Ismerd meg a Halloween-cukorkát!

Ugyan Magyarországon még kevésbé ismert, de tőlünk nyugatabbra a Halloween elengedhetetlen nassolnivalója a Candy Corn.

A Candy Corn (azaz kukoricacukorka) az Egyesült Államokból és Kanadából indult hódító útjára, amikor 1880-ban a philadelphiai George Renninger saját édességgyárában megalkotta a kukoricaszemek formájára emlékeztető finomságot.

A különösen Halloween környékén népszerű cukorka minden egyes szeme nagyjából háromszor akkora, mint egy megszokott kukoricaszem, de színe és formája akár egy valódira is emlékeztethet. Fontos különbség azonban, hogy a tradicionális Candy Corn három színből áll (sárga, narancs és fehér), íze pedig leginkább egy kellemes karamellás cukorkára emlékeztet.

A cukorból, kukoricaszirupból (édesítő), karnaubaviaszból, és mesterséges színező- és kötőanyagokból készülő cukorka nevének eredetét sokan sokféleképpen magyarázzák, azonban a hivatalos források szerint hasonló színén és formáján kívül semmi köze a kukoricához.

Vagy mégis?

Persze a fenti fotó viccesen szemlélteti, hogy a Candy Cornból akár egy valódi csemegekukorica-cső is kirakható, azonban a "Halloween cukorka" néven is közismert narancssárga édesség inkább csak egy tréfás átgondolása a csöves termésű növénynek, amit előszeretettel ajándékoznak a gyerekeknek a háztól házig járáskor.

A cukorka egyébként olyannyira beivódott az amerikai Halloween ünnepébe, hogy október 30-át hivatalosan is Nemzeti Corn Day Napnak jelölték ki.

Népszerűségének további titka, hogy az egyik legegészségesebb cukorkaként tarják számon, mivel teljesen zsírmentes, és viszonylag csekély cukortartalma miatt az alacsony kalóriatartalmú édességek közé tartozik.

Bár Magyarországon egyelőre csak nagyon kevés üzletben kapható a Candy Corn, de ha kedvet kaptál megkóstolni ezt a szellemes édességet, a lenti videó segítségével te is elkészítheted magadnak.

Hozzávalók:

  • 2 ½ csésze porcukor
  • ¼ csésze tejpor
  • ¼ teáskanál só
  • 1 csésze cukor
  • 2/3 csésze kukoricaszirup
  • 1/3 csésze vaj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • ételfesték (sárga, narancssárga, fehér)

Elkészítés:

  • Keverd össze a porcukrot a tejporral és a sóval, majd tedd félre.
  • A kristálycukrot keverd el a kukoricasziruppal és a vajjal egy lábasban, majd nagy lángon kezd el főzni. Amikor már forr, vedd le közepes hőmérsékletre és folyamatos keverés mellett további 5 percig főzd.
  • Húzd le a tűzről és keverd hozzá a vanília kivonatot.
  • Add hozzá a tejporos keveréket és alaposan kavard el, majd hagy néhány percig hűlni a keveréket.
  • Adagold három részre, három különböző tálba és színezd meg az ételfestékekkel.
  • Keverd simára a színezékkel, amíg selymes nem lesz.
  • Nyújtsd ki őket kb. 40 centi hosszúságúra, tedd őket egymás mellé és óvatosan egy sodrófa segítségével gyúrd őket össze, majd vágd háromszög alakúra.
  • Tedd sütőpapírral és egy óráig hagyd szilárdulni.
Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek