Igazi strandos lángos recept

Igazi strandos lángos
Igazi strandos lángos
19 perc / előkészület: 15 perc sütés: 4 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kinek nem fut össze a nyál a szájában, amikor nyáron a strandon megérzi a lángos illatát?

És ki ne próbálta már otthon is elkészíteni ezt a "retro" finomságot?

Én ugyebár nem vagyok cukor és finomlisztpárti, de azért vannak olyan kivételek, amik engem is elcsábítanak, és a hozzávalóit nem lehet mással helyettesíteni, ha ugyanolyat akarunk, mint az igazi. És az a recept 99%-os. De tényleg!

A sztori már nyár elején elkezdődött, mikor elmentünk strandra a férjjel, és bizony nekiálltam otthon is böngészni a tökéletes receptet az interneten. Egy hűtős verziót választottam... Nem akarom nagyon ragozni, mikor kisült, konkrétan fejbe lehetett volna vágni vele valakit, annyira kemény volt. Ez pár hétre elszomorított, de mikor egy hónapja felállítottuk a kerti medencénket, vettünk hintaágyat, kerti bútorokat, akkor megint elkapott az érzés, hogy mennyire jó lenne a "vízpart" mellett lángosozni.

Pont akkoriban látogattam meg a drága nagynénémet, Editkét, egy kis frizurakészítéssel egybekötött pletyit tartottunk, amikor is megkérdeztem, hogy ő szokott-e lángost csinálni, és olyan-e neki, mint az igazi. Egy elég régi Frank Júlia szakácskönyvben található a recept, ami nagyon egyszerű, és mindig sikerül. Ezúton is köszönöm az alapreceptet.

Én annyit változtattam rajta, hogy nem finomlisztet tettem bele, hanem BL80-as kenyérlisztet. Azt hiszem, nem tettem rosszul, mert tényleg tökéletes a lángos. Az az 1 %, amiben nem az, az a mérete, de ez csak azért, mert nincs akkora sütőedényem. Azért nem minik, hanem kb.15 centi átmérőjűek, a hagyományos 20 helyett.

Egy-két tanácsot még adok a recept melletti ajánlatnál, ami nélkül nem fog sikerülni, és amit tényleg nagyon el kell találni, betartani.

hozzávalók / 4 adag

Sütőzsiradék

ajánlat

Nagyon fontos a tej hőmérséklete. Nem lehet sem meleg, sem hideg, tényleg langyosnak kell lennie, akkor fut fel nagyon szépen az élesztő, és pumpálja fel a tésztát. A víz, amit hozzáadunk, szintén langyos legyen.

A másik dolog, ami nagyon fontos, hogy lennie kell alatta nagyon sok olajnak, hogy úszkáljon benne a lángos. Ezt 2-3 centi olajjal nem fogjuk elérni, hiszen eleve akkorára nő meg a lángos, nem fog tudni felfújódni kevés olajban. 10 centi minimum legyen alatta.

 

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: lángos
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

retro lángos, kelt lángos, lángos
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy pohárban megmikrózzuk a tejet, a mikró teljesítményétől függően 5-10 másodpercig. Langyosnak kell lennie. Ezután beleszórjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Lefedjük, kb. 10 perc alatt felfut.
  2. Közben egy mély tálba szitáljuk a lisztet, megsózzuk, a közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük az élesztős tejet. Annyi langyos vizet öntünk hozzá, hogy egy eléggé lágy tésztát kapjunk, de ne folyjon azért. (Ezt nehéz eltalálni, én úgy szoktam "belőni" a megfelelő állagot, hogy leszedem ugye a masszát a kezemről, megvizezem a kezemet tisztán, finoman a tészta tetejéhez érintem, és ha nem ragad így rá, akkor jó az állag. Ha nem vagyok benne biztos, mert ez is előfordul, inkább lágyabban hagyom, mert olajos kézzel úgyis szét lehet húzgálni, ahhoz nem fog ragadni.)
  3. Az eredeti receptben kelesszük duplájára, kb. egy óra alatt, de nekem háromszorosára is megnő. (Mikor összegyúrom, csak a tál alján van viszonylag kevés tészta, de mire megkel, majdnem kifut a tálból.)
  4. Egy mély tálban kb. 10 centi olajat hevítünk nagyon forróra. Kb. 5-6 centis darabokat veszünk le a masszából, olajos kézzel jól széthúzgáljuk, és kisütjük a forró olajban kb. 2-4 perc alatt. Ebből a mennyiségből nekem 8 darab szokott lenni.
  5. Fokhagymás olajat szoktam rátenni, amit 2-3 gerezd fokhagymából, 1 dl olajból és 1 dl vízből készítek. A tejföl és reszelt sajt sem maradhat el a tetejéről nálunk.
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 589
össznézettség: 502 648
elküldve: 52
receptkönyvben: 1 288
elkészítve: 140/140
Facebookon megjelent: 5

szakács

MankaBeauty

Mióta szakács: 2014.07.03.
5 recept

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Orsolyka17
Orsika17 / Orsolyka17 Sat, 2017-06-24 18:53

