Fonott kalács recept

Kalória?
Fonott kalács
Fonott kalács
receptkönyvben hozzászólások (194)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy kis vajjal kitűnő reggeli nálunk. Ennek a videonak a segítségével tanultam meg a hatos fonást. Akinek ez túl bonyolult lenne, az készítsen két, hármas fonású kalácsot.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A kenéshez

ajánlat

Ízesíthető még mazsolával, citromhéjjal, kakaóval-tetszés szerint.
 

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes

egyéb elnevezések

kalács
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kenyérsütő gépbe rakjuk a hozzávalókat a fenti sorrendben. (Kenyérsütő helyett persze kézzel is dagaszthatjuk. Ekkor az élesztőt felfuttatjuk és mint egy hagyományos kelt tésztát összeállítjuk, majd kétszeresére kelesztjük. Majd  a 3. lépéstől folytatjuk.)
  2. Dagasztás programot indítunk rajta (1ó 50p).
  3. Lisztezett felületen 6 egyenlő részre osztjuk a tésztát, egyenlő vastagságú és hosszúságú hengerekké sodorjuk és megfonjuk.
  4. Vajazott-lisztezett tepsire rakjuk, tejjel lekenjük.
  5. 175 fokos sütőben 30 percig sütjük. (A jobb eredmény eléréséhez egy vízzel teli tálat teszünk a kalács mellé a sütőbe.)
  6. Sütés után rácsra tesszük a kalácsot, és ott hagyjuk kihűlni.

statisztika

beküldve:
nézettség: 227 409
elküldve: 48
receptkönyben: 2 737
elkészítve: 220/295
Facebookon megjelent: -

szakács

Lezsik

Mióta szakács: 2009.09.21.
27 recept

Hozzászólások (194)

jszentgroti
jszentgroti szo, 2015-04-04 19:21

Halihó!

Életemben először készítettem fonott kalácsot, és gyönyörűen néz ki! Alig várom, hogy belekóstolhassunk. :)

TebezsreObasz
TebezsreObasz sze, 2014-12-31 14:21

Köszönöm szépen a receptet. Saját ízlésem szerint 6 evőkanál cukrot használtam, aki édesebben szereti annak szintén ajánlom. Egyéb hozzávalókon nem változtattam, rendkivül könnyű bánni a tésztával. Ez a recept rácáfol arra a véleményre, hogy kelt tésztát csak a gyakorlott háziasszonyok készítsenek. Kezdőknek is bátran ajánlom!

kkkriszta78
kkkriszta78 v, 2014-08-10 16:34

Én is, mint az előttem szólok, köszönöm a receptet. Főzni elég jól főzök, de sütni még mindig félek. Kudarcra számítok. Ez a recept tökéletes, a hatos fonás is sikerült, én magam döbbentem le a legjobban. Egész biztos lesz még az asztalunkon ilyen kalács.
A kezdő sütnivágyók is nyugodtan vágjanak bele. Nekem is ment rutintalanul.

nyuciful
nyuciful k, 2014-05-20 19:15

Nagyon finom, ismét és ismét, de én beleteszek egy tojást és reszelt citromhéját is :) juhuu! Mivel csak én eszem egyedül, a friss kalácsot felszeletelem és a fagyasztóba teszem, pár szelet kivételével, aztán mindig csak 1-2 szeletet veszek ki, amit épp megeszek!

bnézsu
bnézsu / bnézsu cs, 2014-04-24 21:32

Kedves Lezsik,
köszönöm szépen a receptet, Húsvétra el is készítettem, viszont valamit elronthattam mert olyan tömör (nem tudom jobban leírni) lett a tésztája. Nem volt kemény, csak tömör... tudsz segíteni hol rontottam el? Köszönöm szépen.

villers
villers h, 2014-04-21 18:01

Ez volt az egyik húsvéti kalács, lévén a másik nem akart megkelni... Persze mire ezzel a felénél tartottam az is megkelt. Sebaj, finom mindkettő,és nem fog ránk száradni. A recept tökéletes :)

fiatka
fiatka v, 2014-04-20 17:17

Kedves Lezsik!
Köszönjük a receptet! Nekem a férjem készítette el, nagyon-nagyon finom lett.

jeneyzsu
jeneyzsu szo, 2014-04-19 20:20

Köszi a receptet, nagyon jól sikerült életem első fonott kalácsa :))

