Epés megjegyzések

Sok családban előfordul, hogy valakinek túlérzékeny a gyomra, vagy éppen az epéje. Nagyon nehéz rájuk főzni, a mindennapokban az étrendjüket összeállítani, mi most ebben szeretnénk segíteni.

A beteg állapotától függően az epebetegségekhez több étrend-típus is kapcsolható, ide sorolható az epekő kialakulását megelőző, az epegörcsöt követő étrend, az epekővel (tünettel vagy anélkül) élők étrendje és az epekő/epehólyag műtét utáni étrend.
Meleg sárgarépás brokkolisaláta Sokgyümölcsös müzliszelet Csirkecomb Ágnes módra

Következő alkalommal a tejérzékenységről írunk majd!

A tojássárgája gyakori fogyasztása magas koleszterintartalma miatt nem javasolt, a tojásételek közül válasszuk a zsiradék nélkül elkészíthetőeket (pl. lágy-, kemény tojás). Az egyéni tűrőképesség figyelembevételével fogyasszuk a zöldségeket, a gyümölcsöket. Előfordulhat, hogy egy-egy élelmiszert nyersen nem, de főzve, párolva, sütve el tudunk fogyasztani. A zöldségek, gyümölcsök magas rost tartalmuk miatt fontos részei a diétának, zsírszegényen (gőzben főzve, párolva, sütőzacskóban sütve) elkészítve mindennapi szereplői kell hogy legyenek az étrendnek.

Az epekővel élő betegek étrendjének általános alapelvei

Fontosa napi kiegyensúlyozott energiabevitel. Túlsúly esetén cél a testsúly normalizálása.Étkezzünk gyakran (napi 4-6 alkalommal), keveset, koplalni és egyszerre túl sokat enni nem szabad.A tünetes epebetegekre jellemző az egyéni tolerancia, azaz egyes nyersanyagok, ételek beazonosítható panaszt okoznak. Ezek közé az ételek közé tartozhat pl. a tojás, a tej, az egyes zöldségek héja (paradicsom, paprika), az egyes aromás nyersanyagok, a fűszerek (pl. vöröshagyma, zeller). A tünetek megjelenésekor próbáljuk beazonosítani a panaszt okozó alapanyagokat, és azokat a későbbiekben kerüljük el!

Mit ehetünk, és mit nem

Asütőipari termékek közül válasszuk a rostban gazdagabb teljes kiőrlésű termékeket, kerüljük a magas cukor-, zsírtartalmúakat (pl. kakaós csiga, tepertős pogácsa stb). A friss meleg kelttészták panaszt okozhatnak. Afehérjefogyasztás kedvező hatású az epebetegekre, így az étrend fontos részét képezik a tejtermékek és a húsfélék. Atej önmagában fogyasztva panaszt okozhat, míg ételekben alapanyagként ritkábban. A savanyított tejtermékeket (kefír, joghurt) általában toleráljuk. Válasszuk az alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, a húsok közül a zsírszegény fajtákat vásároljunk: csirkemellet, sovány sertés, marhahúst, halat.

Mivel az epebetegséghez zsíremésztési zavar kapcsolódik, az ételkészítés során részesítsük előnyben a kevés zsiradékkal vagy anélkül készült ételeket.

{ RKÉP =13100,3 }

{ RKÉP =78462,3}

{ RKÉP =11991,3}

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili