Bodzabogyólekvár recept

1 adag
7652
kcal
Bodzabogyólekvár
Bodzabogyólekvár
receptkönyvben hozzászólások (44)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Olvastam, hogy sokkal több C-vitamint tartalmaz a bodza, mint a citrom. Elhatároztam, hogy minnél több bodzás ételt, illetve italt fogok kipróbálni. Így elkezdtem keresgélni, hogy a bogyójából miket is lehet készíteni. Ez lett belőle!

hozzávalók / 1 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, uzsonna
adag: 1 főre
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: vegán
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett

egyéb elnevezések

bodzalekvár, bodzabogyódzsem, bodzabogyós lekvár
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A bodzabogyókat leszemezzük, villát végighúzzuk a szárán, így egyszerűbb. Jól átmossuk.
  2. Fém edénybe elkezdjük főzni a cukorral, majd hozzáadjuk a citromsavat.
  3. Mikor már jól felforrt, a tűzhelyről levesszük, és turmixgéppel jól átpépesítjük, tovább főzzük, míg kissé sűrű nem lesz.
  4. Akit zavar a sok kis apró mag, sűrű szitán átpasszírozhatja.
  5. Forrón üvegbe töltjük, és egy pici szalicilt teszünk a tetejére, majd dunsztba tesszük.

statisztika

beküldve:
nézettség: 37 170
elküldve: 15
receptkönyben: 449
elkészítve: 9/21
Facebookon megjelent: -

szakács

a-édrienn

Mióta szakács: 2010.01.04.
87 recept

Hozzászólások (44)

picuro71
picuro71h, 2014-09-08 19:08

Megkóstoltam a bodzabogyót, enyhén mandula íze volt. Ez normális? Nem mertem lekvárt készíteni belőle. A virágját nagyon szeretjük.

urizsofia
urizsofiacs, 2014-08-14 19:39

Sziasztok!

Én is felfigyeltem a bodzabogyólekvárra, egy falunapon kóstoltammelőször és nagyon finom volt!
Ma elkészítettem életem első és nem utolsó bodzabogyólekvárját!
Lenne pár kérdésem. Volt olyan szerencsém, hogy nagyon olcson tudtam beszerezni leszedett bodzátegy felvásárlótól. A villás leszedés közben azért be be csúszott egy pár zöld bogyó is, meg pár vékony ágacska, mivel átpaszíroztam gondoltam nem lesz baj belőle. Szerintetek nagy hibát vétettem?

lerebo
lerebov, 2014-10-12 14:47

Úgy gondolom, hogy mindenkinek jut bele a bogyózás során kis "ágacska", de én is átpaszíroztam nagyon finom lett és nyugi nem érezni az "ágak" ízét benne.

lerebo
lerebocs, 2014-08-07 18:40

Eddig csak gyönyörködtem a saját udvarunkon lévő óriási bodza bokorban. Néha készítettem a virágából ivólevet. Most a férjem kérésére utánanéztem, hogy lehet-e a bogyójával valamit kezdeni. Ez a recept tökéletes. Külön köszönöm a villával való bogyózás ötletét. Nagyon finom lekvár lett belőle.

evacili
evacilisze, 2012-09-05 21:46

Megcsináltam, nagyon finom lett és csodálatos a színe. Átpaszíroztam, magosan nem az igazi. Most azon gondolkodom, hol tudnék még bodzát szerezni, főznék még.Remélem találok, jövőre biztos, hogy többet fogok készíteni. Köszi a receptet. Cili

Farkas Ani
Farkas Anih, 2012-08-20 17:27

Sziasztok Lekvárfőzők!

Ma fél napig bodzát szedtünk a környéken. Amint láttam, mások is felfedzték, hogy a természet ingyen kínálja ezt a gyümölcsöt. Nem beszélve arról, hogy eltűnt a bokrok nagy része a patakpartról. Alig 2 kílót sikerült összevadászni.:( A ház mögött még van egy kis bokor, arról is leszedem a termést. Sebaj. holnap nekilátok a lekvárfőzésnek. Ma már megettük a sülthúshoz az utolsó üveggel.

