Francia farmerkenyér recept

Francia farmerkenyér
Francia farmerkenyér
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (36)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Réges-régen, mikor gyerekként magyszüleimnél nyaraltam, emlékszem, a tisztaszobában hatalmas kerek kenyerek voltak felsorakoztatva, amit nagyanyám sütött minden pénteken. Aztán egy hétig azt ették/ettük, és bár következő pénteken már nehezebben csúszott nekem - naponta frissen vett bolti kenyérhez szokott kis városi fruskának - a kissé már száraz, morzsalékos, de azért teljesen ízletes és ehető egyhetes kenyér.
Mindenesetre csodáltam nagyanyámat, mert valahogy ösztönösen éreztem, hogy a kenyérsütés az misztérium, aki hetente kemény munkával előállította kilenc tagú családjának az "életet", az bizony csodálatra méltó. Nagyobb tudásnak érzem, mint pl. megalkotni egy háromemeletes tortát vagy valami extra különleges és bonyolult ételt. Ugyanis utóbbiak nélkül még csak megvagyunk valahogy, de a kenyér, az olyan nélkülözhetetlen, az olyan ősi, olyan szent dolog. Tiszteletre méltó. Nagyszüleinket  még arra tanították, hogy a véletlenül leesett kenyérdarabot vegyék fel, és csókolják meg, mielőtt kidobnák. Én is nagyon kellemetlenül érzem magam, ha valami miatt a kenyeret (mondjuk, mert tömegtermék, vacak, egy napra gyártott, könnyen savanyodó, penészedő) ki kell dobnom.
Ezért próbálkozom kenyérsütéssel. Mert én is tudója akarok lenni, mint eddig minden asszony a családban, hogyan lehet illatozó, utolsó morzsáig mind elfogyó, finom kenyeret sütni.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Lehet, hogy attól lenne igazán francia ez a kenyér, ha nem formában sütöttem volna, hanem hosszúkás franciakenyér alakúra, de az új sütőformámat mindenképp ki akartam próbálni. És működik... :)

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

fehér kenyér tejföllel dagasztva, francia kenyér kevés mézzel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1,5 dl langyos vízben elkeverjük a mézet és az élesztőt.
  2. A liszttel, a tejföllel, a sóval, az olajjal és az élesztős vízzel tésztát dagasztunk. Ha túl keménynek érezzük, még kevés langyos vizet adunk hozzá.
  3. 40 percig meleg helyen, letakarva kelesztjük.
  4. Utána lisztezett deszkára borítjuk, könnyedén átgyúrjuk, és hosszúkás cipóvá formáljuk.
  5. Kiolajozott tepsire vagy formába tesszük, és még így is kelesztjük 30 percig.
  6. Közben bemelegítjük a sütőt 200°C-ra hőlégkeverésen, vagy 220°C-ra, ha alsó-felső sütéssel dolgozunk.
  7. A tészta tetejét éles késsel hosszában bevágjuk, sütőbe tesszük, a hőt 20°C-kal mérsékeljük, és a kenyerünket aranybarnára sütjük.
  8. A sütőből kivéve, a tetejét hideg vízzel megkenjük, és rácson vagy deszkán hagyjuk kihűlni.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 11 459
elküldve: 13
receptkönyvben: 402
elkészítve: 27/40
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
287 recept

Hozzászólások (36)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

jezsoeka
jezsoeka v, 2013-09-08 05:04

Ma sütöttem először. Holnap az újabb kenyeret. ízlett a családnak. Köszönöm a receptet.

Hammy
Hammy szo, 2013-03-16 21:29

Ma sütöttem először kenyeret. Holnap süthetek még kettő ilyet! :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj v, 2013-03-17 07:15

Ez csuda jó hír! Valahogy úgy érzem, hogy meg voltatok vele elégedve. :))

nkati
nkati v, 2013-02-03 17:46

Kedves Fahéj!
Ma másodszorra sütöttem meg ezt a kenyeret , azt gondoltam az első csak véletlen siker volt, hát nem, ez még szebb és finomabb lett, hálás köszönet érte:):) azt gondolom szép sorban a többit is elkészítem!
Üdvözlettel: Kati

