Meyer citromos macaron recept

Meyer citromos macaron
Meyer citromos macaron
80 perc / előkészület: 60 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Életem első macaronjai. És tökéletesek lettek!:) Mindezt otthon aprítógéppel, darált mandulával és habzsák nélkül. Itt a bizonyíték, hogy nem kell tőle félni! :) A meyer citromot talán kevesen ismerik, én is többnyire angolszász blogokon láttam ebből készült süteményeket, és egyből kíváncsi lettem, milyen lehet. Hosszas keresgélés után teljesen véletlenül találtam egy szupermarketben. Természetesen "olcsócitrom" volt, valószínűleg selejtnek gondolták! :) Annyiban különbözik mezei pajtásától, hogy narancssárga és a héj illata mandarinos, és kevésbé savanyú a leve is. Aki véletlen belefut, nyugodtan próbálja ki, a felhasználása teljesen azonos a hagyományos citroméval.

hozzávalók / 4 adag

A macaronokhoz

A lemon curdhöz

A díszítéshez

ajánlat

Nekem ebből a mennyiségből 14 macaron lett. (további képek a blogomon)

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: farsang, születésnap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
diéta: gluténmentes
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

macaron, habcsók, dupla citromos habcsók
Szólj hozzá!

elkészítés

Előző nap:

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával, és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
  2. A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük, és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
  3. Mikor kihűlt, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
  4. Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb szemeket még egyszer ledaráljuk, és átszitáljuk.
  5. Elkészítjük a lemon curd-öt is: a meyer citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk, majd egy tálba öntjük a cukorral.
  6. Gőz fölött addig melegítjük, míg a cukor teljesen el nem olvad. Ekkor hozzáadjuk a vajat, és megvárjuk míg elolvad, majd levesszük a gőzről és szobahőmérsékletűre hűtjük.
  7. Hozzáadjuk a tojássárgákat, visszatesszük a gőz főlé, és folyamatosan kevergetve sűrűsödésig főzzük (kb. 3-4 perc). Ezután megvárjuk míg kihűl, és betesszük a hűtőbe.

Másnap elkészítjük a macaronokat:

  1. Az ételfestéket, ha használunk, a kristálycukorhoz keverjük.
  2. A pihentetett tojásfehérjékből lágy habot verünk, hozzáadjuk a kristálycukrot, majd addig verjük míg kemény hab nem lesz belőle (úgy nézzen ki, mint a borotva hab, és álljon meg a tálban, ha felfordítod).
  3. Ekkor hozzáadjuk a mandulás porcukros keveréket, amit egy lapát segítségével óvatosan, de határozott mozdulatokkal beleforgatunk a habba. Egy nagyon sűrű masszát kell kapnunk, ami ha kiemeljük a lapátot hozzátapad és nyúlik.
  4. Dupla réteg sütőpapírt teszünk a sütőlapra, és egyforma, nagyjából 3-4 cm átmérőjű pöttyöket készítünk nyomózsákkal (bevallom, hogy nekem ilyenem nincs, így egy evőkanállal és egy teáskanállal adagoltam ki, így is működik a dolog).
  5. És nagyon fontos: most 1 órát így pihentetjük őket, hogy száradjanak, és legyen a tetejükön egy vékony kis hártya, hogy majd szép talpuk nőjjön sütés közben.
  6. A pihenő után 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, és 10-12 perc alatt megsütjük.
  7. Miután kivettük a sütőből, megvárjuk míg teljesen kihűlnek, mert csak így lehet szépen levenni őket a papírról - saját tapasztalat, türelmetlen voltam és kettőt eltörtem.:)
  8. Ezután összeállítjuk a macaronjainkat: egy habcsók alsó felét megkenünk kb. 1 teáskanálnyi citromos krémmel, majd rányomunk egy másikat. Tetejét megszórhatjuk díszítőcukorral.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 43 024
elküldve: 14
receptkönyvben: 561
elkészítve: 7/19
Facebookon megjelent: -

szakács

vikki

Mióta szakács: 2011.02.07.
84 recept

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kirara
kirara h, 2013-04-01 08:41

Szia! Igen-igen valószínű, hogy túl híg, és olyan vékony maradt mint a papír.....De a blogod valami bűbáj, ma el is olvasom a tippeket :) Köszike

vikki
vikki / vikki h, 2013-04-01 11:01

Szia!

