Firenzei spagetti recept

Firenzei spagetti
Firenzei spagetti
35 perc / előkészület: 10 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet már nagyon régen kinéztem a Stahl Gyors olaszos tészták könyvből. Nem tudom, miért késlekedtem ennyit az elkészítésével. Én szavakat sem találok, annyira mennyei az ízhatás. A tejszínes-paradicsomos szósz és a karamellizált hagyma remekül illenek egymáshoz. Csak azt bánom, hogy nem készítettem a hagymából tripla adagot. Nálunk gyakori vendég lesz a menüben.

Stahl Judit egyébként elmeséli a könyvben, hogy Firenze egyik legmenőbb éttermében ette ezt a fogást először. Ennek a helynek az érdekessége pedig az, hogy az utca két oldalán üzemeltet egy igencsak sznob éttermet az arra vevő célcsoportnak, és ugyanaz a konyha látja el az utca másik oldalán lévő ezerszer hangulatosabb étkezdét, ahová főként a "beavatott" helyiek járnak. Az utóbbi persze jóval olcsóbb is. A pincérek a két hely között egyensúlyoznak, az étlapok pedig ugyanazokat az étkeket kínálják. Sejthető, Stahl melyik helyen lett rabja ennek az ételnek olasz barátainak köszönhetően.

hozzávalók / 4 adag

A karamellizát hagymához

A mártáshoz

A tésztához

ajánlat

Azért használtam többféle módon elkészített paradicsomszószt, mert számomra mind más ízt ad. Imádom a paradicsomot, ezért nem akartam kihagyni a nyerset sem, de ehhez a recepthez sok szószra van szükség, a sűrített paradicsom pedig zamatossá teszi az ételt.

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

paradicsomos spagetti, karamellizált hagymás spagetti paradicsomszósszal
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a hagymát karamellizáljuk. A vöröshagymákat megpucoljuk, felvágjuk olyan fél cm-es karikákra, majd serpenyőbe rakjuk, és a felforrósított vaj és olívaolaj keverékén párolni kezdjük. Picit megsózzuk, majd fedő alatt kis lángon 10-15 perc alatt megpároljuk a hagymát. Akkor jó, ha vajpuhára párolódott.
  2. Mindeközben a tésztát kifőzzük forrásban lévő, sós vízben.
  3. A harmadik lángon pedig elkészítjük a mártást. A fokhagymákat összezúzzuk (morzsárban vagy fokhagyma-nyomón), majd egy magas falú edényben forró olívaolajon egy pillanat alatt megfonnyasztjuk.
  4. Vegyük le az edényt a gázról, amikor érezzük a sülő fokhagyma illatát. Gyömbért szórunk a fokhagymára, majd visszatesszük a lángra.
  5. A felaprított paradicsomot és a paradicsomkonzerv tartalmát az edénybe öntjük. Főzés közben összenyomjuk villával a paradicsomokat, vagy botmixerrel pépesíthetjük (természetesen a tűzről levéve az edényt). A paradicsomot felfőzzük, majd hozzáöntjük a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk, egy kevés cukrot is adunk hozzá. Esetleg még sűrített paradicsomot. Közepes lángon 10-15 percig főzzük, sűrítjük a mártást. Egy pár csepp balzsamecetet is adhatunk hozzá.
  6. A puhára párolódott hagymára 2 kanál barna cukrot teszünk, és kavargatás mellett karamellizáljuk. Ez kb. 3 percet vesz igénybe. Végül pedig hozzáadjuk a két evőkanál balzsamecetet.
  7. A spagettit leszűrjük, a szósszal tálaljuk, a tetejére szedjük a karamellizált hagymát.
  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 47 249
elküldve: 12
receptkönyvben: 601
elkészítve: 28/37
Facebookon megjelent: 1

szakács

Tuvia

Mióta szakács: 2011.01.12.
97 recept

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu h, 2016-08-01 02:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.07.31. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

animi
animi k, 2016-06-28 13:53

Kedves Tuvia,
Tényleg habtejszín kell bele, nem főzőtejszín? Előre is köszi a válaszod.

tregard
tregard k, 2016-06-28 15:11

bocsánat, hogy beleszólok, de a főzőtejszín egy rossz minőségű, általában 10-20% zsírtartalmú, általában sűrítő és egyéb anyagokkal dúsított tejkészítmény, a "habtejszín" pedig maga a tejszín. minden ételbe, legyen édes vagy sós, a sima tejszín a legjobb választás.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva h, 2013-10-07 08:32

Örülök, hogy rátaláltam, és el is mentettem,ezt az illatos finomságot, - a héten ki fogom próbálni,...már várom. :)
Szép hetet kívánok!

