Top edzéstípusok - mivel hozzuk magunkat formába?

Sok szó esett már a különböző diétákról, azonban tudjuk jól, hogy az álomalak eléréséhez nem elég csupán a kalóriákat számolgatni, tenni is kell érte valamit.

Biztosan mindenki ismeri azt az érzést, amikor a kedvenc farmerjába bújva vagy a tükör előtt egy pillanatra megállva és belepillantva, nem stimmel valami. Nem feltétlenül mutatkozik ez meg számokban, és nem mindig segít rajta egy villámdiéta vagy a legújabb hollywoodi csodákra képes étrend-kiegészítő. Ilyenkor bizony mozogni kell!

Majd holnap... Ismerősen hangzik, igaz?! Majd holnap elmegyek futni, majd holnap elmegyek az edzőterembe, majd holnaptól biciklivel megyek a munkába. Persze ez a holnap a legritkább esetben érkezik el, vagy ha mégis, sokszor ezzel ki is merül a dolog. Mozogni viszont fontos! Sőt, kell!

Amikor végre rávesszük magunkat, és az anyagi nyomás ösztönző erejében bízva megvesszük a havi bérletet a közeli edzőterembe, akkor szembesülünk a legnagyobb kihívással. Rengeteg fajta óratípus közül választhatunk, a cél, az intenzitás és az eszközök tekintetében. Kipróbáltunk egy párat a most nagyon népszerűek közül, hogy egy kis segítséget nyújtsunk a választásban. Mozgásra fel!

TRX

Az elnevezés egy mozaikszóból, a Totalbody Resistance Exercise-ból származik, aminek a jelentése a teljes testtel végzett ellenállásos edzés. Maga az eszköz egy hevederrendszer, amily szinte bárhol felszerelhető, így akár még a nappalink is edzőteremmé alakítható. Lényege, hogy a kezünket vagy a lábunkat a heveder tartja egy felfüggesztett pontban, miközben a másik végtaggal a talajon támaszkodunk. A saját testsúlyunkat ellenállásként használó rendszerben az intenzitást mi magunk koordinálhatjuk, a test talajjal bezárt szögének, illetve a stabilitásnak a segítségével. A TRX-szel végzett gyakorlatok száma szinte végtelen, és bárki számára alkalmazható kortól és fittségi szinttől függetlenül.

Spinning

Biciklire pattanni nemcsak az utakon érdemes, hanem az edzőteremben is. A Johnny G amerikai triatlonversenyző által kifejlesztett edzésmódszer, a Spinning hódító útja már régóta tart, népszerűsége azonban töretlennek látszik. Egyszerűen összefoglalva egy zenés, kerékpáros aerobikóra. Azonban nem pusztán arról van szó, hogy egy csoportnyi ember együtt szobabiciklizik. A Spinning ennél sokkal több. Az egyik legkiválóbb kardioedzés, fejleszti az állóképességet, lelkesít és nem utolsósorban, remek zsírégető. Egy edzés erejéig valódi harcos közösséggé válhatunk a mellettünk tekerőkkel, átszáguldhatunk a saját határainkon a közösség és persze a lelkesítő edző hatására. Nem utolsó élmény átélni egy ilyen órát, a végén pedig valódi hősként hagyhatjuk el a termet.

Rúdtánc

Fawnia Dietrich, amerikai táncos és fitneszszakember, a világ első poledance trénere volt az, aki a rúdtáncot művészeti szintre emelte. Ez a sok negatív sztereotípiával küzdő sportág már kezdi megtalálni a helyét hazánkban is. Egyre több olyan stúdió nyílik, ahol elsajátíthatjuk a rúdtáncnak és testvér tevékenységeinek, például a légtornászásnak a rejtelmeit. A pole fitness olyan kifinomult mozgásformákra épül, mint a balett, a jóga vagy a kortárs táncok, és ezeket egészítik ki a táncos, az akrobatikus és az erőelemek. Fejleszti a hajlékonyságunkat, a fizikai erőnket és az állóképességünket is. A sérülés veszélye igen kicsi, mivel itt fejlődésünknek a saját testünk, a fizikai erőnlétünk szab határt, így mindenki a saját tempójában haladhat, ahhoz mérten léphet „szintet”, azaz próbálkozhat nehezebb gyakorlatokkal. Fontos tudni, hogy nem egy monoton, koreográfiára épülő mozgásformáról van szó, itt mindenki szabadjára engedheti a kreativitását, és egyszerre formálhatja a testét, a lelkét, az önbizalmát is.

