Vissza a jövőbe 2015-ben!

2015-van, de hol az ételhidratálónk, ami a miniatűr pizzából tisztességes méretűt készít? Hogy lehet parancsra érkező Pepsit kérni? És a hanggal irányítható gyümölcsöstálak?

1989-ben Robert Zemeckis filmrendező a Vissza a jövőbe trilógia második részében (eredeti cím: Back to the Future Part II) jósolta meg elképzeléseit arról, hogy 2015-re milyen futurisztikus eszközökkel lesz könnyebb és izgalmasabb az életünk, ami persze a konyhai eszközök és a sütés/főzés mechanikáját is megkönnyíti.

Nos, vannak dolgok, amiket 1989-ben Marty McFly és a harminc évvel megfiatalított hóbortos feltaláló, Doki már ügyesen kipróbált napjainkban, azonban a telefonszemüvegek (fogjuk a Google Glassre) kivételével szinte semmi nem valósult meg a népszerű amerikai sci-fi prognózisából. Holott nagyon vártuk 2015-re a légdeszkák, repülőautók, a Mr. Fusion reaktor, az önműködő cipőfűzők, a kutyasétáltató robot mellett az ételhidratálót, ami a mikró jövőjeként egy pillanat alatt összedobja nekünk a vacsorát. De egy pizzát biztosan.

Ezt pedig sajnos még nem kaptuk meg, de még így is, számos módon messze felülmúlta magát az élelmiszeripar és a hozzá kapcsolódó technikai ágazatok fejlődése, hogy egy cseppet se bánkódjunk a McFly praktikus Black & Deckere után. Jöjjenek tehát 2015 konyhai csodái, amiket a Vissza a jövőben is megirigyelhetnének!

3D-s ételnyomtatók

Szinte még felfoghatatlan, hogy nyomtatók segítségével is elkészíthetjük már ételeinket. Legyen az egy mesés cukorka, egy pizzavariáció vagy épp a kedvenc sült csirkénk. A 2013-as Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n már bemutatták a 3D Systems-et, aminek kifejezetten az ételek nyomtatására fejlesztett, Chef Jet gépe a fejlesztők szerint az ultramodern konyhák elengedhetetlen tartozéka lesz.

Gravitáció nélküli kávéfőző

2014-ben mutattuk be a Lavazza ISSpresso-ját (az ISS az International Space Station, vagyis a Nemzetközi Űrállomás angol rövidítése), ami az első kapszulás kávéfőző, amely képes az űrben lévő extrém körülmények ellenére is kávét főzni. Most már a kávézás terén is a határ a csillagos ég!

Önkiszolgáló sörautomata

Vártuk, hogy 2015-re a Pepsi megcsinálja a filmben működő távvezérlésű, tökéletes kólaját, helyette azonban kaptunk egy sörkészítő csodagépet. A minneapolisi Colle+McVoy nevű reklámcég ugyanis úgy próbálta meg ösztönözni dolgozóit, hogy betelepített egy TapServer nevű rendszert, amely sörrel jutalmazza a túlórázó alkalmazottakat.

Belélegezhető ételek

Már egyáltalán nem baj, ha nem eszünk meg minden élelmiszert, elég, ha némelyiket csak belélegezzük. A cambridge-i Café ArtScience legalábbis ezt az élményt nyújtja vendégeinek, ahol a mecénások inhalálórendszerek segítségével vehetik magukhoz a szárított élelmiszerrészecskékből álló menüsort. 2011-ben már bemutatták a Le Whaf készülékek egyikét, amivel evés nélkül akár egy citromtortát is belélegezhetünk. "Képzeljen csak el egy olyan éttermet, ahol nem ücsörgünk, hanem fel-alá járkálunk" - magyarázza a francia Edwards professzor, a készülélek feltalálója. "Ahelyett, hogy megesszük az ételeket, belélegezzük, miközben a különböző ízekkel átitatott szobákat rójuk. Az egyikben zeller, a másikban sült hús, aztán húsos pite."

Jimmy, a házirobot

Egy fárasztó munkanap után ugye ti is gyakran vágytok arra, hogy csak ledobjátok a táskátokat az előszobában, és a nappali kanapéjába süppedve valaki kiszolgáljon titeket azzal, amit csak megkívántok. A 21st Century Robot projekt lényege, hogy a felhasználók 3D tervek alapján kitalálhatják, létrehozhatják, és személyes ízlésüknek megfelelően alakíthatják robotjukat. Agya, a szoftver szintén nyílt forráskódú, tetszés szerint írhatunk rá alkalmazásokat, dolgozhatjuk ki személyiségét, viselkedésformáit és feladatait. Tényleg azt csinálja, amit csak szeretnél!

Mesterséges intelligenciával rendelkező séfek

Az IBM zseniális szuperszámítógépe, Watson megvert két emberi játékost a Jeopardy nevű tévés vetélkedőben, pedig a műsor történetének két legsikeresebb játékosával játszott. Watsonról nemrég az is kiderült, hogy főzni is tud. Az IBM az Institute of Culinary szakembereit és rengeteg élelmiszert gyűjtött össze egy nagy kísérlethez: a szakácsoknak kellett elkészítenie azokat a recepteket, amiket Watson talált ki. Néhány apró malőrt eltekintve pedig voltak köztük jók. Például a csokis burrito.

Tehát Vissza a jövőbe: nem kell az ételhidratálóban készülő pizza, vannak nekünk már saját csodáink. Mi azért azt a légdeszkát még mindig nagyon kipróbálnánk.

(via FoodandWine)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!