Epermisu recept

Epermisu
Epermisu
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amennyire vissza tudok emlékezni, egészen kicsi koromtól kezdve szerettem a  konyhában ólálkodi. Sokáig bőven elég volt azonban, ha adogatom a hozzávalókat, és anyukámat vagy a nagymamikat lesem, ahogy a nyersanyagból valami fenségeset készítenek - úgy gondolom, hogy a néhány rántotta és tejbegríz, amit akkoriban alkottam, nem nagyon számít bele konyhai pályafutásomba.
Arra viszont pontosan emlékszem, hogy 16 éves voltam, mikor Stahl Judit Enni jó! című szakácskönyve  először a kezembe került, és a fenti recept teljesen lenyűgözött. 2002 nyár eleje volt, iskola vége, nyaralás még nem indult, az epret úgy dobták utánad a piacon...szóval mondhatnám, hogy e recept láttán először éreztem az, hogy a konyha engem szólít...

hozzávalók / 6 adag

A babapiskótához

A krémhez

ajánlat

Eper és nyárfüggőknek, sok szeretettel!

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
költség egy főre: megfizethető receptek
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
szezon: tavasz
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

epres-mascarponés sütemény, epres tiramisu, tiramisu eperrel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először elkészítjük a szirupot: a vizet egy kisebb lábosban a gázra tesszük, beleöntjük a cukrot, és addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad. Akkor levesszük a tűzről, és belereszeljük a citromhéjat.
  2. Ebbe a szirupba áztatjuk nagyon óvatosan a babapiskótát, amit aztán szépen sorban egy tepsibe vagy mélyebb falú tálba teszünk.
  3. A krémhez az epret memossuk, kicsumázzuk, és botmixerrel pürésítjük. Hozzákeverjük a mascarponét és a kemény habbá vert tejszínt. A fehér csokit gőz felett megolvasztjuk, és azt is hozzáöntjük a krémhez. Ha kell, habverővel dolgozunk rajta egy kicsit, hogy a krém elég homogén és kenhető legyen. Apróra vágjuk és óvatosan hozzáforgatjuk a maradék epret.
  4. A krém felét rákenjük a piskótára,  majd egy második sor szirupfürdőn túlesett piskótával befedjük.
  5. A tetejére szintén krémet kenünk, amit aztán megszórunk cukrozatlan kakaóporral
  6. 1 éjszakán át hűtőben tároljuk.

  • tepsi mérete: 30x40x5 cm
  • költség: 2200 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 61 754
elküldve: 22
receptkönyben: 1 248
elkészítve: 19/44
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
269 recept

Hozzászólások (23)

VorosAnna
VorosAnnaszo, 2014-05-31 15:02

Ha egy (20%-os) tejfolrol lecsopogtetsz annyi savot amennyit tudsz (1-2 ejszaka)
Fogsz egy a szuroddel megegyezo meretu talat, h az edeny peremen maradjon. Rahelyezel egy suru szovesu vaszon, tiszta konyharuhat, vagy muszlim kendot. Beleboritod a tejfolt, osszefogod, megcsavarod es tenyeredbe veve kinyomkodsz belole annyi savot, amennyit tudsz egyenlore, csak finoman, ha tul durvan csinalod a tejfolt is atpasszirozod a szovetek kozt. :)
Vegul hutoben hagyod a szuron lecsopogni.
Remelem tudtam segiteni!

limonika
limonikaszo, 2014-05-17 15:36

A mascarponet lehet helyettesíteni valamivel? Nem szeretem...
Mónika

2n2a
2n2av, 2013-05-12 21:33

Sziasztok! Én is Stahl Juditnál olvastam ezt a receptet, kb. 2 éve. Azóta szerettem volna elkészíteni - tegnap végre sikerült! :) Megérte várni! Mennyei finom. Mindenkinek csak ajánlani tudom, mert az elkészítése pofon egyszerű.

vena
venaszo, 2012-06-16 10:21

Nagyon guszta, de miért kell bele 10 deka cukor és még 20 deka csoki is? Merénylet a hasnyálmirigy ellen. Sokkal - sokkal tudatosabban.....bocs.

