Az UNICEF Magyarország felhívása a menekült gyerekekért

Az UNICEF Magyarország őszintén bízik abban, hogy a krízis kezelésében érintett döntéshozók minden migráns gyereket saját joggal rendelkező gyermekként ismernek el.

Magyarországot is elérte a menekültválság, amely miatt csak idén eddig több mint 5000 menekült gyerek érkezett hazánkba, elsősorban olyan fegyveres konfliktusok által súlyosan érintett országokból, mint Szíria, Afganisztán, Irak. Ilyen kritikus helyzetben minden felelősen gondolkodó embernek lépéseket kell tennie, hogy a rászorulók segítségére legyen, mert nem hagyhatjuk örökre elveszni gyerekkorukat, amely megismételhetetlen.

Nour, 7 éves Szíriából - Budapest, Keleti Pályaudvar, 2015.09.03.

Az UNICEF Magyarország őszintén bízik abban, hogy a krízis kezelésében érintett döntéshozók és eljáró személyek minden migráns gyereket mindig, mindenekelőtt saját joggal rendelkező gyermekként ismernek el.

Az UNICEF Magyarország épp ezért írásbeli kérést intézett a hazai döntéshozó és eljáró szervek felé (ORFK, BRFK, Belügyminisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal), hogy az ENSZ Gyermekjogi egyezményével összhangban minden erőfeszítést tegyenek meg azért, hogy ezek a gyerekek megfelelő segítséget és megfelelő védelmet kapjanak, amíg átmenetileg vagy tartósan hazánkban tartózkodnak. Ehhez kapcsolódóan az UNICEF Magyarország ingyenes gyerekjogi képzést ajánlott föl a fent felsorolt szervek menekült gyerekekkel kapcsolatba kerülő munkatársai számára.

Minden egyénnek, közösségnek és kormányzatnak felelőssége van abban – a nemzetközi kötelezettségeinknek megfelelően és az emberiesség minimum követelményeiből fakadóan – hogy a menekült gyerekeket előítélet- és diszkriminációmentes, befogadó környezet vegye körül. Fontos, hogy a gyerekeket érintő minden hatósági eljárás alapjául az ENSZ Gyermekjogi egyezménye szolgáljon, és így a gyermekek legfőbb érdekeit szem előtt tartva ne tartsák őket semmilyen módon fogva vagy menekültügyi őrizetben. Fontos az is, hogy az érintettek minden alapvető szolgáltatáshoz (oktatás, egészségügy) hozzáférhessenek.

Abbasz, 10 éves Szíriából - Budapest, Keleti Pályaudvar, 2015.09.03.

Az alapítvány Nemzeti Bizottságként Magyarországon nem végezhet humanitárius segítségnyújtást, azonban hisznek benne, hogy a migráns gyerekek jogainak érvényesítésében tudnak hathatós segítséget nyújtani annak érdekében, hogy a döntéshozók, a hatóságok és a társadalom széles köre minden esetben szem előtt tartsa az ő jogaikat is.

Abdel, 3 hónapos Szíriából - Budapest, Keleti Pályaudvar, 2015.09.03.

Az UNICEF világszerte azon dolgozik, hogy azokban az országokban helyben segítsen, ahol a gyerekek nincsenek biztonságban, ahol jogaik súlyosan sérülnek.

Így jelen vagyunk Szíriában, ami ma a gyerekek számára az egyik legveszélyesebb hely a világon. Összesen 5,6 millió szír gyermeket érint a polgárháború, amely közel 5 éve tart és formálja a családok és gyermekek mindennapjait. A szír gyerekek majd’ fele nem tud iskolába járni: 2 millióan Szíriában, 600 ezren pedig a környező országok menekülttáboraiban nem kapnak oktatást. Az UNICEF adatai alapján közel 2 millióra tehető azon szíriai gyermekek száma, akik menekültként élnek Libanonban, Törökországban, Jordániában és más országokban.

A polgárháború miatt naponta átlagosan 45 ezer ember kénytelen elhagyni az országot. Ez a szám négyszer annyi, mint 2011-ben volt, amikor elkezdődött a konfliktus. Szíriában immár 12,2 millió ember szorul humanitárius segítségnyújtásra, közülük 5,6 millió gyerek.

Budapest, Keleti Pályaudvar, 2015.09.03.

A helyzet Afganisztánban sem jobb: 2014-ben a kiújuló fegyveres konfliktusok és természeti katasztrófák miatt 750 ezer embernek kellett elhagynia otthonát és életét olyan körülmények között folytatnia, ahol elégtelenek a higiéniás viszonyok, nincs ivóvíz és csupán a minimális életfeltételek biztosítottak. Ezzel tovább nőtt a kiszolgáltatottsága az ottélőknek, különösen a nőknek és a gyerekeknek.

2014 első felében 6000 civil áldozatot jelentettek, 520 gyereket öltek meg és 1391 gyerek sérült meg súlyosan. 175 iskolát támadtak meg, amiért az elnökválasztás ideje alatt szavazóhelységként szolgáltak, amelynek következtében az oktatási tevékenységet hosszú időre fel kellett függeszteni, ezzel mintegy 87.500 iskolás tanulását ellehetetlenítve. A menekülttáborokban élő gyerekek közötti vezető halálozási ok a kanyaró, és körülbelül 45%-ban a gyermekhalandóság oka a súlyos alultápláltság. Az Afganisztánban élő 6.9 millió ember, köztük 2.8 millió gyerek vár életmentő humanitárius segítségnyújtásra 2015-ben is.

Budapest, Keleti Pályaudvar, 2015.09.03.

Ilyen embertelen körülmények miatt nőtt az elmúlt 4 évben 13,9 millióval a menekültek száma, és ez az oka annak is, hogy immáron összesen 60 millió menekült van világszerte. A menekültek fele pedig gyerek, akiken ha nem segítünk, örökre elveszíthetik fiatalságukat és jövőjüket.

UNICEF Magyarország

Mohamed, 3 éves Irakból - Budapest, Keleti Pályaudvar, 2015.09.03.
Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Címlapról ajánljuk

További cikkek