Mi a teendő, ha pozitív lett a HPV-teszted?

Fontos, hogy ne csak citológiai, hanem HPV-alapú szűrést is kérjünk a nőgyógyásznál. Pozitív eredmény esetén ezek a további teendőid. (x)

Korábbi cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy a méhnyakrák megelőzése érdekében miért nem elegendő csak az ún. citológiai szűrésen részt vennünk a nőgyógyásznál, és miért van szükség HPV-alapú szűrésre is.

Ebben a cikkünkben dr. Koiss Róbert nőgyógyász-onkológus főorvost kérdeztük arról, hogy mi a teendő abban az esetben, ha az - önmintavételi - tesztünk HPV-pozitivitást mutat.

Dr. Koiss Róbert szerint ahhoz, hogy ezt a kérdést megválaszoljuk, első körben érdemes megismerkedni a méhnyakrák kórokozójával.

Magyarországon minden évben 1300 új méhnyakrákos beteget diagnosztizálnak, közülük közel ötszázan belehalnak a betegségbe. Védekezni ellene a hatékony megelőzéssel lehet, melynek alapfeltétele, hogy a daganatért csaknem száz százalékban felelős HPV-fertőzést elkerüljük, illetve időben kiszűrjük. A humán papillomavírus (HPV) napjaink leggyakoribb vírusos eredetű, szexuális úton terjedő kórokozója. Bizonyított tény, hogy egyes típusai az emberi daganatos megbetegedés 6,7 százalékáért, ezen belül a méhnyakrákok 99,7 százalékáért felelősek. Több mint 100 típusa ismert, de magas kockázatú törzs, ami a rosszindulatú daganatért felel, kb. tizenöt létezik.

A HPV leggyakrabban szexuális úton – közvetlen nyálkahártya-kontaktussal – terjed, de bizonyos típusai bőr-bőr érintkezéssel is fertőznek. Fokozott veszélyt jelent a sok szexuális partner és a túl fiatalon kezdett nemi élet, de a monogám kapcsolat sem jelent védelmet a bőrfertőzés útján terjedő vírussal szemben.

Azáltal, hogy a méhnyakrákot, valamint az azt megelőző rákelőtti állapotot a magas kockázatú HPV-fertőzés okozza, nyilván való vált, hogy a vírus örökítőanyagának (DNS) kimutatása mérföldkövet jelentett a méhnyakszűrésben. A vírus örökítőanyagának hiánya - azaz a negatív a teszt eredménye - szinte biztosan kizárja a méhnyakrák kialakulásának kockázatát a következő szűrési időpontig. A vírus DNS-ének jelenléte viszont azt jelenti, hogy a páciensnél fokozott a méhnyakrák kialakulásának kockázata. A HPV-fertőzés az esetek 80-90%-ában átmenetei jellegű, 1 év után az immunrendszer felülkerekedik, és a vírus eltűnik a szervezetből. Mindössze 10-20%-ban válik a fertőzés tartóssá, és okoz kóros sejtburjánzást. Látható tüneteket – nemi szerveken, végbélnyílás környékén megjelenő szemölcsök és bőrelváltozások – kizárólag az alacsony kockázatú vírustörzsek okoznak, a rosszindulatú daganatot okozó típusok (pl. HPV 16 és 18) észrevétlenül indítják el a kóros sejtburjánzást a szervezetben. Fontos tisztában lennünk azzal is, hogy természetes immunvédettség egy lezajlott HPV-fertőzés után sem tud kialakulni, ugyanazzal a vírussal többször is visszafertőződhetünk.

Mit kell tennünk, ha pozitív a teszteredményünk?

Az önmintavételi teszt során a páciens a hüvelyben lévő levált hámsejteket „gyűjti össze” a mintavevő eszközzel. A mintát visszaküldve korszerű laboratóriumi körülmények között vizsgálják, és határozzák meg a daganatképző potenciállal bíró HPV-törzsek DNS-ének jelenlétét. A vizsgálat biztonságos, sérülést nem okoz, és megbízható, mert elegendő mintát tartalmaz a HPV kimutatásához. A teszt pozitív eredménye esetén javasolt nőgyógyász szakorvost, de még inkább kolposzkópiában jártas nőgyógyász onkológust felkeresni a további vizsgálatok elrendelése céljából. A szakember a méhszáj nagyítóval való megtekintése (kolposzkópia) mellett egy biomarkervizsgálatot is kérhet. Ez egy speciális vizsgálat, amely alkalmas a HPV-fertőzés viselkedésének meghatározására. A biomarker vizsgálat során a hüvelyből-méhnyakfelszínről levett mintát elemezzük, a HPV-fertőzés viselkedése szempontjából. Amennyiben a biomarkervizsgálat során a teszt eredménye alacsony, a páciens megnyugodhat, mert a nála zajló HPVfertőzés nem okoz daganatot. Ha teszt eredménye magas, akkor a HPV transzformáló fertőzését igazoljuk, azaz a daganatképződés elindult. Ebben az esetben szövettani mintavétel javasolt kolposzkópos szakember által.

Mivel a megfelelő szűrővizsgálatokkal a méhnyakrák kialakulása megelőzhető, éljünk ezzel a lehetősséggel, és ne mulasszuk el a rendszeres szűréseket!

A HPV-tesztről további információ elérhető a Neumann Labs honlapján.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek