A mi „omácskánk”

Mi az omácska? Nincs sok köze sem ómamához, sem nagymamához, hacsak annyi nem, hogy gyakran rendelik nálam az unokák. Sajtos csirkemell amúgy – nálunk.

Belátom, némi magyarázatra szorul, hogy miért lett ez az álneve a sajtos húsnak, ami alapvetően és többnyire csirkemellből kerül asztalunkra. A csirkemell a gyerekek étkeztetésének egyik alappillére, hiszen az első, nekik kínált falatok belőle, és nem cupákos marhaszeletből készülnek. Aztán tartósan őrzi elsőségét a csirke, részint, mert ha nem azt kapnak a gyerekek – nálunk legalábbis így van –, nagy műgonddal szabadítják meg a legapróbb zsírdarabkáktól a feltálalt ételt. A másik előnye pedig, hogy könnyen emészthető. Nekem sincs bajom a csirkemellel, ha csak az nem, hogy éppen a zsírtalansága miatt bizony könnyen taplószerűen szárazzá válhat.

Sajtos hús Veres Maritól recept

Ez is kivédhető persze sokféle trükkel, az egyik megoldás, ha sajtos csirkemellet készítünk. A receptben leírt változata pedig különösen omlós húst eredményez, hiszen szójaszószos tejben sül, a hús rostjai szinte eltűnnek.

Ezeket olvastad már?

A hosszú bevezető után ideje, hogy egy kis időutazással visszatérjünk az omácskához, mégpedig a hajdan volt Csehszlovákiába. Abban az időben, amikor még itthon nem sorakoztak az üzletek polcain a különféle szójaszószok, északi szomszédunknál már beszerezhető volt a sójová és a worchesterová omácska (helyesen írva omáčka). Rokonlátogatásaink alkalmával, ha más nem is, valamilyen omácska mindig került a pakkba. Azóta már az ország nem létezik, de az omácska túlélte az országválást, és a mi konyhánkban is tartja magát. Csak annyi a változás, hogy most Szlovákia a beszerzési forrás. A családokban kialakuló sajátos elnevezéseket, szóferdítéseket pedig mindannyian gyakoroljuk – ebben nagymesterek az unokák –, így nem kell különösebb fantázia ahhoz, hogy belegondoljunk, miként lényegül át a szójaszószos sajtos hús omácskává.

Mari nagyi

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Vendégváró falatok karácsonyra

Talán már ki is küldtük az első meghívásokat a családnak, barátoknak, meg is van a kiválasztott nap, most már csak egy dolog kell: vendégváró falatok karácsonyra. Az alábbi listából válogathatunk sósat, édeset, amit csak szeretnénk.