Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejfehérje-allergiás vagy? Figyelj!

Az orvosod megállapította, hogy allergiás vagy a tehéntejben lévő fehérjékre? Fogadd meg tanácsainkat, és változatosan, a diétát szem előtt tartva készítheted el az ételeidet!

Az egyre gyakrabban előforduló táplálékallergiás megbetegedések egyik alapfajtája a tehéntejfehérje-allergia. A betegség alap kezelési lépése a teljes mértékben tehéntejfehérje-mentes étrend, amely első látásra nem tűnik feltétlenül bonyolultnak. Amire ilyenkor külön kell figyelni, az a megfelelő kalciumpótlás.

A tehéntejfehérje-mentes étrend a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden olyan alapanyagot, élelmiszert teljes mértékben száműznünk kell az étrendünkből, amely tehéntejfehérjét tartalmaz vagy tartalmazhat. Ezek beazonosítása egyrészt egyszerű, hiszen nem fogyasztunk tejet, tejterméket, ugyanakkor nagyon oda kell figyelni, mert egyes félkész-, késztermékeknél adalékanyagként használhatnak tejből származó anyagokat. Mindig olvassuk el a címkét!

A tehéntejmentes étrendben a legszűkebb keresztmetszet a megfelelő kalciumbevitel, hiszen teljes értékű fehérjét az elegendő mennyiségű hús-, hal-, tojásfogyasztáson keresztül tudjuk biztosítani szervezetünknek.

A kieső kalcium pótlására megfelelőek lehetnek a növényi alapú tejpótló készítmények, mint például a szója-, a rizs-, a zab-, a mandula-, a diótej, illetve a szója-, zabalapú tejszín-, joghurtpótló készítmények. Ezek felhasználási lehetőségei a tejtermékekhez hasonlóan széleskörűek, keressük a kalciummal dúsított termékeket.

Természetes növényi alapú kitűnő kalciumforrásnak tekinthető a mák, a szezámmag, a dió, amelyek szerepe a tejmentes étrendben felértékelődik, keressünk a hagyományos receptek mellett új megoldásokat, bátran szórjunk diót, szezámmagot salátáinkba, reggeli müzlinkbe. Süteményeinkben a liszt egy részét helyettesíthetjük darált dióval, szezámliszttel, őrölt mákkal.

Tejmentes recepteket itt találsz >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Szólj hozzá!

Címkék

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

buci52
buci52 Fri, 2013-04-12 11:55

Szeretném felhívni a tisztelt szerkesztők figyelmét, hogy a cikk címe hibás!
A cikk ugyanis a tejfehérje-allergiát taglalja, miközben a címben laktózérzékenység szerepel. A kettő teljesen más betegség eltérő kezelési móddal, így a cím megtévesztő!

Üdvözlettel:
Vera