Grillparti füstmentesen – Megvan hozzá a tudásod?

Elérkezett a hivatalos grillezési szezon kezdete – ilyenkor egyre többen hódolnak a szabadtéri sütés örömeinek. A jó levegőn lenni egészséges, és a szabad tűzön készült étel is az lehet, ha felkészülten vágunk bele a sütögetésbe. A grillezésnek is létezik ártalomcsökkentett módja, ehhez azonban mítoszok helyett a tények ismerete szükséges.

Vélekedés: A grillezés egészséges, a szabadtéri grillen sütött ételek nemcsak ízletesek, de élettani szempontból is kedvezőek.

Valóság: A szabadban lenni valóban egészséges, ám a szabadtéri sütésnél ugyanúgy be kell tartani az egészségünket védő előírásokat, mint a konyhában. A túlságosan magas hőmérsékleten történő sütés során például az egészségre ártalmas égéstermékek keletkeznek, amelyek elfogyasztása kockázatos lehet.

Grill zöldségek
Grillparti füstmentesen – megvan hozzá a tudásod?

Vélekedés: Egy kis füst csak használhat az étel ízének.

Valóság: A füst valóban egyedi ízt adhat. Ugyanakkor a túlságosan magas hőmérséklet jele is lehet, sőt akár az étel elszenesedésére is utalhat – mindkettő az egészséggel kapcsolatos kockázatokra figyelmeztet.

Vélekedés: A grillt elég a szezon elején megtisztítani.

Valóság: Az odaégett ételmaradékokból minden sütés során ártalmas égéstermékek szabadulhatnak fel. Ezért a grillt minden használat után érdemes tisztán eltenni.

Ahogy a grillezésnél, úgy a dohányzásnál is van lehetőségünk az ártalmak csökkentésére, főleg ha a mítoszok helyett a tényekre támaszkodunk.

Vélekedés: A dohány- és nikotintartalmú termékek mind ugyanolyanok.

Valóság: Még a különböző füstmentes technológiák között is jelentős különbség van. A füst nélküli, de nikotint tartalmazó alternatívák azonban lényegesen alacsonyabb károsanyag-kitettséggel járnak, mint a cigarettázás*. A füstmentes technológiák esetében a károsanyag-kitettség a cigarettához képest jelentősen (70-95 százalékkal) alacsonyabb lehet. A károsanyag-kitettség csökkenése és az egészségügyi hatás közötti összefüggés vizsgálatára azonban hosszú távú kutatások szükségesek. A füstmentes technológiák sem kockázatmentesek, tartalmaznak például nikotint, ami egy erősen függőséget okozó anyag, és egyéb káros hatásai mellett megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást, valamint káros hatással van az emberi reprodukciós rendszerre is.

Vélekedés: A füstmentes technológiák leszokást segítő eszközök.

Valóság: A cigarettáról füstmentes technológiára váltás kizárólag azoknak a felnőtt cigarettázóknak jelenthet alternatívát, akik valamilyen okból nem szoknak le a cigarettáról, de csökkenteni szeretnék az ártalmakat, azonban ezek az alternatívák nem leszokást segítő eszközök. A legjobb megoldás természetesen az, ha egyáltalán nem fogyasztunk semmilyen dohány- vagy nikotintartalmú terméket, azaz el sem kezdünk dohányozni, ha pedig már dohányzunk, akkor saját magunk és szeretteink érdekében, valamint a környezetünkért is azzal tesszük a legtöbbet, ha végleg leszokunk.

Kizárólag a teljes leszokással csökkenthető a legnagyobb valószínűséggel a dohányzáshoz kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázata, ezért azokat, akik a leszokás mellett döntenek, fontos támogatni elhatározásukban. Amennyiben a leszokás valamilyen okból nem történik meg, csak akkor indokolt tájékozódni az ártalomcsökkentésről, így a füstmentes technológiákról.  

Vélekedés: A füstmentes alternatívák mögött még nincsenek tudományosan bizonyított, hosszú távú kutatási eredmények.

Valóság: Bizonyos füstmentes technológiák mögött már évtizedes kutatómunka és rengeteg tudományos eredmény áll. Némely termékek már több mint tíz éve forgalomban vannak a világ egyes részein. Azonban a hosszú távú hatásuk pontos ismeretéhez még hosszabb távú kutatások szükségesek.

* Abban az esetben, ha a cigarettázást párhuzamosan sem folytatják. A füstmentes technológiák sem kockázatmentesek, illetve függőséget okoznak.

EZ A MÉDIATARTALOM TÁRSADALMI CÉLÚ REKLÁM, MELY KÉSZÜLT A PHILIP MORRIS MAGYARORSZÁG KFT. MEGRENDELÉSÉRE.

Legújabb receptek

Chimichurris csirke

A chimichurri csirke egy fantasztikus, dél-amerikai (főként argentin) ihletésű étel, ahol a friss fűszernövényekből készült chimichurri szósz fűszerezi meg a csirkét. Az alábbi ...

Egyszerű cukkinifőzelék

A cukkinit annyi mindenre használjuk a konyhában, ugyan miért ne főzhetnénk hát belőle főzeléket is? Az alábbi recept végletesen nyárias, ízeiben valahol a tökfőzelék felé tendál, ...

Trópusi mézes krémes

Egyszerűen imádjuk a mézes krémest, a kánikulaszezon kezdetével pedig úgy éreztük, ideje nyári köntösbe öltöztetni kedvencünket. A hagyományos, vajas darakrémet ezúttal kókuszosra ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem sima víz, nem bolti gyümölcslé: ez a legjobb hidratáló...

Nyáron különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, ami nem mindig könnyű, hiszen a vízre könnyen rá lehet unni, ha literszámra kell inni. Mi most egy olyan alternatívát mutatunk az idősebb korosztály számára, amely felfrissít, és segít, hogy hidratáltak maradjunk!

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Igazi strandos lángos

Kinek nem fut össze a nyál a szájában, amikor nyáron a strandon megérzi a lángos illatát? És ki ne próbálta már otthon is elkészíteni ezt a "retro" finomságot? Én ugyebár nem ...

Eredeti görög saláta

Régóta kerestem az igazi, valódi görög saláta receptjét, mert ahány helyen ettem eddig, pont annyiféle módon volt elkészítve. Most találtam egy receptet, ami gyanús volt, és görög ...