Epermisu recept

1 adag
762
kcal
Epermisu
Epermisu
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amennyire vissza tudok emlékezni, egészen kicsi koromtól kezdve szerettem a  konyhában ólálkodi. Sokáig bőven elég volt azonban, ha adogatom a hozzávalókat, és anyukámat vagy a nagymamikat lesem, ahogy a nyersanyagból valami fenségeset készítenek - úgy gondolom, hogy a néhány rántotta és tejbegríz, amit akkoriban alkottam, nem nagyon számít bele konyhai pályafutásomba.
Arra viszont pontosan emlékszem, hogy 16 éves voltam, mikor Stahl Judit Enni jó! című szakácskönyve  először a kezembe került, és a fenti recept teljesen lenyűgözött. 2002 nyár eleje volt, iskola vége, nyaralás még nem indult, az epret úgy dobták utánad a piacon...szóval mondhatnám, hogy e recept láttán először éreztem az, hogy a konyha engem szólít...

hozzávalók / 6 adag

A babapiskótához

A krémhez

ajánlat

Eper és nyárfüggőknek, sok szeretettel!

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
szezon: tavasz
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

epres-mascarponés sütemény, epres tiramisu, tiramisu eperrel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először elkészítjük a szirupot: a vizet egy kisebb lábosban a gázra tesszük, beleöntjük a cukrot, és addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad. Akkor levesszük a tűzről, és belereszeljük a citromhéjat.
  2. Ebbe a szirupba áztatjuk nagyon óvatosan a babapiskótát, amit aztán szépen sorban egy tepsibe vagy mélyebb falú tálba teszünk.
  3. A krémhez az epret memossuk, kicsumázzuk, és botmixerrel pürésítjük. Hozzákeverjük a mascarponét és a kemény habbá vert tejszínt. A fehér csokit gőz felett megolvasztjuk, és azt is hozzáöntjük a krémhez. Ha kell, habverővel dolgozunk rajta egy kicsit, hogy a krém elég homogén és kenhető legyen. Apróra vágjuk és óvatosan hozzáforgatjuk a maradék epret.
  4. A krém felét rákenjük a piskótára,  majd egy második sor szirupfürdőn túlesett piskótával befedjük.
  5. A tetejére szintén krémet kenünk, amit aztán megszórunk cukrozatlan kakaóporral
  6. 1 éjszakán át hűtőben tároljuk.

  • tepsi mérete: 30x40x5 cm
  • költség: 2200 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 62 065
elküldve: 22
receptkönyben: 1 243
elkészítve: 21/46
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
293 recept

Hozzászólások (23)

VorosAnna
VorosAnnaszo, 2014-05-31 14:02

Ha egy (20%-os) tejfolrol lecsopogtetsz annyi savot amennyit tudsz (1-2 ejszaka)
Fogsz egy a szuroddel megegyezo meretu talat, h az edeny peremen maradjon. Rahelyezel egy suru szovesu vaszon, tiszta konyharuhat, vagy muszlim kendot. Beleboritod a tejfolt, osszefogod, megcsavarod es tenyeredbe veve kinyomkodsz belole annyi savot, amennyit tudsz egyenlore, csak finoman, ha tul durvan csinalod a tejfolt is atpasszirozod a szovetek kozt. :)
Vegul hutoben hagyod a szuron lecsopogni.
Remelem tudtam segiteni!

limonika
limonikaszo, 2014-05-17 14:36

A mascarponet lehet helyettesíteni valamivel? Nem szeretem...
Mónika

2n2a
2n2av, 2013-05-12 20:33

Sziasztok! Én is Stahl Juditnál olvastam ezt a receptet, kb. 2 éve. Azóta szerettem volna elkészíteni - tegnap végre sikerült! :) Megérte várni! Mennyei finom. Mindenkinek csak ajánlani tudom, mert az elkészítése pofon egyszerű.

vena
venaszo, 2012-06-16 09:21

Nagyon guszta, de miért kell bele 10 deka cukor és még 20 deka csoki is? Merénylet a hasnyálmirigy ellen. Sokkal - sokkal tudatosabban.....bocs.

Dacota
Dacotaszo, 2012-06-16 11:26

Kedves Vena,
Semmi gond :) Azért kell bele a cukor, mer a csoki, mert így lesz belőle epermisu, különben csak eper lenne babapiskótával.:) Az a helyzet, hogy ritkán eszek édességet, de akkor szeretem beletenni az alapanyagot, amitől finom lesz. Inkább havi egy tiramisu cukorral és csokival, mint naponta egy lightosított verzió. A recept egyébként hat főre szól, és ha leosztod hattal, már nem is olyan sok. :) Alkalmanként pedig - bár nem vagyok dietetikus - 100% hogy senkinek nem árt meg :)
Szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

vena
venak, 2012-06-19 06:43

Szia Nóra!
Tudom, tudom az életet élvezni kell. :) Nincs is ezzel semmi baj, én is imádom a finom dolgokat, nem is mondok le róluk. Ezt a sütit például nyírfacukorral, csoki nélkül csináltam, és valami mennyei finom, habkönnyű nyári édesség lett belőle. Úgyhogy köszönöm a receptet. Neked is szép napot.
Üdv.: Éva

