Szakénagykövetek Magyarországon

A hét főből álló küldöttség Japán tradicionális alkoholos italát, a szakét kívánja Európában megismertetni és népszerűsíteni.

London után Magyarországon jártak a szaké nagykövetei. A japán-magyar gazdasági kapcsolatok fejlesztésének egyik állomásaként rendezték meg a japán nemzeti italt bemutató szemináriumot, mely a Sűdy és Társa tanácsadó cég és a Budapesti Gazdasági Főiskola közös szervezésében valósult meg. A szakmai napon a JRE, a Japán Rizstermelők és Feldolgozók Szövetségének küldöttsége tartott előadást és kóstolót 11, eddig hazánkban nem forgalmazott különleges szakéból. Mi az ezt megelőző sajtótájékoztatón jártunk.

A főszervezők és a japán küldöttség a szaké itteni sikerét abban látják, hogy a hazánkban nagy hagyományokkal rendelkező bor- és pálinkakultúra mellett jól megfér más nemzetek italkultúrája is. A magyarok beengedők, nyitottak, újító szelleműek. A szaké olyan üdítő, akár egy Tokaji, és úgy fogyasztják, ahogy egy pálinkát kóstolunk. Az eseményen először öt szakégyártónak, többek között Japán legnagyobb gyárának, a Hakutsuru Sake Brewing Co. Ltd-nek bemutatkozóját hallhattuk, de egy neves rizstermelő cég, a Joint Farm is bemutatkozott.

Gasztrooldal lévén, foglalkozzunk kicsit behatóbban a szakéval!

Mi is a szaké?

A szaké (rizsbor) egy rizs erjesztésével készülő alkoholos ital. Főzési folyamatánál a keményítő cukorrá és alkohollá alakulása egyszerre történik meg. Alkoholtartalma általában magasabb a sörénél és a boránál, palackozás előtt akár 18-20% etil-alkoholt is tartalmazhat.

A szaké története 2500 évre nyúlik vissza, tulajdonképpen a rizstermesztéssel egy időben alakult ki Japánban. A legrégebbi írások a szakéről a harmadik századbeli japán történelmi leírásokból ismertek. A sajtótájékoztatón bemutatkozó szakégyártó cégek legrégebbike több mint 250 éve, legfiatalabbja "csak" százötven éve készít szakét.

A szaké összetevői

A szaké előállításához három anyag szükséges: minél tisztább, lehetőleg hegyi patak vagy forrás víz, a lehető legjobb minőségű rizs és a japán élesztő, tehát a kodzsi.

A japán rizsnek két fajtája ismert asztali -és az úgynevezett szakamai rizs. A szakéhoz leginkább az utóbbit, a szakamai-t, más néven a szaké rizst használják. Legalább 95 különböző típusú rizst található Japánban. A legnépszerűbbek a Hamadanisiki, a Gohjakumangoku, a Mijamanisiki és az Omacsi fajták. A rizs típusa és fényezésének foka is meghatározza a szaké fajtáját és ízét. Szaké készítéskor eltávolítják a rizsszemek külső részét, mivel az zsírokat és fehérjéket tartalmaz, melyek rontanák a szaké minőségét.

A víz a szaké 80%-át teszi ki, ezért nagyon fontos összetevő a minőség meghatározásában. Fél-kemény víz az ideális a szaké készítéséhez, köszönhetően az alacsony vas- és mangántartalmának. A szakéfőzdék tipikusan kutakból szerzik a vizet, de előfordul, hogy tavak vagy folyók vizét használják fel, illetve használhatnak csapvizet, amit megszűrnek, és a saját igényeik szerint szabályozzák az összetételét.

A kodzsi az erjesztés beindítója, készítésekor a gőzölt rizshez Aspergillus oryzae nevű élesztőgombát adnak, amely a keményítőt erjeszthető cukrokra bontja le.

Szakékoktélok

Hagyományosan önmagában szolgálják fel, de a szaké felhasználható különböző koktélok elkészítéséhez is. Ilyen például a Samurai rock, Zöld jegestea, Sake cassis, Nigorizake turmix és a Szaké bomba. Ottjártunkkor Nagy Zoltán, a London Academy of Bartenders tulajdonosa egy általa készített kreációval varázsolta el nem csak a magyar sajtó, hanem a japán küldöttség tagjait is: 1 rész szaké, 1/8 rész mirin, pár csepp narancs és méz keserű. Mindez jégen keverve és leszűrve, valamint a narancs héjából kinyomott illóolajokkal illatosítva.

Szaké a gasztronómiában

A szakét ételek elkészítéséhez, pácolásához is használják. Ádám Csaba, az Olimpia Vendéglő tulajdonosa és konyhafőnöke – elmondása szerint a japán gasztronómia legnagyobb hazai rajongója – három, saját szaké felhasználásával készült finomsággal rukkolt elő: kacsamáj-patéval, marinált gombasalátával és egy kurkumás-karfiolos rizzsel.

A japán gasztronómia népszerűségének növekedése az elmúlt évtizedben robbanásszerű volt, melynek egyik mérföldköve, hogy az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította a tradicionális Japán Konyhát. Ahogy a japán ételek – és szerencsére már nem csak a sushi – felkerültek a világ ínyenceinek kedvencei közé, úgy szaporodtak meg a japán ízvilágot kínáló éttermek is világszerte. A JETRO (Japán Külkereskedelmi Szervezet) adatai szerint több mint 14.000 japán étterem van az USA-ban, közel 1.000 Franciaországban, és az Egyesült Királyságban is 500 helyen kínálnak minőségi japán ételeket. Hazánkban főként Budapesten találhatóak japán éttermek, mintegy tucatnyi, melyek száma várhatóan tovább növekszik majd a jövőben.

Mivel a tradicionális japán ételek legjobb italkísérője a szaké, a japán konyha népszerűségének növekedése jelentős hatást gyakorolt a szakéexportra is, mely a Japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztérium adatai szerint 2002 és 2012 között megduplázódott: 7,5 millióról 14,1 millió literre nőtt.

A Sűdy és Társa több mint 15 éve foglalkozik azzal, hogy közelebb hozza a magyar és a japán vállalatokat egymáshoz. A mostani BGF-fel való együttműködéssel a szaké hazai bevezetését segítik elő. A magyar gasztronómiában pár éve történt változás hatására a keleti ízek, konyhák iránti nyitás erőteljesen megfigyelhető, de még a nagyobb éttermek kínálatának is csak kicsi részét képezik a keleti italok. Mi nagy örömmel vesszük, és támogatjuk a paletta színesítésére tett lépéseket!

Ganbatte sake!

Hirdetés
Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!