Fahéj
Fahéj / Fahéj v, 2013-02-03 18:17

Jó ezt olvasni! :) Ez az egyik legfinomabb kenyér az enyíéim közül, én sokszor készítem.
ÜdV : Fahéj

pakóca
pakóca p, 2013-01-18 19:00

Kedves Fahéj! Nemrég bukkantam erre a receptedre. Szeretek kenyeret sütni a magam és a család örömére. De ez a Te kenyered..., hát amikor kivettem a sütőből, elállt a szavam. Amikor meg a férjem tulajdonképpen a fél kenyeret eltüntette hűlés után csak úgy magában (szerencsés alkat, bármennyit ehet, nem hízik), mert nem tudott betelni vele, akkor tudtam, ez lesz a mi finom kenyerünk, a tökéletes recept :)
2x elkészítettem már, először sütőben, utána meg másodszorra kenyérsütőben. Mindkét verzió működik! Nagyon fontosnak tartom, hogy egészséges ételeket tegyek a család asztalára, bár több idő, de megéri sokszorosan.
Köszönöm Neked a különleges hangulatot teremtő sztorit, a pontos leírást!
A legjobbakat kívánom!
pakóca

Fahéj
Fahéj / Fahéj p, 2013-01-18 20:53

Kedves Pakóca!
Nagyon-nagyon örülök annak, amiket írtál. Érdekes, hogy ezt a kenyeret már többen választották "A" kenyérnek családjuk számára. Szerintem nem is véletlenül, mert rendkívül ízletes, és finom, puha. Én is sokszor sütöm. Nekem sajnos a kenyérsütőm annyi csalódást okozott, hogy ki is dobtam. Vele sose sikerült igazán a kenyér, ezért azt hittem, én vagyok a béna. El is ment a kedvem a kenyérsütéstől egy időre. Aztán mikor nekiálltam sütőben sütni, rájöttem, hogy nincs itt semmi probléma, csak a géppel volt a baj. De mióta az nincs, azóta van házi kenyér, és azóta mindenki rajong érte.
Sok finom kenyeret süss még a kedves családodnak! Üdvözlettel: Fahéj

Babnna
Babnna k, 2013-01-15 14:51

Kedves Fahéj,
életem első kenyere, de még milyen! Már amikor az élesztő felfutott, tudtam, hogy csodás lesz.
Jelentem: szépen, sorban kinyomtattam az ÖSSZES kenyeres receptedet, és végig megyek mindegyiken, majd kezdem elölről. Én ugyan másét meg se próbálom ezután!
Csodálatos kenyér, amit ÉN sütöttem; még mindig nem hiszem el.:D
Köszönöm!!!
ui: még-még sok receptet tegyél fel kérlek.

Fahéj
Fahéj / Fahéj k, 2013-01-15 19:43

Kedves Babnna!
Ezt az aranyos hozzászólást nagyon-nagyon köszönöm! Rendkívül felvidítottál vele, hogy ilyen nagy lelkesedéssel írtál a kenyeredről. :) Köszönöm, hogy ennyire bízol a receptjeimben. Azt mondhatom, hogy én csak olyan recepteket teszek fel, amik rendesen ki vannak próbálva, és ráadásul ízletesek is, legalábbis számomra. Ami nekem nem jön be, azzal nem foglalkozom, vagy addig kísérletezem, míg olyan nem lesz, ami nekem is megfelel. Szóval szerintem nyugodtan kipróbálhatod az összes kenyérreceptemet. Mind más egy kicsit ízre is, jellegre is, de eddig még mindegyikkel teljességgel meg volt elégedve a családom. Jó sütést kívánok!
Üdvözlettel: Fahéj

Boboj
Boboj / Boboj szo, 2012-06-23 08:07

Ez a kenyér egy CSODA!!! Reggelire sütöttem, könnyű lett mint a pihe, nagyon finom!!! Most vérszemet kaptam, úgyhogy jön a szász búzakenyér :)
Köszönöm a receptet!

Üdv:

Boboj

Boboj
Boboj / Boboj v, 2012-06-24 05:54

Nem is csalódtam! Az Uram két kézzel marcangolta, nem is tudtam felszeletelni... :):):)
Tényleg nagyon finomak! És a többi kenyérreceptedet is ki fogom próbálni!
Üdv:

Boboj

jolikaaa
jolikaaa p, 2012-06-08 12:49

Szia Fahéj!