A recept valóban nagyon jó, de az adagok nem stimmelnek. 8 adag?? nekem 3 nagy lángos lett belőle (akkora mint a strandon) többre számítottam de legközelebb dupla adagot csinálok

eaniko
eaniko Sun, 2016-10-23 13:21

Köszönöm a receptedet. Ma megcsináltam (lányom kérésére) ebédre. Jól sikerült, nagyon ízlett a családomnak.

Csokáv
Csokáv Thu, 2016-09-15 19:59

Vizes kézhez nem tapadt, kelesztés után viszont olajos kézzel képtelen voltam formázni, annyira rámragadt. Lepények helyett krumplik lettek. De az íze finom!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sun, 2016-09-11 01:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.09.10. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

JUDYTH59
Walaky / JUDYTH59 Sun, 2016-09-11 07:32

Ezt teszi a Nosalty által készített videó + a feltüntetett link....gratulálok....! :)))))) A facén való kiemelés egyik fajtája.....!!! :))))))))

dioevi
dioevi Sat, 2016-07-16 15:23

a tésztát, ha sokat kevertünk be, lefagyaszthatom ?

kaboci
kaboci Sat, 2016-07-02 16:04

próbáltam a kefires, sütőben süthető stb. módozatokat, de ez az igazi akkor is, ha olajban kell sütni:) Köszönöm a receptet!

3masmama
3masmama Tue, 2015-12-01 09:41

Tökéletes ez a recept. Tegnap megcsináltam vacsira. Mindenki imádta. Sajnos csak egy adagot csináltam, mert már csalódtam lángosreceptben. A kölykök hajbakaptak miatta, az egyik fiam sírva is fakadt. Sűrűn lesz a vacsink. Hálás köszönet érte.

AndreDavid
AndreDavid Fri, 2015-08-21 06:39

Èn is el szeretném készíteni, kérdésem csak az lenne, hogy kb. mennyit nő a lángos sütés közben? Köszönöm!

makrela
makrela Fri, 2015-05-15 12:13

Szeretem ezt a receptet, mert nem kell duplán keleszteni, és nyújtani, sodorni sem és nagyon finom. Általában két adagot dagasztok be, és egy részét készre sütöm, a többit csak halványra, épp annyira, hogy ne legyen kívül nyers, lehütöm, fagyasztóba teszem, és ha kedvem szottyan lángosozni, csak kiveszek egy-egy db-ot, és gyorsan megsütöm. Friss és ropogós lesz így is!Köszönöm a receptet

Hasibecker
Hasibecker Tue, 2014-08-12 15:24

Kedves MankaBeauty!
Elkészítettem ezt a valóban retro lángost és meg kell mondjam, hogy 40 éves ízeket csalogatott elő bennünk. Eddig nagyon sok lángost próbáltam ki a NoSaltyn, de egy sem volt ízben ennyire tökéletes.
Köszönöm a feltöltést, biztos, hogy többször el fogom készíteni.
Üdvözlettel: Marika

Kibekerics
Kibekerics Sun, 2014-08-10 17:23

A 10 centi olaj azt jelenti, hogy 10 cm magasan áll az olaj a tálban? Miért kell olyan sok olaj?

MankaBeauty
MankaBeauty / MankaBeauty Sun, 2014-08-10 18:08

Szia!
Bal oldalon ott van az ajánlatnál,hogy mire kell figyelni a tökéletes lángosnál.
10 centi olaj azt jelenti igen,hogy 10 centi magasan van a sütőedényben.Persze én sem mérőszalaggal mérem le,ha 8 centi,akkor 8,csak bőven legyen alatta.Ez lehet 2-3 liter olaj is,attól függően mekkora átmérőjűre húzgálod ki,mekkora az edény átmérője.Azért kell ennyi,hogy tudjon úszkálni,lebegni a lángos,és ezáltal kényelmesen megnőni.2-3 centi olajban ezt nem tudja,mert ha hozzáér az edény falához,aljához,akkor csak megkeményedik,nem tud nőni.Mikor kiveszed,légiesen könnyűnek kell lennie,ha nehéz,akkor valamit nem jól csináltál.
(De ez csak az én kitapasztalt lángossütési módszerem,ez nem azt jelenti,hogy máshogy biztosan nem sikerül,de az olaj számít,és az élesztő is.Nekem ezzel a recepttel,ezeknek a betartásával eddig mindig sikerült lemásolnom az eredeti piacos,vagy strandos lángost.)

1509