Jane Austen receptjei, avagy vacsora Mr Darcy-val!

Odavagyok Jane Austen-ért, szinte falom a könyveit, sőt már az ételeit is! Pen Vogler ugyanis összegyűjtötte azokat az étkeket, melyeket Austen megemlít könyveiben.

"Jane rengeteg étele megérdemli, hogy napjaink asztalaira kerüljön” - állítja Vogler. Sajnos a regényekben nem igazán kapunk pontos leírást az ételek elkészítési módjáról vagy hozzávalóiról, Vogler azonban hálisten rekonstruálta a recepteket Jane Austen helyett, illetve helyettünk is.

Dinner with Mr Darcy - Vagyis vacsora Darcy-val!

Úgy gondolom, Mr Darcy-t senkinek nem kell bemutatnunk, Pen Vogler-t illetve szerzeményét azonban annál inkább. Vogler szerkeszti többek közt a Penguin Great food sorozatát is. Elmondása szerint kicsit sem esett nehezére a könyvek, illetve Austen leveleinek újraolvasása, minden gasztrohivatkozásra lecsapott, majd kissé átdolgozta ezeket az autentikus ételeket, hogy a mai modern világban is helytállhassanak.

Az ételeken keresztül sok mindent megtudhatunk egy családról, az emberi kapcsolatokról, és a családtagok érzéseiről.

Olvashatunk például Charlott Luttrer-ről, aki testvére esküvőjére sütött-főzött, miközben a vőlegény balesetet szenvedett, de ő csak arra tudott gondolni, hogy mi lesz ezzel a rengeteg étellel… De szerepet kap a könyvben a Mansfield Park-ból ismert sült alma, a Büszkeség és balítélet fehér levese, Elizabeth Bennet raguja, Emma és Mr Woodhouse hipochondria- és szorongás elleni kosztja, de még tojás- és zabkása diéta is.

Ezek mellett pontos korrajzot is kaphatunk az akkori alapanyagokról, az ételek tárolásáról és az akkoriban használatos fűszerekről egyaránt. Érdekesség, hogy a könyvet tudatosan úgy állították össze, hogy könnyen beszerezhető alapanyagokat használtak a korabeli ételekhez, így elkészítésük senkinek nem okozhat különösebb gondot.

A könyv szerkesztése folyamán Pen forrásai között szerepelt Hannah Glasse és Delia Smith 18. századi, első kereskedelemben is kapható szakácskönyve, a The Art of Cookery(1747), amely elsősorban a középosztálybeli családok számára íródott, titkos fegyvere azonban mégis Austen legjobb barátjának, Martha Lloydnak receptkönyve volt, aki az Austen-család és a baráti kör receptjeit gyűjtötte össze.

Tudtad?

1809–től Jane nővérei, Cassandra, Martha és Mrs Austen Chawton-ban éltek együtt életük végéig.

Cikkünk következő részében további részleteket tudhattok meg a könyvről, sőt el is készítünk belőle egy-egy finomságot Nektek!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legízesebb húsvéti töltelékek

A húsvéti töltelék elmaradhatatlan része az ünnepi felhozatalnak: a sonka mellett például kiválóan mutat majd a kedvenc ízeinkkel (és persze tojással) telepakolt felfújt.

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.