Sajtos stangli 4. - egyszerű, omlós recept

Sajtos stangli 4. - egyszerű, omlós
Sajtos stangli 4. - egyszerű, omlós
receptkönyvben hozzászólások (242)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A receptet egy idős nénitől kaptam, mikor elsőnek megsütöttem, rájöttem milyen egyszerű, és gyorsan elkészíthető. Én mindig füstölt sajttal készítem, ezért nem teszek bele annyi sót.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

A zsírtól lesz omlós.Ha valaki nem szereti a köménymagot, szezámmaggal is megszórhatja, vagy ha úgy tetszik, simán sajttal is fincsi. Ha túl ragadós lenne a tészta, akkor kis lisztet tegyünk hozzá. Mikor kinyújtottuk, próbáljunk a téglalapalakra törekedni, vágjuk fel derelyevágóval, ne szedjük szét a rudakat, hanem hagyjuk egyben, és így könnyebb tojással is megkenni, majd a sajttal megszórni.

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
sütési mód: alul-felül sütés
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sajtos rúd, omlós sajtos rudak köménymaggal

elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk kevés langyos tejben.
  2. A kimért lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a margarint, a zsírt, a tojássárgákat, a fele reszelt sajtot, a tejfölt, sót, végül a felfuttatott élesztőt.
  3. Összegyúrunk minden anyagot alaposan. Negyed órát pihentetjük.
  4. Majd lisztezett deszkán kinyújtjuk, és derelyevágóval rudakat vágunk.
  5. Hogy szebb színe legyen, pici fűszer pirospaprikával megszórhatjuk, és úgy kenjük be kissé felvert tojással.
  6. Egész köménymaggal és a megmaradt reszelt sajttal megszórjuk.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és megsütjük.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 950 Ft
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 346 438
elküldve: 465
receptkönyben: 5 938
elkészítve: 382/505
Facebookon megjelent: -

szakács

Iluska

Mióta szakács: 2011.04.25.
318 recept

Hozzászólások (242)

MOZSUZSI
MOZSUZSIszo, 2014-03-22 07:45

Kedves Iluska! Köszönöm a receptet. Rendben megsütöttem a rudakat, s szerintem semmi gond nincs vele, kizárólag a sót növeltem meg. Közben eszembe jutott anyukám egyik sütési fortélya, hogy a sütőpapir alatt kizsirozta a sütőlapot. Én is igy tettem, s igy biztosan nem ragad le. Üdvözlettel Zsuzsa

ilus74
ilus74v, 2014-03-23 18:07

Nagyon örülök,hogy te is elkészítetted.Viszont fölösleges a sütőpapír alatt pluszban bekenni zsírral,mert egyébként sem ragad le.Szép napot! :-))

BrigiKE25
BrigiKE25v, 2014-03-16 18:18

Kedves Iluska! Olvastam, hogy sokan hasznaltak kokuszzsirt (ez egyenlo a kokuszolajjal vajon?). A disznozsir helyett lehet hasznalni, vagy az mindenkeppen kell bele es inkabb a margarin helyettesitheto kokuszzsirral? Ferjem nem eszik semmilyen diszno eredetu dolgot, igy muszaj vagyok valami alternativat kitalalni. Valaszod elore is koszonom! Udv.: Brigi

ilus74
ilus74h, 2014-03-17 18:44

Szia!Szerintem a kókuszzsír az zsír,az olaj meg folyékony.Használj akkor sertészsír helyett kókuszzsírt,de a margarin is kell bele.Jó sütést!! :-))

hjudit56
hjudit56v, 2014-03-16 11:16

Nagyon sokszor elkészítettem már,az egész családom imádja!Köszi a receptet,nem szeretek sütni,de ez kivételesen egyszerű és finom!

zsuzsika22
zsuzsika22cs, 2014-02-20 17:59

Kókuszzsírral és füstölt trappista sajttal készítettem, többször is, és mindig tökéletes lett, köszönöm a receptet! :)

maya52
maya52h, 2014-01-27 00:06

Sziasztok én biztos nem jól csináltam, nekem sótlan zsír izű sörnyű rossz lett

flava
flavah, 2014-04-14 16:10

Mert ne csinaltad volna jol?? En is megsutottem es nekunk sem tetszik. Sotlan , zsir izu nemfinom. Keresunk masik receptet, kesz.

ilus74
ilus74sze, 2014-04-16 08:57

.....csak egy a fura az egészben,hogy a 238 kommentelőnek érdekes módon;mégis jó!!!
Szerintem is keress egy másikat.....

kovacsnekatica
kovacsnekaticacs, 2014-01-23 22:34

Elkészítettem, és isteni lett. Köszönöm, nagyon jó recept. Belül omlós volt, kívül ropogós. Igaz két percre ráhúztam a grillezőt.

marti48
marti48k, 2014-01-14 15:48

Kedves Iluska!

