Fondant - pillecukor, glükózszirup nélkül recept

1 adag
4128
kcal
Fondant - pillecukor, glükózszirup nélkül
Fondant - pillecukor, glükózszirup nélkül
receptkönyvben hozzászólások (189)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már nagyon rég kerestem olyan fondant receptet, amibe nem kell glükóz szirup, glicerin, pillecukor. Ezzel a recepttel azt kaptam, amit vártam, és nagyon jó volt vele dolgozni! Ennél maradok, és ajánlom másnak is. A lelőhelye ITT.

hozzávalók / 1 adag

ezt olvastad már?

ajánlat

Most, hogy kipróbáltam a frissen rendelt ételfesték-géleket, méz helyett glükózszirupot használtam, mert itt termett hirtelen 5 liter.:) Hát gyorsabban keményedő, morzsálódó masszám lett. Mézzel ajánlom elkészíteni!

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
adag: 1 főre
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
elkészítési idő: 15-30 perc
diéta: gluténmentes
kalória: magas
fogás: desszert

egyéb elnevezések

fondant másképp, egyszerű fondant-bevonó
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Átszitáljuk a porcukrot, és felét egy tálba tesszük, mélyedést készítünk bele.
  2. A vízben elkeverjük a zselatint, majd felmelegítjük. Beletesszük a mézet és a margarint, majd mindhármat összemelegítjük, hogy elolvadjanak, és elkeveredjenek egymással.
  3. A porcukor közepén lévő mélyedésbe öntjük a folyadékot, majd fakanállal elkeverjük.
  4. Kis adagokban, fokozatosan a másik adag átszitált porcukorból teszünk hozzá, és ha már nem tudjuk fakanállal keverni, kézzel gyúrjuk tovább. Kis adag porcukor, gyúrás, porcukor, gyúrás, ... Akkor kész, amikor már nem ragacsos, de puha, és sima felülete. Ha megvan az ideális állaga, tapintása, még néhány percig gyúrjuk.
  5. Folpack-ba, majd egy zacskóba tesszük, és minimum 6 órát, de akár több napot is szobahőmérsékleten pihentetjük.
  6. Felhasználáskor újra átgyúrjuk. Ha keménynek éreznék, margarinos kézzel lágyíthatunk rajta.
  7. Keményítővel meghintett deszkán, 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, és felhasználásra kész.

statisztika

beküldve:
nézettség: 51 098
elküldve: 31
receptkönyben: 1 337
elkészítve: 39/66
Facebookon megjelent: -

szakács

Nassoló Naplopó

Mióta szakács: 2011.01.17.
17 recept

Hozzászólások (189)

obimeli
obimelik, 2014-10-14 20:53

Illetve hogyha hidegen oldódó gyors zselatinom van abból is ennyi adag kell?? és fel kell ugyanúgy oldani???

obimeli
obimelik, 2014-10-14 20:50

Üdvözlöm!
Azt szeretném megkérdezni, hogy ez a mennyiség mekkora torta bevonására alkalmas?
Köszönöm

DaniLili
DaniLilisze, 2014-07-30 11:22

Elnézést a bugyuta kérdésért, de ilyen őrölt zseltanint nem nagyon kaptam a környékemben, szerinted mivel helyettesíthetném?

Tüncő
Tüncőszo, 2014-07-12 14:55

Szia,lehet feltették már a kérdést,de a hozzávalók 1 ilyen kis golyóhoz elég vagy ennyiből készült mind?Illetve nem nagyon adja vissza a kép,hogy valóban mekkorák ezek a golyók,de egy ilyen golyó kb mekkora torta bevonására elég?
Köszi Tüncő

encsi.b
encsi.bk, 2014-07-01 11:22

Sziasztok!

Fondant vagy sem, köszönet a receptért!
A recept összeállítása elsőre sikerült és különösebb nehézség nélkül tudtam dolgozni vele 0 tapasztalattal. Én csináltam egy sima fehéret és egy barnát cukrozatlan kakaópor segítségével és a tortám nagyon szépen sikerült, nagy sikert aratott!
Ha felhasználom a maradékot a fagyasztóból, megírom mik lettek a tapasztalatok, de a frissel élmény volt dolgozni "elsőbálosként" :)

