r
Nosalty Logó

Fűszeres sült csicseriborsó

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
kicsivik
Fűszeres sült csicseriborsó
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 16% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A csicseriborsóhoz

A sós ízesítéshez, tetszés szerint bármit

Az édes ízesítéshez, tetszés szerint bármit

Összesen 1640 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A csicseriborsóhoz

A sós ízesítéshez, tetszés szerint bármit

Az édes ízesítéshez, tetszés szerint bármit

Összesen 1640 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A csicseriborsóhoz

A sós ízesítéshez, tetszés szerint bármit

Az édes ízesítéshez, tetszés szerint bármit

Összesen 316 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Mangán

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    82.8 g

Zsír

  • Összesen
    32.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1822.8 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    243 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    328 mg
  • Foszfor
    1027 mg
  • Nátrium
    108 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    85 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    266 g
  • Cukor
    56 mg
  • Élelmi rost
    49 mg

VÍZ

  • Összesen
    126.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    86 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2248 micro
  • Kolin:
    404 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    430 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    9037 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 1640 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Mangán

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    82.8 g

Zsír

  • Összesen
    32.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1822.8 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    243 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    328 mg
  • Foszfor
    1027 mg
  • Nátrium
    108 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    85 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    266 g
  • Cukor
    56 mg
  • Élelmi rost
    49 mg

VÍZ

  • Összesen
    126.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    86 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2248 micro
  • Kolin:
    404 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    430 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    9037 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 1640 Kcal
  • 16% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Mangán

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.9 g

Zsír

  • Összesen
    6.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    350.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    63 mg
  • Foszfor
    198 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    16 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    51.2 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    24.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    432 micro
  • Kolin:
    78 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    83 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1738 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 316 Kcal

Hozzávalók

A csicseriborsóhoz

A sós ízesítéshez, tetszés szerint bármit

Az édes ízesítéshez, tetszés szerint bármit

Elkészítés

A csicseriborsóhoz

  1. Előmelegítjük a sütőt.
  2. Amennyiben száraz csicseriborsót használunk, előző nap beáztatjuk bő vízbe, és másnap 2 tenyerünk között sodorgatva ledörzsöljük a héjukat, leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük.
  3. Ha konzervet vásároltunk, leöntjük a levét, átöblítjük vízzel, és alaposan lecsepegtetjük.
  4. Sütőtepsi aljára rendezzük egy rétegben, a fölösleges vizet papírtörlővel leitatjuk.
  5. A borsóra öntjük az olajat (csak néhány evőkanálnyi a borsó mennyiségétől függően!), a fűszereket és a sót, és jól összeforgatjuk úgy, hogy a fűszeres köntös mindenhol egyenletesen fedje a szemeket.
  6. Ha édes változatra fájna a fogunk, akkor mézben, agávé vagy juharszirupban forgatjuk meg a borsókat sütés előtt.
  7. 30-40 percig sütjük, vagy addig, ameddig szép aranybarnára pirulnak.
  8. Sütés közben minden 10 percben forgassuk át a szemeket, hogy minden oldaluk szép piros és ropogós legyen.
  9. Mielőtt nekiesnénk a ropogtatásnak, hagyjuk teljesen kihűlni.
  10. Légmentesen záródó edénybenegy hétig eltartható.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 158
  • Össznézettség: 115026
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 21.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Fűszeres sült csicseriborsó
kicsivik 42 recept

A csicseriborsó csodaborsó. Semleges ízének köszönhetően számtalan módon elkészíthető, emelett kiemelkedően magas folsav-, rost- és mangántartalommal büszkélkedhet. Vasban, rézben, cinkben és magnéziumban sem szűkölködik. Kiváló proteinforrás. Glikémiás indexe alacsony, ezért cukorbetegséggel és inzulinrezisztenciával küzdők számára kifejezetten ajánlott. És íme az egyik kedvenc "bundám" 2 személyes adaghoz. A csicseriborsót, miután leszárítottuk róla vizet, alaposan megforgatjuk 2 ek olajban és egy fél teáskanálnyi sóban, és így tesszük be sülni 40 percre. Közben egy mélyebb tálban összekeverünk 2 ek barna cukrot, 2 ek aprított friss rozmaringot, 1 ek olajat, fél teáskanál sót, és annyi csípős paprikát vagy cayenne-i borsot, amennyi még számunkra belefér az élvezhető csípősség kategóriájába. A sütőből kivett borsót még forrón a fűszeres keverékre öntjük, és jó alaposan összekeverjük. Hidegen tálaljuk.  Légmentesen fedve 1 hétig eláll. 

