Római csirkemáj recept

Római csirkemáj
Római csirkemáj
90 perc / előkészület: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (55)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy olcsó recept újságban, találtam ezt a nagyszerű receptet. Kondorosról küldte be egy hölgy, köszönet neki érte. Nem én lennék, ha nem változtatnék rajta, így a rizst én krumplira cseréltem, mert az enyémek a rizst sajnos nem nagyon szeretik.

Egy összetett ízű, szaftos finomság kerekedett belőle!

hozzávalók / 5 adag

ajánlat

Az eredeti receptben a burgonya helyett 1 pohár rizs szerepel. Ha rizzsel készül, az összerakott ételre 1 nagy pohár vizet öntünk.

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
konyhatechnológia: római tál receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

csirkemáj krumplival római tálban, májas krumplis egytál, burgonyás gombás egytálétel csirkemájjal
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A római tálat legajább egy fél órára vízbe áztatjuk.
  2. Az alját kirakjuk a szalonnaszeletekkel, kicsit az oldalára is jusson.
  3. A krumpli felét ráosztjuk, megszórjuk ételízesítővel, borssal, pici sóval. A zöldhagymát felkarikázzuk, felét rászórjuk. 2 gerezd fokhagymát reszelünk rá.
  4. A lecsepegtetett csirkemájat összekeverjük a majorannával, a fokhagyma tetejére rendezzük.
  5. A krumpli másik felével betakarjuk. Ismét ételízesítő, bors, kevés só.
  6. A gombát nyolcadokba vágva rádobjuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk, csíkokra szeljük, ráosztjuk. Ugyanezt tesszük a hámozott paradicsommal.
  7. Rátesszük az edény tetejét, és előmelegített sütőbe toljuk 50 percre (nem kell alá sem víz, sem zsiradék, a füst. szalonna és az újkrumpli ezt megoldja.)
  8. Levesszük a tetőt, rászórjuk a reszelt sajtot, és 10 perc alatt a tetejét pirosra sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x30 cm
  • költség: 1100 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 163
össznézettség: 132 500
elküldve: 120
receptkönyvben: 2 174
elkészítve: 113/145
Facebookon megjelent: 1

szakács

Olaszné Anci

Mióta szakács: 2011.01.01.
191 recept

Hozzászólások (55)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Thu, 2016-03-24 14:56

Kedves NoSalty!

Köszönöm szépen a receptek kiemelését,további jó munkát kívánok és Kellemes Húsvéti Ünnepeket! Üdv: Olaszné Anci

Keti27
Keti27 / Keti27 Sun, 2014-10-12 16:40

Én is jénaiban sütöttem (50p alufóliával, 10p anélkül); gombát kihagytam, mert nem volt itthon. jól néz ki, jó illata van, remélem, finom lett :) köszönöm a receptet!

Keti27
Keti27 / Keti27 Fri, 2014-10-17 07:24

háát, fincsi lett, de nálunk nem lesz a kedvencek között. vhogy hiába volt sós-borsos, mégis picit ízetlen maradt. lehetne még lecsósabb/paradicsomosabb. lehet, hogy kipróbálom (ahogy itt egy másik receptben láttam) paradicsomlével. vagy hússal :)) csak májjal túl száraz.

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2014-11-10 11:11

Kedves Keti27 !
Ne add fel,próbáld meg újra a saját ízvilágotokhoz igazítva!
Köszönöm,hogy megírtad a véleményedet.Én is mindig variálom a recepteket.
Üdv: Anci

Titatrilla
Titalilla / Titatrilla Wed, 2014-09-10 19:15

Jénaiban sütöttem, tettem alá vizet de legközelebb nem fogok, rajta maradt egy pici főzővíz, amit ki kellett mernem belőle.
De ezek mellett rettenetesen finom lett!
Én a tetejére is tettem bacont a sajt alá.
Maga a mennyország!