Silvereye
Silvereyecs, 2013-12-12 20:23

Ez valójában nem fondant, hanem tragant massza. A különbség a fondant és a tragant között, hogy a tragant egy kicsit keményebb, de leheletvékonyra lehet nyújtani és tökéletes élethű virágokat is lehet belőle csinálni. Vagy cipőt, vagy árbocrudat, vagy amit akartok.

nyuszuli
nyuszulip, 2013-11-08 17:24

Sajnos félreértettem a leírást és az összes porcukrot igyekeztem belegyúrni.. kőszikla lett, kuka az egész :(

Silvereye
Silvereyecs, 2013-12-12 20:50

Nem kellett volna kidobni! Ha margarint gyúrsz bele, akkor használható! :)

dincsike90
dincsike90k, 2013-11-05 21:50

Hello!
Előre is elnézést kérek,ha esetleg van már ilyen kérdés,de nincs időm végigolvasni a sok hozzászólást.Tehát,engem az érdekelne,hogy ez a massza megfelelő lenne-e arra,hogy kis figurákat gyártsak belőle?Illetve,hogy ha nem akarom az egész tortát bevonni vele,hanem csak néhány kis díszítőelemet szeretnék készíteni belőle,akkor kb mekkora adagot csináljak?

777
777szo, 2013-08-24 12:50

szia
az lenne a kerdesem, hogy nem lesz ez nagyon edes? esetleg lehetne tenni bele pici mandula aromat, hogy hasonlitson az ize a marcipanehoz, vagy azzal csak rontanek rajta?

az az igazsag, hogy en nemigazan szeretem a fondant bevonatu tortakat, mert altalaban nagyon edesre keszitik a bevonatot. Viszont mindenkepp ezzel szeretnem bevonni a megplepi tortat a baratomnak.

elore koszonom a valaszt

Silvereye
Silvereyecs, 2013-12-12 20:44

Azért olyan édes, mert tulajdonképpen nem más mint tömény porcukor :D

edina1104
edina1104k, 2013-08-20 11:56

Én is ezt a receptet szoktam használni, vannak fent itt NoSalty-n is tortáim, amiket ezzel vontam be. Nagyon jól formázható, nyújtható. De újabban nekem sem sikerül, törik, morzsálódik. Először a mézre gyanakodtam, aztán a zselatinra, de végül rájöttem, hogy a porcukrok minősége rendkívül nagy skálán mozog újabban. Az utóbbi időben inkább volt kristálycukor, amit porcukorként találok az üzletek polcain. Átszitálni sem egy öröm. Ha esetleg kávédarálóval "megküldeném" a porcukrot, akkor megfelelő lenne szerintetek az állaga? Vagy melyik márka az, ami tuti normális porcukor?
Ha pedig sikerül másnak is elrontania, arra egy ötlet, mert én is ezt alkalmaztam egy kisebb idegbajt követően :) : az egészet be a mikróba, enyhén folyékonnyá kell tenni (gőz fölött is lehet) többszöri kevergetés mellett, és akkor folyékony fondantunk lesz, azzal bevonjuk a tortát, amíg még langyos, addig késsel alakítható, mint a csokimáz, aztán megszilárdul.

itthonboszi
itthonbosziszo, 2013-04-06 13:46

Elkészitettem. Begyúrva úgy néz ki, mint az itteni képen. Van valakinek fotója tortáról, ami ezt a bevonatot viseli? Láthatnuk? Kiváncsi vagyok a végső eredményre!

Nyékinyuszimama
Nyékinyuszimamak, 2013-03-12 18:52

Szia.Ez a recept tökéletes!!
Úgy örülök,hogy kipróbáltam! :)
Csináltam fehéret,feketét,kéket,pirosat!!És Folyékony!! ételfestékkel.Kevesebb vizet hozzátéve ezzel is tökéletes lett!Kösziiiii :)

krecsbea
krecsbeacs, 2013-02-21 16:57

Szia!

Azt szeretném kérdezni,hogy inkább folyékony,vagy por ételszínezéket használjak hozzá?Illetve az mindegy,hogy mikor keverem bele?Világos kéket szeretnék csinálni,de csokitortára menne."Ragaszthatom" a csokikrémmel a tortára,vagy az átüt,és inkább csináljak hozzá sima vajas krémet?
Előre is köszönöm a választ!

Nyékinyuszimama
Nyékinyuszimamasze, 2013-03-13 16:39

Szia.
Bocsi,hogy én válaszolok,de kipróbáltam folyékony ételfestékkel.A víz mennyiségéből vegyél ki annyit,amennyi festéket teszel bele és jó lesz.A tortát mindenképp vajkrémmel vagy lekvárral kend le.Andrea

Katka86
Katka86p, 2012-12-14 09:56

Szia!

