A nagy kolbászteszt

Mi nagyon szeretjük a kolbászt, és ezzel nem vagyunk egyedül: a magyar konyha nem létezik füstölt kolbász nélkül. Hát mi lenne a szombati rakott krumplival nélküle?

Télen a disznóvágások miatt különösen adott a szezon, és mint tudjuk, minden háznál másképp készítik a kolbászt.

Mi viszont most arra voltunk kíváncsiak, hogy egy átlagos élelmiszerboltban milyen felhozatal kínálkozik kolbászokból. Az elvárásaink a következők voltak: ne legyen ropogós, inas, se túl zsíros, ne érezzük rajta azt, hogy valamelyik hozzávalót, fűszert azért adagolták túl, hogy leplezzék a kolbász minőségbeli hiányosságait, és lehetőleg ne legyen gyors érlelésű. Tudvalevő, hogy darált hús, szalonna, zsiradék és ízfokozók hozzáadását is engedélyezi a Magyar Élelmiszerkönyv hivatalosan, de mi, amennyire lehet, igyekeztünk kikerülni az utóbbiakat, illetve a mesterséges anyagokat. Elmondható, hogy ez nem sikerült, mert szinte mindegyikben akadt egy-két adalékanyag - az E250, azaz a nátrium-nitrit elég sokukban előfordult. Hogy mire jutottunk? Nagyon nehéz jóféle, finom kolbászhoz jutni.

Így történt

A három legismertebb áruházlánc és a Fény utcai piac termékeiből válogattunk, összesen tizenkettőt, és egyiket sem vettük kétezer forint/kiló alatt. Tudatosan, hátha így a legjavát sikerül kifognunk.

Honnan, mennyiért?

A tesztelőkkel körbeültük az asztalt, mindenki kapott fehér kenyeret és vizet, és “vakon”, azaz mindenféle előzetes koncepció nélkül ítélte meg a kolbászfalatokat - tehát a tesztvezetőn kívül senki nem tudta, melyik gyártó termékét kóstolja éppen.A Hartai csemegekolbásza 3000 forintért kínálta magát, mint utóbb kiderült, ez volt a teszt első versenyzője, és egyöntetűen leírták a tesztelők: zsíros, darabos állagával nem voltunk kibékülve, főleg úgy, hogy fura, füstölt sajtos mellékízt is érzékeltünk. Az egész egy adag zsíros masszának volt tekinthető.

Csalódást okozott a magas elvárásokkal terhelt Gyulai csemege is: halovány színű, enyhén aromás buké, amit furcsa kemikáliaíz kísért, volt olyan kóstolónk, aki a ragasztóhoz, műanyaghoz hasonlította. Az oltalom alatt álló hungarikumtól pedig sokat vártunk, különösen, hogy 4400 forintot elkérnek kilójáért.A Borda csemegekolbászáról meglepő vélemények születtek, Nora Palmer asszociációja például az volt, hogy ez lenne a "gyerekbarát" kolbász. Puha, jó állagú, pici mellékízzel. Kicsit zsíros ugyan, de még mindig nem zavaróan - egy uzsis kenyérre is elegánsan rá tudnánk applikálni nem több, mint 2300 forintos kilóáron.

Kóstoltunk és kerestünk

Ezután jött a Bognár Csemege kolbásza, amitől első ránézésre mindenki bizakodó lett, majd a falatnyi harapás után minden tesztelőnk le is állt vele, mert a külső és a belbecs itt bizony nem került szinkronba. Sajnos csúfos csalódás volt, volt aki azt mondta, hogy ezt bizony soha, senkinek nem ajánlaná. 2700 forintért juthatunk belőle egy kilóhoz, ha mégis.

A szegedi füstölt parasztkolbász semmilyen különleges érzetet nem keltett a kóstolókban, se nem rossz, nem is különösebben jó, átlagos. Nem úgy a Jászapáti csípős lángolt kolbász, ami elég sápatag, kellemes, visszafogott illatú ugyan, de beleharapva olyan, mintha tömény zsírt forgatnánk a szánkban, és ezen még a bőségesen adagolt kenyérkíséret sem segített. Aztán a 3400 ft-os kilóárral operáló Pick míves párosa következett, ami egészen szürreális képeket idézett fel kóstolóinkban: egyesek a tacohoz hasonlították az ízét, de valamiféle mexikói ízvilágban mindenképp kiegyeztek - nagyon kemény volt, száraz és túl sós, így ez sem lesz a kedvencük. A Dányi cég kolbásza 2200 forintért nem kóstál sokat, cserébe sok mindent nem is várhatunk tőle: bár a külső megint jó reményekkel kecsegtetett, kóstoláskor csak művi füstölt ízt, rengeteg porcdarabot, súlyos mellékízt hagyott maga után.

Mikor jön már az igazi?

Jött a nagy várományos, a Tóalmás kolbász, amiből kétfélét is választottunk, mindkettőt 3189 Ft-os áron. A csemege és a csípős közül az utóbbi mindent vitt, előbbit viszont egyik tesztelőnk pimpós borhoz hasonlította. Püskiék kolbásza ezt követően kicsit visszaadta a hitünket: bár igen rágós volt minden falat, összességében viszonylag jónak mondhatjuk. A teszt legrosszabbja címet a Békési kolbász nyerte el, 2500 Ft-ért vehetünk belőle egy kilót, ha van kedvünk a műanyagíz és a gyógyszeres utóíz közt lavírozni evés közben. Jött a várva várt termék, István gazda kézműves kolbásza, és a vakteszt is igazolta, hogy tényleg, ez a legnyerőbb, várakozásinknak megfelelő kolbász, sőt, a kolbászok kolbásza: jó kis klasszikus, egész idő alatt ezt az ízt kerestük. Nem olcsó, viszont nem is a legdrágább versenyzőnk: 3500 forintot kérnek el egy kilóért.