Hozzászólások (13)

DiaNatura

De jó kis recept! Egészséges ropogtatnivaló! SZUPER! Köszönöm!

kicsivik

Ha elkészíted, javaslom próbálj ki több f?szerezést, vétek leragadni egyféle mellett! Ha tehetném, lesöpörném a boltok polcairól a chipseket... Üdv, Viki

Törölt felhasználó

Kedves Kicsivik! Nagyon tetszik a recepted, ki fogom próbálni!! Tényleg jó lenne, ha csupa egészséges ÉTEL-lel lehetnének tele a boltok...na de....tudjuk, ez nem ilyen alapokon d?l el. Látom Te is Szfváron f?zöcskézel :) ! További jó sütést-f?zést! Puzsi

kicsivik

Kedves Puzsi! Örülök, hogy látsz fantáziát a receptben! Hamarosan én is elkészítem újra. ÉTEL = ÉLET, igen. Nem azt mondom, hogy soha ne együnk egy szelet csokit, egy marék chipset, egy bögre porlevest, ne igyunk egy pohár üdít?t, energiaitalt. De teljes mértékben elítélem azt a reklámpolitikát, hogy a nagyobb és nagyobb bevétel érdekében szemrebbenés nélkül megpróbálják elhitetni velünk, hogy csak ezek a kaják a jók, a finomak és a men?k. A fiataloknál ráadásul szinte függ?séget okoznak. Na, de hiába mérgel?döm, az a dolgokon nem változtat. Engem nem vesznek palira. 2 éve költöztem Fehérvárra, és az els? perct?l úgy éreztem, hogy itthon vagyok. Gondoltam már arra, hogy a fehérvári Nosaltysokkal jó lenne egy közös f?z?cskézést rendezni, együtt enni, beszélgetni egy jót. Mit szólsz hozzá? Üdv, Viki

Törölt felhasználó

Kedves Viki! Én benne vagyok, és örülök, ha egyre többen vagyunk ezen az elven, mint amiket Te is leírtál! Hogy gondoltad a dolgot? Puzsi

Törölt felhasználó

Ez aztán a remek rágcsa! Nem vág mint a chips, nem pattogtat ki mint a mogyoró. Gyorsan megvan és tetszés szerint lehet bármiben megfürdetni. Köszi érte Kicsivik, jót tettél ismét :D

kicsivik

Szia GtheW! Valóban gyorsan megvan, ha leszámítjuk azt a 24 órát, amit a borsó áztatására, puhítására szánunk. Meg lehet próbálni kevesebb áztatással is, de nem garantálom, hogy a borsó megphul, hiszen már nem fogjuk f?zni, csak sütni. A türelmetleneknek jó megoldás lehet a konzerv! A makukarágcsálásról viszont még csicsibogyival sem tudok lejönni...

Oli(E)va

Szia Viki, mert nem lattam en ezt eddig?! Szuper...en is magam keszitem a legtobb ragcsat, ez lesz a kovetkezo, imadom az ilyesmit, biztos finom, udvozollek, Eva

kicsivik

Szia Éva, jobb kés?n, mint soha, nemde? Remélem legalább annyira ízleni fog, mint nekem, és beszámolsz arról is, hogy sikerült! Tartalmas hosszú hétvégét kívánok! Viki

Törölt felhasználó

Szia! A recept nagyon tetszik, van is itthon száraz csicseriborsó, de egy kérdésem lenne. A szárazat nem kell megf?zni, hiszen a konzerv is f?zött? Üdv. D. Kata

kicsivik

Szia Kata! A száraz csicseriborsót nem kell megf?zni, abból úgy nem lenne ropogtatnivaló. Ahogy a receptleírásban is olvashatod, az elkészítés el?tti napon áztasd be b? hideg vízbe. Én kb. 24 órát szoktam áztatni, ett?l a szemek megdagadnak és kell?en felpuhulnak ahhoz, hogy ne k?kemény borsóid legyenek. Ne ijedj meg, még így is lesz egy-két szem, ami nem hajlandó "fogbarátra" puhulni, tehát óvatosan a ropogtatással!

gazdabolt

Szia Viki! Ez nagyon fincsi lehet.A paradicsomlét mikor kell hozzáadni? Üdv.:Marcsi

kicsivik

Szia gazdabolt! Miután a megsült borsót kivetted a süt?b?l és még forró, akkor keverd hozzá a paradicsomlevet. ne sokat, mert nem eláztatni akarod, csak annyira, hogy épp bevonja a szemeket. De el?tte f?szerezd meg ízlésed szerint a paradicsomot. Mehet bele egy kis bazsalikom, oregánó, só, bors vagy épp cukor, ha kedveled az édes ropogtatni valókat.

Törölt felhasználó

Szia, egy blogon akadtam a receptedre, bár itt is láttam, de túlmentem rajta, mert azt hittem, az összes f?szer kell. Szóval, nagyon különleges lett a sült csicseriborsó, a story alapján f?szereztem, utána egy kicsit még édesítettem egy pár anyaggal. Szóval, igazi új ízeket hozott ez a recept, lehet, ha a végén egy kicsit szárad még egy pár órát, még fincsibb ropogtatnivaló lesz... Üdv, Kati

kicsivik

Szia, örülök, hogy tetszik a recept! Azért szeretem én is, mert a variációk száma végtelen. A paradicsompürébe és egyéb folyékonyabb mártásban megforgatott borsószemek puhábbak lesznek, mint a csak f?szerezett társaik. Ha valóban szereted a különleges ízeket, látogass el a blogomra: frankogasztro.blog.hu Üdv: Viki

dorinaaa

én is elkészítettem, kicsit más f?szerezéssel (szezámmaggal és lenmaggal). így is nagyon finom lett. kösz a tippet! nagyon hasznos :) ui. egyetértek, lesöpörhetnénk a boltok polcairól a chipseket! :) Üdv

kicsivik

Dorinaaa, jó hallani! Remélem találsz még a receptjeim között neked tetsz?t. Esetleg nézz szét a blogomon is, ha szereted a francia, a brazil vagy más (számunkra) egzotikus konyhákat. Itt megtalálod: http://frankogasztro.blog.hu/