Éva-Anyóca

2VerAgi2
Ágicámdrágám / 2VerAgi2 cs, 2013-03-14 16:37

Köszi a gyors választ,megértelek a mértékekkel én is így állok. Van már egy pár lefotózott kajcsim,de azért nem raktam fel még,mert még pontosítani kellene. Amúgy megcsináltam a tésztát,nagyon finom lett.Az olvasottak alapján a hagymából 2x-es adagot csináltam. Jó kis recept :)

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 cs, 2013-03-14 22:28

Köszi szépen, Stahl Judit nevében is. Nekem ez nagy kedvencem tőle. Amúgy egy idő után szerintem az ember nem is méreget annyit, de majd legközelebb megnézem, hogy mekkora ez a konzerv :) Csak oszd meg bátran a recepteket, majd javítod menet közben :D

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 cs, 2013-03-14 13:42

Hát most nincs itthon, hogy meg tudjam nézni, de ez a normál konzerves doboz méretű. Kb.4-5 egész hámozott paradicsom lehet benne. De ha van otthon fagyasztva paradicsom, az is jó. Ne haragudj, de nagyon rossz vagyok az űrmértékek/súlyok megsaccolásában. :))

timke1979
timke1979 p, 2012-08-03 15:26

Nagyon jónak tűnik a recept. Vajon egy kis darált hússal fel lehet turbózni a szószt?

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 szo, 2012-08-04 14:28

Az a helyzet, hogy ez biztosan ízlés dolga, de szerintem nem illik hozzá a husi. Viszont ha kipróbáltad vele, írd meg kérlek. Kíváncsi vagyok. :) Jó étvágyat!

f.detti
f.detti p, 2012-05-11 12:04

Kedves Tuvia!
Tegnap este ez volt a vacsi, és mondanom sem kell, hogy mind elfogyott!!! Nagyon gyorsan készen van, és tényleg szuperül illik a karamellizált hagyma a szószhoz. Habár én annyi módosítást csináltam, hogy lilahagymát karamellizáltam, de úgy is finom volt! Köszi :)

zarababa
zarababa h, 2012-02-13 19:49

Nagyon finom lett! Köszönöm a receptet. Fűszeres rántott húsi volt mellé a férfi-népnek. A szósz szerintem nagyon sokféle ételhez jó lehet még. Aki finomat és egyszerűt szeretne enni, készítse el ezt az ételt.

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 h, 2012-02-13 21:51

Köszi, hogy megírtad a véleményed! Örülök, hogy jót ettetek belőle :)

zarababa
zarababa h, 2012-02-13 14:27

Ma fogom elkészíteni! Már alig várom,hogy megkóstolhassam! ;)

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 h, 2012-02-13 14:48

Jó étvágyat hozzá, remélem, nem csalódsz majd a receptben ;)
Oszd meg majd velem a véleményed, ha van időd :)
Üdv;
Zsuzsa

KHB
KHB szo, 2012-01-28 23:55

Hát ez a tészta... szavakat sem találok...nagyon-nagyon finom!
Tényleg mindenkinek csak ajánlani tudom, próbáljátok ki!!!
Nem vártam tőle túl sokat, gondoltam egy átlagos olaszos tészta, kipróbálom, aztán meglátjuk. De biztos, hogy ilyen finomat még sosem ettem. A férjem, aki nagy húsevő, szintén meg volt vele elégedve.
Mivel Tuvia azt írtad, hogy sajnálod, amiért a hagymából nem készítettél tripla adagot, ezért én dupla adaggal kezdtem, tehát 6 fej hagymával. Aztán amikor kész lett, olyan kevésnek találtam, hogy még 6 fejet megcsináltam, tehát összesen 12 fej hagymát! Olyan fantasztikus íze van, és annyira megy a paradicsomos-gyömbéres tésztához... A paradicsommal kapcsolatban is igazad van, én is tettem bele sűrítettet, konzervet és frisset, úgy az igazi!

Biztos, hogy nagyon gyakran fogom készíteni, a kedvenc kajám lett!

Nagyon hálás vagyok a receptért, köszönöm szépen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 k, 2012-01-31 15:31

Örülök nagyon, hogy ennyire ízlett. Én is pont a múlt héten készítettem el másodjára, és alapból több hagymával :) Jó étvágyat hozzá a későbbiekben is! :)

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 cs, 2011-11-24 17:10

én is így voltam vele, nagyon örülök, hogy ennyire bejött a dolog...most, hogy mondod, már meg is kívántam :D

Ildibildi
Ildibildi / Ildibildi cs, 2011-11-24 16:08

Elkészítettem a spagettit. Régen ettem ilyen finom tésztát. De az is lehet, hogy még nem is ettem ilyen finomat.
Pedig nagy tészta evő vagyok.Úgy hogy köszi !!!!!!!!

668