MuCoral
MuCoralh, 2012-04-23 14:57

Köszönöm a receptet!
Hétvégén megcsináltuk, igaz kicsit több verzióból lett összeollózva, de inkább e szerint készült.
Víz helyett fagyasztott eper leve, amarettó ki nem maradhat legközelebb sem (fél dl helyett legközelebb megy bele 1 dl:)) és valami olasz babapiskótát sikerült venni. Zselatin és habfixáló került bele, hogy biztosan ne folyjon szét másnap. Szerencsére maradt ki anyag ami már a tortaformába sehogy sem akart beleférni.
Merem ajánlani másnak, nagy társaságban osztatlan sikert aratott.

öcsimama.45
öcsimama.45v, 2011-05-15 20:19

Gyönyörű, és bizonyára isteni finom is ez a nasi: epermisu! Feltétlenül elkészítem és szerintem a családom kedvence lesz! Köszönöm, hogy közzé tettétek.

Tovi
Tovih, 2010-06-21 10:44

Én megcsináltam..és iszonyatosan finom lett...nagyon gyorsan elfogyott :)

Flóra
Flórav, 2010-05-23 11:45

Szia! Azt szeretném megkérdezni, hogy az nagy baj lenne, ha 5 dkg mascarpone-val kevesebbet teszek bele? Vagy csökkentsem a krém többi hozzávalóját is?

Dacota
Dacotav, 2010-05-23 13:25

Kedves Flóra!
Szerintem nem történik semmi, verd tovább a tejszínt 2 perccel, hogy keményebb legyen, és nem lesz baj! :D

Szép hétvégét!
Üdv:
Nóra

Flóra
Flórav, 2010-05-23 17:52

Szia! Köszi a gyors választ, már meg is csináltam :) Itthon alig bírjuk kivárni a holnapot, olyan jól néz ki :)

Dacota
Dacotasze, 2010-04-28 09:20

Sziasztok!
Köszönöm a sok kedves hozzászólást, igazán jól esik. Mindenkinek jó epermisu készítést és kellemes eperszezont kívánok :) Ja, és ha nekiálltok, és nem gyerekeknek készül akkor Mrs Smith tanácsát követve löttyincsenetek egy kis limoncellot a sziruphoz- abból tényleg nem lehet baj :)
Szép napot Nektek!
Nóra

zsandarc
zsandarcsze, 2010-04-28 07:58

Ez a kedvenc epres receptem! Alig várom, hogy a piacon már lehessen hazai epret venni!

szurosp
szurospk, 2010-04-27 15:36

Ez nagyon guszta, de hogy az alkohol se maradjon el, javaslok a szirupba egy kis limoncellot...:))) Abból nagy baj nem lehet...Üdv: Mrs Smith

Bia
Biak, 2010-04-27 15:15

Szia Nóra!Ez nagyon gusztusos,már alig várom hogy friss eperhez jussak persze kertben termett igazi eperhez.Most vetettem el a borsót babot retket salátát és hagymát.Eper csak anyukámnál lesz,de jövőre nálam is.Puszi.Bogi

Gargoyle
Gargoylek, 2010-04-27 14:36

Kedves Szerkesztők! Na, azért ez már túlzás!
Egy napra 2 szuper tiramisu recept?
Ne máááár..... :-D
Nóra, ez tuti jó lehet! Komolyan nyeltem egyet, ahogy megláttam. Finomakat tudsz, Te lyány! :-)
Eszter

Legfrissebb cikkek

TOP 14 recept édesburgonyához
TOP 14 recept édesburgonyához
Számtalan lehetőség rejlik az édesburgonyában, hiszen más zöldségféléhez is fantasztikusan passzol. Tölthetjük, süthetjük, és tehetjük salátákba is.
Top 10 „zöldséges" süti 220 kcal alatt
Top 10 „zöldséges" süti 220 kcal alatt
A répatortával kezdődött, ma már azonban lophatunk cukkinit, sütőtököt, céklát, édesburgonyát is a sütinkbe. Bizarrul hangzik? Pedig érdemes kipróbálni őket!
Karamell, az őszi jolly joker
Karamell, az őszi jolly joker
Nehezen tudnék olyan őszi desszertet, aminek ne állna jól a karamell. Ez a selymes barna édes finomság mintha magában hordozná az évszak minden esszenciáját.
Egy elfelejtett klasszikus: orosz krémtorta
Egy elfelejtett klasszikus: orosz krémtorta
A rendes somlói cukrászdai beszerzése majdhogynem lehetetlen. Ennél már csak egy dolog nehezebb: igazi orosz krémtortát felhajtani. Úgyhogy inkább készítsétek el otthon!
762