Sima sütöben 200 vagy 220 fokon süssem? Ott van egy kisebb hiba azt korrigálhatnád! :)
Ma kipróbáljuk! :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj p, 2012-06-08 18:50

Szia Jolika!
Sima sütőnél 220 fokra melegítsd a sütőt, és amikor beteszed a kenyeret, azonnal csökkentsd le a hőfokot 20 fokkal, azaz akkor már csak 200 fokon süsd. Hőlégkeverésnél minden 20 fokkal lejjebb kell legyen, és én arra írtam a receptet. Sajna, kétféle hőfokot nem lehet megadni, azért van odaírva 200-20= 180 fok. Remélem, nem csalódsz a receptben!
Üdv: Fahéj

baby_katika
Katika / baby_katika cs, 2012-03-22 10:28

Kedves Fahéj!
Ugyan a szász búzakenyérnél beszéltünk, de végül ezt csináltam meg a gépben, és nagyon jól sikerült, finom lett! :) Alulra mentek a folyékony hozzávalók, majd a liszt, só és az élesztő! Úgyhogy ha valaki eddig gondolkodott rajta, akkor nyugodtan próbálja ki, sikerül kenyérsütő gépben is!
Köszi még1x a receptet!
Üdv, Kati

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó v, 2012-03-11 19:50

Szia Éva! Megsütöttem ezt a kenyeredet is. Épp most fogunk megvacsizni belőle, de a végéből már volt kóstoló. Nem tudok mást mondai, csak azt, h. ez megint egy olyan Fahéj-recept, ami nekünk nagyon-nagyon bejön! Picit kalácsra emlékeztet az íze, és csodásan lágy. Én kenyérlisztből sütöttem, de nem hinném, h. ez sokat változat az eredeti ízeken. Picit emlékeztet a zsúrkenyeremre, de mégis más. Az biztos, h. sokszor fogom készíteni. Szép vasárnap estét, puszi: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj v, 2012-03-11 20:26

Szia Gabi!
Te aztán nem lazsálsz! :) Itt az ideje, hogy én is megsüssem valamelyik kenyeredet, már amúgy is készülök rá egy ideje... De közbejöttek dolgok, majd beszámolok. :)
Nektek is szép estét! Puszi: Éva

cathrine27
cathrine27 cs, 2012-03-01 10:39

sziasztok!

azt szeretném kérdezni, hogy gázsütőben is süthető a kenyér? van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatba, akkor hogy sül?
köszönöm.

Fahéj
Fahéj / Fahéj cs, 2012-03-01 18:31

Persze, hogy lehet. Nekem is volt gázsütőm. Azt is jól elő kell melegíteni, aztán be a kenyeret. Ha nagyon pirul a teteje, kicsit vissza kell venni a lángot. Én amúgy is visszavettem mindig, ha pirulni kezdett a kenyér vagy a kalács, de nem félig, hanem kb. csak háromnegyedig.
Üdv:Fahéj

cathrine27
cathrine27 cs, 2012-03-01 18:53

köszönöm szépen!! kipróbálom, biztos finom lesz :)
Szép estét!
Cathrine

Blueskyb
Blueskyb cs, 2012-02-23 07:37

Kedves Fahéj!
Nagyon jónak tűnik ez a recept, azt nem írod milyen liszt kell hozzá.Finomliszt,rétesliszt-finomliszt keverék,netán BL 80? Több receptet kipróbáltam már de még egyik sem lett az az "igazi" finom kenyér.Most a Te receptedben bízok :-) Köszönöm válszod!

