Feketeerdő macaron recept

Feketeerdő macaron
Feketeerdő macaron
51 perc / előkészület: 30 perc főzés: 5 perc sütés: 16 perc
receptkönyvben hozzászólások (38)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet a Nosalty Haas receptversenyére készítettem. Épp macaron készítésre készültem, mikor olvastam a felhívást, innen jött az ötlet, legyen feketeerdő ízű is. Így hát a habcsókokba kakaó került, a töltelék pedig egy meggyes szósz lett, amihez került egy csepp édes mascarpone, hogy teljes legyen a "feketeerdő torta" ízélmény.:)

hozzávalók / 4 adag

A macaronhoz (30 db)

A meggyes töltelékhez

A mascarpone-s töltelékhez

ajánlat

További képek az elkészítéshez a blogomon.

receptjellemzők

konyha: francia
receptverseny: Haas Natural receptverseny
mikor: mindig, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
maradék ételből: maradék tejtermékből, maradék tojásból
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

macaron, feketeerdő habcsók, csokis-meggyes macaron, csokis macaron meggyes töltelékkel, csokis habcsók
Szólj hozzá!

elkészítés

Előző nap:

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával, és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
  2. A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük, és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
  3. Mikor kihűlt, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
  4. Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. Hozzászitáljuk a kakaóport is.

Másnap:

  1. Először elkészítjük a cukorszirupot: a kristálycukorhoz hozzáadjuk a vizet, és elkezdjük forralni, pár perc forralás után akkor lesz jó, mikor már nagy, nyúlós buborékok vannak benne. Igazából cukorhőmérő kellett volna hozzá, de hát az nekem nem volt.:) Akinek van: 118 fokosnak kell lennie.
  2. A tojásfehérjéből kimérünk 33 grammnyit, és lágy habbá verjük (mint a borotvahab, olyasmi legyen). Robotgéppel folyamatosan keverve lassan hozzáöntjük a cukorszirupot, és pár percig tovább keverjük, míg hűl. Akkor lesz jó, ha már kemény, és keverés közben "klaffogó" hangot ad.
  3. Ekkor hozzáadjuk a maradék tojásfehérjét (nem kell külön felverni), és így keverjük pár másodpercig. Ettől kicsit hígabb lesz.
  4. Ezután hozzáadjuk a porcukros mandulát, és óvatos, de határozott mozdulatokkal jól átforgatjuk az egészet. Akkor jó, ha a kanálhoz tapad és nyúlik, ahogy kiemeljük.
  5. Az elkészült masszát habzsákba töltjük, és sütőpapírra kb. 3 cm átmérőjű pöttyöket nyomunk. (Habzsák híján én sima nejlon zacskóba kanalaztam, aminek a sarkára egy kb. 7 mm-es lyukat vágtam. A köröket a sütőpapír másik oldalán érdemes előrajzolni, hogy egyforma méretűek legyenek.)
  6. Ezután fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük őket.
  7. 140 fokra előmelegített sütőben 4-5 perc után "kinőnek" a talpacskák, és 16-17 perc alatt megsülnek. (Ha esetleg elkezdene barnulni a sütési idő vége felé, fedjük le sütőpapírral.)
  8. Sütőpapírral együtt rácsra emeljük őket, megvárjuk, míg kihűl, és leszedegetjük a papírról.

Töltelék:

  1. Amíg a macaronok pihennek, elkészítjük a tölteléket: a meggyet aprítógépben felaprítjuk, hozzáadjuk a cukrot és a keményítőt/pudingport, egy kevés meggylét, és az egészet sűrűre főzzük.
  2. A mascarpone-s részhez a mascarponét simára keverjük a porcukorral.

Összeállítás:

  1. A kihűlt macaron aljára teszünk egy kis kanálnyi meggyes szószt, a meggyes szósz tetejére pedig egy fél kiskanálnyi mascarponekrémet, és a tetejére óvatosan nyomunk egy másik habcsókot.
  • sütési hőfok: 140°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 82 150
elküldve: 49
receptkönyvben: 1 081
elkészítve: 23/49
Facebookon megjelent: -

szakács

vikki

Mióta szakács: 2011.02.07.
84 recept

Hozzászólások (38)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Farkas.Dorina
Farkas.Dorina v, 2016-01-10 20:35

szia! :) nekem gáz sütőm van itthon. szerinted abban is sikerülhet? :) esetleg valami tipp, hogy így hogyan csináljam?