Ezzel a bevonattal készítettem és díszítettem életem első fondant-os tortáját. Nekem morzsálódás ellen jól bevált a margarin hozzágyúrása. Addig kentem a kezemre a margarint, és gyúrtam bele a már pihentetett masszába, amíg megfelelő állaga lett.
Az egyetlen észrevételem, hogy kissé benedvesedett másnapra a bevonat alatt a torta. De valószínűleg azért volt, mert pudingszerű (nedves) krémet kértek a tortába, és nem vajasat.
Köszönöm a receptet!
Karácsonyra is készítek. Ebből lesznek a sütidíszek (magyal-levél, bogyók, álló fenyőfa és hóemberek).
Még egyszer köszönöm Szépen.
Katka

Ruszkicsaj
Ruszkicsajsze, 2012-12-12 12:08

Szuper lett, gyorsan készen van. :) Köszi a receptet! Feketére azt hiszem széntablettával szoktak festeni, ugye?!

Silvereye
Silvereyecs, 2013-12-12 20:48

Ha széntablettával fested feketére, akkor aki eszik belőle, az egy darabig nem fog az illemhelyre menni :) A gél állagú ételfestéket javaslom inkább :)

Milus07
Milus07h, 2012-11-26 15:57

Szia!
Segítséged szeretném kérni..vagyis inkább a tanácsod. Bolti marcipánnal már dolgoztam,de most megörültem a receptjeidnek és kipróbálnám őket. A lányom első szülinapjára jönnek vasárnap vendégek és egy cicaformájú tortával szeretném meglepni a lányom. Borításnak ezt vagy a hamis marcipánt ajánlod? (Szombaton sütöm a tortát.Csokis torta lesz.)Illetve egy 26cm-es és egy 12cm-es tortakarika befedésére elegendőek az eredeti receptben megadott alapanyag mennyiségek??
Előre is köszönöm a válaszod!! Szép délutánt! :) Icu

Gondozoo
Gondozoov, 2012-11-18 16:25

Én megcsináltam nagyon szakadt szerintem ez nem jó én maradok a tejporos marcipánnál

sütitünde
sütitündep, 2012-11-16 20:23

Szia! Az Anikusz féle raffaello tortára jó ez a fondant? Készítsem el az egész adagot, vagy elég kb a fele? Még annyit szeretnék kérdezni, hogy ezt a fondant-ot ajánlod vagy inkább a hamis marcipánt?

Nyilaszizi
Nyilaszizih, 2012-11-12 23:27

Ez egy nagyon jó recept, én is ezt szoktam készíteni. Az elrontás azért van, mert nem egyforma a porcukor minősége. Amiről nem a leírás, és nem az elkészítő tehet. Szimplán csak oda kell figyelni, ha egyszer sikerült, akkor milyen porcukrot használtál. És tádááám, meg is van a titok nyitja! :)

Nekem mondjuk ha kiveszem a hűtőből, és kicsit felgyúrom, akkor annyira lágy lesz, hogy kell még hozzátegyek porcukrot. Eddig mindig tökéletesen sikerült, és most másfajta porcukrot használtam, persze annyit tettem bele, mint máskor, mert egyszer lemértem dekára, és az volt a "szentírás", így eltartott egy darabig, míg rájöttem, hogy miért nem lett olyan jó.

gaboooca
gabooocav, 2012-10-21 21:24

Szia!Kipróbáltam a receptet.Elsőre nem lett a legjobb.Szerintem kevés porcukrot tehettem bele.A sima fehér még egészen formázható volt,de amelyikbe ételfestéket tettem az szakadt és nagyon laza lett.Elég sötét színeket szerettem volna, ezért jó sok ételfestéket gyúrtam bele.Ilyenkor mi a teendő?Tegyek még bele cukrot?Vagy az ételfestékkel van a baj?

Mettácska
Mettácskak, 2012-10-09 11:14

Köszönet ezért a tuti receptért!
Elsőre sikerült!
Már a sokadik tortámat ezzel csinálom-díszítem!
:)
Üdv: Mettácska

poki
pokiszo, 2012-08-18 14:55

Hurra,nekem sikerult!!!Koszonom a receptet!Habar feltem tole,hogy nem sikerul,mivel itt eleg sok embernek nem.

