Óva intenek a szakértők a boltok slágergyümölcsétől

A különleges, vattacukorízű Cotton Candy szőlő sokak kedvence lett, ám szakértők szerint érdemes vele vigyázni. Bár a boltokban több szőlőfajta bio változata is elérhető, ebből a fajtából jelenleg nem létezik ilyen alternatíva – ezért aki szeretné elkerülni a növényvédőszer-maradványokat, inkább más, bio szőlőt válasszon.

Az utóbbi időben egy különleges szőlőfajta, a Cotton Candy hódította meg a boltok polcait. A világoszöld szemek nemcsak külsejükkel csábítanak, hanem meglepően édes, vattacukorra emlékeztető ízélményt is nyújtanak. A jellegzetes aromát olyan fajták keresztezésének köszönhetjük, amelyek közül az egyik vaníliás ízjegyeket hordoz.

Vattacukorszőlő
Óva intenek a szakértők a Lidl és a Penny slágertermékétől
Getty Images

Bár a gyümölcsben nincs mesterséges aroma, a Cotton Candy szőlő mégis sokkal „desszertesebb” élményt ad, mint a hagyományos fajták. A szakértők szerint a cukortartalma csak valamivel magasabb, de az intenzív illat és íz miatt édesebbnek hat.

Sok lehet benne a növényvédőszer-maradvány

Marit Kolby táplálkozási szakértő azonban óvatosságra int: ő inkább más gyümölcsöket választana a szőlő helyett. Aggodalma nem csupán az ízvilágra, hanem a növényvédőszerek esetleges magasabb koncentrációjára vonatkozik.

Felhívta a figyelmet a „koktélhatásra”, vagyis arra, hogy többféle vegyszer együttese milyen következményekkel járhat az egészségre – ezeket még nem ismerjük eléggé.

A Coop szerint az általuk forgalmazott Cotton Candy szőlő megfelel minden előírásnak, és szigorúan ellenőrzött. Bár a boltjaikban más fajtákból elérhető bio szőlő is, ebből a különleges változatból jelenleg nem létezik bio alternatíva.

Marit Kolby szakértő ezért úgy véli: aki szeretné minimalizálni a növényvédőszerekből származó kockázatokat, inkább maradjon a hagyományos, bio minőségben is kapható szőlőfajtáknál.

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

20 mesés gasztrokönyv 2025 karácsonyára, amitől minden konyhatündér szíve megdobban

Rég nem volt már ehhez hasonló gasztrokönyvdömping, mint az idei évben, de legalább van miből válogatni karácsonyi ajándék gyanánt. A felhozatal nagyon színes, hiszen a klasszikus szakácskönyvektől kezdve a vegán, mentes recepteket felvonultató köteteken át desszertekre fókuszáló vagy éppen az air fryer sokoldalúságát bemutató könyvek mellett önéletrajzi ihletésű kitárulkozással is találkozunk. Lássuk az idei év húsz, leginkább említésre méltó gasztrokönyvét!

Balogh Lilla

További cikkek

Top Receptek