Kladdkaka - brownie svédül recept

Kladdkaka - brownie svédül
Kladdkaka - brownie svédül
50 perc / előkészület: 15 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Majdnem brownie. Nem teljesen olyan. Mások az arányok is, csoki sem kell bele. Lehet, de nem kell. A kladdkaka (ejtsd: kladdkakae) a svédek brownie-ja. 
Rendszertanilag a kakaótartalmú édességek törzsébe, a tésztaállagú sütemények osztályába, a ragacsosra süthetők rendjébe, a brownie-k családjába, a Svéd nembe tartozó faj.
Szerte az országban eszik mindenhol, a legnépszerűbb általában gyerekzsúrokon, otthoni összejöveteleken, szülinapokon. Olyankor előszeretettel gyártanak le belőle egy gáztepsi méretet kevésbé szofisztikált helyeken és majdhogynem kézzel eszik. Magukra valamit is adó svédek pedig tortaformában elegánsan körbeülik, duplatejszínnel és gyümölccsel kínálják gyümölcsszezonban vagy ikeában található vaniljsås-sal - vagy otthon készített vajas-vaníliás öntettel. Nos, én cukros tejföllel szeretem, hiszen jó magyarként még az ereinkben is tejföl folyik. A jófajta zsíros, házi tejfölnek nincs párja a világ gasztronómiájában, kár, hogy ezt sokan nem tudják. Szerintem a svédek még nem kóstolták azzal. Azonnal rákapnának.
A kladdkaka (megint nem röhög a magyarral igen összecsengő végződésen) azt jelenti "ragacsos belsejű" vagy valami hasonló, az irodalmi fordítás bajos. Ami tény, egy olyan sütiről van szó, ami valóban odaragad az ember fogára, mint amikor a tejkaramellát próbálja kipiszkálni a nyelvével - de ez nem olyan makacs. Viszont nagyon finom.
Akkor jó, amikor kívül papírréteg pergős, belül pedig ragad, illetve akár folyik - de ez ízlés kérdése. A 150 fokon 35 percig illetve a 175 fokon 20-25 percig sütést érdemes kipróbálni, ugyanígy az elkészítés módja is cseppet változtat rajta. Az egyik egy kicsit habosabb, a másik tömörebb lesz. Veszélyes cucc egyébként. Csak úgy, mint az összes hasonló fajba tartozó egyed szerte a világ minden táján. És igen, pont olyan ragacsos, mint amilyennek látszik.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Ízesítése végtelen. A tört mogyorótól kezdve a kávéig, a karamellszirupon át bármivel keresztezhető fajta, a hibridek szinte kivétel nélkül mind életképesek lesznek.

pH besorolás: erősen savasít! Ilyennel legyalázni a szervezetünket csak akkor érdemes, ha előtte vagy utána meg tudunk valósítani 3-4, hús-, tészta- és cukormentes napot.

receptjellemzők

alkalom: farsang, Halloween, születésnap, karácsonyi édességek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
konyha: skandináv
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

svéd brownie, svéd kakaó süti, Kladdkaka
Szólj hozzá!

elkészítés

Elkészítés A:

  1. Olvasszuk a vajat kézmelegre, SOSE FORRÓRA! és keverjük el benne a cukrot, amíg egy kicsit olvadni nem kezd. Ezután tegyük bele a kakaóport, keverjük csomómentesre.
  2. Jöhet a tojás, a vanília, a só, majd a liszt.
  3. Végül az egészet öntsük egy kivajazott-kilisztezett/kakaózott tortaformába, és 175 fokon süssük 25 percig vagy 150 fokon 35 percig.
  4. Akkor jó, amikor még kicsit képlékenynek tűnik a közepe, amikor megmozdítjuk. Hagyjuk kihűlni, majd tálaljuk tejszínnel, gyümölccsel, fagylalttal, vagy faljuk fel nagykanállal.