Törölt felhasználó

Mai nap sütöttem meg a maradék csicserit, ezalkalommal az alaprecepthez mézet, ánizst, édesköményt, egyéb f?szereket használtam, nagyon fincsi lett, csak sok-sok f?szer kell hozzá szerintem...

kicsivik

Ühmmm, ezzel a f?szerezéssel biztos nagyon különleges ízvilágú csemegét alkottál. Igen, 2 választásod van: a csicseriborsó jellegzetes aromáját (ami egyesek szerint nem is létezik, tekintve hogy ízetlen, tovább megyek, föld íz?) alig f?szerezéssel meghagyod vagy jó illatos f?szereket b?ven adagolva elnyomod. h szereted a csicseriborsót, mindenképp próbáld ki a hummuszt - én imádom, és rendszeresen készítem.

Törölt felhasználó

Nagyon jó lett! Sima sósra csináltam,de így is finom! Köszönöm! :)

kicsivik

Örülök, hogy bejött! :-)

Titalilla

Nem tudom mi történt. Konzerv csicserim volt, nagy lelkesedéssel nekiálltam. Leöblítettem, de elkezdett lemorzsolódni a szemekr?l a héj. Csodálkoztam is, hogy a konzerven is ennyi héj van. Konkrétan mindegyiken. Fél óra volt mire leszedtem róluk. Olivaolaj és só ment rá. Sütés után inkább összeaszódtak. de mégsem lettek ropogósak. :( Talán nem sütöttem elég ideig? De ráadásul össze is mentek a szemek..

kicsivik

Szia Titatrilla! Sajnálom, hogy csalódnod kellett. Én úgy szoktam eltávolítani a csicserik héját, hogy belemarkolok mindkét kézzel és a tenyereim között addig dörzsölöm, amíg a lehet? legtöbb héj le nem jön róluk. Igen, konzervvel talán nem m?ködik úgy, mint "száraz" és beáztatott szemekkel. Nekem sem minden szem lett egyformán ropogós, volt közte olyan, ami "összeaszott" és olyan is volt, ami annyira kemény maradt, hogy nem tudtam szétharapni sem. Gondolom ez a borsótól függ. Próbáld meg a hagyományos zacskóban kapható száraz csicserivel.

Szityike

Nekem is kicsit érdekesen sikerült... szerintem biztosan nem tökéletes... :( Száraz csicseriborsót használtam és tegnap este óta ma délig ázott. lehéjaztam ?ket, majd tepsiben megsütöttem forgatva 15 percenként. Most lett kész: nekem nem töpörödtek össze, de nem is puhultak meg. Ropognak, viszont úgy, mintha a vízben puhítás után nem puhultak volna semmit. Mi lehetett a gond? Nem kellene el?f?zni a borsókat, hogy puhák legyenek és aztán megsütni? Konzervb?l biztosan jobb, de szárazból szerettem volna elkészíteni, mivel az volt itthon. :) Miért lehet az, hogy majdnem fogtör?s lett? Nagyon szimpi a recept ezért érdekelne a helyes elkészítés... El?re is nagyon köszönöm a segítséget! Üdv, Szandi

kicsivik

Helló Szityike, Már nem emlékszem annak idején meddig áztattam a borsót, de arra gyanakszom, több id?t kellene a vízben tölteniük, ha nem puhultak meg eléggé. Nem próbáltam még el?f?zni, tégy egy kísérletet, hátha úgy jobban sikerül. Ahogy Titatrillának is írtam, nekem sem minden szem lett ropogós, volt, ami puha maradt, és igen, volt köztük fogtör?s is, és sajnos el?re nem tudhatod épp milyen re fogsz ráharapni, úgyhogy csak óvatosan! :-)

Szityike

Értem. :) Köszönöm a választ. :) Legközelebb el?f?zöm, ha nem konzervvel készítem és megírom, hogy úgy milyen lett! Nekem nem lett volna olyan nagy gond, ha összetöpörödnek, vagy nem mind ropog, hanem mondjuk van benne puha is... :) Nem mondok le a receptr?l, mert nagyon tetszik! :) Köszi a segítséget! Üdv, Szandi

molnarm700

Nagyon ízlik , köszönöm a receptet ! Száraz csicseriborsóból készítettem , szerintem jól sikerült nem fogtör?s , de azért ropogos . Köszi még egyszer .

Hozzávalók

A csicseriborsóhoz

A sós ízesítéshez, tetszés szerint bármit

Az édes ízesítéshez, tetszés szerint bármit

Címlapról ajánljuk

További cikkek