Sajtos stangli 4. - egyszerű, omlós recept

1 adag
1051
kcal
Sajtos stangli 4. - egyszerű, omlós
Sajtos stangli 4. - egyszerű, omlós
receptkönyvben hozzászólások (263)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A receptet egy idős nénitől kaptam, mikor elsőnek megsütöttem, rájöttem milyen egyszerű, és gyorsan elkészíthető. Én mindig füstölt sajttal készítem, ezért nem teszek bele annyi sót.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

A zsírtól lesz omlós.Ha valaki nem szereti a köménymagot, szezámmaggal is megszórhatja, vagy ha úgy tetszik, simán sajttal is fincsi. Ha túl ragadós lenne a tészta, akkor kis lisztet tegyünk hozzá. Mikor kinyújtottuk, próbáljunk a téglalapalakra törekedni, vágjuk fel derelyevágóval, ne szedjük szét a rudakat, hanem hagyjuk egyben, és így könnyebb tojással is megkenni, majd a sajttal megszórni.

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sajtos rúd, omlós sajtos rudak köménymaggal
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk kevés langyos tejben.
  2. A kimért lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a margarint, a zsírt, a tojássárgákat, a fele reszelt sajtot, a tejfölt, sót, végül a felfuttatott élesztőt.
  3. Összegyúrunk minden anyagot alaposan. Negyed órát pihentetjük.
  4. Majd lisztezett deszkán kinyújtjuk, és derelyevágóval rudakat vágunk.
  5. Hogy szebb színe legyen, pici fűszer pirospaprikával megszórhatjuk, és úgy kenjük be kissé felvert tojással.
  6. Egész köménymaggal és a megmaradt reszelt sajttal megszórjuk.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és megsütjük.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 950 Ft
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 381 161
elküldve: 486
receptkönyben: 6 231
elkészítve: 464/586
Facebookon megjelent: -

szakács

Iluska

Mióta szakács: 2011.04.25.
346 recept

Hozzászólások (263)

zhall
zhallcs, 2014-09-11 10:53

Köszönöm a receptet!Ma megcsináltuk itthon családi kooprodukcióban és valóban nagyon finom!Mivel zsír nem volt itthon,hat evőkanál olajat tettem bele,de így is tökéletes lett.Igen...testi erővel kellett védeni hogy maradjon vacsi utánra is! :)

hopedaddy
hopedaddysze, 2014-08-20 15:21

Köszönöm a receptet, nagyon finom lett, olyat kerestem amiben zsír is van, valahogy puhábbak lesznek azok az élesztős receptek tőle, hiába a régi öregek tudtak azért valamit :) Nem volt itthon rétesliszt így sima liszttel készült és így is csodás lett, gyorsan kész van , csak ....kevés :) Köszönöm még egyszer, elmentettem!

ilus74
ilus74sze, 2014-08-20 18:10

Azért ígérd meg,legközelebb megpróbálod rétesliszttel is,mert akkor még jobban odaleszel érte.Örülök,hogy finom lett!Szép napokat! :-))

hopedaddy
hopedaddyszo, 2014-08-16 21:13

Szia most szeretném megsütni a receptedet és kérdezni szeretném, hogy milyen vastagra nyújtsam a tésztát és mekkora rudakat vágjak belőle? Válaszodat előre is köszönöm!

ilus74
ilus74v, 2014-08-17 15:07

Szió!1 cm-re nyújthatod,és amilyen hosszúságú neked tetszik,olyanra vágd.Én általában 8-10 cm-re szoktam,de ezt mindenki maga dönti el.Jó sütést!! :-))

sipiandi
sipiandik, 2014-07-08 17:55

Már sokszor megsütöttem, a család kedvence. így tökéletes a recept ahogy van. Mindig jól sikerült! Köszönet érte!

ilus74
ilus74sze, 2014-07-09 10:08

Köszönöm! :-)) További sikeres sütést,és szép nyarat!