Ani

kispanda70
kispanda70p, 2012-05-25 21:45

Évek óta készítem én is a bodzalekvárt, nálunk is imádja mindenki!Ennél finomabb lekvárt még nem ettem soha! Első évben bogyósra hagytam, de családom egy-két tagját zavarta a benne maradt mag. Azóta átpasszírozom, dzsemfix-szel kissé sűrítem, üvegekbe töltöm. Szeretjük palacsintába, vajas kalácsra, piskótába, de még a prézlis tésztára is finom volt. Nem beszélve a köhögés csillapító hatásáról. Ja, és a színe is gyönyörű. Más lekvárokéhoz nem fogható szerintem. Valóságos kincs számomra a minden évben kifőzött jó néhány üveg bodzalekvár. Örömmel tölt el, hogy egyre több háziasszony készíti ezt a sokak számára jelentéktelen bogyóból készült finomságot. És még egy szerény megjegyzés: egy jó kis természetbeni séta során "beszerezhető" a bodzabogyó, és még fizetni sem kell érte, a természet ingyen adja. Hát minél többen éljenek vele! Megéri!

a-Édrienn
a-Édriennp, 2012-06-01 09:12

Az idén nem csak lekvárt, hanem szörpöt is szeretnék készíteni belőle! Remélem azzal is olyan nagy sikert érek el, mint a lekvárral.
Én is csak biztatni tudok mindenkit, hogy készítse el, nem fogja megbánni!
Üdv.: Adri

ssbea
ssbeav, 2012-05-20 16:27

Meg tudnátok mondani , hogy mikor, milyen állapotban kell szedni a bogyót? Köszi

a-Édrienn
a-Édriennk, 2012-05-22 20:17

Szia!
A bogyókat érett, sötétlila színűen kell leszedni!
Üdv.: Adri

kristanna
kristannap, 2011-09-09 17:49

Sziasztok! Azt szeretném kérdezni,hogy kb.mennyi lekvár jön ki egy ekkora adagból???
Egy kezdő lekvárfőző :)

a-Édrienn
a-Édriennh, 2011-09-12 06:52

Kedves kristanna!

Nekem ebből az adagból 6 kisüveggel lett tele! De ez függ a bogyók nagyságától és attól is, hogy átpasszírózod vagy hagyod benne a magokat!
Szép napot!
Üdv.: Adri

femih
femihk, 2011-09-06 18:09

Kedves Adri!
Megcsináltam! A passzírozós módszert választottam, így volt némi veszteség, de ebből is tanultam.Jövőre minimum dupla adagot fogok csinálni. Nagyon finom lett és igazán szép is. Köszönöm a receptet, meg a fáradozást! Hamarosan jöhet a birsalma az is biztosan nagyon finom!
Üdv: femih

evacili
evacilisze, 2012-09-05 21:56

Szia! Én is nagyon szeretem a bírsalmát, csak sok vele a macera. Találtam egy csodareceptet, élmény vele dolgozni. Itt találod:http://www.mindmegette.hu/birsalmasajt-birsalmalekvar-hetszeres-termelekenyseggel.recept

femih
femihcs, 2012-09-06 05:24

Köszönöm a tippet, elolvastam,bár 21 kg-ot biztosan nem fogok feldolgozni egyszerre, ahhoz már komoly felszerelés is kellene! :) Birsalma minden formában jöhet, sokan nem szeretik, vagy nem ismerik és nem is tudják, mit veszítenek! Tényleg kemény munka feldolgozni, de megéri! Sajtot csoki darabokkal is szoktam csinálni,nagyon finom! Én a pitét is jobban szeretem, mint a sima almásat.
A bodzát is megcsináltam az idén is, dupla adagot! :)
További kellemes munkálkodást, még vár ránk néhány finomság ezen az őszön is!

a-Édrienn
a-Édriennk, 2011-09-06 20:44

Nagyon örülök, hogy jól sikerült és annak is, hogy ízlik!
Szép estét!
Üdv.: Adri

Farkas Ani
Farkas Aniv, 2011-08-28 18:46

Kedves Timiana!

Bizton mondhatom, nagymértékben hozzájárult a gyógyuláshoz. Nem is beszélve az élvezeti értékéről:)
Göthös-náthás időszakban nagyon jó házi gyógymód, teakúrával, ágynyugalommal. Valamilyen szinten nekem szakmába vág a gyógynövények ismerete, a bodza egyébként is az egyik kedvencem, azért is örültem, hogy rátaláltam erre a lekvárreceptre.
Köszönet érte Adrinak!
Szeretettel: Ani

Farkas Ani
Farkas Aniszo, 2011-08-20 21:17

Kedves Lekvárfőzők!

