Diétás zabpehely keksz recept

Diétás zabpehely keksz
Diétás zabpehely keksz
25 perc / előkészület: 10 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy olasz cikkben találtam egy keksz receptet, amit margarin és tojás nélkül kell elkészíteni, így a vegánok is fogyaszthatják. Ugyan én nem vagyok az, de megtetszett benne főként az, hogy a margarint ki lehet hagyni, ami köztudottan nem az egészségességéről híres alapanyag. Majd kicsit keresgéltem az interneten, mert én zabpehelyből szerettem volna kekszet készíteni, találtam is egyet, persze tojással és vajjal... így a két receptből született a fenti alternatíva.

Nem az a klasszikus, ropogós bolti keksz, de nagyon egyszerű, és legalább tudjuk, mit tettünk bele. Tea, kávé mellé vagy csak úgy nassolva is szuper jó.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Mindenkinek szívvel ajánlom, aki szeretne olyan kekszet ropogtatni, ami tudja, miből készült. Így egészséges, emellett diétás, valamint a vegánok is fogyaszthatják (aki a mézet is kihagyja a vegán étrendből, az készítheti cukorral is). 

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – A vércsoport, AB0 diéta – B vércsoport
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

egészséges keksz, vegán keksz, tejmentes zabkeksz
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A száraz alapanyagokat (zabpehely, rizsliszt, tönkölybúzaliszt, szódabikarbóna, só) jól összekeverjük.
  2. Egy másik tálba (én a mérőedénybe szoktam) kimérjük, és összekeverjük a nedves hozzávalókat is (olaj, víz, méz).
  3. Az egészet összeöntjük, és alaposan összedolgozzuk. 
  4. A kapott tésztát kinyújtjuk/kilapogatjuk, és egy tetszőleges formával kiszúrjuk (a tészta soha nem lesz szépen formálható a sok zabpehely miatt, de annál egészségesebb), és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
  5. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Amikor kivesszük, még puha a tészta, miután kihűlt, keksz állagú lesz. Hogy mennyire fog ropogni az attól függ, hogy mennyi ideig sütjük. Aki puhábban szereti, süsse 10-15 percig, aki a ropogósan szereti, 15-20 percig.
  6. A száraz alapanyagokat tetszés szerint lehet variálni, kókuszreszelékkel, rozsliszttel stb, illetve lehet bele vagy rátenni magokat is, mandula, dió, aszalt gyümölcsök, stb.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 31
össznézettség: 68 507
elküldve: 17
receptkönyvben: 482
elkészítve: 37/39
Facebookon megjelent: -

szakács

Usika

Mióta szakács: 2012.11.23.
16 recept
hirdetés

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bogucica
bogucica cs, 2015-02-26 15:59

Tényleg nagyon jó recept! Egyszerű, gyors és jól variálható. Én először rozs liszttel és darált dióval próbáltam ki, és olyan jól sikerült, hogy rögtön csináltam még egy adagot kakaóval. 2 ek mézzel és édesítővel sütöttem, így diétásabb :)

zsuzsanna85
zsuzsanna85 h, 2015-02-23 14:19

Szuper recept, végre egy süti ami nem hizlal és még egészséges is. Már számtalanszor elkészítettem. A vizet a végén fokozatosan adom hozzá, általában nem kell mind, csak amennyit felvesz annyit szoktam hozzáadni. A végeredmény isteni. Köszönöm a receptet.

CsiRkehusi
CsiRkehusi sze, 2015-01-21 21:21

köszi a receptet, nagyon finom és gyors is, és még nekem sem sikerült elrontani:D én teljes kiőrlésű búzalisztet használtam, kókuszreszeléket tettem bele, és nem úgy néz ki, mint a képen, mert gombócokat csináltam belőle, de teljesen jól átsült. nagyon jó!:)

Usika
Usika / Usika cs, 2015-01-22 09:32

Szia :)! Örülök, hogy neked is ízlik és sikerült a recept :). Minden módosítást úgy tűnik, hogy elbír ez a keksz :D. Úgy variáljuk, ahogy csak kedvünk tartja :) :) :).

ipomoea
ipomoea k, 2014-11-18 11:30

Nekem valahogy mindig híg a tészta,ezt nem tudom hogy nyújtjátok?Beraktam a fagyasztóba,ahogy egy másik receptnél láttam.Nagyon finom lett:-))Most másodjára próbálom,ugyanolyan híg lett,2szer csak nem mérem el...

