Figyelj rá! „Hamis” áfonya a piacon

Ismét megjelent Győr-Moson-Sopronban a piacokon a „hamis” áfonya – hívta fel a figyelmet a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatósága.

Az ebszőlőként ismert – fekete héjú, de zöld húsú – növény termése könnyen összetéveszthető a fekete áfonyáéval, de azzal ellentétben fogyasztása akár súlyos egészségkárosodást is okozhat. Nyersen, kisebb adagban fogyasztva a bogyókban levő szolanin hányást, hasmenést, fejfájást, hőemelkedést, kábultságot, nagyobb mennyiségben pedig heveny rosszullétet idézhet elő.

A fekete csucsor, fekete ebszőlő vagy kutyabogyó (Solanum nigrum)

A termés ínyencségnek számító lekváralapanyag, de csak teljesen éretten, már megpuhult gyümölcshússal szabad használni dzsemnek, lekvárnak megfőzve.

(via MTI, Fotó: Flickr by Sandra)

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek