Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fordulj egy plusz kört a szeméttel, mert megéri - szelektív hulladékgyűjtés otthon

Már olyan egyszerű dolgokkal is sokat tehetünk a Földünkért, mint amilyen az otthoni szelektív hulladékgyűjtés - most ebben segítünk Nektek. (x)

Szemétszigetek az óceánban, hulladékkal teli homokos tengerpartok, bálnatetem, melynek több tonna műanyagzacskó rejlik a gyomrában, fülpiszkálót cipelő csikóhal - napról napra egyre több kép jön velünk szembe, melyeken a mértéktelen emberi szemetelés következményeivel szembesítenek minket.

Éppen ezért fontos odafigyelni arra, mennyi hulladékot termelünk, illetve, hogy azt hogyan kezeljük azután. A legfőbb cél a termelt szemétmennyiség csökkentése, az azonban nem reális elvárás, hogy holnapra virradóra mindannyian lenullázzuk a műanyag- és papírhulladék-termelésünket. Viszont már olyan apróságokkal is sokat tehetünk a Földünkért, mint az otthoni szelektív hulladékgyűjtés.

A szemét szelektíven gyűjtése ugyanis se nagy helyet, se különösebb ráfordított időt nem igényel. Elég hozzá két-három doboz, melyekben külön-külön tudjuk tárolni a háztartásunkban keletkezett papír- és műanyaghulladékot. Budapesten ma már szinte minden háztömbhöz tartozik sárga, illetve kék színű szelektív hulladékgyűjtő kuka, így igazán megéri minimálisan megerőltetnünk magunkat, és heti egy pluszfordulóval levinni a külön-külön gyűjtött szemetet. 

Fontos azonban észben tartani, melyik kukába mit dobhatunk - érdemes már a lakásban is eszerint gyűjteni a felhalmozódott szemetet.

  • A kék fedelű kukába kell dobnunk a papírhulladékot: ide jöhetnek a papírlapok, újságok, magazinok, szórólapok, csomagolópapírok, papírgurigák, illetve a kiöblített tejes- és gyümölcsleves kartondobozok, valamint a papír tojástartó is.
  • A sárga fedelű kuka a műanyag szemetet nyeli el: ide dobjuk a kiöblített PET palackokat, a tisztára mosott műanyag joghurtos/tejfölös/stb. poharakat, a tiszta műanyagzacskókat és -fóliákat, az üdítős kupakokat, illetve sok esetben a fém üdítős- és konzervdobozokat is.
  • Ezen kívül mindenképpen érdemes külön gyűjteni a veszélyes hulladékokat, így például az elemeket, vagy a használt sütőolajat. Ezeket a megfelelő hulladékudvarokban adhatjuk le - Pesten ezeken a helyeken.

A otthoni szelektív hulladékgyűjtést a főzés során is tartsd szem előtt, az IKEA áruházaiban biztosan találsz az otthonodhoz illő gyűjtődobozt, keresd itt!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!