Rebi91
Rebi91 p, 2014-04-18 10:13

Kedves Lezsik!
Szeretném megsütni Húsvétra a kalácsot, de érdekelne, hogy ez sonkával és főtt tojással is fogyasztható? Mennyire édes? Köszönöm a választ és a receptet! :)

sophiev
sophiev p, 2014-04-18 15:34

Igaz nem engem kérdeztél, de én bátran ajánlom, tavaly ezzel a recepttel készítettem el és idén is megsütöm húsvétra.Mi is sonkát és tojást eszünk mellé ilyenkor.

agibaby
agibaby cs, 2014-04-17 09:03

Szuper a recept és a videó is nagyon jó, így könnyen meglehet tanulni a hatos fonást! Köszi. :-)

rezu
Rezu / rezu sze, 2014-04-16 09:12

Ez a recept tökéletes! És a hatos fonás is könnyen elsajátítható! Köszönöm szépen, nagy siker volt!

zetevar
zetevar p, 2014-03-07 18:15

Sokadjára sütöm ezt a receptet, annyira meg vagyok vele elégedve 3 gyermekemmel és férjemmel egyetértésben... és kiszámoltam, sokkal olcsóbban jön ki, mint a bolti - ki tudja mi van benne - kalácsok. Köszönöm!

Eperillat
Eperillat sze, 2014-03-05 13:47

Mindent betartottam, és tökéletes lett. Sok próbálkozás után végre tökéletes kalácsot sütöttem :D Köszönöm a receptet :)

Szewi
Szewi / Szewi h, 2014-01-06 16:47

Szia! Már sokadszorra sütöttem meg, de mindig bejön. Nagyon jó kis recept, könnyen elkészíthető, jól dolgozható tésztával. Köszi a receptet. Éva

mlevay
mlevay k, 2013-12-17 03:34

Ez egy tokeletes recept! Halas koszonet erte! A lisztet szitaltam, hogy a teszta meg konnyebb legyen a vegen, feher tonkolylisztbol keszitettem, nadcukorral, laktozmentes vajjal. Az eredmeny engem is amulatba ejtett!:)

Ninane
Ninane h, 2013-05-13 15:48

Sokadszorra készítem a kalácsot, és hát imádjuk :-) A dagasztásról azt tudom elmondani mint Darkoadrienn, bár én szenvedélyből dagasztom kézzel, a mixeremnek semmi baja :-) Valóban elég 7-8 percig nyomkodni, tökéletes lesz az eredmény, és eleinte ragad a kézhez, de aztán szépen elválik kéztől-táltól. Szóval nem szabad mindjárt lisztezni, ha ragacsosnak látjuk,megoldódik magától. Annyit csinálok másképp, hogy jobban édesítem, nekünk úgy jobban bejön, de édesítőt rakok hozzá pluszba, mert egy másik kalácsreceptnél olvastam hogy a sok cukor lehúzza e kelt tésztát, és én is ezt tapasztaltam, sokkal jobban feljön édesítővel, vagy csak ha felesbe cukorral édesítjük.

Viki111
Viki111 szo, 2013-04-06 09:22

Sziasztok! Már régóta készítem a kalácsot. Nagyon finom, kísérleteztem más receptekkel is, de nekem ez vált be. Én a tésztájába néha szoktam tenni reszelt citromhéjat és vaníliás cukrot is, így még finomabb. A vaj pedig vaj, nem margarin!!! Köszönöm a receptet!

kovefa
kovefa sze, 2013-04-03 11:29

Szia! Ez a kalács isteni finom lett, húsvét hetében már 7-szer megsütöttem, hatalmas sikert aratott a családban, sőt a munkatársaimnak is nagyon ízlett. Én tojással kentem le, hogy szép fényes legyen. Köszönöm szépen a receptet, és a videót (már kívülről tudom a lépéseket) :)

eszter.rostas
eszter.rostas v, 2013-03-31 18:22

Épp most sül! :) A hatos fonást úgy csináltam, hogy a videóról leírtam, mikor melyik "hurkát" hova teszem. :D Sikerült is! :)
Aki mély tepsiben süti: sütőpapírt ha tesztek bele, azzal ki lehet emelni, és arról már le lehet csúsztatni. :)
Holnap lesz kóstoló, beszámolok róla! :)

Orsy85
Orsy85 p, 2013-03-29 08:44

Kedves Lezsik!

Ma reggel én is megprobálom megcsinálni a kalácsot mert nagyon egyszerünek és finomnak tünik. Eléggé kezdő vagyok a kelt tészta készitésében és igy nekem nagyon jol jött hogy van kenyérsütő gépem,nekem a dagasztás program 1 ora és 30 perc. a 6- os fonást inkább tökéletesre fejlesztem előtte és addig csinálok inkább 2db 2x3 fonatu kalácskát. Remélem sikerülni fog. a Fejleményeket majd megirom.

