Íme, a Pisco sour!

A Pisco sour olyan, mint Dél-Amerika! Szenvedélyes és vérpezsdítő, ízre selymes és lágy. Tüzes vízből kevert ital, amit, ha egyszer megkóstoltál, beleszeretsz, és mindig erre a koktélra szomjazol!

Pisco sour classic

  • 6-8 cl pisco
  • 3-4 cl friss lime- vagy citromlé
  • 2-3 cl cukorszirup
  • 1 tojásfehérje
  • kockajég
  • a befejezéshez: 2-3 csepp angostura bitter

Hagyományos Boston shakerhez való koktélpoharunkat töltsük meg a hozzávalókkal: a citrust meghengergetés, nyomkodás után vágjuk félbe és vagy emberkedjünk marokkal, vagy némiképp okosabban, egy villa segítségével nyerjük ki a maximumot a gyümölcsökből. Ha nincs cukorszirupunk, öntsünk gyorsan vizet egy lábosba, adjunk hozzá ugyanannyi cukrot, majd kevergetve forraljuk 1 percig, ez után hűtsük ki és öntsük a pohárba. Jöjjön a pisco és a tojásfehérje, majd tegyünk rendes adag jeget a shakerbe és minimum 20 másodpercig intenzíven rázzuk a saját mixerstílusunkban (alsó, felső, Tom Cruise, áramütés stb.), hogy habosodjon az a fehérje!

Ezt követően töltsük ki szűrővel a választásunk szerinti, előzőleg gondosan lehűtött pohárba.

Hozzávaló pohár sokféle lehet, a fontos, hogy még az ital elkészítése előtt töltsük meg jéggel, hogy lehűljön (persze öntsük ki, mielőtt a Pisco sourt kitöltjük!)

Amikor a Pisco sour már a pohárban pihen, és minimum 2 cm vastagon áll a tetején a tojáshab, fogjuk az angosturát és két-három cseppet cseppentsünk a tetejére. Adjunk hozzá vastag szívószálat.

A Pisco sournak története van!

Akárcsak mi másokat a pálinkával kapcsolatban, eldorádóbeli testvéreink minket is óva intenek, hogy „csak egyet, de maximum hármat”. Ez – csakúgy, mint a pálinka esetében – mélységesen igaz. Nagyon kellemes, jól csúszik, viszont a tojásfehérjétől és a kesernyés cseppektől valami ismeretlen dimenziót nyit meg.

Ha az italok karatékák lennének, akkor a Pisco sournak biztos lenne dan vizsgája.

Haladóknak, Coca sour

Szögezzük le, Peruban (is) legális a kokalevél fogyasztása. A tea és a levelek rágcsálása mellett szokás legalább három hétig piscóba áztatni egy jó csomó, friss kokalevelet, majd kedvenc Pisco sourünket ezzel az „ágyas” alkohollal elkészíteni, vagy akár a legjobb hotelek teraszán fennhangon egy Coca sourt rendelni. A hatás a lábujjaktól induló kellemes bizsergés formájában egészen a fejünk búbjáig felér, nyugodtak, jó kedélyűek leszünk és feledjük a világ búját-baját, ugyanakkor bőven megmaradunk a kriminalizált élvezetektől innen. Egy tipikus win-win ital.

Maracuja Sour

Fantasztikus íze miatt ezt a verziót emeljük ki, de szinte bármilyen friss, savanykás gyümölccsel felturbózhatjuk Pisco sourünket. Ilyenkor akár el is hagyhatjuk a tojásfehérjét és az angosturát, viszont ügyeljünk a savanyú-édes egyensúlyra.

Hasznos kifejezések

Arriba, abajo, al centro y pa’dentro! Leginkább perui, de egyéb spanyol ajkú ismerőseinket is megörvendeztethetjük e tószttal. Arriba-fel(felé a pohárral), abajo-le(felé a pohárral, al centro-középre (mindenkire), y pa’dentro-be (itt megisszuk az italt)

A la Pachamama! Ha andoki országban járunk, megfigyelhetjük, hogy a helyiek tradicionálisan az első kortyot a földre öntik, vagy kiköpik, áldozva a Földanyának, kérve jóságát. Működő vulkánok tövében, kéreglemezek találkozásánál tanácsos követni e jó szokást. Néha máshol is.

Italszeretettel: Al

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...