,én gyümölcskrémet szeretnék csinálni belőle,van javaslatod,hogy ne csapódjon ki?Sajnos sokszor járok így :( Köszi.

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi szo, 2013-01-05 17:10

Szia! Én is szoktam úgy járni, ha pl. ebbe a krémbe málnát teszek. Az lédús gyümölcs, tehát előfordulhat.... Megkérdezem a volt cukrász oktatómat majd, hogy mit lehetne ez ellen tenni. Üdv: Ági

Cserrygo
Cserrygo v, 2012-12-16 14:20

Hű, erre én is azt mondom, hogy feltétlenül ki fogom próbálni! :D Köszi a feltöltést! ^^
Puszi - Eri

Cathy01
Cathy01 cs, 2011-06-23 18:00

Nagyon szepen koszonom Agi!
Annyit meg szeretnek megkerdezni, hogy szerinted hol tudok marcipant vagy fandant szerezni a befedeshez?(Budapesten) Olvastan olyat hogy tesco....
Valamint hogy szerinted kezdokent hogy jarok jobban? Marcipan vagy Fandan a fedeshez? Ja es fekete szin kellene nekem:)
Bocsi a sok kerdesert!
Koszi elore is!

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi cs, 2011-06-23 20:43

Szia!

Én marcipánt vagy a Tescoban vagy az Intersparban veszek, de inkább utóbbi, mert ott olcsóbb. Szerintem kezdőként a formázható fondanttal járnál jobban, mert könnyebben lehet kinyújtani és nem szakad olyan könnyen, mint a marcipán. Fekete az nem tudom, hogy van-e, de én a fondant egy hölgytől szoktam beszerezni. E-mailben megrendelem nála, és írásban megegyezünk mindenben. Ha gondolod megadhatom az e-mail címét?!

Üdv: Ági

Cathy01
Cathy01 sze, 2011-06-22 17:12

Sziasztok!

Nekem az lenne a kerdesem, hogy ez a vajkrem marcipan bevonat ala is jo e?
Valamint, hogy a marcipan bevonatot hogy tudnam fenyesse tenni?

Koszi elore is!

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi cs, 2011-06-23 17:00

Szia!

Ez a vajkrém minden alá jó, legyen az: marcipán, olvasztott fandan, formázható fondan.... Én a marcipánt és a cukormasszát is úgy szoktam fényesíteni, hogy vizes kézzel átkenegetem. Azért kézzel, mert akkor így nem kerül rá túl sok víz és nem ázik.

Üdv: Ági

Pilchard
Pilchard v, 2011-06-12 19:01

Nagyon szuper ez a vajkrém,a sima vajkrém nekem nem jön be,mert nagyon tömény,de így pudinggal szuper.Én fondant alá használtam,és muffinra is,nagyon jó mindkettőhöz.Ezentúl csak ezt fogom használni!!

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi p, 2011-04-22 13:11

Kedves Bettuska!

Fondant alá is kitűnő, nem áztatja el, én tettem már rá ostya lapot is, fondant is.... Sőt, fondant alá tejszínhabot is!

Neeroofo! Köszönöm elismerő szavaidat! Jó sütögetést kívánok mindenkinek!

Üdv: Ági

Neeroofo
Nérofó / Neeroofo p, 2011-04-22 13:01

Csak tejszínes pudingporom volt itthon, de megcsináltam vele és így is nagyon- nagyon finom lett. Ezentúl csak így töltöm a tortákat!
Köszi,
N

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi k, 2010-12-14 09:35

Szia beginner! Nem baj, ha bekeményedik pudingosan,, mert pont ez a célja. Először a margarint keverd ki alaposan, és kis adagokban (pl.: kanalanként) add hozzá a pudingot. Így nem kellene, hogy darabos vagy csomós legyen, mert én is így szoktam csinálni. Mindig akkor add hozzá a következő kanál pudingot, amikor már az előzőt jól elkavartad. Sok sikert hozzá! Üdv: Ági

beginner
Bloemcake / beginner szo, 2010-12-11 14:52

Sziasztok!
Szeretnék tanácsot kérni a vajkrém elkészítéséhez. Ha hagyom kihülni a főzős pudingot, akkor az bekeményedik. Ha pedig ezt keverem össze a margarinnal, akkor darabos lesz. Ha pedig nem hűl ki teljesen a puding, akkor felolvasztja a margarint. Olvastam valahol, hogy szórjunk porcukrot a pudingra, nehogy bebőrösödjön, de ettől még "pudingosan kemény" lesz ha kihűlt. Arra is gondoltam, hogy kevergetem, hogy ne szilárduljon úgy meg, de az túl hosszú idő. Mi a trükkje ennek a krémnek?

tusezs
tusezs szo, 2010-10-30 23:36

Kedves Koti!
Nagyanyám isteni kávétortát sütött,próbáld ki ezt a kávékrémet: 2dl erős feketekávéban elkeverünk 4 kávéskanál lisztet,ezt péppé főzzük (ez felel meg a fent említett pudingnak) beleolvasztunk 6-8dkg összetördelt étcsokoládét, hozzáadunk 10 dkg cukrot .Amikor kihűlt habosra keverjük 24dkg vajjal, vagy margarinnal. Még ízlés szerint ebben a fázisban édesítjük porcukorral (ő vaniliás cukrot tett még hozzá,ami porcukor volt, amiben vaniliarudat tárolt)

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi szo, 2010-10-30 14:15

Szia Koti72! Elnézést, de nem volt időm mostanában erre járni, és írni. De most itt vagyok! ;-)

1. Én is mindent Rama-val készítek, így ezt is. Nem akarlak elszomorítani, de de én nem ajánlanám a vajat a margarin helyett, mivel ízre is más és állagra is. Bár kipróbálhatod, de az drágább is, főleg nagyobb mennyiségnél. Én a Rama-t tudom ajánlani, próbáld ki először azzal. Nem lesz tömény margarin íze, ezért kezeskedem!

