Költséghatékony megoldások mosáshoz

Manapság nemcsak a pénztárcabarát, hanem a környezetünket legkevésbé károsító megoldásokat is előszeretettel kutatjuk, illetve alkalmazzuk.

A drogériákban kapható mosószerekkel is hasonló a helyzet. Mostanában többen is kérdeztek arról, hogyan készíthetnének otthon mosógélt és öblítőt. Egyrészt valószínűleg azért, mert sokszor igen költségesek ezek a szerek, másrészt mert nemcsak környezetünket károsítják, de a bőrünknek is rosszat tehetnek. Sőt, a mosószerek és öblítők részecskéi lerakódnak a textilszálak között illetve mosógépünk belsejében, csökkentve ezzel élettartamukat. Érdemes tehát alternatív módszerekkel próbálkozni!

Mosószer

Én nem igazán kedvelem a mosóport, hiszen nem egyszer ült meg ez a finom fehér por a sötét ruháimon, ezért inkább a gél változatokat preferálom, ami tényleg nem olcsó mulatság. Kivéve, ha otthon készítjük el! Nem vesz túl sok időt igénybe az elkészítése, és nagyon olcsó. Alig lesz szükségünk 2-3 alapanyagra.

Amire szükséged lesz

  • 0,5 kg szappan (baba-, házi- mosó- vagy kézmosószappan)
  • 1 l desztillált víz

Reszeljük le a szappant, és tegyük egy lábasba. Öntsük fel annyi vízzel, ami éppen ellepi, majd közepes lángon – állandóan kevergetve – olvasszuk fel a szappant. Ha ezzel megvagyunk, öntsünk bele egy liter vizet, és újra főzzük fel. Hűtsük le, és tegyük egy zárható palackba.Használatkor 1–1½ dl-t öntsünk a gépbe. Ezt a mosógélt egyaránt használhatjuk színes, sötét és fehér textíliákhoz is. Ha szeretnénk, hogy valóban ragyogóan fehérek legyenek ruháink, tehetünk a keverékbe egy kevés szódabikarbónát vagy mosószódát is. Hogy ne csak tiszták, de szuper illatosak is legyenek ruháink, tegyünk a házi mosószerünkhöz 10-15 csepp illóolajat is. (Ügyeljünk arra, hogy lehetőség szerint 100%-os természetes olajat használjunk.)

Öblítő

Öblítő helyett használjunk ecetet! Ez nemcsak ruháinknak, hanem a mosógépünknek is jót tesz, hiszen hatékonyan távolítja el a vízkövet. Ruháink így újra puhák és könnyen vasalhatóak lesznek. Emellett fertőtlenít és szagtalanít is.

Amire szükséged lesz

  • 3 dl ecet
  • 7 dl desztillált víz
  • 10-15 csepp illóolaj

Ha valaki aggódna, hogy ecetszagúak maradnak tőle ruhái, ne tegye, mert száradás után teljesen megszűnik az ecetszag, de ha mégis biztosra mennénk, használjuk a kevésbé szúrós szagú almaecetet, vagy adjunk hozzá pár csepp illóolajat, például levendulát.Az mosószerek otthoni elkészítésének előnye, hogy fillérekből megvalósíthatóak, és az érzékeny bőrűek is előszeretettel használhatják!

Címlapról ajánljuk

További cikkek