Orsy85
Orsy85 p, 2013-03-29 10:21

Nekem Így sikerült a kalács:) Nem lett olyan szép de az ize isteni és omlos! Megszortam a tetejét egy kis fahéjjas cukorral. Majd legközelebb igyekszem hogy szebb legyen. Mindenkinek szivből tudom ajánlani ezt a receptet kezdök is eltudják késziteni! Köszönöm Lezsik.

melinda1981
melinda1981 k, 2013-03-26 08:53

Sziasztok!

Kézi dagasztáshoz adnátok valami jó tanácsot?
Köszönöm előre is!

darkoadrienn
darkoadrienn p, 2013-03-29 20:47

Szia!
Az utóbbi időben nagyon rákaptam a házi kenyér- és kalácskészítésre (itt ragadnám meg az alkalmat, hogy megköszönjem ezt a receptet, többet is kipróbáltam már az oldalról, de eddig ez vált be nekem a legjobban), viszont sajnos elromlott a kézimixerem, ezért én is kézzel dagasztok újabban.
Nem szoktam neki nagy feneket keríteni, sokan mondják, hogy jó sokáig kell dagasztani, én átlagosan 5-7 percig gyúrkászom, addigra nagyon szépen összeáll (olvasztott vajjal csinálom, így szépen elvegyül a tésztában, és nem is ragad semmihez). Az első 1-2 percben úgy tűnhet, hogy kell még hozzá liszt, mert akkor még tényleg ragad, de nem kell! Körbe szoktam forgatni a tálat, hogy szép egyenletesen, minden oldalról érjem. Aztán már ott is van a fényes, lágy, ruganyos gömböcke. :)
Ezzel a recepttel nekem mindig sikerül a kalács! :)

zsofosz
dézsé / zsofosz cs, 2013-01-24 18:10

Sziasztok!

Nekem Bomann CB 556-os gépem van és nem igazán tudom kitalálni, hogy a programok közül melyiket kéne választanom. Tudnátok segíteni? Itt a lista:

1. NORMÁL Fehér- és vegyes kenyér (rozs- és búzalisztből) számára. Ezt a programot használják
a leggyakrabban.
2. GYORS A fehér- és a vegyes kenyér gyorsabb sütéséhez
3. FEHÉRKENYÉR A különösen laza fehérkenyér sütéséhez
4. ÉDES KENYÉR Édes kelttészta sütéséhez
5. KORPAKENYÉR Korpás kenyér számára
6. KALÁCS Sütőporral sütött sütemény számára
7. TÉSZTA Tészta sütéséhez
8. SÜTÉS Kenyér vagy kalács utánsütéséhez
9. GYÜMÖLCSÍZ Gyümölcsíz és dzsem főzéséhez
10.SZENDVICS Lazább szendvicskenyér sütéséhez

Előre is köszönöm a választ!

ani312
ani312 sze, 2013-03-06 08:39

Tegnap megsütöttem a kalácsot.Nagyon finom lett.Nekem nincs gépem,így nélküle készítettem el.
A tetejét tojással kentem le.A 6-os fonást még el kell sajátítanom,így helyette 2 kalácsom lett.2x3-as fonásból.Így is jó lett.
Köszi a receptet.

Gabys
Gabys / Gabys cs, 2013-01-24 19:47

Szió,
egyiket sem! Lapozz tovább a használati utasításban és keresd meg a "dagasztás" programot. Ez kb. 1óra 50 perces program, mert a kelesztés is benne van. Remélem tudtam segíteni:) Üdv, Gabi

zsofosz
dézsé / zsofosz cs, 2013-01-24 21:14

sajnos más program nincs rajta, de azt hiszem kisilabizáltam, hogy mit kell használnom :)))

zsofosz
dézsé / zsofosz p, 2013-01-25 09:30

köszi, én is erre jutottam, csak egy kis időt kellett rá szánnom, hogy átnézzem a programok időbeli lefutását :) már készül is

SEviI
SEviI h, 2013-01-07 15:54

Köszönöm a receptet! Nagyon finom, és 5 nap után is puha maradt!!