Annyit lelkesedtem a recepteddel kapcsolatban, hogy kicsit rossz a lelkiismeretem, mert vegülis a Nagymamam (Váncza) receptkönyveben talaltat keszitettem el, es fel is tettem. Ebben joval kevesebb a zsiradek, es sütöporos - ez Volt az oka... Remelem, hogy nem haragszol, es talan meg kedvet is kapsz ezt a valtozatot kiprobalni...

Üdvözöllek, Marti

ilus74
ilus74k, 2014-01-14 20:09

Meg sem fordult a fejemben,hogy haragudjak.Én próbáltam már pár sütőporos stanglit,sós rágcsálnivalót és nekem nem jött be egyik sem,talán épp a sütőpor miatt.Azért köszi! :-))

kuchen
kuchenh, 2014-01-06 21:33

Kedves Illuska!

Recepted gyerekkoromra emlékeztet, csupa szép emlék. Amint lehet el is készítem a családomnak.

Köszönettel, Kuchen

benari
benarip, 2014-01-03 19:51

Kedves Iluska! Beállok a sorba.Nagyszerű a recept,nagyon finom a stangli,azt hiszem ezután csak ezt fogom sütni.Millió köszönet a receptért.Boldog Újévet kivánok.Üdv.benari

ilus74
ilus74v, 2014-01-05 11:21

Én is Boldog Új Évet Kívánok!-és további sikeres sütést,főzést,recept keresést nálam és persze másnál. :-))

anyamaci 22
anyamaci 22p, 2014-01-03 17:42

A lányommal elkészítettük Karácsonyra.Nagyon finomra sikerült! 2 nagy gáztepsivel lett belőle,és bő egy nap alatt elfogyott (a beigli és a méteres rovására) Szilveszterre is megsütöttem,és még finomabb lett,talán,mert valamivel több,mint félórát pihent.Nekem bevállt ez a recept,köszönet érte Iluskának!

ilus74
ilus74v, 2014-01-05 11:19

Iluska köszöni szépen,örül neki,hogy nálatok is bevált ez a finomság... :-))

Radóanyu
Radóanyup, 2014-01-03 14:40

Szilveszterre elkészítettem. Keveseltem a sót, ezért 2 kkanállal tettem, de még így is kellett volna még egy fél bele. Valószínű a zsír miatt. Különben nagy sikere volt. Köszönöm.

házikenyér
házikenyérsze, 2014-01-01 21:24

Kedves Ilus74!
Én is gyarapítom azok táborát, akik megsütötték a sajtos rudakat. Nagyon sokat vártam a recepttől, talán éppen ezért is nagy volt a csalódás a végeredmény láttán. Nem hibáztatom a recept arányait, biztosan az én "gépezetembe" csúszott a hiba, ennyi pozitív értékelés láttán.
A disznózsír helyett kacsazsírt használtam, amitől elég karakteres, számomra disszonáns ízt kapott a sajtos, ami nyilván egyéni szoc. probléma. Nem tudom, hogy a másfajta zsír használatától-e, de túlzottan lágy, zsíros volt a tészta, és sütés után annyira omlott, hogy alig néhány db-ot tudtam csak törés nélkül levenni a sütőlapról. Ez még csak hagyján, de - hasonlóan másik hozzászóló társamhoz - nálam is ráragadtak a rudak a sütőpapírra annyira, hogy egyenként kellett azokat meghámoznom. (Jó szórakozás volt a szilveszteri buli előtt, és a hajammal sem kellett sokat vacakolnom, mivel az magától felállt... )
Sütési idő az előírt 200 fok mellett kb. 25 p/tepsi volt. Szóval el nem tudom képzelni, hogy mit és hol rontottam el... A sütőpapírra korábban is ragadt már rá sütim. A mostani negatív tapasztalatom alapján ezt lecserélem, lehet, hogy belefutottam valami ócska vacakba?? Ki hinné, hogy ezen a téren is vannak számottevő különbségek!
Konkrét kérdésem, hogy a 6 e.k. zsír olvasztott, vagy fagyott zsír? (én utóbbit adagoltam) Nem szeretném feladni a recepttel való próbálkozást, még egyszer nekifutnék a kísérletezésnek! :)
Válaszod előre is köszönöm!

