Berliner recept

Berliner
Berliner
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Berliner egy meglehetősen régi recept, és most pici változtatással készítettem el.
Néhány fáziskép itt.

hozzávalók / 4 adag

A linzertésztához

A töltelék folyékony részéhez

A töltelék száraz részéhez

A piskótarácshoz

ajánlat

Szuper süti egy vasárnapi ebéd után elfogyasztva.
Akár olyan változatát is el tudom képzelni, hogy a töltléket dió helyett kókusszal vagy mandulával készítjük, és azoknak megfelelően ízesítjük.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, uzsonna, vacsora
sütési mód: alul-felül sütés
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vega
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós-rácsos másképp, diós-lekváros kekszes sütemény piskótarácsokkal

elkészítés

  1. Elkészítjük a linzertésztát: A vajat a liszttel és a dióval elmorzsoljuk, majd a porcukorral, pici citromreszelékkel és a tojássárgával tésztává gyúrjuk. A tésztát negyed-fél órára hűtőbe helyezzük.
  2. A folyadék rész anyagait felforraljuk, a száraz részt kimérjük, és összekeverjük (a fűszerekkel nem kell spórolni).
  3. A száraz keveréket leöntjük a forró folyadékkal, és összekeverjük (ha szükséges, adhatunk hozzá még kevés forró vizet; esetleg a töltelékbe keverhetünk még pár kanál lekvárt, hogy ízesebb legyen).
  4. A linzertésztát kinyújtjuk egy szilikonpapíros tepsibe, és megszúrkáljuk villával (hogy ne púposodjon fel sütéskor).
  5. Berakjuk a tésztát sülni (7-10 perc), és közben elkészítjük a piskótát.
  6. A tojások szétválasztása után a tojásfehérjét felverjük a cukorral jó kemény habbá. A tojássárgáját elkeverjük, és ebbe óvatosan elkeverjük a tojásfehérje habot, majd ha óvatosan gyors mozdulatokkal elkevertük, jöhet bele a liszt.
  7. Az elősült linzerlapot kivesszük a sütőből, és megkenjük a lekvárral.
  8. A lekvár tetejére a tölteléket rakjuk, és elegyengetjük, elsimítjuk (vizes kézzel/késsel egyszerűbb).
  9. A töltelék tetejére kerül a piskóta: csillagcsöves nyomózsákba töltjük a piskótát (nyomózsák hiányában tiszta zacskóba töltve, kis csücskét levágva készíthetjük), és díszítjük a süteményt átlósan, majd erre keresztbe.
  10. A díszített sütményt visszatesszük a sütőbe még kb. 20-25 percre, majd a megsült sütit kihűlt állapotban szeleteljük fel.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 34x32 cm
  • költség: 1750 Ft
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 24 559
elküldve: 10
receptkönyben: 342
elkészítve: 2/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Skorpió

Mióta szakács: 2010.07.30.
49 recept

Hozzászólások (16)

Szilviaa
Szilviaaszo, 2012-12-15 16:56

Szia!
Karácsonyra ez a süti lenne az egyik kiválasztott.:) Érdeklődnék, hogy a megadott mennyiség gáztepsire vannak e írva, és, hogy a töltelék milyen vastagságú benne kb? Köszönöm előre is!

Skorpió
Skorpiószo, 2012-12-15 22:07

Kedves Szilvia!

Örülök, hogy elkészíted. A sütit gáztepsiben sütöttem, a töltelék a linzer tésztánál 2-3* magasabb.
Jó sütögetést, és jó hétvégét: Skorpió

taka11
taka11sze, 2012-11-07 19:46

Szia!
Megsütöttem, nagyon finom, igazi békebeli ízek!
Kösz!

Skorpió
Skorpiócs, 2012-11-08 23:39

Szia Taka11!
Nagyon szivesen! Örülök, hogy ízlett:) További jó sütögetést!
Üdv:Skorpió

sz.wiolka
sz.wiolkak, 2012-04-03 23:58

Én is nagyon régóta kerestem a receptet.Régen anyukám munka után minden héten 1x hozott egyet-egyet a papámnak és nekem,imádtuk.Nemrég vettünk nosztalgiázásképp 1-1 szeletet,hát...anyunak sem ízlett,és nekem sem :( Remélem minél hamarabb ki tudom próbálni,és finom lesz :)

