Lehet egészségesen a strandon is!

Úszás, ugrálás a vízben, labdázás a parton - farkasétvágy garantált. Ha nem akarunk állandóan lángoson és hekken élni, akkor készüljünk előre. Ehhez adunk most 5+1 tippet!

A strandon nem könnyű egészséges ételekhez jutni, sokan pár nap után egyébként is ráunnak a nem túl bő kínálatra, ráadásul a pénztárcánkat sem kíméli a sok büfélátogatás.

Persze a hűtőtáskát cipelni kell, és valakinek el is kell készíteni a belevalót, de ha elhatározzuk magunkat és tervezünk, akkor az egészséges étkezés a nyaralás alatt a strandon sem lehetetlen. Ehhez adunk most néhány ötletet!

1. A szendvics jó választás és nem kell, hogy unalmas legyen

Elsőre sokaknak a szendvics ugrik be, és miért is ne? Jöhet a jól bevált szalámis, sonkás, sajtos is, de az esti sült hús maradékát vékonyan szelve szintén felhasználhatjuk, keressünk hozzájuk rozsos vagy teljes kiőrlésű kenyeret, zsemlét. Változatosságot jelent a tortilla, ma már gyakorlatilag bárhol kaphatunk tortillalapokat, akár teljes kiőrlésű változatban is.

A majonéz nyáron inkább maradjon ki, helyette tegyünk pestot vagy olajban eltett szárított paradicsomot a szendvicsünkbe.

A paprikát, uborkát érdemes inkább felszeletelve külön dobozban betenni a hűtőtáskába, így nem áztatja el a szendvicset. Koktélparadicsommal egyszerűsíthetjük a dolgunkat, kimarad a szeletelés, és a leve sem folyik rá mindenre.

Amire mindenképpen figyeljünk, hogy gyorsan romló - pl. nyers húsból vagy nyers tojásból készült ételeket még hűtőtáskában se vigyünk a strandra, nem ér annyit egy tartármártás, hogy a nyaralás hátralevő részét a szoba és a mosdó között töltsük egy esetleges ételfertőzés miatt. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy könnyen, egyszerűen fogyasztható dolgokat vigyünk, amelyek bírják a szállítást is és persze hidegen is finomak.

2. Salátát is, simán!

Salátákat is érdemes vinni, magas víztartalmuknál fogva frissítőek, változatosak, és így a napi vitamin-, ásványi anyag- és rostbevitelünk sem szenved hiányt. Az öntet legyen inkább olívaolajos, balzsamecetes, citromos, mint joghurtos, és lehetőség szerint csomagoljuk külön egy kis befőttesüvegben, jól záródó műanyagdobozban, így a salátánk gusztusos marad, nem szottyad össze. Ha kicsit tartalmasabb salátára vágyunk, mehet bele zöld- vagy csicseriborsó, főtt kukorica is.

3. Piték és muffinok, sósan vagy édesen

A sós piték, lepények egy része is jól bírja a dobozolást, és hidegen is finomak. Szintén érdemes előkeresni az édes vagy sós muffinrecepteket, bár most éppen nem “trendi”, de ez senkit sem fog érdekelni, mikor másfél óra vízben lubickolás után farkaséhesen lerogy a törölközőre. A sósakba tegyünk zöldségeket, az édesekbe idénygyümölcsöt, nem baj, ha most nem csokival lesz tele.

4. Mártogatósok

A mártogatósoknak is nagy sikere szokott lenni, persze ezúttal ne a joghurtos verziókat keressük. Hasábokra vágott uborkával, répával, szeletekre vágott paprikával is lehet tunkolni a guacamolet, a humuszt.

5. Természetesen: sok gyümölcs

Gyümölcs minden formában jöhet: málna, szeder, áfonya, ribizli kis dobozban, nektarin, őszibarack, nyári alma, ha van egy kis időnk a dinnyét kockázzuk fel, és készítsünk be néhány kis villát. Magas víztartalmúak, frissítőek, könnyen szállíthatóak. Ne sajnáljuk magunktól!

5+1. Sok-sok-sok folyadék

Innivalónak legjobb a víz, de egy frissítő limonádé vagy ízesített víz (mentával, citrommal) is jól esik a melegben. Nyári meleg, kánikula idején napi 2-2,5 liter folyadékot igyunk, különösen figyeljünk a gyerekekre, idősekre, akiknél a kiszáradás hamarabb kialakulhat.

A fentiek persze igényelnek elhatározást, készülődést, egy-két eszköz beszerzését. Lehet, hogy terhesnek tűnik ennyi mindenre figyelni, de így biztosan nem fogunk elnehezedni a vízparton a zsíros ételektől, a pénztárcánk sem fog annyira leapadni és az egészségünk, közérzetünk is hálás lesz a minimális extra erőfeszítéstől.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...