sabatini29
sabatini29v, 2014-06-22 19:48

Kedves Ilus74!
Én már megszámolni sem tudom hányszor sütöttem meg ezt a receptet, de hálát adok neked hogy felraktad és közkincsé tetted. Én mindig elfelejtek rétes lisztet venni, de garantálom, hogy sima lisztből is ugyanolyan csodás omlós, és finom.Annyi talán, hogy kicsivel több lisztet teszek bele, (3-4 evőkanállal) de legalább annyival is több lesz belőle. Én a tetejére, sajtot, és szezámmagot is tettem rá, és CSODA lett belőle. Kipróbáltam még azt is, hogy a tetejét amikor megkenem egy kis tojásfehérjével, én a fehérjébe szoktam belecsempészni egy kis fokhagyma granulátumot (szárított), csak éppen egy picit, és nagyon finom pikáns ízt ad neki. Aki megkóstolta még nem jött rá mi van a tetején ami pikáns ízt ad neki. Nagy sikerem van vele, a család és a kolléganőim között is. De mindig azt szeretik ha én sütöm meg nekik is. A disznózsír igen is kell bele, mert attól omlós. De tapasztalataim szerint zsír és zsír között is van különbség. Annak üzenem akinek nem úgy sikerült ahogy várta, próbálja meg újra, és tapasztalat teszi a mestert.
ÉN csak annyit tudok mondani ILUS74 mondani, KÖSZÖNÖM hogy felraktad ezt az idős nénitől kapott receptet, és csak így tovább.

ilus74
ilus74k, 2014-06-24 11:40

Hát nagyon köszönöm az élménybeszámolódat,és örülök,hogy neked is kedvezhettem vele és népszerű lett nálatok is....Szép napot,és további sikeres sütést!! :-))

alice34
alice34p, 2014-05-30 21:19

sima liszttel nem lehet sutni ? most lattam hogy retes liszt van oda irva :/

ilus74
ilus74szo, 2014-05-31 20:01

Én még nem sütöttem azzal sosem,mert rétes liszttel lesz finom,és jó. :-))

alice34
alice34p, 2014-05-30 20:25

Holnap.lesz a.lanyom szulinapi bulija es nagyon gondolkozok ezen a recepten bemerjem vallalni vagy ne

ilus74
ilus74p, 2014-05-30 20:52

Szia!Simán.Persze ,nem kell ettől rettegni...én vagy 20 ismerősömnek odaadtam és mindenkinek tuti befutó lett.A lányod is majd meglásd örülni fog neki!!Hajrá!! :-))

paff2000
paff2000k, 2014-05-13 18:14

Kedves Iluska! Én megcsináltam! Olyan lett, mint a sajtos rúd: eleve semmi köze a sajtos stanglihoz. Ez az egyik. A másik meg hogy ha még egyszer RÉTESLISZTEL sütök felakasztom magam. Amúgy "köszi" a receptet....

ilus74
ilus74k, 2014-05-13 19:27

Ha neked nem tetszik ez a recept,az már a te bajod a lényeg,hogy kb;240 embernek igen,és ők igenis tudják mért kell rétesliszttel sütni,te meg inkább tedd 'azt' amit akarsz. :-)))

MOZSUZSI
MOZSUZSIszo, 2014-03-22 07:45

Kedves Iluska! Köszönöm a receptet. Rendben megsütöttem a rudakat, s szerintem semmi gond nincs vele, kizárólag a sót növeltem meg. Közben eszembe jutott anyukám egyik sütési fortélya, hogy a sütőpapir alatt kizsirozta a sütőlapot. Én is igy tettem, s igy biztosan nem ragad le. Üdvözlettel Zsuzsa

ilus74
ilus74v, 2014-03-23 18:07

Nagyon örülök,hogy te is elkészítetted.Viszont fölösleges a sütőpapír alatt pluszban bekenni zsírral,mert egyébként sem ragad le.Szép napot! :-))