Body Art

A Jing és Jang elvére épülő funkcionális tréningnél az elme és a test összhangja, a test és a lélek harmóniája áll a középpontban. A belégzés-kilégzés ritmusára végzett mozdulatokban olyan mozgásformák elemeit fedezhetjük fel, mint a jóga, a gyógytorna és a japán do in. Az edzés során alkalmazott speciális légzéstechnikának köszönhetően jön létre a mozgás és a relaxáció tökéletes kombinációja. A Body Art atyjának, Robert Steinbachernak a célja az volt, hogy egy olyan új rendszert hozzon létre, ami nemcsak erősít, hanem kikapcsol és feltölt. Itt is a szintenkénti tagolás segít a kezdőknek, és egyben óvja is őket, így a fokozatos terhelésnek köszönhetően bárki, bármikor elkezdheti. A mozgás a testtudatunkat, az állóképességünket, az önfegyelmünket fejleszti, mindeközben pedig erősíti a mélyizmainkat, a tartásunkat és még a hát- és derékproblémákra is megoldást nyújthat.

CrossFit

A 2000-ben, Greg Glassman által létrehozott fitneszrendszer, inkább egyfajta edzésfilozófia, mint külön sportág. Célja, hogy ne csupán látványos fejlődést érjünk el, hanem valódi erőre tegyünk szert. Kevés eszközzel – kettlebell, ugrókötél, kézi súlyzó stb. –, akár a szabadban is végezhető, tehát nincs szükség bonyolult kondi gépek igénybevételére. Testünk állandóan változó ingereknek van kitéve az edzés során, olyan sportágak mozgáskészletéből merítve, mint például az atlétika, az úszás vagy a súlyemelés. Fontos kiemelni, hogy a CrossFit nem koncentrál külön egyes izomcsoportokra, hanem az egész testet egyszerre dolgoztatja meg. Művelői nem csupán testüket, lelküket is edzik a funkcionális, hétköznapi életben is hasznosítható erő megszerzése közben.

+1 Futás

Kicsit úgy érezzük, hogy ma már szinte mindenki fut, nem igaz?! Valóságos verseny lett már a szigetkör-időkből, a közösségi oldalakon csak úgy záporoznak az applikációk által posztolt teljesítménygörbék, az egymást érő maratonokról, félmaratonokról és egyebekről már nem is beszélve. Mert futni bizony mindenki tud. Persze nem árt legalább egy megfelelő cipő, egy kis gyakorlás és némi elmélet, de alapvetően csak elindulni nehéz. Meg persze az az első néhány kör. De megéri! Hiszen valami csak lehet ebben a nagy futóbolondságban, ha még maga Murakami Haruki is könyvet írt róla.

Magyarországon a felnőtt lakosság fele küzd súlyproblémákkal és az ebből adódó betegségek szövődményeivel. Érdemes minél korábban elkezdeni beépíteni a mozgást a mindennapi életünkbe, lehetőség szerint már gyerekkorban. Nem szükséges feltétlenül kötött keretek vagy a négy fal között. A fontos az, hogy csináljuk, és megtaláljuk azt, amelyik számunkra a legmegfelelőbb. Lehet, hogy az elején nehéz és kivitelezhetetlennek érezzük majd, de idővel igazi boldogságforrás lesz és már el sem tudjuk képzelni nélküle az életünket.

Címlapról ajánljuk

További cikkek