Tmea
Tmeacs, 2012-08-09 14:54

Hát, én is nekiveselkedtem, de nekem is nagyon nehéz a dolgom vele. Mondjuk annyiban hibás vagyok, hogy nem tudtam végigolvasni idő hiányában ezt a rengeteg hsz-t.
Az első észrevételem az, hogy amit az elkészítésnél írsz, az közel sem ugyanaz, mint amiket a hsz-ekben. A receptnél pl a 4. és az 5. pont teljesen más, mint amit Petruskának írtál. Egyébként nekem is ez a problémám vele, ami neki. Szerintem célszerű lenne a receptet kijavítanod, és beleírni azt, hogy még amikor nem a végleges gyúrható állagot ölti, akkor kell pár órát szobahőmérsékleten pihentetni. Én is úgy készítettem, ahogy a receptben írva vagyon, hogy gyúrható állagúra kevertem, úgy raktam be a hűtőbe pár órára és nekem is megkeményedett, most aztán, hogy kivettem, és dolgoznék vele, most kell nekiülnöm végigolvasni a hsz-eket, hogy mi is a baj vele, miért ilyen porózus, arról nem is beszélve, hogy az idő is sürget és nem nagyon van már mód rá, hogy órákig vacakoljak vele.
Menet közben kipróbáltam a margarinos megoldást, és bejött, hála az Égnek, két folpack között ki is nyújtottam, már rajta van a tortán...
Már csak az a kérdésem lenne, hogy a már begyúrt adagot meddig lehet hűtőben tárolni?
Minden jót, és finomat!
Tímea

Suncika04
Suncika04szo, 2012-08-11 17:23

Kedves Tmea!

nem tudom, hogy mi lehet vele a problémád, a többségnek sikerült. A helyzet az, hogy én mindig ezt használom, minden borított tortához és készítek párat egy hónapban, szóval a recepttel és a leírással biztos nincs baj. A receptben az van, hogy addig tesszük hozzá a porcukrot, amíg már nem ragad a kezünkhöz, nem addig, amíg rendesen gyúrható lesz. Legyen ilyenkor még akármilyen lágy, ha nem ragad már a kezünkhöz kész. Ha azonban nem pihentetjük, hanem azonnal felhasználjuk, akkor természetesen szükség törvényt bont alapon addig adagoljuk a porcukrot, amíg nyújtható lesz a tészta felhasználásra készen. Ami problémát okozhat az az evőkanál mérete. Már csak erre tudok tippelni. Nekem pl. 3 féle evőkanalam van, egyik öblös, a másik kevésbé, szinte egyáltalán nem. De anyósomnak olyan van, ami be sem fér a szájba. Szóval egy közepes méretet kellene megtalálni és azzal adagolni a hozzávalókat, vagy egyszer majd lemérem súlyra mi mennyi, hátha jobban boldogulnak vele azok, akiknek nem sikerült eddig elkészítenie rendesen. Tehát ha kevésbé öblös kanállal méred a nedves összetevőket, akkor nagyon valószínű, hogy nem fog kelleni a receptben leírt porcukor mennyiség, van akinek elég 50-60 dkg pont ebből kifolyólag. Kevesebb nedvesség kevesebb száraz anyagot vesz fel. Ami az ízét illeti hát az összetevőkből már lehet következtetni arra, hogy ez egy igen cukros valami, hiszen majd egy kiló porcukor (vagy több is akár) kerül bele. Van akinek kimondottan ízlik, a többség azonban ennyire nem édesszájú. Elég vékonyra lehet nyújtani és jól fed, szóval nem kerül olyan vastag rétegben a tortára és simán le is lehet választani a szeletről, nem kötelező megenni, viszont formatortákhoz, stb. igencsak nélkülözhetetlen ez az anyag. Ja és nem hűtőben, hanem szobahőmérsékleten pihentetjük, a maradékot tároljuk hűtőben légmentesen lezárva. A receptben is így van. Nem tudom meddig áll el, valószínűleg addig, amíg a benne használt margarin szavatos. Még sose próbáltam, mert általában mindig felhasználom a begyúrt mennyiséget, vagy pár nap alatt fel is használom.
Petránál eleve nem értem a mennyiségeket, amiket írt, merthát ő legalább a háromszorosát szerette volna begyúrni ennek az anyagnak 3 kg porcukorral.
Nincs a recepttel semmi baj, figyelmesnek kell lenni, mert sokminden nem is úgy történik az elkészítéskor, ahogy leírtad. Örülök, hogy azért összejött, de mondom én ezt csinálom egy héten legalább egyszer és nem most kezdtem, szóval ezzel nincsen baj.

