Miért tartós a fokhagymás lehelet?

Sokan imádjuk a fokhagymát, de fogyasztása után nemcsak a vámpírokat, hanem sajnos minden olyan embert elriasztunk, aki másfél méteres körzetünkbe lép. Mi okozza ezt?

Miért is olyan átütő és hosszan tartó a fokhagyma illata? Miért érezzük még másnap is a leheletünkben vagy épp a bőrünkön? Az alábbi videó megadja a válaszokat.

Mikor felvágjuk vagy összetörjük, a zöldség egy allicin nevű kémiai elemet bocsát ki, amely négy másik vegyületre bomlik le. Ezek közül a legerősebb az allil-metil-szulfid (AMS), amely nagyon lassan bomlik le a szervezetünkben. Ő felelős nemcsak a hosszan tartó bűzös leheletért, hanem a véráramba bekerülve akár a verejték és a bőr szagát is befolyásolhatja.

Persze amint testünk feldolgozta ezt a vegyületet, a szag már el is múlik, viszont ez a folyamat egyes embereknél elég lassú lehet, akár 48 órával a fokhagyma fogyasztása után is kifejtheti hatását.

Nincs tökéletes ellenszer, ám léteznek anekdoták, melyek elég hatékony megoldást ígérnek a problémánkra. A tej, a citrusfélék, illetve a petrezselyem ellensúlyozhatja a kellemetlen bukét, és a ludas vegyület feloldódását is gyorsíthatja.

Az allicin azonban nemcsak kellemetlenül befolyásolhatja életünket. A társasági életben okozott hátrányt az egészségügyi előnyeivel kompenzálja. A fokhagyma felvágása vagy zúzása után megszülető allicin erős gomba- és baktériumpusztító, és ekképp hozzájárul szervezetünk helyes egyensúlyának megőrzéséhez.

(via NPR)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!