Omlós vajas pogácsa recept

1 adag
210
kcal
Omlós vajas pogácsa
Omlós vajas pogácsa
receptkönyvben hozzászólások (54)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon hosszadalmas recept, akkor kezdj neki, ha van egy szabad estéd / délutánod. De olyan HIHETETLENÜL finom, hogy komolyan nem lehet abbahagyni az evését!!!
Egy régi receptkönyvben találtam "vajas pogácsa" néven, és teljesen olyan, mint a Fornetti.
Sok sikert! A vendégek imádni fogják, persze frissen a legjobb.

hozzávalók / 12 adag

A pogácsához

A kenéshez

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

vajas pogácsa
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztben elmorzsoljuk a margarint.
  2. A langyos tejbe beletesszük az élesztőt.
  3. A tojást és a tejfölt elkeverjük, cukrot és sót  teszünk bele (kóstolgatni kell, ne legyen túl sós, de azért érződjön).
  4. A masszát belekeverjük a lisztes részbe, majd az élesztős tej is jöhet hozzá. Először elég ragadós (illetve "maga a megtestesült ragacs" :), de ez később elmúlik!
  5. A tésztát lisztezett deszkára helyezzük, kb. negyed órát pihentetjük, majd kinyújtjuk. A nyújtást fél óránként még háromszor meg kell ismételni. Közben a tészta egyre emberibb formát önt, a negyedik nyújtásnál már abszolút szaggatható.
  6. Ekkor kb. 1 centi vastagra nyújtjuk, közepes szaggatóval kiszaggatjuk, tojással megkenjük, sajttal megszórjuk.
  7. Forró sütőben, lassan sütjük.

 

statisztika

beküldve:
nézettség: 178 822
elküldve: 84
receptkönyben: 1 342
elkészítve: 22/56
Facebookon megjelent: -

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

Hozzászólások (54)

dadimami
dadimamip, 2014-02-14 19:48

Kedves Durcsó!
Remélem nem bánod, ha az elkészítési idő rövidítésére teszek javaslatot, a hajtogatásokat kiválthatod, ha a vékonyra nyújtott tésztát feltekered, mint a beiglit, majd mint az utolsó hajtogatás után folytatod, pihi, szaggatás, stb. Az eredmény ugyanaz, csak kevesebb a ráfordított idő, energia. Elég gyakran sütök pogácsát, és többnyire 1 - 1,5 kg lisztből és ha szeretném, hogy réteges, leveles, legyen akkor mindíg így csinálom. Gratulálok nagyon szép és
- amennyien itt dicsérik -nyilván nagyon finom a pogid.
üdv: Margó

sweetmate4you
sweetmate4youcs, 2014-01-09 18:08

Isteni lett a pogácsa, bár én több lisztet tettem hozzá. A végeredmény a lényeg és az pedig magáért beszél. Köszönet érte. További jó sütést-fözést!
Üdvözlettel Ms. Sonja Smith

Sibilla22
Sibilla22p, 2013-10-04 21:46

Ma megsutottem eletem elso pogacsajat! Isteni finom lett, annyi hogy kicsivel tobb lisztet tettem hozza, de nagyon szep leveles lett, es magas :) megerte a raforditott idot!!!!!!!!!!! Koszi a receptet, ezt fogom hasznalni! :)

Sára85
Sára85cs, 2013-04-11 06:55

Szia! Sziasztok! Még 2011-ben szóltam hozzá a recepthez, de idén újra elő vettem. Akkor a liszt mennyiségével volt gondom és úgy gondoltam most új esélyt adok neki. A mennyiségek most tökéletesek voltak, a recepten annyi változtatást eszközöltem, hogy margarin helyett vajat használtam, illetve minden hajtogatás előtt nagyon vékonyra kinyújtottam a tésztát, utána vékonyan megkentem olvasztott vajjal és így hajtogattam össze. Mivel itthon csak rántani való sajt volt, én azt a tésztába reszeltem, úgy kb. 4-5 evőkanálnyit. Kipróbálásra másnapra is hagytam pár darabot és még mindig puha volt. További jó sütést kívánok mindenkinek!

Norbi06
Norbi06v, 2012-12-02 20:59

Kedves Durcsó!

Igen, frissen a legjobb, gondolom, de mi szeretünk nagy adagot csinálni, ami 2-3 napig kitart. Kérdésem lenne, hogy bekeményedik-e a pogi, mint a legtöbb? Vagy puha marad zacskóban, dobozban?

