Berliner recept

1 adag
2165
kcal
Berliner
Berliner
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Berliner egy meglehetősen régi recept, és most pici változtatással készítettem el.
Néhány fáziskép itt.

hozzávalók / 4 adag

A linzertésztához

A töltelék folyékony részéhez

A töltelék száraz részéhez

A piskótarácshoz

ajánlat

Szuper süti egy vasárnapi ebéd után elfogyasztva.
Akár olyan változatát is el tudom képzelni, hogy a töltléket dió helyett kókusszal vagy mandulával készítjük, és azoknak megfelelően ízesítjük.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós-rácsos másképp, diós-lekváros kekszes sütemény piskótarácsokkal
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a linzertésztát: A vajat a liszttel és a dióval elmorzsoljuk, majd a porcukorral, pici citromreszelékkel és a tojássárgával tésztává gyúrjuk. A tésztát negyed-fél órára hűtőbe helyezzük.
  2. A folyadék rész anyagait felforraljuk, a száraz részt kimérjük, és összekeverjük (a fűszerekkel nem kell spórolni).
  3. A száraz keveréket leöntjük a forró folyadékkal, és összekeverjük (ha szükséges, adhatunk hozzá még kevés forró vizet; esetleg a töltelékbe keverhetünk még pár kanál lekvárt, hogy ízesebb legyen).
  4. A linzertésztát kinyújtjuk egy szilikonpapíros tepsibe, és megszúrkáljuk villával (hogy ne púposodjon fel sütéskor).
  5. Berakjuk a tésztát sülni (7-10 perc), és közben elkészítjük a piskótát.
  6. A tojások szétválasztása után a tojásfehérjét felverjük a cukorral jó kemény habbá. A tojássárgáját elkeverjük, és ebbe óvatosan elkeverjük a tojásfehérje habot, majd ha óvatosan gyors mozdulatokkal elkevertük, jöhet bele a liszt.
  7. Az elősült linzerlapot kivesszük a sütőből, és megkenjük a lekvárral.
  8. A lekvár tetejére a tölteléket rakjuk, és elegyengetjük, elsimítjuk (vizes kézzel/késsel egyszerűbb).
  9. A töltelék tetejére kerül a piskóta: csillagcsöves nyomózsákba töltjük a piskótát (nyomózsák hiányában tiszta zacskóba töltve, kis csücskét levágva készíthetjük), és díszítjük a süteményt átlósan, majd erre keresztbe.
  10. A díszített sütményt visszatesszük a sütőbe még kb. 20-25 percre, majd a megsült sütit kihűlt állapotban szeleteljük fel.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 34x32 cm
  • költség: 1750 Ft
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 26 068
elküldve: 11
receptkönyben: 357
elkészítve: 3/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Skorpió

Mióta szakács: 2010.07.30.
49 recept

Hozzászólások (16)

Szilviaa
Szilviaaszo, 2012-12-15 16:56

Szia!
Karácsonyra ez a süti lenne az egyik kiválasztott.:) Érdeklődnék, hogy a megadott mennyiség gáztepsire vannak e írva, és, hogy a töltelék milyen vastagságú benne kb? Köszönöm előre is!

Skorpió
Skorpiószo, 2012-12-15 22:07

Kedves Szilvia!

Örülök, hogy elkészíted. A sütit gáztepsiben sütöttem, a töltelék a linzer tésztánál 2-3* magasabb.
Jó sütögetést, és jó hétvégét: Skorpió

taka11
taka11sze, 2012-11-07 19:46

Szia!
Megsütöttem, nagyon finom, igazi békebeli ízek!
Kösz!

Skorpió
Skorpiócs, 2012-11-08 23:39

Szia Taka11!
Nagyon szivesen! Örülök, hogy ízlett:) További jó sütögetést!
Üdv:Skorpió

sz.wiolka
sz.wiolkak, 2012-04-03 23:58

Én is nagyon régóta kerestem a receptet.Régen anyukám munka után minden héten 1x hozott egyet-egyet a papámnak és nekem,imádtuk.Nemrég vettünk nosztalgiázásképp 1-1 szeletet,hát...anyunak sem ízlett,és nekem sem :( Remélem minél hamarabb ki tudom próbálni,és finom lesz :)

Skorpió
Skorpiósze, 2012-04-04 22:11

Kedves sz.wiolka!
Akkor én is nagyon remélem, hogy ez a süti olyan mint az emlékeidben.
Majd írd meg hogy sikerült, és hogy esetleg hiányzik-e belőle valami - én is tanulhatok :)

További jó sütögetést, és kellemes húsvétot: Skorpió

biribarika
biribarikav, 2011-10-16 15:31

Megsütöttem,finom lett,de szerintem a töltelék túl édes lett a sziruptól,illetve a piskóta adag még fele mennyiségben is sok,mert öszesültek a rácsok.Azért máskor is meg fogom sütni:)

Skorpió
Skorpiók, 2011-10-18 20:07

Kedves Biribarika!