ToldiLilla
ToldiLilla szo, 2015-01-31 16:38

Szia. Megcsinaltam és nekem lyukacsos lett a teteje. Ez mitől lehet? Még fénye is van csak lyukakkal:)

Rodfan
Rodfan v, 2015-01-18 18:57

Őszintén szólva az esélytelenek nyugalmával álltam neki életem első macaronjának a fenti recept alapján, úgyhogy én lepődtem meg a legjobban, hogy a végeredmény egy isteni finom, kívül ropogós, belül puha és nem mellesleg mutatós csoda lett! Ezer köszönet a receptért, mostmár kezd megjönni az önbizalmam a sütéshez. :-)

tori69
Tori / tori69 v, 2014-03-02 19:58

Annyit esetleg kérdeznék, hogy az normális, hogy egy kicsit száraznak találtam a kisült habcsókokat? Később meg fog puhulni? Ettem már macaront, de azt boltba vettem és kicsit puhább volt. Köszönöm a választ!

tori69
Tori / tori69 v, 2014-03-02 19:56

Szia! Szeretném megköszönni a receptet, életem első macaronát készítettem el ma sikeresen :) Bár rengeteget olvastam utána és sok receptet láttam, mégis a tiéd mellett döntöttem és jól tettem. Én csokis krémet készítettem bele, de nagyon kíváncsi vagyok, milyen lehet a meggyes szósszal és a többivel. Szóval köszönöm :)

r.vivien89
r.vivien89 v, 2013-02-17 21:09

Sziasztok!
Amikor a porcukros-mandulás keveréket hozzákevertem a masszához, nem nyúlós, hanem inkább ragacsos lett a krémem. Tudtok tanácsot adni, hogy mit ronthattam el?

vikki
vikki / vikki h, 2013-02-18 09:48

Szia!

Szerintem nem rontottad el, ragacsos a massza eléggé, a sok cukor miatt. A kanálhoz tapad, mikor kiemeled a tálból és így nyúlik. Vagy az állaga csomós volt, vagy mire érted, hogy ragacsos?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó sze, 2013-01-09 16:34

Szia,én egyszer próbáltam macarónt, de nem verődött fel a fehérje.Hát nem véletlen,ennyit már rég tudok, de olvastam egy könyvben, hogy 2 órával előtte kell kivenni a hűtőből a tojásfehérjét.Szerintem itt valahogy félrevezetik a lajikust, mert a fehérje akármilyen friss nem verődik fel 24 óra meleg helyen való állás után.Bizony ezért is nem sikerül sokaknak.

vikki
vikki / vikki sze, 2013-01-09 23:18

Szia!

Szobahőmérsékletűnek kell lenni a fehérjéknek, akkor tudod felverni. Azért kell pihentetni a macaronhoz, mert így veszít a nedvességtartalmából.

maurita
maurita szo, 2012-12-15 01:04

Szia
Én azt szeretném kérdezni,hogy a 4főre az pontosan mit jelen?
Mert én majd Karácsonyra szeretném készíteni..
Köszi

vikki
vikki / vikki szo, 2012-12-15 09:55

Szia!

Ezt csak irányadónak adtam meg, ebből a mennyiségből kb. 30 darab lesz, egyén függő ki mennyit bír megenni belőle:)

maurita
maurita h, 2012-12-17 00:45

Köszi,Aztán utólag láttam a receptben!Az lenne még a gyors kérdésem,hogy muszáj betartani a tojásfehérjének az 1 napi állását?Mert holnap sütöm egy barátnőmmel és kb 2-3 órát fog tudni csak állni :(

vikki
vikki / vikki h, 2012-12-17 10:33

Hát bevallom, soha nem próbáltam ki friss tojásfehérjével, bár olvastam ilyen receptet is. Egy napot szerintem mindenképp kell neki állni, hogy veszítsen a nedvességéből, különben szerintem szétfolyna mikor kinyomod a sütőpapírra.

Dzsudzsu
Dzsudzsu szo, 2012-11-24 20:12

Szia Vikki!
Ma elkészítettem a sütit. Nagyon finom lett. A teteje megrepedezett, ezért csokimázzal bevontam :)
Miért repedezhetett meg?
Nagyon köszönöm a receptet! :)

vikki
vikki / vikki v, 2012-11-25 10:30

Szia Dzsudzsu!

Ilyen néha nálam is előfordul, nekem főleg a szélén lévők szoktak kirepedni sütés közben. Valószínűleg ilyenkor az a probléma, hogy ott erősebben süt a sütő és sok neki, kiszárítja. Úgyhogy én azóta a sütőlap szélétől olyan 7-8 cm-re kezdem az első sort. A másik lehetőség pedig hogy alaposabban el kell keverni a száraz hozzávalókat (porcukros-kakaós mandula), mert valószínű, hogy "foltokban" egyben maradt és ezért szárazabb, és ez miatt repedt ki. Mindenesetre nagyon ügyesen megoldottad ezt a kis szépséghibát!:)

