Költséghatékony megoldások mosáshoz

Manapság nemcsak a pénztárcabarát, hanem a környezetünket legkevésbé károsító megoldásokat is előszeretettel kutatjuk, illetve alkalmazzuk.

A drogériákban kapható mosószerekkel is hasonló a helyzet. Mostanában többen is kérdeztek arról, hogyan készíthetnének otthon mosógélt és öblítőt. Egyrészt valószínűleg azért, mert sokszor igen költségesek ezek a szerek, másrészt mert nemcsak környezetünket károsítják, de a bőrünknek is rosszat tehetnek. Sőt, a mosószerek és öblítők részecskéi lerakódnak a textilszálak között illetve mosógépünk belsejében, csökkentve ezzel élettartamukat. Érdemes tehát alternatív módszerekkel próbálkozni!

Mosószer

Én nem igazán kedvelem a mosóport, hiszen nem egyszer ült meg ez a finom fehér por a sötét ruháimon, ezért inkább a gél változatokat preferálom, ami tényleg nem olcsó mulatság. Kivéve, ha otthon készítjük el! Nem vesz túl sok időt igénybe az elkészítése, és nagyon olcsó. Alig lesz szükségünk 2-3 alapanyagra.

Amire szükséged lesz

  • 0,5 kg szappan (baba-, házi- mosó- vagy kézmosószappan)
  • 1 l desztillált víz

Reszeljük le a szappant, és tegyük egy lábasba. Öntsük fel annyi vízzel, ami éppen ellepi, majd közepes lángon – állandóan kevergetve – olvasszuk fel a szappant. Ha ezzel megvagyunk, öntsünk bele egy liter vizet, és újra főzzük fel. Hűtsük le, és tegyük egy zárható palackba.Használatkor 1–1½ dl-t öntsünk a gépbe. Ezt a mosógélt egyaránt használhatjuk színes, sötét és fehér textíliákhoz is. Ha szeretnénk, hogy valóban ragyogóan fehérek legyenek ruháink, tehetünk a keverékbe egy kevés szódabikarbónát vagy mosószódát is. Hogy ne csak tiszták, de szuper illatosak is legyenek ruháink, tegyünk a házi mosószerünkhöz 10-15 csepp illóolajat is. (Ügyeljünk arra, hogy lehetőség szerint 100%-os természetes olajat használjunk.)

Öblítő

Öblítő helyett használjunk ecetet! Ez nemcsak ruháinknak, hanem a mosógépünknek is jót tesz, hiszen hatékonyan távolítja el a vízkövet. Ruháink így újra puhák és könnyen vasalhatóak lesznek. Emellett fertőtlenít és szagtalanít is.

Amire szükséged lesz

  • 3 dl ecet
  • 7 dl desztillált víz
  • 10-15 csepp illóolaj

Ha valaki aggódna, hogy ecetszagúak maradnak tőle ruhái, ne tegye, mert száradás után teljesen megszűnik az ecetszag, de ha mégis biztosra mennénk, használjuk a kevésbé szúrós szagú almaecetet, vagy adjunk hozzá pár csepp illóolajat, például levendulát.Az mosószerek otthoni elkészítésének előnye, hogy fillérekből megvalósíthatóak, és az érzékeny bőrűek is előszeretettel használhatják!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!