BrigiKE25
BrigiKE25v, 2014-03-16 18:18

Kedves Iluska! Olvastam, hogy sokan hasznaltak kokuszzsirt (ez egyenlo a kokuszolajjal vajon?). A disznozsir helyett lehet hasznalni, vagy az mindenkeppen kell bele es inkabb a margarin helyettesitheto kokuszzsirral? Ferjem nem eszik semmilyen diszno eredetu dolgot, igy muszaj vagyok valami alternativat kitalalni. Valaszod elore is koszonom! Udv.: Brigi

ilus74
ilus74h, 2014-03-17 18:44

Szia!Szerintem a kókuszzsír az zsír,az olaj meg folyékony.Használj akkor sertészsír helyett kókuszzsírt,de a margarin is kell bele.Jó sütést!! :-))

hjudit56
hjudit56v, 2014-03-16 11:16

Nagyon sokszor elkészítettem már,az egész családom imádja!Köszi a receptet,nem szeretek sütni,de ez kivételesen egyszerű és finom!

zsuzsika22
zsuzsika22cs, 2014-02-20 17:59

Kókuszzsírral és füstölt trappista sajttal készítettem, többször is, és mindig tökéletes lett, köszönöm a receptet! :)

maya52
maya52h, 2014-01-27 00:06

Sziasztok én biztos nem jól csináltam, nekem sótlan zsír izű sörnyű rossz lett

flava
flavah, 2014-04-14 16:10

Mert ne csinaltad volna jol?? En is megsutottem es nekunk sem tetszik. Sotlan , zsir izu nemfinom. Keresunk masik receptet, kesz.

diorissimo88
diorissimo88v, 2014-09-07 19:25

Én már korábban többször megsütöttem, a recept jó, valamit ti csináltok rosszul,mert nekem pl. sikerül mindig.

ilus74
ilus74sze, 2014-04-16 08:57

.....csak egy a fura az egészben,hogy a 238 kommentelőnek érdekes módon;mégis jó!!!
Szerintem is keress egy másikat.....

kovacsnekatica
kovacsnekaticacs, 2014-01-23 22:34

Elkészítettem, és isteni lett. Köszönöm, nagyon jó recept. Belül omlós volt, kívül ropogós. Igaz két percre ráhúztam a grillezőt.

marti48
marti48k, 2014-01-14 15:48

Kedves Iluska!

Annyit lelkesedtem a recepteddel kapcsolatban, hogy kicsit rossz a lelkiismeretem, mert vegülis a Nagymamam (Váncza) receptkönyveben talaltat keszitettem el, es fel is tettem. Ebben joval kevesebb a zsiradek, es sütöporos - ez Volt az oka... Remelem, hogy nem haragszol, es talan meg kedvet is kapsz ezt a valtozatot kiprobalni...

Üdvözöllek, Marti

ilus74
ilus74k, 2014-01-14 20:09

Meg sem fordult a fejemben,hogy haragudjak.Én próbáltam már pár sütőporos stanglit,sós rágcsálnivalót és nekem nem jött be egyik sem,talán épp a sütőpor miatt.Azért köszi! :-))

kuchen
kuchenh, 2014-01-06 21:33

Kedves Illuska!

Recepted gyerekkoromra emlékeztet, csupa szép emlék. Amint lehet el is készítem a családomnak.

Köszönettel, Kuchen

benari
benarip, 2014-01-03 19:51

Kedves Iluska! Beállok a sorba.Nagyszerű a recept,nagyon finom a stangli,azt hiszem ezután csak ezt fogom sütni.Millió köszönet a receptért.Boldog Újévet kivánok.Üdv.benari

ilus74
ilus74v, 2014-01-05 11:21

Én is Boldog Új Évet Kívánok!-és további sikeres sütést,főzést,recept keresést nálam és persze másnál. :-))

anyamaci 22
anyamaci 22p, 2014-01-03 17:42

A lányommal elkészítettük Karácsonyra.Nagyon finomra sikerült! 2 nagy gáztepsivel lett belőle,és bő egy nap alatt elfogyott (a beigli és a méteres rovására) Szilveszterre is megsütöttem,és még finomabb lett,talán,mert valamivel több,mint félórát pihent.Nekem bevállt ez a recept,köszönet érte Iluskának!

ilus74
ilus74v, 2014-01-05 11:19

Iluska köszöni szépen,örül neki,hogy nálatok is bevált ez a finomság... :-))

Radóanyu
Radóanyup, 2014-01-03 14:40

Szilveszterre elkészítettem. Keveseltem a sót, ezért 2 kkanállal tettem, de még így is kellett volna még egy fél bele. Valószínű a zsír miatt. Különben nagy sikere volt. Köszönöm.

házikenyér
házikenyérsze, 2014-01-01 21:24

Kedves Ilus74!
Én is gyarapítom azok táborát, akik megsütötték a sajtos rudakat. Nagyon sokat vártam a recepttől, talán éppen ezért is nagy volt a csalódás a végeredmény láttán. Nem hibáztatom a recept arányait, biztosan az én "gépezetembe" csúszott a hiba, ennyi pozitív értékelés láttán.
A disznózsír helyett kacsazsírt használtam, amitől elég karakteres, számomra disszonáns ízt kapott a sajtos, ami nyilván egyéni szoc. probléma. Nem tudom, hogy a másfajta zsír használatától-e, de túlzottan lágy, zsíros volt a tészta, és sütés után annyira omlott, hogy alig néhány db-ot tudtam csak törés nélkül levenni a sütőlapról. Ez még csak hagyján, de - hasonlóan másik hozzászóló társamhoz - nálam is ráragadtak a rudak a sütőpapírra annyira, hogy egyenként kellett azokat meghámoznom. (Jó szórakozás volt a szilveszteri buli előtt, és a hajammal sem kellett sokat vacakolnom, mivel az magától felállt... )
Sütési idő az előírt 200 fok mellett kb. 25 p/tepsi volt. Szóval el nem tudom képzelni, hogy mit és hol rontottam el... A sütőpapírra korábban is ragadt már rá sütim. A mostani negatív tapasztalatom alapján ezt lecserélem, lehet, hogy belefutottam valami ócska vacakba?? Ki hinné, hogy ezen a téren is vannak számottevő különbségek!
Konkrét kérdésem, hogy a 6 e.k. zsír olvasztott, vagy fagyott zsír? (én utóbbit adagoltam) Nem szeretném feladni a recepttel való próbálkozást, még egyszer nekifutnék a kísérletezésnek! :)
Válaszod előre is köszönöm!

annabelluska
annabelluskaszo, 2014-01-04 14:55

Házikenyérnek üzenem, hogy teflonos sütőpapírt használjon, garantáltan nem fog ráragadni semmilyen tészta.

házikenyér
házikenyérszo, 2014-01-04 23:41

köszi annabelluska! Nem ismerem a teflonos sütőpapírt sajna. Többször felhasználható? ill. hol tudom beszerezni? Előre is köszi a választ!

helgácska6
helgácska6szo, 2014-04-19 06:25

Én a szilikonost használom,sütőpapír kicsit barnás a színe de arra nem ragad rá semmi!

Legfrissebb cikkek

Sütöttél már denevért?
Sütöttél már denevért?
Közeleg a Halloween, azaz Mindenszentek és a Halottak napjának időszaka, amit nálunk természetesen kevésbé illik jókedvűen megünnepelni...
Top 10 uzsonna totyogóknak
Top 10 uzsonna totyogóknak
Otthon lévő anyukaként ha sikerül is kitalálnunk mi legyen az ebéd, a tízóraira, uzsonnára már nem mindig jut elég energia és kreativitás. Most adunk néhány ötletet!
1051