Tmea
Tmeaszo, 2012-08-11 20:24

Végigolvastam, mint írtam elkészítéskor a hsz-eket és mindenkinek akinek nem sikerült ugyanaz volt a baja vele, mint nekem. Nevezetesen is az, hogy amikor kivette a zacskóból kemény volt, és morzsálódott, és utána nagyon nehezen tudta kinyújtani. Itt, nem sokkal lejjebb azt írtad Petruska nevű felhasználónak, hogy :

" Amikor összegyúrod az olvasztott dolgokkal a cukor felét, akkor addig adagolod a porcukrot, míg ragacsos, enyhén lágy tésztát kapsz. Ekkor bezakcsózod és szobahőmérsékleten hagyod állni pár órát. Aztán átgyúrod. Az állás alatt megkeményedik, szilárdul. "

Ehhez képest a receptben ez szerepel:

" A porcukor közepén lévő mélyedésbe öntjük a folyadékot, majd fakanállal elkeverjük. Kis adagokban, fokozatosan a másik adag átszitált porcukorból teszünk hozzá, és ha már nem tudjuk fakanállal keverni, kézzel gyúrjuk tovább. Kis adag porcukor, gyúrás, porcukor, gyúrás, ... Akkor kész, amikor már nem ragacsos, de puha, és sima felülete. Ha megvan az ideális állaga, tapintása, még néhány percig gyúrjuk. Folpack-ba, majd egy zacskóba tesszük, és minimum 6 órát, de akár több napot is szobahőmérsékleten pihentetjük."

Látod te is a különbséget, ugye?

Suncika04
Suncika04v, 2012-08-12 08:46

Itt most csakis a ragacsos, nem ragacsos dolgon van a fennakadás. Nehéz elmondani egy anyagról így virtuálisan, mikor kész. Rá kell érezni. Tegnap begyúrtam egy adagot és hát akkor zacskózom, amikor már nem kell lehámozni a kezemről a masszát, hanem már azért gyúrható, de ha gyúrsz rajta még párat, akkor ismét érzed, hogy kezdene ragadni és igényelne még cukrot. Na ekkor zacskózod. Egyébként tettem már zacskóba úgy is, hogy teljesen ragadt és úgy is, hogy már készen volt szinte a massza és nekem még sose volt olyan jellegű problémám vele, amit írtok, hogy morzsálódott. Szóval tán ezért sem tudok rá többet mondani, minthogy vagy a kanál űrtartalma a probléma vagy sok benne a porcukor. :S De Te rögtön hűtőbe is raktad. Amikor megkeményedik, akkor általában bőven elég margarinos kézzel keményítőn átgyúrni és használható. Ha már hűtőből némi tárolás után veszed ki és túl kemény, akkor szokták pár másodpercre mikróba tenni. Nem addig, míg folyós lesz, hanem csak addig, míg már te is meg tudod gyúrni. Az evőkanalam űrtartalma egyébként 15 ml, majd ezt bele írom a receptbe. Igazából az az érdekes, hogy a hozzászólók többségének sikerült elkészítenie a leírás alapján amit nem én találtam ki, mert meg van jelölve a forrás oldalt, míg a másik felüknek nem sikerült, pedig ugyanazt próbálták. Nekem sem sikerül sok minden, sőt...pedig ugyanúgy csinálom, mint más. De minden konyha más. Ki kell tapasztalni a dolgokat, ennél többet tényleg nem tudok mondani. Nekem tegnap is sikerült és direkt odafigyeltem, hogy ne megszokásból készítsem, hanem mint anno az itt leírtak alapján.....
Hát hagyd a hűtőben légmentesen lezárva ha lesz még torta, mire rámehet pár héten belül vagy készíts belőle kis gyöngyöket vagy virágokat és hagyd szobahőmérsékleten megszáradni és akkor díszíthetsz velük sütiket. :)

femih
femihp, 2012-08-10 14:58

Kedves Tímea!
Én a recept utasításait követtem, nagy sikerélmény volt, semmi gond nem volt vele. A nyújtáshoz még folpack se kellett, simán ment az is, kevés keményítőt használtam a szóráshoz. Egy napig volt hűtőben felhasználás előtt. Az egész mennyiséget kb 3 adagban gyúrtam át margarinos kézzel, pár perc kellett csak hozzá.A képen látható az eredmény, életem első fondantja.
Remélem nem ment el a kedved, én biztos csinálok máskor is!
Üdvözlettel: femih

