Diós kuglóf (liszt nélkül) recept

Diós kuglóf (liszt nélkül)
Diós kuglóf (liszt nélkül)
85 perc / előkészület: 25 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (39)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az első pécsi gasztroblogger találkozóra készítettem ezt a kuglófot. A családias hangulatú délutánon Minimálna, Taeni és Starfokker ettek belőle, egy bögre forró csokoládé kíséretében:-).

hozzávalók / 8 adag

A kuglófhoz

A sütőforma kikenéséhez

A csokimázhoz

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
kategória: kuglóf
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
diéta: gluténmentes
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

liszt nélküli kuglóf, lisztmentes kuglóf, lisztmentes diós kuglóf
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (légkeverésen).
  2. A vajat és a porcukrot, a vanília kikapart magjaival és egy csipet sóval együtt, géppel habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, mindegyikkel jól összedolgozzuk (még mindig géppel). Mehet bele a citrom lereszelt héja is.
  3. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, közben fokozatosan adagoljuk hozzá a gyümölcscukrot.
  4. A hab felét óvatosan hozzákeverjük a tojásos krémhez, majd a diót is beleforgatjuk. (Nagyon vigyázva, hogy ne törjük össze a habot!) Végül jöhet az aszalt gyümölcs és a maradék hab.
  5. A kuglófformát kikenjük vajjal és cukrozatlan kakaóporral hintjük (liszt helyett!)
  6. Belesimítjuk a tésztát, a sütőhőmérsékletet visszavesszük 170 fokra, és kb. 60 perc alatt megsütjük. Közben néha megnézzük, s ha túlságosan barnulni kezdene a teteje, sütőpapírral v. fóliával letakarjuk.
  7. Rácsra borítjuk és hagyjuk kihűlni.
  8. Ha kihűlt a kuglóf, felforrósított baracklekvárral megkenjük.
  9. Megvárjuk míg újra kihűl, közben vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét, hozzáadjuk a vajat, és a csokimázat is rákenjük a kuglófra. Opcionálisan, hogy még csinosabb legyen a sütink, meghinthetjük kevés darált dióval a csokimázat.
  10. A csoki dermedése után fogyasztjuk. (Hűtőbe téve felgyorsíthatjuk a folyamatot.)

  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 38
össznézettség: 151 040
elküldve: 102
receptkönyvben: 1 631
elkészítve: 33/50
Facebookon megjelent: 3

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (39)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Thu, 2016-11-10 21:04

Kedves Petra!
Először fél adagot akartam készíteni, mert a mennyiségeket ítélve az én kuglóf formámhoz sok lenne a tészta. A kuglóf formán 28 cm átmérő van feltüntetve, de a belső mérete csak 22 cm. A régi kuglófsütők bizonyára jóval nagyobbak.
Végül teljes adagot készítettem, de egyik felét a szilikon kuglóf formába, másikat pedig őzgerinc formába öntve egyszerre a sütőbe téve egymás mellett sütöttem.
Elkészítettem, de nekem miután fordítottam a kuglófsütőn, hogy egyenlegesen süljön a kuglóf külső felülete, sajnos kissé megrepedt a tészta, ami úgy maradt, és nem jött ki egyben, kissé sűrű volt a bele, de azért finom volt. Az őzgerinc formában sült tökéletes lett, azt sütőpapírral béleltem, vajazás kakaó porozás így nem szükséges. A szilikon formánál sem szükséges a forma kenése, szórása. A szilikon kuglóf formában sültnek kellett volna még egy kis sütési idő, vagy kissé magasabb sütési hőmérséklet és a tanulság legalább a sütési idő feléig, háromnegyedéig, nem szabad mozdítani a szilikon formát, (deformálódik). Legközelebb majd - egy kis sütőport inkább teszek bele - biztosan jobban fog sikerülni. Köszönöm a receptet! Többször fogom még elkészíteni, mivel a menyem glutén mentesen étkezik és így neki ez ideális finomság.
Üdvözlettel: Margó

Petrás
Petrás / Petrás Thu, 2015-05-14 18:39

Másodjára sütöm meg, szuper recept! Maradt jó sok diónk, így legalább tudom fogyasztgatni! :) Reggel és délután is, egy pohár tejjel..hmmm.. Nagyon finom! :)

livcsa1987
livcsa1987 Tue, 2012-11-13 12:49

Jónak ígérkezik,és nagyon tetszik,hogy nincs benne liszt.Most sül.Kíváncsi vagyok milyen lesz,bár mivel diós rossz nem lehet :)Fóliát alkalmaznom kellett mert 10 perc elteltével már eléggé barnult a teteje.Köszi,hogy feltetted ezt a receptet ;)

Andie
Andie / Andie Mon, 2012-08-27 17:33

az nem gond Petra, van 2 őzgerincem is;) holnap kipròbàlom:). ês folyékony édesìtöt lehet használni gyüm.cukor helyett?

petra
Petra / petra Mon, 2012-08-27 20:13

Biztosan lehet, csak itt nem tudok mennyiségeket mondani sajnos, mert én nem használok ilyet.
Jó sütögetést!
Üdv
Petra

petra
Petra / petra Mon, 2012-08-27 13:39

Persze, abban is meg lehet próbálni, de egy őzgerincbe biztosan nem fér bele az összes tészta..

