Guacamole recept

Guacamole
Guacamole
15 perc / előkészület: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (39)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A guacamole egy avokádóból készült mexikói (azték) mártogatós (dip), s hogy mi is ismerjük, a spanyol conquistadoroknak köszönhető. Titka a tökéletesen érett avokádóban van.

hozzávalók / 4 adag

  • 2 db avokádó (érett)
  • 1 kis db lila hagyma (apróra vágva)
  • 1 db paradicsom (apróra vágva, kimagozva)
  • 1 db chili (kimagozva, helyettesíthető tabascoval)
  • 2 ek citromlé (vagy friss lime)
  • 2 ek koriander (frissen apróra vágva, helyettesíthető 1 ek szárított korianderrel)
  • 3 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
  • 0.5 teáskanál
  • 0.25 teáskanál oregánó
  • bors ízlés szerint (frissen őrölt)

ajánlat

Tortilla chipshez kínáljuk.

 


receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
konyhatitkok: gourmet
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós krémek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: mexikói
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

Mexikói avokádókrém
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Vágjuk félbe az avokádókat és távolítsuk el a magokat. Kanalazzuk ki a héjából, és egy tálban villa segítségével  pürésítsük. 
  2. Adjuk hozzá a hagymát, koriandert, lime-ot, sót, borsot és jól keverjük össze.
  3. A chilit vagy Tabascot csak fokozatosan, kóstolgatással adagoljuk.
  4. A paradicsomot a végén adjuk hozzá. (én nem magozatm ki a paradicsomot, így hígabb állagot kaptam, ezért tettem bele még 1 ek sűrített paradicsomot is a végén)
  5. Tegyük hűtőbe, hogy összeérhessenek az ízek.

    (Tipp: Hogy kevésbé barnuljon meg (ez az avokádó tulajdonsága miután felvágjuk és a felülete érintkezik a levegő oxigénjével), tegyünk folpackot közvetlenül a szósz tetejére, így lassíthatjuk a folyamatot.)


statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 252
össznézettség: 521 971
elküldve: 90
receptkönyvben: 3 468
elkészítve: 295/324
Facebookon megjelent: 3

szakács

Oli

Mióta szakács: 2008.03.10.
62 recept

Hozzászólások (39)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

InvincibleRodent
InvincibleRodent k, 2017-01-24 17:30

Gyerekek, én nem tudom mit rontottam el, de valamit nagyon nagyon elbaltázhattam, mert valamiért nekem szörnyű lett. Lehet hogy az avokádóm volt éretlen (életemben először vettem, kíváncsiságból, és amennyire elmondottak alapján meg tudtam állapítani, friss és érett volt), lehet hogy valami más volt a gond, de nagyon elkenődtem miatta... majd megpróbálom mégegyszer, valamikor, de az első próbát az egész családom ehetetlennek nyílvánította. :\

3masmama
3masmama v, 2014-01-26 23:12

Köszi a receptet. Eddig egy sokkal egyszerűbb verziót készítettem, de ez sokkal finomabb.

sütike74
sütike74 szo, 2013-12-07 16:24

Tökéletes, isteni, csak ajánlani tudom! Nálunk nagy kedvenc lett!

somos42
somos42 v, 2013-06-23 10:46

Elkészitzettem ezt a finom avokádókrémet. Mini bagettet szeleteltem fel úgy kb. 1 cm-es szeletekre, sütőben megpiritottam és melegen tálaltam a vendégeknek előételként. Nagy sikere volt.Köszönöm a receptet.

kyraja
kyraja p, 2011-11-04 15:14

Régóta szeretnék készíteni avokádókrémet, de most találtam rá a receptedre , ami az én íz világomat
teljes mértékben kielégíti.Most készültem el vele és tőkéletes lett!
Remélem a hamarosan hazatérő család tagjaimnak is ízleni fog.Ha nem ,akkor hurrá mind az enyém lehet!
Köszönet érte, hogy megosztottad velünk is ezt a receptet.

Doresz88
Doresz88 / Doresz88 h, 2011-05-23 12:21

Én a chipsért nem rajongok, ezért mással próbáltam. Tortilla lapot felvágom cikkekre, szezámolajjal kicsit meg kell kenni, serpenyőben pedig megsütni. Végülis natúr chips. :) De sima vékony pirítóssal is isteni!
Ezt a magos dolgot meg ki fogom próbálni!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó k, 2011-03-15 20:26

nagyon jó (finom...)

Tmea
Tmea / Tmea szo, 2011-02-05 15:56

Én kenyérrel ettem, tortilla chips nélkül, és így is kiváló! :-) Van még valami ilyen fincsi avokádós recepted?

Kephera
Kephera h, 2010-08-16 16:49

Ez nagyon ott van, köszi! Már be is raktam a recepteskedvencbe:) Jó a leírás nagyon, ha meg még hozzágondolsz, hozzáteszel. Ennyi:) A jó alap a lényeg!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó sze, 2010-03-24 05:03

Jol hangzik a recept, en is igy keszitem csak en mindig a friss koriander leveleket hasznalom es eleg boven.(az illata a jellegzetes erre a "dip"-re!)Es lila hagyma helyett uj hagymat. Az oreganot kihagyom.Egy ajanlat: a lime vagy citrom let belekeverni es a vegen a tetejere is tenni,valamint ha a "dip" kozepebe az egyik avocado magot belenyomod-csak eppen kilatszodjon a mag teteje- akkor tovabb megtartja a szep zold szinet-ezt Mexikoban tanultam es sikeres eredmenye van.
Nagyon fincsi a recept!

serci
Serci / serci h, 2011-05-30 12:56

Tényleg nem barnul meg.Már láttam a tv-ben de azt hittem csak kamu,de most beletettem hétvégén folpack nélkük ,és kibírta rgy napig! Aztán elfogyott,pedig lehet bírta volna még..

kovirag
kovirag k, 2009-12-01 16:45

Ez nem semmi! Imádom az avokádót, valami csoda, az a halványzöld krém....
Szép a fotó, legszívesebben megkóstolnám,: köszi :Kővirág

Oli
Oli / Oli k, 2008-05-06 14:44

Köszönöm! Doumo arigatou gozaimasu :)) El tudnék élni egy jó darabig guacamolen... A blog szerintem is nagyon jó! :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó h, 2008-05-05 09:43

ööö:) mármint a nosalty blogról.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó h, 2008-05-05 09:26

Szerintem is nagyszerű fotó!
Most találtam az oldaladra, eddig csak a blogodról tudtam:)
Gratula! Nagyon szép weboldal :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó sze, 2008-04-30 13:11

Zseniális ez a fotó!

126