Dzsudzsu
Dzsudzsu szo, 2012-11-24 20:11

Szia Vikki!
Ma elkészítettem a sütit. Nagyon finom lett. A teteje megrepedezett, ezért csokimázzal bevontam :)
Miért repedezhetett meg?
Nagyon köszönöm a receptet! :)

dyda
Dyda / dyda szo, 2012-11-24 12:53

Húha! Ez tényleg ennyire gyors? :O :D Én eddig kétszer próbálkoztam a macaronnal ( az egyknek nem lett talpa, a másik teljes kudarc) és mindig nagyon időigényes volt. Hát talán megpróbálkozom ezzel a recepttel is, majd meglátjuk :)

vikki
vikki / vikki szo, 2012-11-24 15:35

Igazából, ha a pihentetési időket nem számolod, tényleg elkészül az egész fél óra alatt: összekevered, kinyomkodod a sűtőpapírra és pihentetés után (amíg elkészíted a tölteléket) mehet a sütőbe.:)

A talpacskákhoz viszont muszáj pihentetni sütés előtt, így vékony hártya keletkezik a tetején, és ez kell ahhoz, hogy alulról "nőjön" sütés közben.

Badrus
Badrus szo, 2012-11-17 13:21

Sziasztok, egy kérdésem lenne. Nekem egyszerűen nem akar kemény hab lenne a cukor-víz-tojásfehérje elegyből :( Miért lehet ez? Mennyi idő alatt kellene keménynek lennie? Hány percig kell o robotgépnek mennie? köszi

vikki
vikki / vikki szo, 2012-11-17 22:59

Szia!

A szirupos tojásfehérjének nem is kell keménynek lennie, az már egy lágy hab. Sajnos nem mértem le mennyi ideig vertem a habot de hát ez ugye a robotgéptől is függ, az enyém pl. nem egy mai darab, ezzel nyilván tovább tart. A blogomon találsz fázisfotókat, nézd meg, hátha segíteni fog az állag eltalálásához.

Szuette
eSZeM / Szuette h, 2012-11-12 23:59

Szia Vikki!
Nagyon tetszik a recepted. Cukrásznak tanulok (középkorúan:) és mostanában kezdtek el a cukiban macaronnal foglalkozni. Kisérletezés folyik éppen, ott sem sikerül mindig. Hol a mandula túl vízes, hol megreped a tészta sütéskor, hol nincs talpa. Természetesen sikerül is és halloweenre nagyon aranyos nrancssárga "tököcskék" készültek narancsos töltelékkel. Megjegyezni szeretném, hogy mandulát liszt finomságúra örölten is lehet kapni pl. a LIdl-ben és akkor nem kell darálgatni külön a kávédarálóban. De kiszárítani mindenképpen javasolt, mert mint írtam már elronthatja ha nedves a mandulaliszt. Nagyon kényes süti, ezért szeretnék gratulálni a gyönyörű macaronodhoz.
Üdvözlettel, Szuette

vikki
vikki / vikki k, 2012-11-13 09:42

Szia Szuette!

Köszönöm:) Valóban elég kényes, nekem is volt már hogy megrepedt néhány sajnos. A talpaknak az a titka, hogy sütés előtt pihentetni kell, így a tetején lesz egy vékony kis hártya, ami "összetartja" és így sütés közben alul "kinőnek" a talpacskák. A Lidl-féle darált mandulával még nem próbáltam, mert tavaly karácsonykor vettem utoljára és meglepően dió íze lett mindennek tőle, amibe bele tettem, úgyhogy többet inkább nem is vettem belőle:) De lehet ki fogom próbálni most újra, azóta már csak változott a minősége, mert korábban rendszeresen olyat vettem és nem tapasztaltam hasonlót.

Szuette
eSZeM / Szuette k, 2012-11-13 10:04

Sziasztok:) Még javasolni szeretném miután a sütőlapra kinyomtuk a korongocskákat, párszor "verdessük" oda a tepsi alját az asztal lapjához (nem nagy csapkodásra gondolok, mert mire gyakorlatot szerzünk a macaron készítésben, néha ingerünk támadhat:D), hogy a légbuborékok eltávozhassanak.

Samiya
Samiya / Samiya h, 2012-11-05 14:12

Szia vikki!
Nekem nagyon tetszik! :) Sosem ettem még macaront, bár már több itteni receptet elmentettem. Valamikor már csak el jutok odáig, hogy én is megpróbálkozzak vele! :)
Üdv: Samiya

vikki
vikki / vikki h, 2012-11-05 15:13

Szia Samiya!

Szerintem egész nyugodtan próbáld ki, semmi ördöngősség nincs benne, annak ellenére, hogy ijesztően hosszú a leírás. De az csak azért van, hogy biztosan sikerüljön!:) Én is először otthon készítettet kóstoltam egyébként, azután csak a cukrászdában. Sokat segített, hogy mit javítsak még a sajátomon. Ez már a korrigált változat:)

416