Múlt évben, február környékén betegen kellet dolgoznom, és egy kedves ismerősőm meglepett vele. Azt modta, ez a tuti szer infuenza ellen. Mézes hárstea bodzalekváros vajas pirítos. Abban benne voltak az apró magok, ezért egy kicsit más volt az íze mint a paszírozottnak.

Ennek a bodzalekárnak olyan áfonyás-szedres-erdeigyümölcsös íze kiválóan passzol sülthúsokhoz, vadételekhez. Nagyon-nagyon finom, igazi kuriózum. Jövőre többet készítek, az tuti, ha rámegy egy napom, azt se bánom. Ajándéknak sem utolsó.
Ani

B.TÜCSI
B.TÜCSIcs, 2011-08-18 22:00

Kedves a-Edrienn! Én is elkészítettem a lekvárt.Előkészítése közben,nekem is voltak hasonló pillanataim mint Ani-nak.(Leszedtem a bogyócskákról a szemzés után rajtamaradt pici szárrészeket is.Vagy azt nem kellet volna?)De én se adtam fel!A lakvár valami Isteni lett!Csuda jó az íze!Mindenkinek csak ajánlani tudom.Minden évben fogok ilyent készíteni.Köszönjük a receptet!:)Üdv: Tücsi

a-Édrienn
a-Édriennp, 2011-08-19 07:16

Kedves Tücsi!

Az igaz, hogy sokat kell babrálni a bodzabogyókkal, de azt hiszem a végeredmény kárpotól mindent! Sokan kérdezik, hogy mire hasonlít az íze, de nem tudok erre mit mondani, mert szerintem olyan jellegzetes íze van, ami semmihez sem hasonlítható! Nálunk csak annyi baj szokott lenni, hogy nagyon hamar elfogy! De megéri! :)
Üdv.: Adri

Timiana
Timianasze, 2011-08-17 21:19

Kedves Mindenki!

Most alaposan utánanéztem ennek a bodza-témának.
Tehát van a fekete bodza (Sambucus nigra) az ehető, fásszárú, termése lefelecsüngő ernyőjű, levelei
kerekdeden csúcsosak mint a babérlevél. A másik a gyalogbodza (Sambucus ebulus) a mérgező - lágyszárú, termése felfele, égre néző ernyőjű, levelei hosszúkásak mint a cannabis(marihuána).
Erről a mérgezőről még annyit kell tudni, hogy ez is csak éretlen, nyers állapotban mérgező.Egyébként
főzve ez a "mérgező" gyalogbodza is gyógyhatású.

üdv.

Farkas Ani
Farkas Aniv, 2011-08-14 14:33

Tegnap elkészült életem első bodzalekvárja. 1,5 kiló bogyóból, átpaszírozva, cirka 4 óra munkával, a szedéstől az üvegbe rakásig. Voltak pillanatok mikor már azt gondoltam, feladom. De mikor megkóstoltam, rájöttem, megérte. Az íze valami mennyei:) Egyszóval, megéri a macera. Gondolkodás nélkül nekilátnék újra.
Üdvözlettel: Ani

a-Édrienn
a-Édriennv, 2011-08-14 19:15

Kedves Ani!

Nagyon örülök, hogy rajtam kivül még valakinek ízlik ennyire a lekvár! Azt hiszem én is még csinálok egy adagot, jó lesz majd a téli napokra!
Szép hetet kívánok!
Üdv.: Adri

femih
femihsze, 2011-08-10 14:47

Kedves Adri!
Köszönöm, hogy fáradoztál a kérdésem miatt. A cikk nagyon érdekes és elolvasva még jobban vágyok rá, hogy kipróbáljam a finom recepteket. A kérdőjelek a fejemben nem tüntek el, sőt, a cikk elolvasása után talán még szaporodtak is. A címében olvasható: "mégis mérgező", de nem ad magyarázatot. Most már igazán bajban vagyok, itt a szezon és én nem merem elkészíteni a sok finomságot. Talán túlaggódom a dolgot, de nem szeretnék ártani a családomnak. A környékünkön termő bodza virágjából már sokszor készítettem italt, soha senkinek nem lett baja és nagyon szeretjük. Most itt a kérdés, mi legyen a bogyóval!
A feltöltött receptek között sok érdekeset találtam, biztosan kipróbálok belőle néhányat. A birsalmatortát
hamarosan, hiszen közeledik annak az ideje is!
Üdv: femih

a-Édrienn
a-Édrienncs, 2011-08-11 07:50

Kedves femih!