Drííí
Drííí cs, 2014-11-20 00:09

Szia! Nekem is túl folyós volt, de (nem szándékosan) hagytam állni egy picit, és a zabpehely megszívja magát :)

Usika
Usika / Usika k, 2014-11-18 12:03

Szia Ipomoea!
Nyújtani valóban nem igazán lehet ezt a tésztát, de nem azért meg híg lesz, hanem mert morzsolódik a zabpehely miatt. El sem tudom képzelni miért lesz mindíg híg a tésztád :(.
Egyetlen dolog jutott eszembe, hogy a nedves alapanyagokkal lehet valami, 50 ml olaj és 80 ml víz, az nem több mint 1,3 dl. Én már jártam úgy egy màsik receptnèl, hogy benéztem az egységet és több, mint egy liter került bele :D :D :D
Ennyi ötletem van, remélem eltaláltam a hibát és tudtam segíteni.
Szép napot: Usika

Bbarbye
bbarbye / Bbarbye k, 2014-07-08 20:30

Szuper egyszerű kis recept, reggelire tökéletes (meg bármikor máskor is :) )! Én már variáltam :P, kókuszreszeléket tettem bele és/vagy kakaóport, vagy szezámmagot, diót. Sőt, megsütöttem folyékony steviával és kókuszolajjal is, működik :)

Usika
Usika / Usika k, 2014-11-18 11:53

Örülök, hogy már tovább fejlesztetted :D. Én is ma gondolkodtam, hogy elkészítem valahogy másként is. Mennyi folyékony steviát tettél bele? Milyen lett???

Bbarbye
bbarbye / Bbarbye sze, 2014-11-19 12:23

Ha jól emlékszem 40 csepp ment bele. Én a dr. C-betűs, kínai nevű márkát használom, annak nincs egyáltalán mellékíze, azzal teljesen ehető volt :D

judus62
judus62 v, 2014-02-09 10:46

Igen, csak rizsliszttel csináltam, de csak 80g-ot tettem bele, meg kb. egy kanál kakaót.

judus62
judus62 szo, 2014-02-08 19:23

Szia!
Ma elkészítettem , tettem bele egy kis kakaót is, nagyon finom lett.Köszi:))))

Usika
Usika / Usika v, 2014-02-09 09:43

Örülök neki, hogy jó lett. :D Végül csak rizs liszttel csináltad?:)

Usika
Usika / Usika sze, 2014-02-05 10:24

Sziasztok,
Akinek tetszik ez a recept, annak van egy másik szuper kamut keksz receptem már jó régen feltöltve, de "alapanyagra" vár stádiumban még mindig a kamut liszt miatt.A kamut liszt glutén érzékenyek nem jó, mert egy antik búza fajta, de cukorbetegeknek és diétázoknak nagyon jó. Ha valakit érdekel esetleg, akkor addig bemásolom ide, amíg nem lesz aktív :).

judus62
judus62 k, 2014-02-04 19:42

A tönkölybúzalisztet lehet valamivel helyettesíteni, vagy esetleg kihagyni?
Sajnos a fiam nem ehet búza termékeket.

Usika
Usika / Usika sze, 2014-02-05 10:07

Sziaaaa,
Ennek a receptnek ez az egyik szépsége, hogy úgy variálod a 100g lisztes részt, ahogy szeretnéd. Ki lehet hagyni a tönkölyt és csak rizs lisztet használni. De akár másik fajta liszttel is helyettesítheted. :)
Próbáld ki és írd meg milyen lett :). Minden ötlettel egy új fajta keksz lesz :).

mooi
mooi p, 2013-11-15 12:09

Így adventhez közeledve: a víz helyett narancslét használtam, egy narancs héját belereszeltem és hozzáadtam egy teáskanál mézeskalács fűszerkeveréket illetve két marék mazsolát. Isteni lett :)

Usika
Usika / Usika sze, 2014-02-05 10:00

Szia mooi,
Jó ötlet a narancslé, ki fogom próbálni :)!
Örülök, hogy tetszik a recept :)!

Usika
Usika / Usika h, 2013-11-04 10:53

Ennek igazán nagyon örülök :)! Én is ma fogom ismét elkészíteni :)!;

304