Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fűszeres sült csicseriborsó

Fűszeres sült csicseriborsó
Fűszeres sült csicseriborsó
55 perc / előkészület: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (31)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A csicseriborsó csodaborsó. Semleges ízének köszönhetően számtalan módon elkészíthető, emelett kiemelkedően magas folsav-, rost- és mangántartalommal büszkélkedhet. Vasban, rézben, cinkben és magnéziumban sem szűkölködik. Kiváló proteinforrás. Glikémiás indexe alacsony, ezért cukorbetegséggel és inzulinrezisztenciával küzdők számára kifejezetten ajánlott.

És íme az egyik kedvenc "bundám" 2 személyes adaghoz. A csicseriborsót, miután leszárítottuk róla vizet, alaposan megforgatjuk 2 ek olajban és egy fél teáskanálnyi sóban, és így tesszük be sülni 40 percre. Közben egy mélyebb tálban összekeverünk 2 ek barna cukrot, 2 ek aprított friss rozmaringot, 1 ek olajat, fél teáskanál sót, és annyi csípős paprikát vagy cayenne-i borsot, amennyi még számunkra belefér az élvezhető csípősség kategóriájába. A sütőből kivett borsót még forrón a fűszeres keverékre öntjük, és jó alaposan összekeverjük. Hidegen tálaljuk. 

Légmentesen fedve 1 hétig eláll. 

hozzávalók / 1 adag

A csicseriborsóhoz

A sós ízesítéshez, tetszés szerint bármit

Az édes ízesítéshez, tetszés szerint bármit

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előmelegítjük a sütőt.
  2. Amennyiben száraz csicseriborsót használunk, előző nap beáztatjuk bő vízbe, és másnap 2 tenyerünk között sodorgatva ledörzsöljük a héjukat, leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük.
  3. Ha konzervet vásároltunk, leöntjük a levét, átöblítjük vízzel, és alaposan lecsepegtetjük.
  4. Sütőtepsi aljára rendezzük egy rétegben, a fölösleges vizet papírtörlővel leitatjuk.
  5. A borsóra öntjük az olajat (csak néhány evőkanálnyi a borsó mennyiségétől függően!), a fűszereket és a sót, és jól összeforgatjuk úgy, hogy a fűszeres köntös mindenhol egyenletesen fedje a szemeket.
  6. Ha édes változatra fájna a fogunk, akkor mézben, agávé vagy juharszirupban forgatjuk meg a borsókat sütés előtt.
  7. 30-40 percig sütjük, vagy addig, ameddig szép aranybarnára pirulnak.
  8. Sütés közben minden 10 percben forgassuk át a szemeket, hogy minden oldaluk szép piros és ropogós legyen.
  9. Mielőtt nekiesnénk a ropogtatásnak, hagyjuk teljesen kihűlni.
  10. Légmentesen záródó edényben egy hétig eltartható.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 34
össznézettség: 74 710
elküldve: 10
receptkönyvben: 685
elkészítve: 37/45
Facebookon megjelent: -

szakács

kicsivik

Mióta szakács: 2011.04.27.
42 recept

receptjellemzők

konyha: arab
fogyókúra: 90 napos diéta - keményítőnap
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
adag: 1 főre
fogás: amuse-bouche
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: köretek
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas

receptkategóriák

egyéb elnevezések

csicseriborsó ropogós, pirított csicseriborsó, ropogtatni való csicseriborsóból

Hozzászólások (31)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

molnarm700
molnarm700 Sun, 2015-01-11 13:27

Nagyon ízlik , köszönöm a receptet ! Száraz csicseriborsóból készítettem , szerintem jól sikerült nem fogtörős , de azért ropogos . Köszi még egyszer .

