Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Steiner Kristóf a vegán életmód kihívásairól és előnyeiről

Kristóf 10 éve vegán életmódot folytat, főzés közben az összetevők helyett az ízvilágra és állagra koncentrál. Nézzük, miért változtatott, és hogyan változott azóta! (x)

Flexiteriánus, peszkateriánus, pollotariánus, lakto-ovovegetáriánus, ovovegetáriánus, laktovegetáriánus, vegán, és még sok más étrendet követnek világszerte az emberek. Az AdeZ növényi alapú italmárka az egyik legismertebb magyar vegánt, Steiner Kristófot kérdezte a csak növényi alapú táplálkozásról.

Steiner Kristóf több mint tíz éve vegán. „Nálam a növényi étrend 100%-ban az állatokról szól – arról, hogy ne használjunk és használjunk ki senkit és semmit, akiért és amiért felelősséggel tartozunk” – mesélte, majd hozzátette: „Energikusabb és aktívabb lettem, és az állandó hízás-fogyás ördögi kör, amelyben éveken át megragadtam, végre véget ért.”

Kristóf hisz abban, hogy...

 „...ha hüvelyeseket, olajos magvakat, leveles zöldeket, gyökérzöldségeket, bogyós terméseket megfelelő arányban, rendszeresen és színesen fogyasztunk, ha nem eszünk mértéktelenül, nem éheztetjük magunkat, igyekszünk stresszmentesíteni magunkat, szenvedélyes életet élünk, és gondoskodunk magunkról és a világról, nincs szükség grammonként összeállított tápanyagtáblázatra.”

Abban a felelős diétázók, és a szakértők is egyetértenek, hogy bármilyen speciális étrendet választunk is, nagyon fontos konzultálnunk a megfelelő szakemberrel és közösen kialakítanunk a számunkra helyes étrendet. Ha pedig már ismerjük testünk igényeit és dietetikusunk szerint is beviszünk minden fontos tápanyagot: a gasztroguru úgy véli, minden helyettesíthető mindennel. Akár sajtos, akár húsos, akár tojásos jellegű ételre vágyunk, az érzékszerveinknek a megszokott íz és textúra hiányzik. Így ő főzés közben milligrammra lebontott összetevők helyett az ízvilágra és állagra koncentrál.

„Egy karnistának nem derogál növényi alapú ételeket készíteni, hiszen nem ütközik az ideológiájába, míg fordítva ez nem igaz: egy vegán számára egyszerűen nem etikus állati alapanyagokat használni. Ha a barátaimmal együtt vacsorázunk, ők ezt maximálisan megértik és tiszteletben tartják, és szeretettel kísérleteznek a kedvemért.” – mondta Kristóf, és hozzáfűzte: „Ha kérnének, se főznék soha állati összetevőkből. Emiatt sok menő tévés főzős műsor felkérésére mondtam már nemet, jelezve, hogy nem készítek, főzök, sütök húst, tejterméket vagy tojást.”

Aki bármilyen okból szeretne kevesebb állati tápanyagot bevinni, már számos más alapanyagból választhat. A növényi italok, például az AdeZ, természetesen laktóz-, glutén- és tejfehérjementesek. A 100 százalékban növényi alapú, hozzáadott cukor nélkül készülő AdeZ italok jó alternatívát jelentenek az étrend színesítésére. Az AdeZ termékcsalád tagjai közt találunk mandula-, kókusz-, rizs- vagy szójaitalt tartalmazó, 800 milliliteres növényi italokat, illetve 250 milliliteres kiszerelésű mangót és maracuját tartalmazó mandulaitalt hozzáadott E-vitaminnal, kókuszitalt gyümölcslevekkel, édesítőszerrel és B-vitaminokkal és zabitalt eperrel, banánnal, édesítőszerrel és magnéziummal.

Tudj meg még többet az AdeZ termékeiről itt!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!