Köszönettel: Norbi

anonym
anonymk, 2012-11-06 18:34

Köszönöm a receptet!
Fiiincsiii. :-)
Megérte a sok hajtogatás és nyújtás. Puha, omlós.
Kár, hogy gyorsan elfogy. Pedig dupla adaggal sütöttem. :-)

Zoralina0719
Zoralina0719v, 2012-10-07 18:18

Sziasztok! Én is megcsináltam,nagyon finom lett és pihe-puha könnyű tésztája lett. Annyit változtattam rajta,hogy a 25dkg liszt helyett majdnem fél kilót tettem bele hogy gyúrható legyen a tészta.

epresmuffin
epresmuffinszo, 2012-04-28 21:16

kipróbáltam.. fantasztikus!!! egy hét alatt 3 adag fogyott el. most sül a negyedik :) nem lehet megunni. köszönöm a receptet!!

Gery83
Gery83v, 2012-02-12 20:06

Végigküzdöttem a műveletsort! Egy jó pogácsáért bármit! :D És megérte! Isteni finom lett! Ajánlom mindenkinek, hogy ne sajnálja rá az időt!

Erzsómama
Erzsómamav, 2012-01-22 12:50

Nekem ez a recept illetve pogácsa nagyon bejött!!:)
Sokat sütöm 2-3 hetenként, nincs ezzel semmi baj.
Köszönet még 1x, Szuper!!!!!!

Sára85
Sára85sze, 2011-11-02 21:49

Köszönjük a receptet. Nagyon jól sikerült a pogácsa! Csak annyit tennék hozzá, hogy a liszt szerintem kevés, kb. 10 dekával többet tettem. Ekkor már jó gyúrhatóvá vált. És még így sem veszítette el a könnyed jellegét.
Jó sütést, főzést!

borsolyka
borsolykaszo, 2011-10-22 07:19

Kedves Durcsó. Köszönöm szépen ezt a finom receptet, én annyit változtattam rajta, hogy hajtogatáskor még megszórtam egy kis reszelt sajttal.
De valóban nagyon isteni pogácsa lett. Köszönöm.

balazsd
balazsdcs, 2011-08-11 13:32

Az 1ső sikerült de a második maszlag maradt akármit is csináltam vele órákig bár az lehet a liszt hibája volt, mert a 2. nál csak rossz minőségű liszt volt a boltban.
Majd nemsokára próbálom még egyszer, bár annyi hogy én még 25dkg vajjal csináltam nem margarinnal.

balazsd
balazsdsze, 2011-08-10 17:08

Kérdés mennyi idő kell ahhoz hogy a ragacsot használni lehessen?
Mármint ahogy összeállt utánna mennyi idő mire hajtogatni lehet?
Köszi!

durcs
durcscs, 2011-08-11 00:56

Ahogy a leírásban szerepel, rögtön utána kell elkezdeni "hajtogatni", ahogy megy, aztán idővel már tényleg lehet is hajtogatni. Remélem, sikerül! Üdv, Durcs

Jencikém
Jencikémszo, 2011-07-09 17:11

Ez a pogácsa olyan finom, hogy ezután csak ezt sütjük, persze dupla mennyiséget. Most is úgy csináltuk, mert gyanítottam, hogy kevés lenne, de igazam is lett. köszi a jó receptet!

KKNoemi
KKNoemics, 2011-06-30 19:45

szia,
a "ragacsos" téma kicsit elbizonytalanított, hogy valóban ez kell nekem? és adtam egy esélyt a pogácsának és magamnak - és egyáltalán nem bántam meg! nagyon-nagyon finom lett, köszönöm a receptet!!!
N.

Erzsómama
Erzsómamap, 2011-03-18 15:58

Sziasztok! Megsütöttem és mindjárt dupla adaggal kezdtem, a végeredmény: tökéletes és nagyon finom!!! csak gratulálni tudok a receptért. Köszi:):):))
A többi hozzászólónak tanácsolnám, hogy a kelt tésztát addig kell dagasztani amig a táltól el nem
válik, én igy tanultam annó a nagymamámtól. Mindig mondta addig kell dagasztani amig a plafon-
ról nem csepeg a viz. annyit jelent izzad a homlokod :)
Szóval nagyon jól sikerült, örülök, hogy rátaláltam:) Sok sikert mindenkinek!!!!!

durcs
durcsp, 2011-03-18 15:59

Nagyon örülök, hogy jól sikerült!! És köszönöm a gratulációt :) Durcsó

Mudaka
Mudakaszo, 2010-12-11 17:08

Szia!
Köszi a választ. Megkel szépen a tésztám. Bukta és társai ok. Lehet, hogy túl vékonyra szagattam. De sajnos máskor is így járok. Lapos marad a pogácsám :(.

