Miért tartós a fokhagymás lehelet?

Sokan imádjuk a fokhagymát, de fogyasztása után nemcsak a vámpírokat, hanem sajnos minden olyan embert elriasztunk, aki másfél méteres körzetünkbe lép. Mi okozza ezt?

Miért is olyan átütő és hosszan tartó a fokhagyma illata? Miért érezzük még másnap is a leheletünkben vagy épp a bőrünkön? Az alábbi videó megadja a válaszokat.

Mikor felvágjuk vagy összetörjük, a zöldség egy allicin nevű kémiai elemet bocsát ki, amely négy másik vegyületre bomlik le. Ezek közül a legerősebb az allil-metil-szulfid (AMS), amely nagyon lassan bomlik le a szervezetünkben. Ő felelős nemcsak a hosszan tartó bűzös leheletért, hanem a véráramba bekerülve akár a verejték és a bőr szagát is befolyásolhatja.

Persze amint testünk feldolgozta ezt a vegyületet, a szag már el is múlik, viszont ez a folyamat egyes embereknél elég lassú lehet, akár 48 órával a fokhagyma fogyasztása után is kifejtheti hatását.

Nincs tökéletes ellenszer, ám léteznek anekdoták, melyek elég hatékony megoldást ígérnek a problémánkra. A tej, a citrusfélék, illetve a petrezselyem ellensúlyozhatja a kellemetlen bukét, és a ludas vegyület feloldódását is gyorsíthatja.

Az allicin azonban nemcsak kellemetlenül befolyásolhatja életünket. A társasági életben okozott hátrányt az egészségügyi előnyeivel kompenzálja. A fokhagyma felvágása vagy zúzása után megszülető allicin erős gomba- és baktériumpusztító, és ekképp hozzájárul szervezetünk helyes egyensúlyának megőrzéséhez.

(via NPR)

Hozzászólások (3)

witch

Banom is en, hogy milyen szagom van tole, ha a csoki tortaba illene meg abba is tennek belole. :o) A buszon meg biztos ulohelyem lesz!

Évi89

Witch, egyetértek veled! :D Imádom!

PÉva

meleg vajas pirítósra jóféle érett illatos sajt, erre rászeletelni a friss fokhagymát... nonplusultra :))))))))))))))

Éva néni

a helyes sorrend: natúr pirítós, ezt alaposan bedörzsölni fokhagymával - akár mind a két felét -, és aztán jöhet a vaj és minden egyéb.

Címlapról ajánljuk

További cikkek