Citromos mignon 2. recept

Citromos mignon 2.
Citromos mignon 2.
80 perc / előkészület: 20 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (30)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Én így tanultam a mignon készítését cukrász tanulóként.

hozzávalók / 12 adag

A piskótalapokhoz (2 lap)

A kakaós piskótalaphoz (1 lap)

A krémhez

A bevonáshoz

  • 1 kg cukormáz (kb. egy kiló az olvasztható fondánból)

ajánlat

Ha sekély a fondant-unk, akkor bekenhetjük csak a sütemény tetejét is. Vigyázzunk a fondant melegítésénél, folyamatosan kevergessük, mert ha túlhevítjük, megkeményedik, olyankor kikristályosodik, és már nem tudjuk olyan szép simára olvasztani.

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

mignon citromos krémmel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A piskótalapokat egyesével készítjük el - a tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a cukrot, fehéredésig keverjük. Beleszórjuk az átszitált lisztet, a kakaósnál a kakaóport is beleszitáljuk. Jól elkeverjük géppel ezt is.
  2. A fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatos, lassú, de határozott mozdulatokkal belekeverjük a sárgájás részhez.
  3. Sütőpapírral fedett tepsibe öntjük, egyenesre simítjuk, és előmelegített sütőbe tesszük, majd készre sütjük.
  4. Miután a krém elkészült, és a lapok kihűltek, betöltjük a piskótalapokat a beízesített krémünkkel. Hűtőbe tesszük egy időre.
  5. A bevonáshoz megmelegítjük a fondant-t 40-45 fokra, hígítjuk vízzel, ha szükséges (tehetünk bele egy tojásfehérjét, amikor még hideg, attól szép fényes lesz a fondant). A fondant-t mikor megfelelő állapotú, külön szedjük, ha különböző színűekre szeretnénk ízesíteni vagy színezni.
  6. A betöltött süteményt még egy darabban kivesszük a hűtőből, levágjuk körben a szélét egyenesre, majd feldaraboljuk a nekünk tetsző formára, nagyságra. Belemártjuk a süteményt a fondant-ba, és rácsra tesszük, hogy a felesleg lefolyhasson róla.
  7. Díszítjük a külön félretett színezett fondant-nal.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 33x27x4 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 21
össznézettség: 111 776
elküldve: 10
receptkönyvben: 775
elkészítve: 8/18
Facebookon megjelent: 3

szakács

Becsei Ágnes

Mióta szakács: 2010.02.23.
100 recept

Hozzászólások (30)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szeag
Sz. Ági / szeag k, 2017-02-21 22:49

Azt nem tudod esetleg, hogy kell fondant főzni?
Próbáltam párszor, de alig én hányszor lett jó.
Számtalan helyen lehet belebukni, vagy túl folyós lett és lefolyt, vagy túlmelegítettem és kikristályosodtt, vagy olyan kemény lett, hogy keverni se tudtam.

picur269
picur269 k, 2013-12-24 10:07

Üdv! Remélem valaki még most tudna nekem válaszolni .:) szeretném megcsinálni ezt a süteményt. Értem is csak a fondannál nem értem. A máznak is citrom íze kell hogy legyen. nem ? találtam egy jónak tűnő receptet a fondanhoz de ahhoz hogy citromos íze legyen mit kell tenni? citromaromát kell belerakni vagy hogy ? köszönöm szépen!

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi v, 2013-12-29 16:21

Szia! Remélem még időben vagyok, bocsánat nem jutottam hamarabb ide.... :S
A máznak nem kell kifejezetten citrom ízűnek lennie, ha nem szeretnéd. Ez a jó ebben, hogy mindenki a saját szája ízére igazíthatja, hogy mennyire szereti citromosnak.
Figyelj kérlek arra, hogy amit én írtam fondant, az nem az, amivel burkolni lehet süteményeket, tortákat, hanem ahogy lejjebb Skorpio nagyon jól leírta, ez egy cukormáz. (p, 2011-06-10 18:31) (k, 2011-01-11 12:56)
Jó sütögetést! Üdv: Ági

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi k, 2011-06-21 15:01

Bocsánat, hogy nem tudtam időben válaszolni, de a kórházban voltam pár napot, ugyanis megszületett a 4. gyermekünk. :)
Skorpió teljesen jól írt le mindent, ezúton is köszönöm neki!

Üdv: Ági

Skorpió
Skorpió / Skorpió k, 2011-06-21 22:53

Kedves Ági!
Gratulálunk az új kis csöppséghez! Kívánunk egészséget, és minden elképzelhető jót!
Üdv: Skorpió

bani86
bani86 p, 2011-06-10 15:19

Szia!

Megszeretném kérdezni, hogy az olvasztható fondantnak mi a receptje? Puncstorta fondant receptjét használjam?

