Ez a piros ízbomba, hiába nem hasonlít se külsőleg, se állagban a burgonyára, mégis rendszertanilag egy családba tartozó növények. A paradicsom megnevezés egyaránt jelenti a növényt és annak bogyótermését, amelyet mi Magyarországon elsősorban zöldségként használunk a konyában. Izgalmas népi névváltozatai még: paradicska, tomata, tomátó, padledzsika. Ha a te szülővárosodban, faludban máshogy nevezitek, írd meg nekünk a cikk alatti hozzászólásban!
A paradicsom eredete
A paradicsom valószínűleg Közép-Amerikából származik, ahonnan a 16. század végén került Európába. A népi nyelv a „szerelem almájának” is nevezi. A paradicsom termesztés-technológiailag zöldség, azonban táplálkozás-biológiailag mégis gyümölcsnek tekintendő. A rendkívül változatos színű és morfológiájú – piros, rózsaszín, fehér, fekete, sárga; hosszúkás, kerek, szilva vagy körte alakú – gyümölcsöknek magas a savtartalma, míg a zöldségek pH-értéke alapvetően lúgos.
Ezeket olvastad már?
Vitamin és ásványianyag tartalma
Jelentős mennyiségben található benne kálium, magnézium, foszfor, vas és cink, kiemelkedő karotin- és C-vitamin tartalma is. Fehérjéje tartalmazza az összes esszenciális aminosavat. A szénhidrátok közül a fruktóz-tartalom kiemelkedő, valamint almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne.
Tudj meg többet a FruitVeB Naponta 3x3 fogyasztásösztönző programról itt!
Gyógyító hatásai
- Különösen ajánlott vese- és ízületi gyulladás, köszvény, gyulladásos betegségek, kövek oldására és vékonybélhurut esetén.
- Méregtelenítésre: vértisztító hatása, továbbá húgykősav-kristályokat feloldó képessége révén kiváló.
- Az egyik legfontosabb likopin forrás és leghatékonyabb antioxidáns, azaz erősíti az immunrendszert, véd a daganatos megbetegedések ellen, hatásosan tisztítja a májat, javítja a vérkeringést és a szívműködést.
- A nyers, érett paradicsom vagy a belőle facsart lé enyhén lúgosító hatású, így a szervezet ásványianyag tartalékait növeli, főkép kalciumot juttat a szervezetbe.
Fő termőtájai
A hazai paradicsom termesztés fő területei Békés megye, valamint Szabolcs és Hajdú-Bihar megyék. A hajtatott paradicsom fő termőtája pedig Csongrád, Bács-Kiskun és Pest megye.
Szezonja
A meghatározó, hazai termesztésű paradicsom fogyasztási szezonja ma már nem korlátozódik néhány hónapra, gyakorlatilag a fényszegény téli hónapokon kívül márciustól november végéig tart.
Fő fajtái
Fürtös paradicsom – lédús és ízletes. Sokrétűen felhasználható, főtt és nyers ételek elkészítéséhez is nagyszerű. Nagy légterű üvegházakban termesztik, ahol akár a 15 méteres magasságot is elérheti. Hosszan tárolható, jól tűri a szállítást.
Koktélparadicsom – 2-3 cm átmérőjű miniparadicsom. Szendvicsekhez, salátákhoz, nassolni valóként és főzéshez is tökéletes. Héja kemény, húsa rendkívül lédús, íze különösen intenzív és édes.