Tmea
Tmeap, 2012-08-10 20:33

Jó. Akiknek viszont gondjuk volt vele, azoknak ugyanaz volt a gondjuk - köztük nekem is - , és ugyanazon okból kifolyólag. És ezen nem sokat változtat az, hogy neked spéci épp sikerült.
Most már csak arra lennék még mindig kíváncsi, hogy meddig áll el hűtőben, mert elég sok megmaradt belőle, és nem szeretném kidobni, a köv. szülinap pedig fél év múlva lesz.
Egyébként eléggé el ment tőle a kedvem, mert az íze sem ízlett senkinek, túl tömény, úgyhogy rászokni nem fogunk, csak ha véletlen épp olyan tortát találok ki, amit nem lehet másképp megoldani.
Üdv
Tímea

Nyilaszizi
Nyilaszizih, 2012-11-12 23:22

Elég egyértelmű hogy addig áll el, amíg a hozzávalók szavatossága le nem jár... Amit gondolom nem néztél meg, úgyhogy nem hiszem, hogy bárki is meg tudná neked utólag mondani.

rencsok17
rencsok17h, 2012-11-05 12:11

NAh kedves!!!
Ha ennyire szarak tartod ez az egészet, akkor tulajdon képen minek is érdekel a dolog??? Ha szar az íze, szar az állaga és nem akarod többet ezt megcsinálni akkor miért nem kattansz le erről a témáról????? A saját balfaszságod miatt nem kell a recept megosztóját alázni!!!! Érdekes sok embernek sikerült, akinek nem az megkérdezte és miután megkapta a választ korrigálta de nem írt 60 hsz-t. nem egy bonyolult dolog ez. Ha neked nem megy akkor inkább FŐZ, vagy csinálj másik fajta tortát vagy próbálj ki másik receptet!!!! ÉS ne köpködj!!!!!!!!!!!! És különben is az elején bevallottad hogy a te hibád mert nem olvastad végig a komikat, meg hogy nincs időd ilyenekre. HA kevés az időd akkor javaslom NE kísérletez olyannal amit még sohasem csináltál, akkor inkább dobj össze egy koglófot vagy egy pitét!!!!!!!!!!!!

femih
femihszo, 2012-08-11 09:13

Sajnálom, hogy rossz érzések maradtak benned, szerintem sokunknak van ilyen, nekem a kardinális szelettel kapcsolatban.Nem vidám dolog, ha valami nem akar összejönni, de előfordul.
Elolvastam amit magadról írtál, és felkeltette az érdeklődésemet a krumplis linzer. Sajnos nem találtam receptet, pedig kíváncsi lennék rá! Tudnál ebben segíteni?
femih

Tmea
Tmeaszo, 2012-08-11 13:21

Végül is összejött, ahogy írtam is, csak ha úgy lett volna leírva a receptben, mint ahogy írva van a hozzászólásokban, akkor sokkal kevesebb baja lett volna vele mindenkinek. Az egy másik kérdés, hogy nem ízlett, de ez nem a recept hibája, hanem a mi ízlésünk ilyen, nem szeretjük a nagyon édes, nagyon tömény, nagyon fűszeres ételeket.
Majd ha legközelebb elkészítem a krumplis linzert, akkor felteszem. Valószínűleg az csak vmikor a télen lesz, mert az olyan igazi téli süti. Egyébként, nem olyan, mint a linzerkarika, hanem olyan pite féle, a tésztája egy krumplis linzertészta. Nagyon finom, klasszikus nagymamasüti. :-)

femih
femihszo, 2012-08-11 15:34

Kíváncsian várom, én is nagymama korú vagyok, de ezt a sütit még nem hallottam. Figyelni fogom!
Üdvözlettel: femih