Skorpió
Skorpiósze, 2012-04-04 22:11

Kedves sz.wiolka!
Akkor én is nagyon remélem, hogy ez a süti olyan mint az emlékeidben.
Majd írd meg hogy sikerült, és hogy esetleg hiányzik-e belőle valami - én is tanulhatok :)

További jó sütögetést, és kellemes húsvétot: Skorpió

biribarika
biribarikav, 2011-10-16 15:31

Megsütöttem,finom lett,de szerintem a töltelék túl édes lett a sziruptól,illetve a piskóta adag még fele mennyiségben is sok,mert öszesültek a rácsok.Azért máskor is meg fogom sütni:)

Skorpió
Skorpiók, 2011-10-18 20:07

Kedves Biribarika!

Nagyon örülök, hogy megsütötted, és hogy máskor is meg fogod.
Ha túl édesnek találod, akkor legközelebb csak meleg lekvárt keverj hozzá, ill. annyi vizet, amennyitől könnyebben elegyengeted a linzer felületén a tölteléket.
Elég régen készítettem már, de ha soknak gondolod a piskótát a rácsnál, akkor csak annyit nyomj a tetejére, amennyi Neked tetszetős. A maradékból piskótatallért is süthetsz egy másik tepsibe. Vagy marad a kevesebb tojás, és mellette a többi hozzávaló arányaiban csökkentett mennyiségben.
Köszi hogy írtál, szép estét, jó sütögetést!

Üdv: Skorpió

Marianna1973
Marianna1973k, 2011-04-26 08:49

Mindenkivel egyetértek, régóta kerestem én is a receptet. Gyerekkori menzai íz, imádtam!

Skorpió
Skorpiók, 2011-04-26 11:24

Szia Marianna1973!

Örülünk, hogy lenyerte a tetszésed!
Reméljük hamarosan el is készíted, és akkor is ízlik ;)

Köszi, hogy írtál, szép napot, üdv: Skorpió

Boribon
Boribonsze, 2011-04-20 03:21

Haha, nalunk az altalanos iskolai bufe nagy sztarja volt. En is nagyon szerettem, de sajnos eleg draga volt, azt hiszem, 16 Ft! A toltelekben nalunk nem voltak fuszerek es szerintem az edes morzsa az elozo naprol megmaradt sutik kevereke volt... De igy volt finom, koszi szepen a felidezest!

Skorpió
Skorpiósze, 2011-04-20 11:09

Szia Boribon!
Hát nálunk a büfében nem lehetett kapni :( , ám nálunk a jó csokis isler volt a sláger :)
Remélem ízleni fog ha elkészíted, szép napot!

Üdv: Skorpió

biribarika
biribarikak, 2011-04-19 22:20

Csatlakozom az elöttem szólóhoz:gyerekkorom kedvenc sütije,szülinapomkor mindig rendelt anyukám a tortám mellé!Imádtam,és tök eltünt...nemrég sütöttem egy hasonlót,nem volt az igazi!Mentem a recit,s megsütöm amint lehet.(gondolom egy nap után még finomabb)

Skorpió
Skorpiósze, 2011-04-20 11:05

Szia Biribarika!
Akkor remélem hasonlít a recept ahhoz, ami az emlékeidben van :)
Így van, másnap finomabb, csak alig marad ;)
Jó sütést, üdv: Skorpió

szuszi74
szuszi74k, 2011-04-19 16:17

Atyaég! Milyen régóta keresem ezt a receptet! Utoljára a gimi büféjében ettem ilyet és nagyon imádtam! Köszi a receptet, biztosan hamar el fogom készíteni!!!
Szilvi

Skorpió
Skorpiók, 2011-04-19 16:50

Szia Szuszi74!
Örülök, hogy ki is fogod próbálni :)
Jó sütést / étvágyat hozzá
Remélem az íze is visszahozza a régi szép emléleket.
Üdv: Skorpió

Legfrissebb cikkek

Már az étel is luxus?
Már az étel is luxus?
Egy izraeli művész, bizonyos Peddy Mergui elképzelt, sőt mi több, meg is tervezett egy sor olyan élelmiszer-csomagolást, melyek luxus divatmárkák designját és logóit kapták.
Felejtsük el a plusz zsiradékot!
Felejtsük el a plusz zsiradékot!
A MAGGI új termékeivel plusz zsiradék hozzáadása nélkül omlós, szaftos csirkecombokat, tíz perc alatt pedig akár csirke steaket is készíthetünk. (x)
2165