A nagy kolbászteszt

Mi nagyon szeretjük a kolbászt, és ezzel nem vagyunk egyedül: a magyar konyha nem létezik füstölt kolbász nélkül. Hát mi lenne a szombati rakott krumplival nélküle?

Télen a disznóvágások miatt különösen adott a szezon, és mint tudjuk, minden háznál másképp készítik a kolbászt.

Mi viszont most arra voltunk kíváncsiak, hogy egy átlagos élelmiszerboltban milyen felhozatal kínálkozik kolbászokból. Az elvárásaink a következők voltak: ne legyen ropogós, inas, se túl zsíros, ne érezzük rajta azt, hogy valamelyik hozzávalót, fűszert azért adagolták túl, hogy leplezzék a kolbász minőségbeli hiányosságait, és lehetőleg ne legyen gyors érlelésű. Tudvalevő, hogy darált hús, szalonna, zsiradék és ízfokozók hozzáadását is engedélyezi a Magyar Élelmiszerkönyv hivatalosan, de mi, amennyire lehet, igyekeztünk kikerülni az utóbbiakat, illetve a mesterséges anyagokat. Elmondható, hogy ez nem sikerült, mert szinte mindegyikben akadt egy-két adalékanyag - az E250, azaz a nátrium-nitrit elég sokukban előfordult. Hogy mire jutottunk? Nagyon nehéz jóféle, finom kolbászhoz jutni.

Így történt

A három legismertebb áruházlánc és a Fény utcai piac termékeiből válogattunk, összesen tizenkettőt, és egyiket sem vettük kétezer forint/kiló alatt. Tudatosan, hátha így a legjavát sikerül kifognunk.

Honnan, mennyiért?

A tesztelőkkel körbeültük az asztalt, mindenki kapott fehér kenyeret és vizet, és “vakon”, azaz mindenféle előzetes koncepció nélkül ítélte meg a kolbászfalatokat - tehát a tesztvezetőn kívül senki nem tudta, melyik gyártó termékét kóstolja éppen.A Hartai csemegekolbásza 3000 forintért kínálta magát, mint utóbb kiderült, ez volt a teszt első versenyzője, és egyöntetűen leírták a tesztelők: zsíros, darabos állagával nem voltunk kibékülve, főleg úgy, hogy fura, füstölt sajtos mellékízt is érzékeltünk. Az egész egy adag zsíros masszának volt tekinthető.

Csalódást okozott a magas elvárásokkal terhelt Gyulai csemege is: halovány színű, enyhén aromás buké, amit furcsa kemikáliaíz kísért, volt olyan kóstolónk, aki a ragasztóhoz, műanyaghoz hasonlította. Az oltalom alatt álló hungarikumtól pedig sokat vártunk, különösen, hogy 4400 forintot elkérnek kilójáért.A Borda csemegekolbászáról meglepő vélemények születtek, Nora Palmer asszociációja például az volt, hogy ez lenne a "gyerekbarát" kolbász. Puha, jó állagú, pici mellékízzel. Kicsit zsíros ugyan, de még mindig nem zavaróan - egy uzsis kenyérre is elegánsan rá tudnánk applikálni nem több, mint 2300 forintos kilóáron.

Kóstoltunk és kerestünk

Ezután jött a Bognár Csemege kolbásza, amitől első ránézésre mindenki bizakodó lett, majd a falatnyi harapás után minden tesztelőnk le is állt vele, mert a külső és a belbecs itt bizony nem került szinkronba. Sajnos csúfos csalódás volt, volt aki azt mondta, hogy ezt bizony soha, senkinek nem ajánlaná. 2700 forintért juthatunk belőle egy kilóhoz, ha mégis.

A szegedi füstölt parasztkolbász semmilyen különleges érzetet nem keltett a kóstolókban, se nem rossz, nem is különösebben jó, átlagos. Nem úgy a Jászapáti csípős lángolt kolbász, ami elég sápatag, kellemes, visszafogott illatú ugyan, de beleharapva olyan, mintha tömény zsírt forgatnánk a szánkban, és ezen még a bőségesen adagolt kenyérkíséret sem segített. Aztán a 3400 ft-os kilóárral operáló Pick míves párosa következett, ami egészen szürreális képeket idézett fel kóstolóinkban: egyesek a tacohoz hasonlították az ízét, de valamiféle mexikói ízvilágban mindenképp kiegyeztek - nagyon kemény volt, száraz és túl sós, így ez sem lesz a kedvencük. A Dányi cég kolbásza 2200 forintért nem kóstál sokat, cserébe sok mindent nem is várhatunk tőle: bár a külső megint jó reményekkel kecsegtetett, kóstoláskor csak művi füstölt ízt, rengeteg porcdarabot, súlyos mellékízt hagyott maga után.

Mikor jön már az igazi?

Jött a nagy várományos, a Tóalmás kolbász, amiből kétfélét is választottunk, mindkettőt 3189 Ft-os áron. A csemege és a csípős közül az utóbbi mindent vitt, előbbit viszont egyik tesztelőnk pimpós borhoz hasonlította. Püskiék kolbásza ezt követően kicsit visszaadta a hitünket: bár igen rágós volt minden falat, összességében viszonylag jónak mondhatjuk. A teszt legrosszabbja címet a Békési kolbász nyerte el, 2500 Ft-ért vehetünk belőle egy kilót, ha van kedvünk a műanyagíz és a gyógyszeres utóíz közt lavírozni evés közben. Jött a várva várt termék, István gazda kézműves kolbásza, és a vakteszt is igazolta, hogy tényleg, ez a legnyerőbb, várakozásinknak megfelelő kolbász, sőt, a kolbászok kolbásza: jó kis klasszikus, egész idő alatt ezt az ízt kerestük. Nem olcsó, viszont nem is a legdrágább versenyzőnk: 3500 forintot kérnek el egy kilóért.

Ti milyen kolbászt szoktatok venni?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Nosalty

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!