Epés megjegyzések

Sok családban előfordul, hogy valakinek túlérzékeny a gyomra, vagy éppen az epéje. Nagyon nehéz rájuk főzni, a mindennapokban az étrendjüket összeállítani, mi most ebben szeretnénk segíteni.

A beteg állapotától függően az epebetegségekhez több étrend-típus is kapcsolható, ide sorolható az epekő kialakulását megelőző, az epegörcsöt követő étrend, az epekővel (tünettel vagy anélkül) élők étrendje és az epekő/epehólyag műtét utáni étrend.
Meleg sárgarépás brokkolisaláta Sokgyümölcsös müzliszelet Csirkecomb Ágnes módra

Következő alkalommal a tejérzékenységről írunk majd!

A tojássárgája gyakori fogyasztása magas koleszterintartalma miatt nem javasolt, a tojásételek közül válasszuk a zsiradék nélkül elkészíthetőeket (pl. lágy-, kemény tojás). Az egyéni tűrőképesség figyelembevételével fogyasszuk a zöldségeket, a gyümölcsöket. Előfordulhat, hogy egy-egy élelmiszert nyersen nem, de főzve, párolva, sütve el tudunk fogyasztani. A zöldségek, gyümölcsök magas rost tartalmuk miatt fontos részei a diétának, zsírszegényen (gőzben főzve, párolva, sütőzacskóban sütve) elkészítve mindennapi szereplői kell hogy legyenek az étrendnek.

Az epekővel élő betegek étrendjének általános alapelvei

Fontosa napi kiegyensúlyozott energiabevitel. Túlsúly esetén cél a testsúly normalizálása.Étkezzünk gyakran (napi 4-6 alkalommal), keveset, koplalni és egyszerre túl sokat enni nem szabad.A tünetes epebetegekre jellemző az egyéni tolerancia, azaz egyes nyersanyagok, ételek beazonosítható panaszt okoznak. Ezek közé az ételek közé tartozhat pl. a tojás, a tej, az egyes zöldségek héja (paradicsom, paprika), az egyes aromás nyersanyagok, a fűszerek (pl. vöröshagyma, zeller). A tünetek megjelenésekor próbáljuk beazonosítani a panaszt okozó alapanyagokat, és azokat a későbbiekben kerüljük el!

Mit ehetünk, és mit nem

Asütőipari termékek közül válasszuk a rostban gazdagabb teljes kiőrlésű termékeket, kerüljük a magas cukor-, zsírtartalmúakat (pl. kakaós csiga, tepertős pogácsa stb). A friss meleg kelttészták panaszt okozhatnak. Afehérjefogyasztás kedvező hatású az epebetegekre, így az étrend fontos részét képezik a tejtermékek és a húsfélék. Atej önmagában fogyasztva panaszt okozhat, míg ételekben alapanyagként ritkábban. A savanyított tejtermékeket (kefír, joghurt) általában toleráljuk. Válasszuk az alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, a húsok közül a zsírszegény fajtákat vásároljunk: csirkemellet, sovány sertés, marhahúst, halat.

Mivel az epebetegséghez zsíremésztési zavar kapcsolódik, az ételkészítés során részesítsük előnyben a kevés zsiradékkal vagy anélkül készült ételeket.

{ RKÉP =13100,3 }

{ RKÉP =78462,3}

{ RKÉP =11991,3}

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...