annabelluska
annabelluskaszo, 2014-01-04 14:55

Házikenyérnek üzenem, hogy teflonos sütőpapírt használjon, garantáltan nem fog ráragadni semmilyen tészta.

házikenyér
házikenyérszo, 2014-01-04 23:41

köszi annabelluska! Nem ismerem a teflonos sütőpapírt sajna. Többször felhasználható? ill. hol tudom beszerezni? Előre is köszi a választ!

helgácska6
helgácska6szo, 2014-04-19 06:25

Én a szilikonost használom,sütőpapír kicsit barnás a színe de arra nem ragad rá semmi!

annabelluska
annabelluskav, 2014-01-12 19:50

Én papirboltban szoktam megvenni, kb. két éve használom, de nagyon bevált, ismerőseimnek is ajánlottam és mindenki örömmel használja. Próbáld ki Te is.

ilus74
ilus74v, 2014-01-05 11:17

Nekem is van ilyenem, csak lehetne nagyobb,a Lidl-ben kapható.300 x lehet felhasználni.Tényleg jó,de azért van sütőpapír is jó,hidd el. :-))

maya52
maya52v, 2014-03-16 18:17

Igen van ! Én a szilikonos sütőpapírt használom nagyon szuper!! Teflonos papírról még nem is hallottam

ilus74
ilus74cs, 2014-01-02 16:57

Lehet,sőt biztos,hogy a kacsazsír jobb ízű és egészségesebb,de szerintem 'zsírosabb',és tuti ettől lett túl omlós.Jártam már én is így,több zsír és nem maradt egyben a tésztám (persze nem ennél).
Mivel élesztős tészta,mindennek nem árt langyosnak lennie,én pl; mindent hamarabb kiveszek a hűtőből.
Vettem jónak vélt zsírpapírt a spar-ban,és a buktámat papírral együtt szedtem ki a tepsiből.Ez a papír repült is a kukába.Ja és nem szabad feladni,mert ez egy jó recept!! Hajrá!! :-))

házikenyér
házikenyércs, 2014-01-02 19:01

nagyon köszönöm, nem adom fel, újra próbálom papír és zsír csere után! :)

zsoka179
zsoka179sze, 2014-01-01 16:08

Tegnap elkészítettem és nagyon finom lett!!Tökéletes recept!Nagyon jó a tésztája. Boldog Új Évet!!!

zsalica
zsalicak, 2013-12-31 15:58

Hát elérkezett a nagy nap, ma fogom megsütni e remek sütikét, Csak egy dolog elkerülte a figyelmemet, hogy kell bele disznó zsir, nos nincsen nekem itthon ilyenem. Lehet-e a hat kanál zsirt helyettesiteni margarinnal? Ha bulizol már, akkor bocs a zavarásért, ha még van időd válaszolni, azt megköszönném. Ja, még valami: Itt nem nagyon lehet friss élesztőt sem kapni, mint már irtam Californiában élek :) Szóval a pórélesztő megfelel e ?, amit persze szintén fel fogok futtatni langyos tejben. B.U.É.K

ilus74
ilus74k, 2013-12-31 17:07

Hm,hát a zsír a lényeg bele,attól lesz igazán omlós.Porélesztő szerintem jó lesz,úgy ahogy írtad.Még sütök,főzök javában a buli ezután........BUÉK! :-))

zsalica
zsalicak, 2013-12-31 17:31

Nos eszembe jutott valami. A kisütött bacon zsirját mindig elteszem a hűtőbe, abból tudnék bele tenni, csak lehet, hogy az elviszi az izét más irányba. Szerinted???