Szerintem akkor az lehetett a gond, hogy nem verted fel elég keményre a tojásfehérje habot az elején. Akkor szokott szétfolyni. Remélem második nekifutásra jól sikerül:)

kirara
kirara v, 2013-03-31 19:34

Sziasztok. Nem tudom, csinálta-e már valaki. Én ma megcsináltam, de massza lett. Megnéztem külföldi oldalakon, ahol 250, sőt 500 gramm mandulalisztet ír 2-3 fehérjéhez. És teljesen sűrű az állaga......Jó ez a recept?

vikki
vikki / vikki v, 2013-03-31 21:58

Szia!

Mit jelent az pontosan, hogy massza lett? Túl híg? A recept egészen biztosan működik, már többször is készítettem macaront ezzel a módszerrel. A blogomon találsz hozzá fázisfotókat is, ott meg tudod nézni, melyik lépésnél milyennek kell lennie.

Némethné Zsuzsa
Bloemcake / Némethné Zsuzsa cs, 2012-12-13 16:55

Azt szeretném megkérdezni,hogy no frostos hűtőm van amibe kiszáradna minden ha nem takarom le, erre alkalmas lenne betenni a fehérjét?Kösz a választ előre is.

vikki
vikki / vikki cs, 2012-12-13 21:22

Szia!

Semmiképp ne tedd hűtőbe a fehérjét, mert szobahőmérsékletűnek kell lennie. 24 óra alatt semmi baja nem lesz szobahőmérsékleten sem.

aranyoska
aranyoska sze, 2012-07-11 17:10

Sziasztok!
Frani kérdezte,hogy mandula lisztet hol lehet kapni.Nálunk Kaposváron bio boltban láttam.Sajnos kilós csomagolásban és 18oo Ft-ért.
Üdv.: Rózsa

frani
frani cs, 2012-04-12 09:35

Szia Vikki!
Lehet itthon mandulalisztet kapni? Ha igen, hol?

Köszi: Frani

vikki
vikki / vikki cs, 2012-04-12 11:09

Szia!

Lehet, viszont iszonyatosan drága, én ezért is daráltam inkább sima mandulát. Ha porcukorral együtt darálod és utána átszitálod, az is teljesen jó. Ha rákeresel, több helyről is lehet interneten rendelni. Konkrét boltot sajnos nem tudok mondani.

osztriga
OsztriGa / osztriga h, 2012-03-05 12:04

Szia Vikki!
Azért azt meg kell jegyezni, hogy ez az édesség rettentően érzékeny a sütőre! Ha valakinek a recept tökéletessége ellenére mégis kirepedne (mert azt hiszem ez ami történik vele, ha nem sikerül) akkor az valószínű, hogy a sütési technológiára fogható... kicsit növelni kell a hőt, v. csökkenteni...
Üdv.:
T.

vikki
vikki / vikki h, 2012-03-05 21:04

Igen, minden bizonnyal így van, nem mindegy milyen sütőben sütjük, valószínűleg gáz sütőben egész más lenne a végeredmény...

szelva
szelva szo, 2012-02-11 17:45

Szia!
Ne haragudj ha zavarlak............De úgy látom Te "otthon" vagy minden témában.Szeretném kérdezni hogyan tudnám kitörölni a receptkönyvemből azokat a recepteket amiket egyáltalán nem sütök-főzök meg?
Köszönöm!

vikki
vikki / vikki szo, 2012-02-11 18:22

Szia!
Úgy tudsz törölni, hogy rámész a saját receptkönyvedre, és ott felül (elég apró betűkkel) van egy olyan, hogy "receptkönyvem szerkesztése". Ha rákattintasz, bejön a receptkönyved a képeknél kis x-el a sarokban. Amelyik mégsem kell, egyszerűen csak rákattintasz az x-re. A végén pedig "beküldés" és így elmenti.

szelva
szelva szo, 2012-02-11 19:21

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!Jó hétvégét Neked!
Szilvi

SzalaiB
SzalaiB szo, 2012-02-11 17:21

Miért kell a fehérjéket egy napig szobahőmérsékleten pihentetni? Bocs, de nekem ez nagyon rémisztőnek tűnik, mintha rohasztanám.

Barbara

vikki
vikki / vikki szo, 2012-02-11 17:27

Azért kell pihentetni, hogy a nedvessége csökkenjen, mert ez a massza nagyon érzékeny, ha túl nagy a nedvességtartalma, nem jön fel egyáltalán sütés közben.

636