Dacota
Dacotaszo, 2012-06-16 12:26

Kedves Vena,
Semmi gond :) Azért kell bele a cukor, mer a csoki, mert így lesz belőle epermisu, különben csak eper lenne babapiskótával.:) Az a helyzet, hogy ritkán eszek édességet, de akkor szeretem beletenni az alapanyagot, amitől finom lesz. Inkább havi egy tiramisu cukorral és csokival, mint naponta egy lightosított verzió. A recept egyébként hat főre szól, és ha leosztod hattal, már nem is olyan sok. :) Alkalmanként pedig - bár nem vagyok dietetikus - 100% hogy senkinek nem árt meg :)
Szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

vena
venak, 2012-06-19 07:43

Szia Nóra!
Tudom, tudom az életet élvezni kell. :) Nincs is ezzel semmi baj, én is imádom a finom dolgokat, nem is mondok le róluk. Ezt a sütit például nyírfacukorral, csoki nélkül csináltam, és valami mennyei finom, habkönnyű nyári édesség lett belőle. Úgyhogy köszönöm a receptet. Neked is szép napot.
Üdv.: Éva

MuCoral
MuCoralh, 2012-04-23 15:57

Köszönöm a receptet!
Hétvégén megcsináltuk, igaz kicsit több verzióból lett összeollózva, de inkább e szerint készült.
Víz helyett fagyasztott eper leve, amarettó ki nem maradhat legközelebb sem (fél dl helyett legközelebb megy bele 1 dl:)) és valami olasz babapiskótát sikerült venni. Zselatin és habfixáló került bele, hogy biztosan ne folyjon szét másnap. Szerencsére maradt ki anyag ami már a tortaformába sehogy sem akart beleférni.
Merem ajánlani másnak, nagy társaságban osztatlan sikert aratott.

öcsimama.45
öcsimama.45v, 2011-05-15 21:19

Gyönyörű, és bizonyára isteni finom is ez a nasi: epermisu! Feltétlenül elkészítem és szerintem a családom kedvence lesz! Köszönöm, hogy közzé tettétek.

Tovi
Tovih, 2010-06-21 11:44

Én megcsináltam..és iszonyatosan finom lett...nagyon gyorsan elfogyott :)

Flóra
Flórav, 2010-05-23 12:45

Szia! Azt szeretném megkérdezni, hogy az nagy baj lenne, ha 5 dkg mascarpone-val kevesebbet teszek bele? Vagy csökkentsem a krém többi hozzávalóját is?

Dacota
Dacotav, 2010-05-23 14:25

Kedves Flóra!
Szerintem nem történik semmi, verd tovább a tejszínt 2 perccel, hogy keményebb legyen, és nem lesz baj! :D

Szép hétvégét!
Üdv:
Nóra

Flóra
Flórav, 2010-05-23 18:52

Szia! Köszi a gyors választ, már meg is csináltam :) Itthon alig bírjuk kivárni a holnapot, olyan jól néz ki :)

Dacota
Dacotasze, 2010-04-28 10:20

Sziasztok!
Köszönöm a sok kedves hozzászólást, igazán jól esik. Mindenkinek jó epermisu készítést és kellemes eperszezont kívánok :) Ja, és ha nekiálltok, és nem gyerekeknek készül akkor Mrs Smith tanácsát követve löttyincsenetek egy kis limoncellot a sziruphoz- abból tényleg nem lehet baj :)
Szép napot Nektek!
Nóra

zsandarc
zsandarcsze, 2010-04-28 08:58

Ez a kedvenc epres receptem! Alig várom, hogy a piacon már lehessen hazai epret venni!

szurosp
szurospk, 2010-04-27 16:36

Ez nagyon guszta, de hogy az alkohol se maradjon el, javaslok a szirupba egy kis limoncellot...:))) Abból nagy baj nem lehet...Üdv: Mrs Smith

Bia
Biak, 2010-04-27 16:15

Szia Nóra!Ez nagyon gusztusos,már alig várom hogy friss eperhez jussak persze kertben termett igazi eperhez.Most vetettem el a borsót babot retket salátát és hagymát.Eper csak anyukámnál lesz,de jövőre nálam is.Puszi.Bogi

Gargoyle
Gargoylek, 2010-04-27 15:36

Kedves Szerkesztők! Na, azért ez már túlzás!
Egy napra 2 szuper tiramisu recept?
Ne máááár..... :-D
Nóra, ez tuti jó lehet! Komolyan nyeltem egyet, ahogy megláttam. Finomakat tudsz, Te lyány! :-)
Eszter

Legfrissebb cikkek

A város legjobb fagyireceptje
A város legjobb fagyireceptje
Fagylaltkészítő kurzuson vettünk részt a héten. Csodálatos környezetben, fantasztikus alapanyagokkal, remek kézműves terméket gyártottunk.
9 padlizsános vacsora
9 padlizsános vacsora
Az egyik legsokoldalúbban használható zöldségféle, nem véletlen, hogy a világkonyha egyik legnépszerűbb alapanyagává nőtte ki magát!
762