Köszi!

Skorpió
Skorpió / Skorpió p, 2011-06-10 19:31

Szia Bani86!

Fondan: képlékeny, apró kristályos cukoranyag. Cukor oldásával (vízzel) készül. Cél a cukor oldása, majd besűrítése, majd a cukorkristály képződést megakadályozni ill. lassítani kell, amikor hűtjük a masszát.
Felhasználásnál ezt a szilárd anyagot folytonos kevergetés mellett a tűzhelyen melegíted, amitől folyós lesz (kevés víz hozzáadásával) Ezt a folyékony anyagot használják a cukrászok a torták áthúzására/bevonására, ill. a mignonnál is (díszíteni is lehet vele mint a csokival - felolvasztva)
Tehát ez nem az az anyag, amit kinyújthatsz, rózsát készíthetsz vele, hanem ami a puncs torta tetején van. (ez nem a marcipán helyettesítésére szolgál)
Remélem most világosabb :) Segítségként egy egyszerűbb házi változat az előző hozzászólásomnál.

Üdv: Skorpió

bani86
bani86 szo, 2011-06-11 04:46

Nagyon szépen köszönöm a gyors segítségedet! Holnap ki is próbálom a receptet!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó v, 2011-03-06 17:18

ez nagyon jó recept! :D

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi k, 2011-01-11 17:10

Szia Skorpió!

Igen ez így van! A kékesítést nem csináltam... Valamiért a moderátorok azt hiszik, hogy az én fondanom az a másik fondan. :( De így jobb, ahogy te írod, át is javítom a hozzávalóknál olvasztható fondanra. Köszike a leírást! ;-) Üdv: Ági

Skorpió
Skorpió / Skorpió k, 2011-01-11 13:56

Sziasztok!

Szerintem nem jó az a link a fondantnál, ugyanis Ági szerintem nem azzal a fondanttal csinálta a bevonást, mint ahova a "kikékített link" vezet (biztos nem az Ő hibája, csak szólni akartam)
Azaz, nem formázható fondanttal készül, hanem ahogy a leírásban is szerepel, "olvasztható" - tehát hő hatására folyóssá váló, ill. hülés hatására dermedő.

CUKORMÁZ (FONDANT)
Ha a 112-116°C-ra besűrített és invertált cukorszörpöt márványasztalon kihűtjük, táblázzuk, tejfehér színű cukormázt, fondant-ot kapunk. Gépi készítésnél a hűtés és táblázás egy időben, folyamatosan történik. Szerkezetét tekintve egy pont telítettségi és egyensúlyi állapotban lévő cukorszirupban (aminek tömeg 8-12 % elegyített nagyon finom szemcséjű cukorkristályok keveréke). Ha a fondant hígítására hígító cukoroldat helyett vizet használunk, a fenti egyensúlyi állapotot bontjuk meg.
(cukrász tankönyvből)

Egyszerűbb elkészítést találtam itt: http://www.mindmegette.hu/fondant.recept

További szép napot!
Üdv: Skorpió

Ildus
Ildikó / Ildus k, 2010-12-28 13:31

Szia! Én készítettem!Már elég sok tortát csináltam saját készítésű fondanttal, amik nagyon jól sikerültek,de ez sajna nem jött össze!De azért elfogyott,mert fondant helyett csokival vontam be a mignont!
Ildus

Ildus
Ildikó / Ildus h, 2010-12-27 16:41

Szia!

Sajnos nekem nem sikerült a fondantom,mert mind lefolyt a sütiről!Szerinted mit rontottam el?
Ildus

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi sze, 2010-11-10 10:16

Sziasztok! Én speciel készen vettem, a teszveszen van egy csajszi, aki cukrászati hozzávalókat és egyebeket árul. Vettem tőle már habzsákot, tortára ostyát, marcipán virágokat, szórócukrot, fondant.... Üdv: Ági

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp k, 2010-11-09 19:38

De ha ráklikkelsz a hozzávalóknál a kékkel kiemelt fondant szóra, akkor gyorsan rövidre zárhatod! Jó sütögetést: Mrs Smith

z1
z1 / z1 k, 2010-11-09 19:11

Ez is, az is igaz. Beütöttem a "cukrászati alapanyagok" kifejezést, aztán meg a "fondant készítés"-t...

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó v, 2010-04-25 09:48

Vicces, hogy nincs is benne igazi citrom :D Neve inkább Citrom aromás minyon legyen :D

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi v, 2010-04-25 12:08

Igény szerint lehet beletenni citromhéj reszeléket a krémbe, vagy aroma helyett citrom levet is akár. Ki mennyire szereti citromosnak. De én anno cukrász tanulóként így tanultam, tehát a neve így jó. :)

732