Cichano
Cichano k, 2012-11-06 12:12

Sziasztok! Tegnap nekem is elkészült, ez volt az első, önálló dagasztott/kelesztett tésztám! :) Nagyon finom lett, ma is isteni puha, omlós, abszolút nem száradt ki. Talán kicsit tömött a tésztája, lehet nem sikerült még olyan jól a kidolgozás :) Kicsit nehezen kelt, ez lehet az instant élesztő miatt? A fonás a videó alapján viszonylag egyszerű volt, bár a szálak nem lettek túl egyformák. Én sütőpapíron sütöttem, és gond nélkül elvált tőle, abszolút nem szerettek egymásba :). Sőt, amikor ki akartam venni a tepsiből, hogy rácsra tegyem, többször felborult, de nem esett össze. Azt hiszem kb 40 percig sült. Nem merek nekiállni másodszor, hátha nem sikerül ilyen jól! :)

Babocska
Babocska h, 2012-11-05 21:38

Kedves Lezsik!
Tegnap előtt elkészítettem a kalácsot és valami isteni lett!!:) Igaz elkövettem azt a hibát,hogy sütőpapírt tettem alá.Mondanom sem kell,hogy küzdöttem a papírral mire leszedegettem a kalácsról.Na de ebből tanulván ma dupla adagot sütöttem,és vajazott lisztezett tepsibe tettem.A férjemnek és a kisfiamnak nagyon ízlett! Köszönöm a receptet bekerült a receptkönyvembe!
Üdvözlettel Babocska

ADÉL77
ADÉL77 / ADÉL77 v, 2012-10-28 21:09

Én imádom ezt a receptet, mindig ezt használom, csak egy picivel több cukrot szoktam bele tenni, de ez már csak ízlés kérdése. Nagyon jó :D

bezgone
bezgone v, 2012-09-23 20:15

Életem első kalácsa, nagyon finom lett :o)!!! Legközelebb dupla adagot készítek! Köszönet a receptért!! Hogyan lehet kakaósat készíteni belőle? A tésztájába keverek kakaót avagy esetleg fonás közben megszórom?!

boribakter
boribakter / boribakter v, 2012-10-21 22:15

A tésztájába kell keverni 2 ek kakaót (lehetőség szerint cukrozatlant). Ha fekete-fehér kalácsot szeretnél készíteni, akkor a dagasztás felénél ketté kell venni a tésztát, és az egyik felébe beleszórni a kakaóport, és azt úgy továbbdagasztani külön. Aztán a formázásnál össze lehet fonni. De amúgy megszórni sem lehet rossz, vagy meghempergetni benne a tésztát :)

Kriszta04
Kriszta04 h, 2012-08-20 11:10

Tegnap megsütöttem a családnak. A videó segítségével még a fonás is sikerült. :-) A második adag már a kenyérsütőben, mivel a tegnapiból semmi nem maradt! :-) Isteni recept! Köszönöm!

andilawyer
andilawyer sze, 2012-07-18 15:22

Köszönöm a receptet!
Ma elkészítettem, és nagyon finom lett! Nekem ez volt a 3. próbálkozásom kalács receptekkel, ez a legegyszerűbb és legnagyszerűbb, ennél maradok!:) Én 9 részre osztottam a tésztát, és 3 kisebb kalácsot fontam belőle 3-as fonással (sietnem kellett, mert indultunk itthonról), cukros tejjel a sütés közben is kenegettem. Egy felet sikerült megmenteni, hogy kihűlten is meg tudjuk kóstolni...

kinguci1983
kinguci1983 / kinguci1983 cs, 2012-06-21 21:45

Szia!
Elkészítettem ma ezt a kalácsot mindenki szerint fantasztikus lett. köszi a receptet! Mondjuk nekem nem légkeveréses a sütőm így lehet még 5-10 perccel tovább kellett volna sütni de így is nagyon finom lett! Ja köszi a videót rengeteget segített bár így se lett az igazi egy idő után nem tudtam követni de most megnéztem megint és rájöttem már a csízióra :-)

Vettike
Vettike szo, 2012-05-26 20:48

Kedves Lezsik!
Ma sütöttem meg másodszor a kalácsot ez a recept alapján és NAGYON finom lett. Most annyit variáltam rajta, hogy a tészta felébe kakaóport raktam, így gyönyörű kakaós fonott kalácsom lett. A 3 éves kislányom imádta vacsira langyosan!
Köszönet érte!

Rea85
Rea85 / Rea85 h, 2012-04-09 16:55

Köszi a receptet! Ma reggel megsütöttem életem első kalácsát eszerint a recept szerint, és azt kell hogy mondjam, hogy isteni finom. Könnyű volt elkészíteni. Annyit változtattam rajta, hogy a tetejét tojásos tejjel kentem le, és szezámmagot is tettem rá. Biztos vagyok benne, hogy hasznát veszem még ennek a receptnek!:)

PappV
PappV / PappV h, 2012-04-09 14:53

Kedves Lezsik!

Megsütöttem, még melegen el is fogyott... :)
Most kel a következő adag!
Egy nap 2 kalács, az jó? :D
De valószínűleg nem marad belőle reggelig...

Nagyon köszi a receptet!
Viki

636