Nagyon örülök, hogy megsütötted, és hogy máskor is meg fogod.
Ha túl édesnek találod, akkor legközelebb csak meleg lekvárt keverj hozzá, ill. annyi vizet, amennyitől könnyebben elegyengeted a linzer felületén a tölteléket.
Elég régen készítettem már, de ha soknak gondolod a piskótát a rácsnál, akkor csak annyit nyomj a tetejére, amennyi Neked tetszetős. A maradékból piskótatallért is süthetsz egy másik tepsibe. Vagy marad a kevesebb tojás, és mellette a többi hozzávaló arányaiban csökkentett mennyiségben.
Köszi hogy írtál, szép estét, jó sütögetést!

Üdv: Skorpió

Marianna1973
Marianna1973k, 2011-04-26 08:49

Mindenkivel egyetértek, régóta kerestem én is a receptet. Gyerekkori menzai íz, imádtam!

Skorpió
Skorpiók, 2011-04-26 11:24

Szia Marianna1973!

Örülünk, hogy lenyerte a tetszésed!
Reméljük hamarosan el is készíted, és akkor is ízlik ;)

Köszi, hogy írtál, szép napot, üdv: Skorpió

Boribon
Boribonsze, 2011-04-20 03:21

Haha, nalunk az altalanos iskolai bufe nagy sztarja volt. En is nagyon szerettem, de sajnos eleg draga volt, azt hiszem, 16 Ft! A toltelekben nalunk nem voltak fuszerek es szerintem az edes morzsa az elozo naprol megmaradt sutik kevereke volt... De igy volt finom, koszi szepen a felidezest!

Skorpió
Skorpiósze, 2011-04-20 11:09

Szia Boribon!
Hát nálunk a büfében nem lehetett kapni :( , ám nálunk a jó csokis isler volt a sláger :)
Remélem ízleni fog ha elkészíted, szép napot!

Üdv: Skorpió

biribarika
biribarikak, 2011-04-19 22:20

Csatlakozom az elöttem szólóhoz:gyerekkorom kedvenc sütije,szülinapomkor mindig rendelt anyukám a tortám mellé!Imádtam,és tök eltünt...nemrég sütöttem egy hasonlót,nem volt az igazi!Mentem a recit,s megsütöm amint lehet.(gondolom egy nap után még finomabb)

Skorpió
Skorpiósze, 2011-04-20 11:05

Szia Biribarika!
Akkor remélem hasonlít a recept ahhoz, ami az emlékeidben van :)
Így van, másnap finomabb, csak alig marad ;)
Jó sütést, üdv: Skorpió

szuszi74
szuszi74k, 2011-04-19 16:17

Atyaég! Milyen régóta keresem ezt a receptet! Utoljára a gimi büféjében ettem ilyet és nagyon imádtam! Köszi a receptet, biztosan hamar el fogom készíteni!!!
Szilvi

Skorpió
Skorpiók, 2011-04-19 16:50

Szia Szuszi74!
Örülök, hogy ki is fogod próbálni :)
Jó sütést / étvágyat hozzá
Remélem az íze is visszahozza a régi szép emléleket.
Üdv: Skorpió

Legfrissebb cikkek

TOP 14 recept édesburgonyához
TOP 14 recept édesburgonyához
Számtalan lehetőség rejlik az édesburgonyában, hiszen más zöldségféléhez is fantasztikusan passzol. Tölthetjük, süthetjük, és tehetjük salátákba is.
Top 10 „zöldséges" süti 220 kcal alatt
Top 10 „zöldséges" süti 220 kcal alatt
A répatortával kezdődött, ma már azonban lophatunk cukkinit, sütőtököt, céklát, édesburgonyát is a sütinkbe. Bizarrul hangzik? Pedig érdemes kipróbálni őket!
Karamell, az őszi jolly joker
Karamell, az őszi jolly joker
Nehezen tudnék olyan őszi desszertet, aminek ne állna jól a karamell. Ez a selymes barna édes finomság mintha magában hordozná az évszak minden esszenciáját.
Egy elfelejtett klasszikus: orosz krémtorta
Egy elfelejtett klasszikus: orosz krémtorta
A rendes somlói cukrászdai beszerzése majdhogynem lehetetlen. Ennél már csak egy dolog nehezebb: igazi orosz krémtortát felhajtani. Úgyhogy inkább készítsétek el otthon!
2165