Ti milyen kolbászt szoktatok venni?

Hozzászólások

Nananyó

Nagyon jó ez a kolbászteszt! De itt is igaz, hogy ízlések és pofonok.........! Az egyéni vélemények eltérhetnek az itteni tesztt?l. Konkrétan: évszázadok /na jó, csak kb. 35 éve / rátaláltam a Kispesti piacon a " Hartai kolbászra". Másoknak is ízlett, mindig sorban álltunk érte, hamar el is fogyott. A mai napig ezt veszem, most már a pestl?rinci piacon, narancssárga címkével. Van csemege és csíp?s változat, 2400Ft/kg. Én még nem tapasztaltam az általatok leírtakat. Igaz, hogy többféle hartai van, vettem már máshol, másmilyen címkéset, de soha többet! Maradok a narancssárga címkésnél, nekem ez vált be! Üdv. Nananyó

Törölt felhasználó

Nananyóhoz társulva, szintén a narancssárga címkés Hartai kolbászra szavazok. Messze a legjobb!!!!!!!

marcsikati

Nananyóhoz társulva, szintén a kispesti piacon szoktam venni a hartait. Ez hasonlít leginkább gyermekkorom kolbászához, ami saját receptünk alapján készült. A tóalmási nekem túl sós, és a legtöbb kolbász az. Nagyon kényes vagyok kolbász ügyben. István gazda mesterm?véhez még nem volt szerencsém, úgy hogy a hartai eddig a nyer?, a narancssárga címkés. Szerintem a többi csak valami ócska hamisítvány.

Törölt felhasználó

Tóalmási forever! F?leg az itt nem említett "tüzes" kivitel.

ildima

Ezt én sem hagynám ki! Valami isteni finom és jó csíp?s :)

Törölt felhasználó

Ritkán tudok hozzájutni nagyon jó házikolbászhoz, és jó pár éve id? hiányában már mi sem csinálunk , pedig de jók is a régi ízek! Ha a föntiek nincsenek, szerintem még mindig a Hartai a legjobb, azt vesszük mindig. A Tóalmási nem ízlik annyira, és sajnálom, hogy az egyik nagy áruház-lánc felcserélte a korábban forgalmazott Hartait erre. Inkább elmegyek ebédid?ben a Hold utcai csarnokba, csak hogy ezt vehessek. Nem nagyon értem, hogy a kóstolóknak miért nem ízlett, érdekes. István gazda m?véhez még nem volt szerencsém.

Törölt felhasználó

Szombatonként a Veresegyház-i piacon meg veszem a valóban házi és hagyományos módon készült kolbászt. Van benne hús paprika só bors fokhagyma.semmi más. Ha üzletben kell vásárolni akkor csíp?s Tóalmás-i.

Törölt felhasználó

Miskolczi ínyenc kolbászt. Ízében a borsikaf? dominál, isteni finom.

Attila1313

A fels?nánai (Tolna megye) száraz csíp?s kolbásznak nincs párja, bolti forgalomban nem kapható, de aki igazán jót akar, felkutatja, én megtettem.

NovakAndi

Kizárólag saját recept alapján a barátaink által készített házi kolbászt vásárolunk, ami nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot és hagyományos hideg füstölési eljárással tartósítják. Isteni finom!!!

Bejmo

Csakis békéscsabai. :) Izmuves vekonykolbasz vagy "Villám" mangalica vekonykolbasz. Teljesen házias jelleg, nagyon ízletes fuszerezes, teljesen adalékanyag mentes, se érésgyorsító, se tartósítószer. Mammutban szoktam venni, a mintaboltjukban. Csak ajánlani tudom!

Törölt felhasználó

Esetleg még ide érdemes benézni: www.kolbaszaruhaz.hu Ha rendes kolbászt kerestek :-)

gittaki

Csatlakozom az el?ttem szólókhoz, amióta rátaláltunk a Hartai kolbászra, mást nem veszünk. És tényleg csak a sárga címkés jó :-)

Zsandi

Nekem nagy szerencsém van, mivel magunk készítjük a kolbászt, szalámit és ez bevált. :)

Országh Kitti

irigykedem :)

Zsandi

köszi . büszke is vagyok rá

Törölt felhasználó

Igen, aki megteheti, pontosabban van rá lehet?sége, az készítsen saját nevelés? sertésb?l kolbászt, hurkát, szalámit, füstölt csülköt, és nem sorolom tovább. Az garantáltan olyan, amilyenek szeretnénk, ha van rá lehet?ség akkor saját pácolás, füstölés is nagyot dob az ízeken. Én éppen tegnap vizsgáltam be az édesapámnál tartott jószágot, közelíti a 200 kg.-ot, még néhány hét és beleszalad a késbe. :)

Törölt felhasználó

Csak és kizárólag Sokorópátkán a helyi hentes által készített kolbászt vásárolok,adalék anyagok és ízfokozók nélkül házi füstöléssel készíti, csak sz ínhúst és szükséges mennyiség? zsiradékot tartalmazza a kelló mennyiség? f?szerekkel.Na és az ár 2000 alatt kilónként!!!

horváth rita

Wadmacstól kérdezem, hogy pontosan hogyan találom meg a kolbász árusítóját?

Törölt felhasználó

Legyen benne jó sok köménymag (a csíp?s paprika mellett). Nem csak annyi, mint a Csabaiban, hanem még több! Tud valaki ilyen f?szerezés? húskészítményt ajánlani?

Törölt felhasználó

Persze! Itt nézz szét: www.kolbaszaruhaz.hu Biztos találsz finomat...

Címlapról ajánljuk

További cikkek