Flódni: a zsidó konyha legédesebb falatja

Ha a diós bejglit szeretjük, a mákos bejgliért odavagyunk és az almás pite a legnagyobb kedvencünk, akkor hogyan viszonyulunk a flódnihoz, ami a három süti kombinációja? 

{ CKÉP = 119495, 6 }

Igazi téli finomság, minden földi jóval megpakolva: egy emelet diós krém, egy emelet mákos krém, végül alma és még szilvalekvár isez aflódni, a tradicionáliszsidó konyhaegyik legédesebb fogása. Eredetéről nagyon keveset tudunk, több legenda is kering a születéséről. Az egyik legismertebb eredetmonda talán, hogy egy idős pesti zsidó asszonyság gondolt egyet, ésösszehozta egy süteménybe az összes kedvencét,így indítva hódító útjára a flódnit. Szép, és akár igaz is lehet, de valójában senki nem tudja, honnan ered. A tésztája, a tölteléke és az íze meglehetősenemlékeztet abejglijére,amelynek az eredete szintén vitatott, de bizonyos szakácskönyvek szerint a neve a jiddis beygl szóból ered. Valószínűleg Pesten árulták először, de az első flódnival kapcsolatban csak annyi a bizonyos, hogy a kelet-európai zsidó konyha remeke.

Amákés adióa termékenységet, gazdagságot szimbolizálja, a zsidó konyhában is ezért játszik fontos szerepet, különösen ünnepkor. Mivel a kelet-európai népi életben ugyanezeknek az élelmiszereknek tulajdonítottak termékenyégvarázsló erőt, a flódni a magyar konyhában is kedvelt édesség lett, különösenkarácsonykor.Ha eddig nem készítettük el, az idei december a legjobb alkalom rákarácsonyra, vagy csak úgy, a dió, a mák, az alma és a szilvalekvár tökéletes kombinációjának élvezetéért.

A flódni receptjét itt találod

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?