Mudaka
Mudakaszo, 2010-12-11 15:05

Sziasztok!
Megsütöttem a pogit, finom lett, de olyan lapos mint egy palacsinta. Eddig minden pogácsám lapos lett. Kedves főző társaim segítsetek, hogy mit rontok el? Megnő a sütőbe, de nem magasságra, hanem szétterül és palacsinta lesz. Szeretek sütni, de a pogácsák kifognak rajtam.
Köszi

durcs
durcsszo, 2010-12-11 15:48

Kedves Mudaka, örülök, hogy azért ízlett!
Két dolog jut eszembe pogácsaügyben. Az egyik, hogy milyen vastagra nyújtod? Úgy minimum 1,5 centisre érdemes hagyni a tésztát, mert különben nem lesz magassága, viszont könnyen kiszárad.
A másik, hogy hogy állsz más kelt tésztákkal? Nem lehet, hogy valami a kelesztés környékén siklik félre? Nem kel meg vagy ilyesmi?
De ez egyébként érdekes jelenség, azt mondod, oldalra nő meg a sütőben? Ilyet még nem láttam :)
Ha valakinek van jobb ötlete, szóljon!
Üdv, Durcsó

sz.ildiko
sz.ildikok, 2010-11-02 09:11

nagyon finom lett :)
a megtestesült ragacs fázisnál be se koszoltam a kezem, fogtam a legnagyobb és legstrammabb (van ilyen szó?!:)) sima evőkanalat, és a domború oldalával "dagasztgattam", már amennyire hagyta magát. de utána tényleg szuper állagú lett!
azt hittem lesz elég időm rá kisütni, de elvacakoltam az időt, így csaltam a fél órákkal :P 20 percek lettek belőle, de viszonzásul hajtogatásnál kenegettem a tésztát olvasztott margarinnal :)
kinyújtottam ujjnyira, de legközelebb kicsit vékonyabbra hagyom, mert nagyon szépen feljöttek, jó magasra, a levelesedésnél pedig van amelyik bedőlt kicsit :) de nem tett neki rosszat ám, sőt!
2 gáztepsivel jött ki ezzel a mennyiségből, de csak egy tepsi kisütésére volt időm. a másik felét kiszaggattam (a sallangokat csak épp összenyomkodtam és recés-lisztezett kés élével négyszögekre ill. háromszögekre vágtam, épp ahogy adta a tészta) és lefolpackozott tányéron éjszakára a hűtőbe tettem, reggel kisütöttem frissen :) jelentem: úgy is tökéletes!

durcs
durcsk, 2010-11-02 13:59

Kedves Ildikó, köszönöm a részletes beszámolót! :) Nagyon örülök, hogy ízlett, a reggelig őrizgetésnek meg külön is, így legalább tudjuk, hogy úgy is működik. Üdv, Durcs

sz.ildiko
sz.ildikop, 2010-11-05 07:26

enyém a megtiszteltetés, durcsó :)
vannak szakácsok, akiknek a neve számomra garancia egy étel neve mellett, vagy a kommentekben még ki nem próbált recepteknél - hál' isten, itt a nosalty-n sokan vagytok! :)
fokoznám a pogácsa dolgot még, az előzőből kimaradt :)
a lisztet és a margarint a botmixer aprítójában "morzsoltam" = totális ragacsmentesség. a legtésztásabb akkor lettem, mikor a ragacsot kiborítottam a deszkára, és a tálból kicsipegettem a finom tésztadarabkákat ;)
a mennyiséghez még egy megjegyzés. 2 tepsi. elég. anyukámnak meséltem A Pogácsáról, és csodálkozott, hogy hogy is, mert amit ő csinál fél kiló lisztből, ugye az is két tepsi (sajtos-tejfölös-nemélesztős).
szép napot!

durcs
durcsp, 2010-11-05 13:51

Kedves Ildikó, köszönöm szépen a bizalmat, itt irulok-pirulok magamban, nagyon kedves vagy! :) A jótanácsokat elraktározom, egyszer még jól jönnek majd. Üdv, Durcs

Mongoose99
Mongoose99p, 2010-09-17 13:43

Nagyon finomnak látszik remélem minél hamarabb meg tudom sütni és megkostólni!

gwiny77
gwiny77sze, 2010-09-15 19:58

Életem első pogácsája!!!!Szuper lett!!!!Mindenki oda volt meg vissza:))Köszi a receptet!!!!

muphrid
muphridcs, 2010-09-02 23:01

Szia!
Megsütöttem életem első pogácsáját. Eddig valahogy a pogácsával mindig elkerültük egymást, de már nem lehetett tovább halogatni a dolgot. :) Szuper a recept, köszönöm! :)
Egy pontban azért helyesbíteni kéne a leírást... Kezdetben a tészta nem "elég ragadós", hanem maga a megtestesült ragacs. :) Hamar megszelidítettem, de voltak olyan időpillanatok, amikor nem gondoltam volna, hogy ebből bármi is kisül... :D
Holnapután jön a barátnőm, akkor sütöm újra, talán megpróbálom "levelesíteni" is, hátha sikerül...
Szóval tök jó, köszi! :)
Vica

durcs
durcscs, 2010-09-02 23:24

:) Örülök, hogy ízlett, a helyesbítési kérelem pedig teljesen jogos - meg is ejtem a változtatást! Üdv, durcsó

eva_k
eva_kcs, 2010-07-29 15:55

ha szeretnetek, hogy ujra friss izu legyen akkor tegyetek be a sutobe 10 percre.

