Karácsonyi fűszeres császárhús recept

Karácsonyi fűszeres császárhús
Karácsonyi fűszeres császárhús
135 perc / előkészület: 15 perc sütés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A hétvégén nagyon szép császárhúst találtam. Gondoltam, veszek is. Persze akkor még gőzöm se volt, hogy mi is lesz belőle, mert be kell valljam, nyers állapotban még nemigen fordult elő nálunk.:)

Azért mire hazaértem, már körvonalazódott, hogy mit is szeretnék. Ropogós bőr, puha hús... édeskés, fűszeres. A méz, a fűszerek, a sör klasszul kihozták egymás ízét. Meg is egyeztünk, hogy ez jó lenne egy karácsonyi vacsorának. Azt hiszem, így is lesz. :D

A sütési idő változó lehet, attól függően, hogy milyen vastag a húsos rész.

http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/

hozzávalók / 2 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
költség egy főre: megfizethető receptek
konyhatechnológia: sörös receptek
adag: 2 főre
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

mézes-fűszeres császárhús, mézes-sörös császárhús, sörben sült császárhús
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst megtisztítjuk, majd a bőrét egy éles késsel beirdaljuk 1,5 centiméterenként átlós irányban (lehetőleg a húsba ne vágjunk mélyen bele). Besózzuk úgy, hogy a bevágott részeknél bedörzsöljük.
  2. A vöröshagymát és lilahagymát megtisztítjuk, félbe vágjuk. A fokhagymafejről leszedjük a legkülső burokleveleket, de vigyázva, ne mindet, hogy egyben maradjanak a gerezdek, majd éles késsel keresztben félbevágjuk.
  3. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  4. A mézet, az olajjal és a gyömbérrel kikeverjük, majd ezzel a mázzal bevonjuk a hús minden oldalát. A bevágásokba is jusson belőle.
  5. Egy tűzálló tálba fektetjük az előkészített húst. Megtűzdeljük szegfűszeggel.
  6. A hús mellé sorakoztatjuk a hagymákat, mellédobunk 2-3 rozmaring ágat, aláöntjük a sört, és az egészet alufóliával lefedve a sütőbe tesszük. Kb. másfél óra múlva tűpróbával ellenőrizzük, hogy átpuhult-e a hús.
  7. Mikor a hús már puha, a fóliát levesszük, átlocsoljuk a szaftjával, majd a sütőt hőlégkeverésre vagy grillre állítjuk, és addig sütjük tovább, míg szép ropogós nem lesz a bőre.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x20x6 cm
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 9 996
elküldve: 9
receptkönyvben: 163
elkészítve: 5/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept
hirdetés

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva h, 2012-11-19 00:01

Mindenekelőtt próba lesz, guszta, köszönöm,- annyi választék van itt az ünnepi vacsorára, és gyanítom, hogy ötlet lesz még addig sok,...bár a jövő hétvége már advent első karácsonya.:-O.
Köszönöm a receptet.
Éva-Anyóca

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl h, 2012-11-19 07:01

Kedves Éva-Anyóca! Örülök, hogy tetszik az ötlet! Atya világ, már tényleg advent lesz! :) Hát tényleg nem sok idő maradt karácsonyig, hogy kitaláljuk mi is lesz a menü. Remélem ez a recept ízleni fog! Üdv: Ági

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva h, 2012-11-19 13:51

Kedves Ági!

Köszönjük, én is biztos vagyok benne, hogy egyike lesz a kedvenceknek.
És nézegethetjük, sorolhatjuk, hogy akkor mit sütünk és főzünk, melyik süti lesz, és írhatjuk a hozzávalók listáját, hogy mi kell a boltból, minden meglegyen addigra...:-O
Na és azért ajándékok listája is kell..:-O
Bizony, vasárnap Advent...:-O Hihetetlen, eltelt megint egy év...nagyon szalad az idő! :-O
Szép hetet kívánok!
Éva-Anyóca

M.Era
M.Era / M.Era v, 2012-11-18 17:36

Nagyon jól hangzik :) úgy érzem kipróbálom.
Köszi a receptet
Era

839