ravana86
ravana86 Sun, 2014-04-13 09:42

Nagyon jol sikerult :) fincsi lett, kb 25 pecre aztattam be a romait fedovel egyutt, meleg sutobe raktam es nem lett semi baja :) csak ajanlani tudom a receptet . Koszi :)

Bévi48
mamuka / Bévi48 Sat, 2014-04-12 12:42

Nagyon jó kis recept,már mentem is,és hamarosan elkészítésre kerül.
Látom,ki burgonyával,ki rizzsel készíti.
Van egy csirkés receptem,amiben a nyers burgonyakarikát és nyers rizst össze kell keverni,fűszerezni ízlés szerint,ugyanúgy megy közé a hagyma,gomba,és a tetejére vagy közé a hús. Szerintem ezt a csirkemájjal is el lehet készíteni. Ha jénaiban vagy tepsiben készül,akkor én szoktam egy kis tejet önteni alá,vagy tejszínt.
Tehát minden megy az eredeti recept szerint,csak lehet rizst is keverni a burgonyába.

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2014-04-14 13:14

Kedves Bévi48 !
Örülök, hogy a recept elnyerte a tetszésedet. Minden receptet át lehet gondolni és ez a jó, mert ettől lesz egyedi és az új változatokat is lehet megosztani velünk...is.
Szép napot kívánok ! Anci

ravana86
ravana86 Sat, 2014-04-12 12:03

Na ezt en nemsokara kiprobalom es csakazertis elomelegitett sutobe teszem az elozoleg beaztatott romai talat es lesz ami lesz :)

Tücsi85
Spyke / Tücsi85 Sun, 2013-08-25 22:41

Megcsináltam, az illata mesés, lassan kivehetem. Viszont a receptben nem láttam, hogy mi lett a hagyma és a fokhagyma felével. Bár megoldottam, rátettem a tetejére :D Köszönöm a receptet :D

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sat, 2013-08-31 14:27

Kedves Tücsi85 !
Nagyon örülök, hogy elkészítetted ezt a finomságot !
A hagyma tekintetében bátran használtad a kreativitásod.
Erről szólnak a konyhában eltöltött percek, órák ?
Gratulálok és szép hétvégét kívánok ! Anci

Tücsi85
Spyke / Tücsi85 Thu, 2013-08-22 19:13

Kedves Anci!

Azt szeretném kérdezni, hogyha eredeti recept szerint szeretném csinálni, akkor mennyi rizs kell hozzá?
Válaszát előre is köszönöm!
Tündi

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Fri, 2013-08-23 20:03

Kedves Tücsi85 !
Én egy 10-15 dkg. rizst tennék hozzá, ízlés szerint lehet eltérni tőle.
Tündikém ! Jó munkát, sok sikert a konyhában ! Üdv: Anci

Zs.u.zs.i
Zs.u.zs.i Tue, 2013-08-20 15:59

Én is jénaiban sütöttem az ebédet, de nem újkrumplival, hanem "rendessel", úgyhogy egy nagyon pici vizet is öntöttem alá. Szépen megpuhult minden, összesültek az ízek! Finom lett! :)

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Fri, 2013-08-23 19:59

Kedves Zs.u.zs.i !
Nagyon örülök, hogy visszajeleztél , főleg annak a jó hírnek, hogy szerinted is finom !
További sikereket kívánok a konyhában ! Szép estét: Anci

marti48
Marti48 / marti48 Mon, 2013-08-05 18:27

Kedves Ancika!

Köszönet ennek a nagyon finomnak igerkezö receptnek megosztasaert! A rizs helyett en is inkabb a Te valtozatod szerint fogom elkesziteni, leven en is jobban szeretem, pl. a gyuvecset is, krumplival.

Kellemes nyari estet kivanok, üdvözlettel: Marti

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sat, 2013-08-10 16:55

Kedves Márti !
Köszönöm, hogy visszajeleztél,krumplival nekünk is jobban ízlett.
Én is Szép Nyári estét kívánok neked ! Üdv: Anci

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sat, 2013-08-10 16:57

Kedves NoSalty csapat !
Köszönöm szépen, örülök neki és igazán megtisztelő.
Szeretettel üdvözlök mindenkit: Olaszné Anci

blubell
blubell Mon, 2013-08-05 14:45

Itt az ideje hogy leporoljam a római tálamat ami a konyaszekrény tetején porosodik már jóóóóóó pár éve. Holnap ez lesz a vacsi apjuknak. :-)

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sat, 2013-08-10 17:00

Kedves blubell !
Akkor valóban itt az ideje a leporolásnak, sok sikert kívánok az elkészítéséhez !
Remélem ízleni fog " apjuknak " !Szép Nyarat kívánok, üdvözlettel: Anci

blubell
blubell Sat, 2013-08-10 18:27

Megcsináltam, finom lett, és a páromnak is nagyon ízlett. Köszönöm. Egy valamit csináltam másképpen a krumplit megfőztem elötte. Jó hétvégét kívánok.

zsuzsika172
zsuzsika172 Sun, 2013-03-03 11:52

Megcsináltam és isteni finom lett.Igaz római tál helyett jénaiban, de így is tökéletes lett az íze.

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Tue, 2013-03-05 17:28

Kedves zsuzsika172 !
Örülök, hogy elkészítetted és ízlett nektek is. Köszönöm, hogy a sikered megosztottad velem !
Szeretettel üdvözöllek: Anci

Juli-fakanállal
Juli-fakanállal / Juli-fakanállal Sun, 2013-02-24 22:50

Kedves Anci!
Ha en megis inkabb rizzsel szeretnem kesziteni akkor mindent a leirtak szerint csinaljak csak a krumpli helyett tegyek rizst? Felpuhara fozzem a rizst elotte vagy csak megmosva szorjam a tobbi hozzavalo koze es annak leveben fojjon inkabb?koszonom

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Tue, 2013-03-05 17:32

Kedves Juli-fakanállal !
Nem tudom elkéstem-e a válasszal, ha igen, elnézést.
Szerintem félpuhára főzd a rizst és úgy rakd össze a tálban. Sok sikert kívánok az elkészítéséhez !
Üdv: Anci

turaipinter
turaipinter Fri, 2013-02-22 10:47

Kedves Anci !
Írja, hogy ezt a remeknek tűnő ételt EGY alkalommal elkészítette.
Feltételezem, hogy ennek EGY oka van, mivel a római tálat 180 fokra
előmelegített sütőbe tolta és az nem bírta a kiképzést, s elrepedt.
Bocsi nem én találtam ki, hogy a római tálat mindig HIDEG sütőbe
kell tenni !
Egyébként a receptet elmentettem és kifogom próbálni, köszönöm
szépen.

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sun, 2013-02-24 14:49

Kedves turaipinter !
Nem repedt el a római tálam és nem az az oka, hogy csak egyszer készítettem el.
Beáztatás után nyugodtan berakom az előmelegített sütőbe a tálat immár 20 éve
alkalmanként, még eddig szerencsém volt.Hogy egyszer készítettem el annak az az oka, hogy nyugdíjas vagyok és szeretek új recepteket kipróbálni, amihez ezen az oldalon is remek inspirációkat
kapok.A receptet nagyon szívesen és sok sikert a kipróbálásához !Üdv: Anci