Azt olvastam ebben a cikkben, hogy a bodza bogyó, nyersen fogyasztva nem jó, de mivel lekvárt főzől belőle és a hőhatására bármilyen káros dolog eltünik belőle! Én erről nem is hallottam, addig míg elkészítettem és a sogornőmet megkínáltam vele és Ő kérdezte, hogy a bodza nem mérgező? Mondtam, hogy megkostoltuk és senkinek nem lett semmi baja! Ennek ellenére a sogornőm a legnagyobb rajongója a lekvárnak!
Üdv.: Adri

femih
femihcs, 2011-08-11 11:20

Kedves Adri!
Megcsinálom, annyira kíváncsi vagyok! Majd jelentkezem, hogy milyen lett.
Üdv: femih

a-Édrienn
a-Édriennp, 2011-08-12 07:32

Kedves femih!

Remélem, hogy jól fog sikerülni!
Sok sikert!
Üdv.: Adri

femih
femihk, 2011-08-09 17:50

Nagyon szeretném elkészíteni, de azt hallottam, hogy nem minden bodza alkalmas az emberi fogyasztásra. Tud valaki segíteni, hogy melyiket lehet használni és hogyan lehet felismerni az ehetőt?

Farkas Ani
Farkas Anics, 2011-06-30 08:52

A bodzában valóban sok a C-vitamin, de ez eltűnik a főzés alatt, mivel 60 fokon elbomlik. A lekvában viszon bennemarad a sok-sok bioflavonoid, ami rendkívül értékes hatóanyaga minden sötét színű zőldségnek és gyümölcsnek. Arany árban kaphatók az ilyen készítmények, ezért is jó dolog az otthoni befőzés, mert rendkívül egészséges és finom csemgéket tudunk előállítani, sokkal olcsóbban.
Idén nálunk is terem már annyit a bodza, hogy tudok eltenni pár üveggel. Igazi kincs, amit a természettől kapunk. Jó befőzést mindenkinek!
Ani

olaszneanci
olaszneancisze, 2011-06-15 09:57

Kedves Adri !
Egyetértek veled és én is nagyon várom, hogy érjen a bogyó. Igen, olvastam, hogy nagyon egészséges.
Köszönöm, hogy írtál, üdvözöllek: Anci

olaszneanci
olaszneancik, 2011-06-14 13:04

Kedves a-Edrienn !
Nagyon örülök ennek a receptnek, éppen figyelgettem tegnap a bodza bogyóját, de még zöld ! Csak az tartott
vissza attól, hogy kipróbáljam. Egyszer régen csináltam és egy nagyon kellemes íz maradt meg az emlékezetemben. Köszönöm ! Üdv : Anci

a-Édrienn
a-Édriennk, 2011-06-14 18:06

Kedves Anci!

Valami olyan különleges íze van ennek a lekvárnak, amit máshoz nem is tudnék hasonlítani! Én is azt várom, hogy a bogyó szép bordó legyen és végre megint nekiállja a lekvárfőzésnek! Meg egészséges is nagyon, mint az előbbiekben olvasható! Csak ajánlani tudom mindenkinek!
Szép estét!
Üdv.: Adri

Sajti Mihályné
Sajti Mihálynék, 2011-06-14 00:40

Kedves Adri!
Örülök, hogy hozzászólásommal kicsit segíthettem.
Én a bodzáról , mivel nekünk a lekvár nagyon bejött, sokat keresgéltem és olvastam, hogy még mi mindenre jó , mert lehetőleg a természetes gyógymódokat részesítem előnyben,(ha tudok róla, főleg gyerekek esetében,) mint a gyógyszereket.
Így még más jótékony hatásáról is tudok. Pl: elpusztítja a vírusokat, óvja az ízületeket, gátolja a gyulladást, segít a hörghuruton, elősegíti a nyugodt alvást, javítja a hangulatot, száraz köhögés esetén fokozza a légúti váladék termelődését, elűzi a fejfájást. (hogy csak a legfontosabbakat említsem.)
Az egyik cikkben nemrégiben arról olvastam, hogy a bodzával kapcsolatos népi bölcsességet
( hogy egy bodzabokor az egész házi patikát helyettesíti) a kutatások is igazolták!!
Eszerint: "..... a bodza gazdag értékes hatóanyagokban: az antioxidáns hatású flavonoidok, a keserű anyagok, illóolajok és gyümölcssavak mellett A-, -B-, C vitamin és kálium is van benne.
A levele, a virágzata , a gyökere , a kérge is gyógyító hatású" Érdekességként említik meg, hogy C-vitamin tartalma nagyobb , mint a citromé!
Elnézést kérek, hogy igen hosszadalmasan írtam erről a témáról, de mivel látom, hogy mást is érdekel, ezért szívesen megosztom azt, amit már megtapasztaltam, és nekünk bevált.
Üdv: Julika