erikaeger
erikaegerp, 2010-06-11 14:53

fél kilo liszt alatt hozzá se fognék pogácsát sütni :)) én minden hajtogatásnál megkenem olvasztott margarinnal és igy leveles vajas pogi lesz,,, vagyis levelesmargarinos ..na :))

vinni
vinnics, 2010-04-29 10:11

szia!!Lehet,hogy buta kérdés,és a profik majd nevetnek,de hogy lehet 4x kinyújtani egy tésztát!!kinyújtom aztán össze kell gyúrni?

Gargoyle
Gargoylecs, 2010-04-29 12:23

Szia! Igazából jobb, ha hajtogatod. Tuladonképpen úgy, mint egy papírlapot. Félbe, aztán megint. Ès ez egész pici lesz, viszont vastag. Ezt megint kinyújtod. Aztán megint összehajtod. Ès így tovább...
Ès senki nem nevet ki, ha kérdezel. Tedd bátran máskor is.
Eszter
u.i: Durcs, bocsi hogy válaszolok, csak gépközelben voltam.

durcs
durcscs, 2010-04-29 13:13

:) Hát igazán semmi gond. A fenti tanácsot én is csak ismételni tudom - bár hozzáfűzném, hogy pont ennél a tésztánál elég nehezen megy a hajtogatás, mert az elején elég ragadós. De érdemes vele megküzdeni. (És ha nem tökéletes a technika, akkor sincs semmi, a végeredmény hasonlóan fincsi lesz.)

durcs
durcsh, 2010-04-26 19:18

Szia, hát persze, meg lehet! Sok sikert hozzá, üdv, Durcsó

marcsi2029
marcsi2029v, 2010-04-18 19:30

meg sütöttem ez volt a húsvéti pogácsánk nincs vele több gond mint más pogácsával csak sokkal finomabb mint amit eddig sütöttem

miszisz píbádi
miszisz píbádip, 2010-03-12 09:16

Szia!

Biza, megsütöttem, megmondom őszintén, hogy annyira nem lett porfi, de valamit én ronthattam el, ha mindnekinek ilyen isteni lett!
Ezért kikísérleteztem egy saját sajtos rudat, ami viszont nagyon jól sikerült, ha érdekel, lesd meg a lapomon...:)

Szió!
m.P.

Fáni
Fánisze, 2010-03-10 11:36

Szia!

Az én adagom most kel, de kétségeim vannak....25dkg lisztből hogy lesz 12 főre pogi?:))
Olyan kicsi a tészta-kupackám is. Vagy lesz még nagyobb?

Remélem fini lesz....
köszi

sziasztok

durcs
durcssze, 2010-03-10 21:14

Szia!
Hát, nem lesz túl nagy adag, az biztos. Attól függ, hányat szánsz egy emberre. Én az ilyen aprósütikkel mindig úgy vagyok, hogy végülis 12 ember megkóstolhatja.. De mondjuk ha nagy vendégségbe kell ellátni vagy leves mellé, akkor biztos, többet sütnék. De azóta már te is megsütötted - hogy sikerült? Üdv, Durcs

hua_nita
hua_nitak, 2010-01-19 20:54

Mit jelent pontosan a forró sütő? (Légkeveréses 180, sima 200?) Mi az, hogy lassan?

durcs
durcssze, 2010-01-20 00:53

A forró sütő azt jelenti, hogy előmelegített. A lassú sütés pedig nem túl nagy lángot/magas hőmérsékletet, tehát cirka 180 fokot jelent. A lényeg, hogy adjunk neki időt. Remélem, sikerülni fog!

Legfrissebb cikkek

20+1 rémisztő, de finom étel Halloweenre
20+1 rémisztő, de finom étel Halloweenre
Nemcsak a kreatív ételművészek, hanem már te is készíthetsz szellemes ötletekből gyúrt ételeket Halloweenre. Rémisztőek, de állítólag annál finomabbak. Mutatjuk a legjobbakat!
Harmadszor is Együnk Egymásért!
Harmadszor is Együnk Egymásért!
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület idén októberben harmadjára szervezi meg Adománygyűjtő Akcióját az Élelmezési Világnap kapcsán. Még ezen a héten várják az adományokat! (x)
Ez történik, ha fémet raksz a mikróba
Ez történik, ha fémet raksz a mikróba
Gyerekként az ember minden olyat kipróbálna, amit a szülők szigorúan megtiltanak. Ilyen például egy villa berakása a mikróba. De vajon mi történik, ha tényleg berakjuk?
210