Fahéj
Fahéj / Fahéj cs, 2012-02-23 07:44

Kedves Blueskyb!
Én ezt a kenyeret hétköznapi simalisztből, azaz finomlisztből készítem általában, azt hiszem, az a BL55-ös. Így tényleg nagyon finom lesz a tésztája. De BL80-as kenyérliszttel sem lehet rossz.
Üdv: Fahéj

Aaaniii
Aaaniii / Aaaniii v, 2012-02-12 08:30

Kedves Éva!
Csak annyit tudok mondani, hogy ezennel lecseréltem az eddigi, saját kenyérreceptemet erre a csodára... :-)
Ám közben megnéztem a szász búzakenyeredet, és most csak annyi a gondom, hogy mikor melyiket süssem...azt hiszem holnap kipróbálom azt is!
Köszönjük az isteni recepteket!
Anita

Fahéj
Fahéj / Fahéj v, 2012-02-12 08:42

Kedves Ani!
Ezek tényleg nagyon finom kenyerek, jól választottál. :) A recepteket pedig nagyon szívesen!
Üdv: Fahéj

lizzy
lizzy cs, 2011-09-22 17:58

Már kipróbáltam teljes kiőrlésű rozsliszttel,10 dkg-ot tettem hozzá, az is nagyon finom.
A szász búzakenyér receptje nincs fenn véletlen? Azt is kipróbálnám.

Fahéj
Fahéj / Fahéj p, 2011-09-23 11:34

Dehogynem! Az én receptjeim közt. A tetejét nem muszáj tojással megkenni, ha az zavar, mert anélkül is fincsi.

lizzy
lizzy cs, 2011-09-22 14:57

Köszönöm ezt a csodálatos kenyér receptet, kettesével sütöm. Kb 3 hete találtam meg, és azóta nem vettem kenyeret. A párom imádja. A kettő is ugyan annyi energia, nagyon kiadós és még három nap után is puha.Még egyszer köszi. Míg el nem felejtem, a Lányom is ugyanúgy tolja kettesével, csak egy hosszú formába.

Fahéj
Fahéj / Fahéj cs, 2011-09-22 17:25

Örülök, hogy bevált. Mi is nagyon szeretjük. Én is ezt sütöm, felváltva a szász búzakenyérrel, mert szerintem az is épp ilyen finom.
Üdv: Fahéj

selenaxxx
selenaxxx cs, 2011-08-25 09:46

  szio Fahej ! Recept elmentve, majd ha 1x kedvem tamad biztos megsütöm valamilyen különleges alkalomra.....Annyit meg hozzatennek a sztorid kiegeszitesere, h en is ateltem ezeket a kedves pillanatokat, amikor alig vartuk, h a kenyer, meg a kiscipo( azaz a madar) elökerüljön a kemenceböl...Nagyaqnyaink arra is vigyaztak h a következö heti sütesre felretegyenek a tesztabol, ezt nalunk "kovasz"-nak (ekezetes "a") neveztek....Abban is igazad van, h idegenben minden szalhoz kapaszkodunk a hagyomanyaink megörzeseert. Legyen csodas napod es tovabbi jo sütest-fözest mindenkinek

Fahéj
Fahéj / Fahéj cs, 2011-08-25 15:13

Szia Selenaxxxx!
Igen, a gyerekek tényleg kaptak kiscipót, amit azon melegében be is faltak. :) És a következő sütéshez félretett tésztát most is kovásznak nevezik.
Én csak az országon belül kerültem messzire egykori otthonomtól. Mindenesetre az lenne jó, ha országon kívül-belül őriznénk a hagyományainkat. Sajnos, a világ most nem efelé megy...
Neked is minden jót!
Üdv: Fahéj

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó k, 2011-08-23 09:03

Szia Éva! Ez gyönyörű, a sztorival együtt!!! Teljesen igazad van, kenyér nélkül olyan lenne az élet, mint "egy hideg üvegbúra", ahogy Szegény Dzsoni mondta anno Árnikának. :-) Sztem egyáltalán nem baj, h. ebben a formában sütötted, nagyon rendben van ez így. Nagyon tetszik, h. számodra fontosak a hagyományok, és olyan jó olvasni, amikor az emlékeidről írsz. Azt hiszem, én még ahhoz a generációhoz tartozom, aki ezt érti-átérzi. Átdobhatnál ide 1-2-3 szeletet! :-))) Puszi: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj k, 2011-08-23 14:57

Kedves Gabi!
Köszi a kedves szavakat, nagyon jól estek. Igen, a hagyományok nekünk tényleg fontosak, s főleg, hogy messzire keveredtünk otthonról, azok nélkül már végképp gyökértelenek lennénk.
Ó, és legszívesebben tényleg megkínálnálak a kenyeremből (is), ha itt laknál a közelben. :)
Puszi: Éva

497