Szityike
Szityike / Szityike Sat, 2014-09-13 13:32

Nekem is kicsit érdekesen sikerült... szerintem biztosan nem tökéletes... :(
Száraz csicseriborsót használtam és tegnap este óta ma délig ázott. lehéjaztam őket, majd tepsiben megsütöttem forgatva 15 percenként.
Most lett kész: nekem nem töpörödtek össze, de nem is puhultak meg. Ropognak, viszont úgy, mintha a vízben puhítás után nem puhultak volna semmit.
Mi lehetett a gond? Nem kellene előfőzni a borsókat, hogy puhák legyenek és aztán megsütni? Konzervből biztosan jobb, de szárazból szerettem volna elkészíteni, mivel az volt itthon. :)
Miért lehet az, hogy majdnem fogtörős lett?
Nagyon szimpi a recept ezért érdekelne a helyes elkészítés...

Előre is nagyon köszönöm a segítséget!
Üdv, Szandi

kicsivik
kicsivik / kicsivik Sat, 2014-09-13 20:28

Helló Szityike,
Már nem emlékszem annak idején meddig áztattam a borsót, de arra gyanakszom, több időt kellene a vízben tölteniük, ha nem puhultak meg eléggé. Nem próbáltam még előfőzni, tégy egy kísérletet, hátha úgy jobban sikerül.
Ahogy Titatrillának is írtam, nekem sem minden szem lett ropogós, volt, ami puha maradt, és igen, volt köztük fogtörős is, és sajnos előre nem tudhatod épp milyen re fogsz ráharapni, úgyhogy csak óvatosan! :-)

Szityike
Szityike / Szityike Sun, 2014-09-14 20:54

Értem. :)
Köszönöm a választ. :)
Legközelebb előfőzöm, ha nem konzervvel készítem és megírom, hogy úgy milyen lett!
Nekem nem lett volna olyan nagy gond, ha összetöpörödnek, vagy nem mind ropog, hanem mondjuk van benne puha is... :)
Nem mondok le a receptről, mert nagyon tetszik! :)
Köszi a segítséget!

Üdv, Szandi

Titatrilla
Titalilla / Titatrilla Fri, 2014-09-12 21:08

Nem tudom mi történt.
Konzerv csicserim volt, nagy lelkesedéssel nekiálltam. Leöblítettem, de elkezdett lemorzsolódni a szemekről a héj. Csodálkoztam is, hogy a konzerven is ennyi héj van. Konkrétan mindegyiken. Fél óra volt mire leszedtem róluk. Olivaolaj és só ment rá. Sütés után inkább összeaszódtak. de mégsem lettek ropogósak. :( Talán nem sütöttem elég ideig? De ráadásul össze is mentek a szemek..

kicsivik
kicsivik / kicsivik Sat, 2014-09-13 20:14

Szia Titatrilla!
Sajnálom, hogy csalódnod kellett. Én úgy szoktam eltávolítani a csicserik héját, hogy belemarkolok mindkét kézzel és a tenyereim között addig dörzsölöm, amíg a lehető legtöbb héj le nem jön róluk. Igen, konzervvel talán nem működik úgy, mint "száraz" és beáztatott szemekkel. Nekem sem minden szem lett egyformán ropogós, volt közte olyan, ami "összeaszott" és olyan is volt, ami annyira kemény maradt, hogy nem tudtam szétharapni sem. Gondolom ez a borsótól függ. Próbáld meg a hagyományos zacskóban kapható száraz csicserivel.

Angel8
Angel8 Sun, 2014-06-22 09:23

Nagyon jó lett! Sima sósra csináltam,de így is finom! Köszönöm! :)

gyongykata
gyongykata Tue, 2013-10-22 18:27

Mai nap sütöttem meg a maradék csicserit, ezalkalommal az alaprecepthez mézet, ánizst, édesköményt, egyéb fűszereket használtam, nagyon fincsi lett, csak sok-sok fűszer kell hozzá szerintem...

kicsivik
kicsivik / kicsivik Tue, 2013-10-22 21:03

Ühmmm, ezzel a fűszerezéssel biztos nagyon különleges ízvilágú csemegét alkottál. Igen, 2 választásod van: a csicseriborsó jellegzetes aromáját (ami egyesek szerint nem is létezik, tekintve hogy ízetlen, tovább megyek, föld ízű) alig fűszerezéssel meghagyod vagy jó illatos fűszereket bőven adagolva elnyomod. h szereted a csicseriborsót, mindenképp próbáld ki a hummuszt - én imádom, és rendszeresen készítem.

dorinaaa
dorinaaa Sun, 2013-09-15 16:07

én is elkészítettem, kicsit más fűszerezéssel (szezámmaggal és lenmaggal). így is nagyon finom lett. kösz a tippet! nagyon hasznos :)
ui. egyetértek, lesöpörhetnénk a boltok polcairól a chipseket! :)

Üdv

kicsivik
kicsivik / kicsivik Mon, 2013-09-16 10:17

Dorinaaa, jó hallani!
Remélem találsz még a receptjeim között neked tetszőt. Esetleg nézz szét a blogomon is, ha szereted a francia, a brazil vagy más (számunkra) egzotikus konyhákat. Itt megtalálod: http://frankogasztro.blog.hu/

gyongykata
gyongykata Sat, 2013-08-31 21:48

Szia, egy blogon akadtam a receptedre, bár itt is láttam, de túlmentem rajta, mert azt hittem, az összes fűszer kell. Szóval, nagyon különleges lett a sült csicseriborsó, a story alapján fűszereztem, utána egy kicsit még édesítettem egy pár anyaggal. Szóval, igazi új ízeket hozott ez a recept, lehet, ha a végén egy kicsit szárad még egy pár órát, még fincsibb ropogtatnivaló lesz...
Üdv, Kati

kicsivik
kicsivik / kicsivik Sun, 2013-09-01 14:53

Szia, örülök, hogy tetszik a recept! Azért szeretem én is, mert a variációk száma végtelen. A paradicsompürébe és egyéb folyékonyabb mártásban megforgatott borsószemek puhábbak lesznek, mint a csak fűszerezett társaik.
Ha valóban szereted a különleges ízeket, látogass el a blogomra: frankogasztro.blog.hu
Üdv:
Viki

gazdabolt
gazdabolt Sun, 2013-06-02 19:17

Szia Viki!
Ez nagyon fincsi lehet.A paradicsomlét mikor kell hozzáadni?
Üdv.:Marcsi

kicsivik
kicsivik / kicsivik Tue, 2013-06-04 13:18

Szia gazdabolt!
Miután a megsült borsót kivetted a sütőből és még forró, akkor keverd hozzá a paradicsomlevet. ne sokat, mert nem eláztatni akarod, csak annyira, hogy épp bevonja a szemeket. De előtte fűszerezd meg ízlésed szerint a paradicsomot. Mehet bele egy kis bazsalikom, oregánó, só, bors vagy épp cukor, ha kedveled az édes ropogtatni valókat.

D. Kata
D. Kata Fri, 2012-10-12 16:45

Szia!
A recept nagyon tetszik, van is itthon száraz csicseriborsó, de egy kérdésem lenne. A szárazat nem kell megfőzni, hiszen a konzerv is főzött?
Üdv. D. Kata

kicsivik
kicsivik / kicsivik Fri, 2012-10-12 20:17

Szia Kata!
A száraz csicseriborsót nem kell megfőzni, abból úgy nem lenne ropogtatnivaló. Ahogy a receptleírásban is olvashatod, az elkészítés előtti napon áztasd be bő hideg vízbe. Én kb. 24 órát szoktam áztatni, ettől a szemek megdagadnak és kellően felpuhulnak ahhoz, hogy ne kőkemény borsóid legyenek. Ne ijedj meg, még így is lesz egy-két szem, ami nem hajlandó "fogbarátra" puhulni, tehát óvatosan a ropogtatással!

evaneo
Oli(E)va / evaneo Sat, 2012-08-18 22:02

Szia Viki, mert nem lattam en ezt eddig?! Szuper...en is magam keszitem a legtobb ragcsat, ez lesz a kovetkezo, imadom az ilyesmit, biztos finom, udvozollek, Eva

kicsivik
kicsivik / kicsivik Sat, 2012-08-18 22:34

Szia Éva, jobb későn, mint soha, nemde? Remélem legalább annyira ízleni fog, mint nekem, és beszámolsz arról is, hogy sikerült! Tartalmas hosszú hétvégét kívánok! Viki