2. Még utána kell nézem! Mi nem szoktunk kávékrémeset enni, de tudom, hogy volt olyan torta, amit azzal töltöttünk. Majd megírom ide! Üdv: Ági

csenli
csenli szo, 2010-10-30 14:27

 Sziasztok!

Én anno, mint cukrász tanuló úgy tanultam, hogy a lefőtt kávét cukorral sziruppá főztük. Ezt adagoltuk a krémhez.

Koti72
Bloemcake / Koti72 szo, 2010-10-16 21:35

Kedves Ági!
Két kérdésem lenne:
1. Nem szeretem a margarint, esetleg R.kockát használok sós sütihez. Kiváltható a margarin vajjal, ugye?
2. Kávékrémet hogy készítenél kellemesen finomat? Ezzel az alapkrémmel, vagy valami más úton-módon?
Köszi!

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi szo, 2010-10-02 14:26

Kedves Mokika! Igen, ezt az alapkrémet bármilyen ízűvé lehet alakítani, változtatni. Várom a torta receptedet! ;-)
U.i.: A kabinetet mi annak is fogtuk fel, valami féle titkos találkának! :D

Mokika
Mokika / Mokika szo, 2010-10-02 14:10

SZIASZTOK!

TEGNAP ELKÉSZÍTETTEM EZT ÉS CITROMOSRA "ALAKÍTOTTAM" 1 NAGY CITROM LEVÉVEL ÉS RESZELT HÉJÁVAL. MAJD FELTESZEM A KÉSZ TORTÁT,MINDENESETRE KÖSZÖNÖM A RECEPTET ÁGI,NEKEM NAGYON BEJÖTT!
UTÓIRAT,EGY KIS MOSOLY KEDVÉÉRT: AMIKOR SZAKKÖZÉPBEN KOLLÉGIUMBAN LAKTAM ÉS A VENDÉGLÁTÓSOK MINDIG MENTEK A KABINETRE,NAGYON IRIGY VOLTAM,MINDIG AZT HITTEM AZ VALAMI TITKOS TALÁLKA!!! :-) :-) :-)

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi sze, 2010-09-01 11:39

Szia Renáta!

Igen ízlés szerintinek mondanám, de a kakaóval (keserű kell bele) óvatosan bánj, inkább először csak világosra keverd be és kóstold meg. Ha sokat teszel bele, túlságosan is keserű kakaós lesz az íze; gesztenyepüréből én úgy szoktam egy csomagot teszek bele egy ilyen adagba + a rum aroma, de ez is ízlés kérdése. Dióval szintén, hogy ne legyen túl sok benne; mert akkor a dió között elveszik a vajkrém, és nem lesz már krém. ;-) Szerintem ez nem túl vajas, ha jóra sikerül, akkor finom lágy krémes az íze, és ha ízesíted, akkor nem is fog érződni a vaj.

Sok sikert hozzá! Üdv: Ági

Rencike24
Rencike / Rencike24 sze, 2010-09-01 11:34

Kedves Ági!

Ha ízesíteni szeretném a krémet, kb. mennyi kakaót, vagy diót, gesztenyét tegyek bele? Ízlés szerint? Kóstolgassam közben?
Igazából nem nagyon szeretjük a túl vajas krémet, de mivel van benne puding is gondolom nem annyira érződik rajt!

Válaszodat előre is köszönöm: Renáta

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi szo, 2010-07-03 17:13

Ne haragudj, de másfél csomag pudingport tettél bele? Amit a képen látsz az is 5 dl tejből van, és mindig is annyiból szoktam csinálni. Ha lé lenne, akkor nem tudnék ezzel tortákat, süteményeket tölteni. NEM sok a tej! Talán a pudingpor nem volt elég, amit beletettél vagy a márkája miatt esetleg talán kicsit több kellett volna bele, de nem hiszem. Egy zacskóban 4 dkg van, de 6 dkg kell bele. Nekem mindig besűrűsödik, eddig mindenki másnak is sikerült, akinek megadtam a receptet, és ahogy olvasható is, én ezt így tanultam. Minden héten többen is ez alapján a receptúra alapján készítettük el az alapkrémet az iskolához tartozó Kabineten a süteményekhez és tortákhoz. Próbáld meg újra talán, ahogy le van írva; és használj Dr. Oetker pudingport. Sok sikert hozzá!

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi h, 2010-05-31 16:23

Szia!

"ajánlat

Egy 26 cm átmérőjű torta betöltésére alkalmas mennyiséget kapunk ezekből a hozzávalókból."

Ha keverek hozzá keserű kakaóport, akkor csoki krémet kapok a csokis tortához; ha rum aromát és áttört gesztenyepürét, akkor gesztenyés krémet a gesztenyetortához. Ez egy alapkrém, amit ha ízesítesz kedved szerint, akkor készíthetsz vele tortát, szeleteket, roládokat...

Üdv: Ági

244