a-Édrienn
a-Édriennk, 2011-06-14 06:26

Kedves Julika!

Nagyon szépen köszönjük a tájékoztatást! Arról én is olvastam, hogy több a C-vitamin a bodzában, mint a citromban!
Köszönöm a hozzászólást!

Szép hetet!
Üdv.: Adri

Sajti Mihályné
Sajti Mihálynév, 2011-06-12 17:28

Csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy bodza bogyóból főzzön lekvárt! Egyszer egy orvostól hallottam, hogy amennyiben valaki ősszel elkezdi és tavaszig minden nap megeszik 2-3x 1 kávéskanállal belőle, azt elkerüli a megfázás.
Mivel az én gyermekeim igen gyenge immunrendszerűek voltak, nálunk szinte állandósult a megfázás, tüsszögés, stb, egész télen. Mivel vesztenivalóm nem volt, kipróbáltam.
Mióta a bodzalekvárt főzöm és kúraszerűen fogyasztjuk, (kb. 4 éve) azóta elkerülte a családunkat ez a kellemetlen betegség.

a-Édrienn
a-Édriennh, 2011-06-13 07:33

Kedves Sajti Mihályné!

Ezt én sem tudttam! Annyitt hallottam, hogy a baodza angyon jó szíverősitő! Akkor azt hiszem az idén is főzni fogok lekvárt, mert a gyerekek nálunk is megfáznak sokszor télen, még nyáron is!
Köszönöm a hozzászólást!
Üdv.: Adri

a-Édrienn
a-Édriennv, 2011-05-08 09:43

Szia!

Ha szép lassú tűzön főzöd a lekvárt és csak addig, hogy éppen összerottyanjon, akkor nem vész el a C-vitamin belőle. Ha nagyon nagy lángon kezded el főzni és túl sokáig, akkor bomlik le a C-vitamin és veszik el.

klepcsa
klepcsaszo, 2011-05-07 12:32

Nem értem, azt mondják a főzéssel lebomlik a C vitamin a lekvárból. Akkor miért mondják, hogy C vitaminban gazdag a lekvár?

kovacsbmaria
kovacsbmariasze, 2011-04-06 16:06

Az idén én is megpróbálom, mivel tavaly kevés lekvárt főztem és hiányolta a család. Remélem ízleni fog nekik!
A szörp is megtetszett abból is rengeteg fogy nálunk. Virágból csináltam azt csak a férjem szereti, de teát is szoktunk főzni belőle.
Örülök a recepteknek.. Köszi, hogy feltetted.

a-Édrienn
a-Édrienncs, 2011-04-07 15:55

Nem fogod megbánni, mert finom és nagyon sok C-vitamin van benne.
Remélem az idén is sok bodza lesz, hogy tudjunk sok-sok szörpöt csinálni és lekvárt! :))

Legfrissebb cikkek

Tejet gyárt a Coca-Cola!
Tejet gyárt a Coca-Cola!
Jól olvastad, nem vicc. Tényleg. Tejet.
Kóstold végig a legjobb magyar borokat!
Kóstold végig a legjobb magyar borokat!
Tény, hogy egyre hidegebbek a napok, és ahogyan a tartalmasabb, melengetőbb ételek felé fordulunk, úgy nő az érdeklődés a komolyabb vörösborok iránt.
A kávé és a sütemény harmóniája
A kávé és a sütemény harmóniája
Egy csésze kávé mellé mi lehetne finomabb, mint egy ízében hozzá illő sütemény? De vajon melyik kávétípushoz milyen aromák illenek? Az Omnia segítségével utánajártunk. (x)
7652