Bkkriszti
Bkkriszti Fri, 2012-05-25 09:59

Szia!
Szerinted ha nem aszalt gyümölcsöt rakok bele hanem mirelit meggyet milyen lesz? Elázik nagyon? Köszönöm

petra
Petra / petra Fri, 2012-05-25 10:25

szia,
Ha jól lecsöpögteted és leszárítod a meggyet, nem áztatja el.
Jó sütést!
Petra

mrea
Mrea / mrea Thu, 2012-02-16 16:04

Szia Petra!
Ígéretesen hangzik ez a kuglóf recept. Kérdésem az lenne, hogy dió helyett mandulával is elkészíthető-e? Számomra könnyebben beszerezhető az őrölt mandula.
Előre is köszönöm a választ.
Szép napot, további fantasztikus recepteket! :D

petra
Petra / petra Wed, 2011-01-19 18:05

Zebrabara,
talán nem elég alaposan és vastagon kerülhetett kivajazásra a kuglófforma, és ezért makacsolta meg magát a kiborításkor
persze, bátran lehet variálni a belevalókat

Zebrabara
Zebrabara Sat, 2014-08-30 14:40

Most sütöttem meg másodszor, és most gyönyörűen ki lehetett borítani. Megvártam amíg picit hűl, utána billentettem fenéken. Zsírral kentem ki, és kb 1,5 evőkanálnyi kakaóval szórtam.
A nagymamámtól örökölt, kb 100 éves kuglóf-formában készült, nagyon retró hangulata volt. :)

Zebrabara
Zebrabara Wed, 2011-01-19 17:20

Szia Petra,

megsütöttük ezt a finomságot. Egy nagy baja van: nem jött ki a formából, pedig kivajaztam-kakaóztam, ahogy írtad. Egy kis macerálás hatására volt csak hajlandó elhagyni a tepsit, de darabokban. :(

Én szárított meggy helyett szárított áfonyát használtam, és sárgabarack helyett feketeribizli-lekvárt, igen jól illenek hozzá.

berecz
berecz Sat, 2010-12-04 06:33

Petra!
Én is elkészítettem, annyit változtattam rajta, hogy kandírozott narancs darabkákat raktam bele (a narancs jól harmonizál a dióval, csokiva) a csoki mázba én olajat szoktam tenni, nálam ez vált be.
Köszönöm a receptet, nagyon finom volt.

petra
Petra / petra Thu, 2010-11-04 15:56

szia Csati2,
azt hiszem, ez nem az a tészta, amit könnyedén ketté lehetne vágni
tortaformában ettől még sütheted, de hogy úgy mennyi idő alatt sül meg, nem tudom, hisz én kuglófformában készítettem

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-11-03 12:42

Szia!Kérdezni szeretném,h tortaként megsüthető-e? Lehet kettévágni vagy nagyon morzsálódós a tészta?H a csak kerek tortaformában sütöm,ugyanennyi a sütési idő?Nagyon köszönöm!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-10-20 14:01

a vajtól vagy margarintól gyönyörű fényes csokit kapsz :)

eve1122
Szabó Éva / eve1122 Tue, 2010-09-21 22:09

Ebben a mai világban sose lehet tudni :) Köszönöm a választ :) Azt hittem,csak olyan félkemény lesz a vaj miatt. Az miért kell bele? :) Bocsi, hogy ennyit kérdezek,de nagyon érdekel már, csak sosem mertem még megkérdezni.. :P

petra
Petra / petra Mon, 2010-09-20 13:43

Kedves Eve1122,
Ahogy az elkészítés utolsó pontja is sejteti (a csoki dermedése után fogyasztjuk), vágható, roppanós lesz a csokiréteg:-).

eve1122
Szabó Éva / eve1122 Sun, 2010-09-19 19:10

Sya! Ez egy nagyon alapvető kérdés lesz, de végre tudnom kell a választ. Az ilyen vajas csokimázak ropogósak lesznek vagy olyan kenhetőek? :) Köszi előre is! :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-04-04 08:22

Köszönöm, már megyek is elkészíteni :)

petra
Petra / petra Sat, 2010-04-03 20:00

15 dkg-ot
(a gyümölcscukorból mindig kevesebb kell, a legédesebb cukor lévén)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-04-03 13:29

Ha nincs gyümölcscukrom mennyi kristálycukrot tegyek helyette?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-03-19 06:53

Szia Petra
Fiam lisztérzékeny. Nagyon köszönöm a reeptet.
Szia ariel76

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-02-21 08:09

Köszönöm,nekiugrok! Szép hétvégét:Zsuzsa

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-02-19 20:15

Sütőpor nem kell bele? Üdv.Zsuzsa

901