Elkészítés B:

  1. A vajat olvasszuk kézmelegre, keverjük el benne a kakaóport.
  2. A cukrot keverjük habosra a tojásokkal, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót, ha szükséges, néhány ek vizet.
  3. Ezután öntsük hozzá a kakaós vajat. Keverjük simára, öntsük a tortaformába, és úgy süssük meg.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24 cm
  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 14
össznézettség: 20 555
elküldve: 18
receptkönyvben: 742
elkészítve: 26/48
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

topjoker
topjoker szo, 2015-11-07 18:27

KEDVES ESZTER! EZ A SÜTI VALAMI CSODA .ISTENI FINOM ,NAGYON JÓK AZ ARÁNYOK IS.MÁR RENGETEGSZER MEGSÜTÖTTEM .KÖSZÖNET ÉRTE.

Sisi
Sisi / Sisi sze, 2012-11-14 18:37

Nagyon finom süti, megakakaós :) Bár nekem nem lett ragadós, nem tudom miért, tettem bele sütőport, az lehet az oka?

zsófikacsa
zsófikacsa szo, 2012-04-28 16:24

Helyesbítés a storyhoz:
A "kladdkaka" nem ragacsos belsejüt, hanem ragacsos süteményt jelent. A "kladd" a ragacs, a "kaka" pedig süteményt jelent. A pontos ejtése pedig magyar helyesírással a következö: kláddkaká, azaz á-a-á. Azon belül is a vesszö nélküli "a"-t kicsit elnyújtani, de mindenképpen azon van a hangsúly. Üdvözlettel, Zsófi

Flóra
Flóra / Flóra p, 2012-04-13 22:03

Kedves Eszter!
Nagyon finom, köszönöm a receptet! Imádom a brownie-t, tetszett ez a csoki nélküli változat is.:))
Szép estét: Flóra

Gargoyle
P. / Gargoyle k, 2012-04-03 08:45

Piroska, köszönöm a visszajelzést! Örülök, hogy ízlett! :-)
Eszter

Bató Edit
Bató Edit k, 2012-01-24 12:05

Kedves Eszter!
Ez pompázatos! Én is arra szavazok, hogy faljuk fel cukros tejföl kíséretében, nagykanállal! :)))
Hétvégén próba!
Szép napot!
Edit

Angibangi
Angi / Angibangi szo, 2012-01-21 13:18

Szia Eszter!

Nem voltam szülővárosomban 3 hete, tegnap végre sikerült hazajutnom. Anya előző este kérdezte telefonban, hogy milyen sütivel várjon, erre esett a választásom. Naaaagyon finom. Csokis, tömény, ragadós, abbahagyhatatlan. És nem mellékesen, "fillérekből" kijön. Köszönjük szépen a receptet!:)

Angi

Gargoyle
P. / Gargoyle szo, 2012-01-21 17:50

Szia Angi!
Akkor jó pihenést otthon, örülök, hogy ilyen "édes" volt a hazatérés... :-p
Eszter

KOrsi
K.Orsolya / KOrsi sze, 2012-01-18 09:49

Szia Eszter! A recept mellett a story-d is elkaprasztatott. Az, hogy a magyarok ereiben is tejföl folyik, arra csak azota ebredtem ra, miota idekint elek (ami törtenetesen Sverige/Svedorszag). Meg jo, hogy van itt is tejföl -- öslakos ferjem is mar csak magyarul mondja, hogy tejföl, s elnezöen mosolyog, ha azzal eszem a kroppkaka-jat (husos-szalonnas krumpligomboc) a lingonsylt (vörösafonya-lekvar) helyett.
Kladdkakat meg nem probaltam tejföllel, de legközelebb... :) KOrsi

Gargoyle
P. / Gargoyle sze, 2012-01-18 09:54

Szia Orsi!
Eszembe is jutottál, amikor feltettem, olyan régen olvastalak már.
Nem is tudtam, hogy van náluk tejföl. Mondjuk Németországban is volt, de valahogy nem volt olyan, mint egy jófajta hazai. Valamit másképp csinálnak. A kroppkaka-jat én képtelen voltam megenni a lekvárral, de a vendéglátóim (félig magyarok) akkor úgy tűnt, nem is nagyon hallottak akkor még arról, hogy lenne ott tejföl. :-p

Fahéj
Fahéj / Fahéj k, 2012-01-17 17:32

Kedves Eszter!
Ez egyszerűen profi! :) Gratulálok! Mentem azonnal, kipróbálom, amint lesz időm.
Üdv: Fahéj

524