Megmozdulni látszik Tokaj alatt a föld

Ebben több mint biztos vagyok, és ezt most a Tarcal-Tállya-Mád háromszögben éreztem, de nagyon.

Az ámulatba ejtő természeti szépségek mellett ugyanis ámulatba ejtő emberek és kezdeményezések szemtanúi lehetünk. Tokaj egykori vulkánjai, amelyeken Hegyalja pihen, újra munkába lendülnek, mert ideje van a mocorgásnak, hogy kicsit megrázzák magukat a dűlők. Engedjen már az aszú szorítása! Mert ezzel a párosítással - ami szentté és elválaszthatatlanná lett -, nem is volna baj, sőt, nincs is. De van itt azért más is. Az, ami most körvonalazódni látszik, egyszerre szól a tájról, borokról, emberekről. Mindent együttvéve pedig arról az élményről, amiért érdemes ide ellátogatni, ami Tokaj-Hegyalja valódi esszenciája.

A földmozgás epicentruma Tarcalon található, ez pedig nem más, mint a Basilicus Borkultúra Központ, melyet Basa Richárd álmodott meg, és tavaly ősz óta várja vendégeit. Célja, hogy a környék méltatlanul elhanyagolt értékei köré építve tartalmas kikapcsolódási lehetőséget nyújtson minden látogató számára. Mert Tokaj-Hegyalja olyan nyugvó értékekkel bír, amik minden túlzás nélkül egyedülállóak, természeti adottságai révén és gazdag történelmével együtt pedig megkülönböztetett figyelmet érdemel.Tartalmas bor- és dűlőtúrák, kulturális programok, kulináris élmények között gazdagon lehet válogatni.

Az Oroszlános Borvendéglő és Borhotel, a Kaláka pince, a Bott pince, a Tokaji Borecet Manufaktúra, a Tokaj Kikelet pince, a Barta pince, a Homoky pince vagy a Mádi kúria, mindannyian a palettát színesítik, ami egyre csak tarkább de már most is fantasztikus képet fest az egész kezdeményezés. Nélkülük biztosan nehezen látnánk tovább az aszúnál.

Azok számára is jó hírem van, akik együltükben szeretnének ízelítőt kapni a borokból: Kanczler András vincellérnek – és egyben a birtok igazgatójának – köszönhetően a Basilicus több mint 10 hektáros birtokáról fantasztikus borok kerültek a hordókba, amelyeket helyben végig lehet kóstolni. Az élmény garantált.

A Basilicus arról is szólhatna csupán, hogy igényes környezetben igényes borokat fogyasztunk, azonban itt sokkal többről van szó. Olyan ez, mint egy terminál, ahol átszállhatunk egy nekünk tetsző járatra, hogy egy utazás vegye majd kezdetét. Egy utazás - csupa nagy betűvel. Példának okáért rögtön Európa mértani közepére, Tállyára, az egyik legnagyobb múlttal rendelkező településre.

Aki olyan vendéglátásról áhítozik, ami már-már zavarba ejtően ideális, bátran térjen be az Oroszlános Borvendéglőbe. Az épület önmagában is varázslatos, a konyhája nem kevésbé. Ők a gasztronómiai megújulás egyik élharcosai Tokaj-Hegyalján, ami elsősorban a minőségi, helyi alapanyagok használatában, a szezonális ajánlatokban, a hagyományos és a modern konyhai technológiák ötvözésében mutatkozik meg. Étlapja a vidéki polgári és népi konyha hagyományain alapuló fogásokból áll össze, szem előtt tartva az évszakokat, az ünnepeket és a Slow Food-vezérelveket is.

Az Oroszlános Borvendéglő és Borhotel elkötelezett támogatója a Tályáért Egyesület szervezésében megvalósuló Tállya Art programsorozatnak, melynek a több mint 300 éves múlttal rendelkező Maillot kastély ad otthont. Újra megélni Tokaj Hegyalját nagy eséllyel szerelem lesz majd!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Meleg előételek karácsonyra

Ha az első fogást sem hidegen tálalnád, akkor válasz valamilyen meleg előételt karácsonyra. Ezek alapból egy kicsit különlegesebbek, így biztosan elkápráztatod majd a vendégsereget velük.

Nosalty

További cikkek

Titkos, föld alatti bár nyílt az Andrássy úton

A W Budapest hotel alagsorában nyílt meg a szálloda sejtelmes hangulatú bárja, amely több fronton is biccent a főváros különleges történelme felé. Elfeledett titkok és misztikum, impozáns épületekről elnevezett koktélok várják a betérő vendégeket, érkezzenek akár az ajtón, akár az étterem mosdóján keresztül.