ilus74
ilus74k, 2013-12-31 22:53

Szerintem az jó lenne bele,sőt,lehet még izgalmasabb lenne az íze...próbáld meg.....

zsalica
zsalicasze, 2014-01-01 02:03

Nos most következett el a köszönet ideje, nagyon jó lett a süti, köszönöm szépen receptet. Kész lett és jó lett, rendes lisztből és baconos zsirból :) Köszönöm hogy törodtél velem, megérte, mármint nekem :) BUÉK

ilus74
ilus74sze, 2014-01-01 17:40

Na akkor végre elkészítetted,és persze örülök,hogy te is beálltál azok sorába,akinek tetszik.Én ha van időm,mért ne válaszolnék a siker érdekében.(Szívesen máskor is bármiben..) BUÉK neked is!

NoSalty.hu
NoSalty.huk, 2013-12-31 03:14

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2013.12.30. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

egocska
egocskah, 2013-12-30 20:54

Köszönöm a receptet. Jól sikerült...DE...képzeld mi történt.
Nem volt annyi réteslisztem, így kb. 20 dkg fehér liszttel kevertem.
Egy picivel több sót tettem bele, annak ellenére, hogy a sajtot kevertem. (fele füstölt)
No és a story vége...meg kellett hámozni a rudakat :) ugyanis az történt, hogy hozzá ragadt a sütőpapír. Nem jöttem rá, miért?
Mindezek dacára, nagyon FINOM lett. Köszönöm.

ilus74
ilus74k, 2013-12-31 17:02

Ennél a receptnél senkivel nem történt ilyen....talán épp azért mert nem a recept alapján készült,vagy a sütőpapír nem bírta a hőfokot,mert én már jártam így a papírral.Üdv! BUÉK! :-))

szentkuti75
szentkuti75h, 2013-12-30 20:10

Ezer köszönet a receptért,Iluska!!
Isteni lett!!
Pedig margarint,vajat egy grammot sem használtam,csakis zsírt!/Konkrétan 35dkg/
Egyszerűen szuper lett!!! :)
Ja!A só nagyon kevés lett,igy megemeltem az adagját 1evőkanálra! ;)
Boldog Új Évet Neked is,és minden szakácskának!! ;) :)

ilus74
ilus74h, 2013-12-30 20:50

Örülök,hogy neked is bejött!!-a sok zsírtól nem lett túl omlós?,bár ha "szuper" lett,akkor ezek szerint nem.
Köszönöm,és neked is sikerekben gazdag új évet!! :-))

szentkuti75
szentkuti75k, 2013-12-31 02:01

Egyátalán nem lett tul omlós! :) Csak eszembe jutott,hogy dédmamáinknak nem volt margarin,és milyen finomakat sütöttek. :) Én már nemigen használok margarint! :) Zserbó;Beigli szintén zsírral készült! :) Ja!Olcsóbb,egészségesebb,és finomabb! :) És sima BL-55-ös lisztet használtam,nem variáltam vele! :) Én "Tipikusan"vidéki vagyok,és nem szeretek az egyszerű dolgokon kivül mást használni. :) Ha egy mód van rá,nem mérgezem magamat. :)

ilus74
ilus74k, 2013-12-31 17:05

Én is odafigyelek az egészséges ételekre,és szeretem az egyszerű,de nagyszerű recepteket. BUÉK! :-))

Legfrissebb cikkek

Húsmentes hétfő – éljen a spárga!
Húsmentes hétfő – éljen a spárga!
Végre itt a várva-várt spárgaszezon! Mindegy, hogy fehér vagy zöld kerül a tányérba, a lényeg, hogy jó sok legyen belőle.
Heti menü: tojás és sonka nélkül
Heti menü: tojás és sonka nélkül
Húsvét alatt bizonyára rengeteg tojást és sonkát sikerült elfogyasztanunk, ezért most egy ideig hallani sem akarunk ezekről. Itt egy válogatás, mely szigorúan nélkülözi őket.
Édesburgonyát a balkonra!
Édesburgonyát a balkonra!
Az édesburgonya más néven batáta nemcsak, finom, és egészséges, a krumplihoz hasonló módon rendkívül sokféleképpen elkészíthető, de van még egy kevésbé ismert tulajdonsága.
1051