Tmea
Tmeaszo, 2012-08-11 18:41

Ez egy nagyon-nagyon régi recept, a nagymamám 4 éve halt meg 90 évesen és még ő is az anyukájától tanulta. Egyébként a Felvidékről származik, mint a legtöbb recept, amit feltettem eddig. Az az egyetlen baj van vele, ami miatt még nem került fel ide, hogy a nagymamám úgy érzésre készítette azt a pár sütit, ami a repertoárjában szerepelt, soha nem mért semmit. Amikor megkérdeztem tőle, hogy ezt hogyan kell csinálni, akkor csak olyan körülbelüli mennyiségeket tudott mondani, de az alapján még egyszer sem lett olyan igazi, mint amilyen az övé volt. Úgyhogy ha kikísérletezem az igazit, mint a Kapros-túrósnál, akkor biztosan fel fogom tenni ide, mert manapság már kuriózumnak számít szerintem.
Most már csak arra lennék kíváncsi, hogy ez a fránya fondant meddig bírja a hűtőben a kiképzést...:-)
Minden jót, és sok finomat!
Tímea

Suncika04
Suncika04szo, 2012-08-11 18:52

Kedves Timi!
Fentebb már válaszoltam a kérdésedre, miszerint a benne lévő dolgok szavatossági ideje a mérvadó. Amíg a margarin szavatos, addig eltartható a fondant. Viszont nem célszerű szerintem sokáig tárolni.

Tmea
Tmeaszo, 2012-08-11 20:10

Ja, köszi szépen, csak még nem volt időm elolvasni. De most nekirugaszkodom, hátha...:-)
Szerinted mit csináljak vele? A fele megmaradt.

femih
femihszo, 2012-07-21 14:03

Ez egy tökéletes recept! Szépen formázható, könnyű vele dolgozni.Köszönöm szépen.

Petruskaaaa
Petruskaaaap, 2012-07-06 14:46

Szia! Nekem először nagyon ragadós lett akkor betettem a hűtőbe, azután nagyon csomós és még mindig ragadós volt, most betettem a mikróba és folyékony várok hátha megkeményedik...az lehet a baj, hogy 4 kanállal kevesebb mézet és 2 kanállal kevesebb rámát tettem bele, mert nemakartam hogy nagyon édes és vajas legyen! Hogyan tudom feljavítani?

Suncika04
Suncika04p, 2012-07-06 15:28

Szia!

nem tudom, mekkora adagot szerettél volna csinálni, de a normál adagba csak 2 ek méz kell és 1 ek margarin. Egyébként az, hogy mennyi porcukrot vesz fel, az attól is függ mekkora öblű az evőkanalad, mennyi vizet melegítesz hozzá. Van, hogy elég 60 dkg porcukor, van, hogy 90-100 kell. Amikor összegyúrod az olvasztott dolgokkal a cukor felét, akkor addig adagolod a porcukrot, míg ragacsos, enyhén lágy tésztát kapsz. Ekkor bezakcsózod és szobahőmérsékleten hagyod állni pár órát. Aztán átgyúrod. Az állás alatt megkeményedik, szilárdul. Ha rendesen összedolgoztad, akkor nem csomósodhat be állás közben, sőt! Ha tól kemény lenne kis maragarinnal bekent kézzel gyúrd át, ha lágyabb maradt, akkor kis porcukrot még adhatsz hozzá. Egyébként hűtőben tárolás után ha levágsz annyit, amennyit fel szeretnél használni, azt szokták összesen max.5 másodpercre mikrozni, míg nem lesz kőkemény, hanem könnyen fogod tudni gyúrni. Ha túlmelegíted, akkor nem is bírsz hozzányúlni, a cukor iszonyat forró lesz és nem is hiszem, hogy jót tesz neki. Akkor meg kell várnod ismét, hogy kihűljön.........valamit nagyon elnézhettél, mert eleve nem értem a 4 kanállal kevesebb mézet és 2 kanállal kevesebb margarint. :S

Petruskaaaa
Petruskaaaap, 2012-07-06 22:21

szia!
Úgy 4 kanállal kevesebb méz és 2 kanállal kevesebb margarin hogy összesen kb.300dkg porcukrot használtam és 18ek vizet de nem tettem bele annyi mézet és margarint.... köszi a válaszod akkor most szobahőmérsékleten hagyom éjjelre, de én a tálban hagyom ugyanis nemtudom kiszedni belőle, aztán holnap valamit kiügyeskedek belőle!

juls92
juls92h, 2012-06-25 12:20

Szia!
Milyen állagú festékkel tudom legjobban színezni a fondantot, ha csak utólag szeretném? És hogyan?
Köszi :)

4128