GtheW
GtheW Tue, 2012-05-22 10:06

Ez aztán a remek rágcsa! Nem vág mint a chips, nem pattogtat ki mint a mogyoró. Gyorsan megvan és tetszés szerint lehet bármiben megfürdetni. Köszi érte Kicsivik, jót tettél ismét :D

kicsivik
kicsivik / kicsivik Tue, 2012-05-22 10:24

Szia GtheW!
Valóban gyorsan megvan, ha leszámítjuk azt a 24 órát, amit a borsó áztatására, puhítására szánunk. Meg lehet próbálni kevesebb áztatással is, de nem garantálom, hogy a borsó megphul, hiszen már nem fogjuk főzni, csak sütni. A türelmetleneknek jó megoldás lehet a konzerv!
A makukarágcsálásról viszont még csicsibogyival sem tudok lejönni...

Puzsi
Puzsi / Puzsi Mon, 2012-05-21 13:06

Kedves Kicsivik!

Nagyon tetszik a recepted, ki fogom próbálni!! Tényleg jó lenne, ha csupa egészséges ÉTEL-lel lehetnének tele a boltok...na de....tudjuk, ez nem ilyen alapokon dől el.
Látom Te is Szfváron főzöcskézel :) !
További jó sütést-főzést!

Puzsi

kicsivik
kicsivik / kicsivik Tue, 2012-05-22 08:59

Kedves Puzsi!
Örülök, hogy látsz fantáziát a receptben! Hamarosan én is elkészítem újra.
ÉTEL = ÉLET, igen. Nem azt mondom, hogy soha ne együnk egy szelet csokit, egy marék chipset, egy bögre porlevest, ne igyunk egy pohár üdítőt, energiaitalt. De teljes mértékben elítélem azt a reklámpolitikát, hogy a nagyobb és nagyobb bevétel érdekében szemrebbenés nélkül megpróbálják elhitetni velünk, hogy csak ezek a kaják a jók, a finomak és a menők. A fiataloknál ráadásul szinte függőséget okoznak. Na, de hiába mérgelődöm, az a dolgokon nem változtat. Engem nem vesznek palira.
2 éve költöztem Fehérvárra, és az első perctől úgy éreztem, hogy itthon vagyok.
Gondoltam már arra, hogy a fehérvári Nosaltysokkal jó lenne egy közös főzőcskézést rendezni, együtt enni, beszélgetni egy jót. Mit szólsz hozzá?
Üdv,
Viki

Puzsi
Puzsi / Puzsi Tue, 2012-05-22 12:53

Kedves Viki!

Én benne vagyok, és örülök, ha egyre többen vagyunk ezen az elven, mint amiket Te is leírtál!
Hogy gondoltad a dolgot?

Puzsi

kicsivik
kicsivik / kicsivik Mon, 2012-05-21 12:15

Ha elkészíted, javaslom próbálj ki több fűszerezést, vétek leragadni egyféle mellett!
Ha tehetném, lesöpörném a boltok polcairól a chipseket...
Üdv,
Viki

1585
csicseriborsó 40 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1 ek
füstölt pirospaprika 0 ízlés szerint
fokhagymapor 0 ízlés szerint
curry por 0 ízlés szerint
paradicsomlé 1 dl
barna cukor 1 teáskanál
rozmaring 0 ízlés szerint
bazsalikom 0 ízlés szerint
oregánó 0 ízlés szerint
kínai ötfűszer-keverék 0 ízlés szerint
mustármag 0 ízlés szerint
provence-i fűszerkeverék 0 ízlés szerint
fahéj 0 ízlés szerint
szerecsendió 0 ízlés szerint
gyömbér 0 ízlés szerint
méz 1 teáskanál
juharszirup 2 csepp