Egészségügyi okokból tilos használni ezt a tartósítószert befőzéshez

Korábban ez volt a legelterjedtebb és az egyik legkedveltebb tartósítószer, ma már azonban nem engedélyezett a használata.

A nem megfelelő körülmények között elrakott vagy tárolt befőttek, lekvárok, valamint savanyúk komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek, ezért fontos a megfelelő tartósításuk.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte a honlapján az otthoni tartósítás legfontosabb tudnivalóit, ezt vesszük sorra:

  • Kizárólag egészséges, ép alapanyagokkal dolgozzunk.
  • Sérült, rothadó, penészes, szokatlan szagú, állagú zöldséget, gyümölcsöket ne használjunk a befőzéshez.
barackjam
A szalicilt tilos használni tartósítószerként befőzéshez

Az otthoni tartósításkor többféle módszer is alkalmazható

A leggyakoribb eljárások közé tartozik a lekvárok és dzsemek főzése, a befőttek, kompótok és gyümölcslevek eltevése hőkezeléssel, valamint a savanyúságok tartósítása ecetes vagy sós lében. Népszerű és hatékony technika továbbá az aszalás – amely során a termék víztartalma csökken –, valamint a fagyasztás, amely minimális mértékben változtatja meg az élelmiszerek szerkezetét. 

Házi tartósításra használható a citromsav, a borkősav és az aszkorbinsav, amelyek az ízesítés mellett a fehér húsú gyümölcsök barnulását is megakadályozzák.

Tartósítószerek, például nátrium-benzoát alkalmazása csak indokolt esetben és az előírt mennyiségben ajánlott. 

Korábban a legelterjedtebb tartósítószer a szalicil volt, azonban ismert egészségkárosító hatásai miatt (például allergia, asztma, gyomorfekély) már nem engedélyezett a használata.

A biztonságos tartósítás egyik legfontosabb feltétele a megfelelő higiéniai körülmények biztosítása. Az első lépés a befőttes üvegek és fedők alapos tisztítása és sterilizálása, amely történhet 10 percig történő forralással, sütőben történő hőkezeléssel (150°C, 20 perc) vagy gőzöléssel. A hőkezelés különösen fontos, hiszen ez segít elpusztítani azokat a mikroorganizmusokat, amelyek az élelmiszerek romlását vagy megbetegedését okozhatják.

Tartsuk szem előtt: az élelmiszerbiztonsági szabályok betartásának elmulasztása súlyos megbetegedéshez vezethet!

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...