Leveskocka házilag recept

Leveskocka házilag
Leveskocka házilag
80 perc / előkészület: 50 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sellyén nyaraltunk idén egy nagyon kedves hölgynél, amolyan "falusi turizmus" címén. Csodás gyógyvizes strand is van a városban. Nagyon jól éreztük magunkat, és a hölgy mutatta ezt a remek elkészítési módot a zöldségeknek. Jobb, mint a bolti leveskocka.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Bármilyen leveshez, pörköltekhez, főzelékekhez, amihez amúgy használtunk korábban bolti zöldségkockát, leveskockát. Variálható belátás szerinti mennyiség egyik-másik zöldségből. Opcionálisan bővíthető még más alkotóelemekkel is. Felhasználáskor figyelembe kell majd venni, hogy ez már sózott, vagyis az ételt nehogy túlsózzuk. Ha nagy a zöldje a fehérrépának és a zellernek, akkor csak a felét használom fel, mert túl sok nem kell bele. A maradékot felaprítom, és lesózva befőttes üvegben tartom, esetleg össze is keverem a kettőt.

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: befőttek
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
mikor: ebéd
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 12 főre

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: fűszerek házilag
hasonló kategóriák: befőtt, télire, kompót

egyéb elnevezések

leveskocka, zöldségkocka, ételízesítő kocka
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Apróra ledarálunk mindent nyersen.
  2. Legegyszerűbb egy elekromos zöldségaprító. De ha van kézi, az is megfelelő, csak nem mindegyik darabolja el a keményebb alkotórészeket szépen apróra.
  3. Lábasba teszünk mindent, olajat, sót, borsot szórunk rá, és elkezdjük párolni/ főzni.
  4. Ha kevés az olaj, egy kicsi mehet még rá, esetleg kicsi víz is.
  5. Ha kész, hagyjuk kihűlni, kiadagoljuk, majd fagyasztóba tesszük. (Én jégkockatartót használtam, 100-300 forintért lehet venni már, nagyon praktikus ilyenre.)
  6. Ha nincs elegendő, akkor uzsonnás zacskó is megteszi. Kellő mennyiséget beleteszünk, laposra eloszlatjuk az adagot benne. Érezve, hogy kellő vastag legyen és úgy megcsinálni a beosztásokat, hogy ha megfagy, majd akkor törhető legyen. Az esetben ha azt akarjuk, hogy kockákra lehessen osztani a zacskóban, akkor előbb egy kicsit meg kell, hogy dermedjen a mélyhűtőben, és akkor beosztjuk a rácsozatot rajta.
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 92
össznézettség: 102 433
elküldve: 34
receptkönyvben: 1 000
elkészítve: 21/41
Facebookon megjelent: 1

szakács

lesszi Szakács Zoltán

Mióta szakács: 2010.01.27.
1 recept
hirdetés

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu p, 2017-09-01 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.08.31. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu cs, 2017-08-31 02:22

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.08.30. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu sze, 2017-08-30 02:07

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.08.29. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu cs, 2016-09-01 02:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.08.31. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu sze, 2016-08-31 02:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.08.30. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu k, 2016-08-30 02:03

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.08.29. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

ladybird216
Petruska / ladybird216 cs, 2012-09-06 11:55

Köszönöm a receptet! Csináltam egy nagy adagot, már a mélyhűtőben van. Használtam is pár ételhez. Nagyon jó volt bele! :) Remélem kitart tavaszig vagy nyárig a készletem! :)
Petruska

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva szo, 2012-08-18 17:50

Nagyon ügyes ötlet, köszönöm szépen.:-o
Gondolom, ha a zellergumót, sárgarépát, paszternákot, és a zöldséget (alias fehérrépa, v. petrezselyemgyökér) is teszek bele, plusz ami le van még a reciben írva, nem fogok a finomságán rontani ugye?
Mert én a húsleveseimbe ezeket mind bele szoktam főzni amúgy is, de ez egyfajta koncentrátum, és nagyon tetszik! :-o
Szép hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

lesszi
lesszi Szakács Zoltán / lesszi v, 2012-08-19 16:35

Kedves Éva anyóca.

Variálható belátás szerinti mennyiség egyik-másik zöldségből. Opcionálisan bővíthető még más alkotóelemekkel is. csak javíthat rajta.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva v, 2012-08-19 18:46

Kedves lesszi!

Nagyon szuper ez az ötlet, túlzottan már nem variálok, de a leírtakat (én gondolataim),tutira beleteszem, és amiket te is írtál, és tényleg csak finom lehet.:-o
Köszönöm, szép hosszú hétvégét kívánok, kellemes nyári meleggel!
Éva-Anyóca

bakfitty
bakfitty szo, 2012-08-18 12:39

A fehérrépa alatt a petrezselymet érted, ugye? Vagy a paszternákot? Egyébként igen praktikus! Én csak főzés nélkül ledarálva, sózva szoktam elrakni üvegbe, amit kibontás után a hűtőben tartok.

godina
godina sze, 2012-11-28 15:50

Bocs, hogy beleokoskodok, de a fehérrépa a petrezselyem gyökér (ezt nevezzük "zöldségnek" is), ennek a levelét is használjuk, simán petrezselyemként! A paszternák teljesen más, külsőre nagyon hasonlítanak egymásra, de a paszternák megfőzve édeskés ízű lesz, még gyümölcslevest is ízesítenek vele. A petrezselyem gyökér íze leginkább a zellergumóéra hasonlít! A kettőt úgy tudod megkülönböztetni, hogy a paszternák vége, ahonnan a levelek kezdődnek, befelé áll, a petrezselyemé viszon kicsúcsosodik! És vigyázzat! A paszternák levele NEM ehető! Remélem, segítettem tisztázni a dolgot, egyébként az ötlet és a recept kiváló, én is ki fogom próbálni! :)

csele.regina
csele.regina szo, 2012-08-18 10:35

A kép sarkában van, hogy 30 percig! Mindig ott van a sütési-főzési idő!
Ikó

Hoborc
Hoborc szo, 2012-08-18 07:29

Szia,
szeretném elkészíteni, mert nagyon tettszik a recepted. Annyi a kérdésem, hogy mennyi ideig kell párolni? Mikor látom, hogy kész?
Köszönöm, Gabi

lesszi
lesszi Szakács Zoltán / lesszi v, 2012-08-19 16:30

Kedves Gabi.

kb fél órát háremnegyed órát de ez a mennyiségtől is függ. mivel ez a mennyiség amit eltettem közel 2,5-3 kiló volt kellett neki a 35-40 perc de ezt kóstoláskor lehet érezni is. nem kell nagyon pépesre főzni. de ez is lehet kinek kinek milyen a jobb. nekem is ez volt az első próbálkozás vele eddig tapasztalat nem volt vele, de jövőhéten már egy levessel ki lesz próbálva.

ugyan úgy a só bors mennyiséget is hogy ne legyen se ízetlen se túl sok benne kóstolással lehet beállítani fokozatosság elvét használva. inkább keveset tenni bele mivel kivenni már nem lehet utólag :):)

389