Gabys
Gabys / Gabys Fri, 2013-02-22 11:43

Kedves turaipinter,
a receptet én is elmentettem, mert igéretesnek hangzik. Viszont abban tévedésben vagy, hogy az étel azért készült 1x, mert elrepedt a tál. Felvilágosítalak: 25 év tapasztalata alapján és mert gyakran sütök római tálban (mert szeretjük) a beáztatott (fedővel együtt) római tál NEM reped meg az előmelegített sütőbe rakás alkalmával. Én is így csinálom mint Anci, - sőt 200 fokon - és biztosítalak felőle sosem veszek másikat:) Az áztatás alkalmával a cserép pórusai feltöltődnek vízzel, ami a sülés közben biztosítja a párát az ételnek. Az 1x tehát annak szólt, hogy az ételt 1x készítette el. Sok sikert Neked, üdv: Gabi

turaipinter
turaipinter Mon, 2013-02-25 20:43

Kedves Gabi !
Számomra rejtély, honnan tudta, hogy Anci miért csak egyszer készítette el a bizonyos
ételt ? / S ha nekem volt igazam ? /
Nem kell Őt pártfogásba venni, ha nincs igazam, megtudja magát védeni. Nem akarok
erre egy jó magyar közmondással előjönni.
Egyébként a 25 éves tapasztalata ellenére mégiscsak magát kell felvilágosítani, s javasolnám,
hogy keressen rá a római tál használatára. Ráfog jönni nem a levegőbe beszéltem, s Ancinak
nem rossz szándékból írtam a bejegyzést. Saját káromon tanultam meg, mivel a mostani
római tálunk előtti Pataki tál sajnos így múlt ki, a nagyobb tapasztalatom ellenére is.
Azóta nem követem el azt a hibát, hogy forró sütőbe tegyem a római tálat, pedig hetente
kétszer is abban sütöm a mindennapi kenyerünket. Ezzel ezt a vitát lezártnak tekintem,
s nem fogok több bejegyzést tenni e témában. Üdvözlettel turaipintaer

necroe2
necroe2 Sun, 2013-08-04 06:34

Kedves turaipinter!
Kerdesem nem a receptre vonatkozik, hanem a kenyersutesre.Jo ideje mar, hogy csaladom is a magam sutotte kenyeret fogyasztjuk, de soha nem volt batorsagom romai talba tenni,attol valo felelmemben, hogy elreped, hisz a kenyersuteshez, jol fel kell melegiteni a sutot! Megosztana velem, hogyan csinalja? Elnezest az irasban elhagyott ekezetekert, de a szamitogep egyszeruen nem engedi az ekezetek beallitasanak hasznalatat!Udv:necroe2

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2013-02-25 21:20

Kedves turaipinter,
magázásnál maradva:) Nem védtem meg Ancit, ahogy a válaszát látom, nem szorul rá. A recept szövegét értelmeztem, ebben próbáltam meg, jó szándékkal segíteni Önnek. A helyzet az, OlasznéAnci válasza alapján nincs gond a szövegértelmezésemmel. nem a tál elrepedése miatt sütötte meg 1x. Azt pedig remélem elhiszi, nem egyeztettünk előtte. Sajnálom, hogy félreértelmezte a hsz-t, és gondolom a fogadatlan prókátorra utalt. Köszönöm a jó tanácsot is, de elég gyakran sütök a tálban (ezt írtam is) és még sosem repedt el a tálam. De bevallom cseréltem már, mert időközben elhasználódott, mégis hosszú az a 25 év:) A hozzászólásomat nem vitának szántam, arra gondoltam, lehet erről (is) beszélni. De ezek szerint nem....sajnálom, nagyon szép hetet kívánok Önnek és jó sütést a tálban (baleset-és törés mentesen) Gabi
Azt csak csendben jegyzem meg, a receptben szó sincs forró sütőről, csak előmelegítettről és én sem írtam sehol forró sütőt. Gondolom a kettő közti különbséget nem kell elmagyarázzam, hiszen Önnek ebben is nagy gyakorlata lehet.

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sun, 2013-02-24 14:54

Kedves Gabys !
Köszönöm, hogy segítettél tisztázni a római tál körüli bonyodalmat.
Valóban sokat használom én is, de beáztatom előtte és általában előmelegített sütőbe
tolom, de még nem okozott soha problémát.Pedig 20 éve biztosan használom ugyanazt a tálat.
Neked is további sikereket kívánok a konyhában ! Üdv: Anci

557