Burgenland, ahogyan még én sem láttam

ízHUSZÁR-ral a lovak közé csaptunk, és nekivágtunk felfedezni Burgenlandot. Így utólag elnézve inkább csak csipegetni jutott időnk belőle.

Ausztria legkeletibb tartománya, némi magyar beütéssel. Nevét a várairól kaphatta. A Fertő-tó és az Eszterházyak, utóbbi kettőből pedig itthon is akad. Tehát semmi különös, ami miatt úticélként bármikor megjelöltem volna. Mert ha a sógorokhoz mentem, akkor pont nem Burgenlandba. Oda? Minek? Bécsig meg sem álltam soha, sokszor ott is csak egy kávéra, és már vágtattam is tovább Tirolba, Karintiába vagy a mesés Salzkammergutba. Na, az már Ausztria!

Tévedés, tévedés, tévedés! Az is tévedés, hogy a várairól kapta a nevét, mint ahogyan az is tévedés volt, hogy eddig kihagytam az útitervből.

Újratervezés

Az igazi felfedezés időigényes vállalkozás, mi pedig pont az idővel álltunk hadilábon. Így is olyan tempósra sikeredett az a pár nap, hogy amikor Pornóapátinál hazatértünk, úgy éreztük, mintha odáig a török hajtott volna bennünket. Egy biztos, bőven van miért visszamenni, minden évszakban.

A Fertő-tó és környéke

Európa legnagyobb alföldi tava bőven túlmutat azon, hogy körbe lehet kerékpározni, és hogy a bicikliút néhol kacsaveszélyre figyelmeztető táblákkal van szegélyezve. Annak tudatában, hogy a tó körül több mint 300 ritka fajjal bővelkedő madárparadicsom és 15 természetvédelmi terület is található, már nem is olyan különös dolog ez. Az már viszont zavarba ejtő lehet, hogy a nyári hónapokban az átlaghőmérséklet alig marad a francia riviérán megszokott hőmérséklet alatt. A tónak nincs kifolyása, ezért kipárolgással szabadul meg vízétől. Ettől és az Alpok felől folyamatosan lengedező széltől pedig olyan sajátos mikroklíma alakult ki a környékén, ami elképesztően gazdag flórában és faunában mutatkozik meg. Ennek fényében akár olyan táblákat is kirakhatnának, amik a zavarba ejtően kimagasló gasztronómia jelenlétére, a minőségi alapanyagok használatára, vagy akár kitűnő borokra figyelmeztetnek. Mert ezek mind-mind jelen vannak Burgenlandban, és mára már ott tartunk, hogy kerékpározás alatt előbb találjuk szembe magunkat egy családi csokoládémanufaktúrával, mint egy pelyhes csöppségeivel totyogó kacsamamával.

Tippek:

Mole West - étterem közvetlenül a tó partján csodás kilátássalSzigeti pincészet - pezsgőkóstolás és pincelátogatásRestaurant zur Blauen Gans - mesterfogások és mesterien jó kiszolgálásNyikospark - kényelmes szálló és étterem a városközpontbanWeinwerk - hangulatos vinotéka főleg környékbéli pincészetek boraival

Eisenstadt

Még hogy Versailles messze van! A magyar Versailles-ként is emlegetett Esterházy kastélyt I. „Fényes” Miklós, a család legendás alakja álmodta meg. Ahol az Esterházyak korántsem unalmas mindennapjaikba, szerelmeikbe, zene iránti rajongásukba, tündöklésükbe és bukásukba, egyszóval életük minden fejezetébe kaphatunk most betekintést, akár magyar nyelven is, amit ott hivatalos. A tündérvilág nem csak a kapukig tart. Gyalogosan érdemes végigsétálni a Kismarton utcáin, rögtön a Haydn gassén, ami hűen őrzi a kor hangulatát. A kastéllyal szemben az egykori lovardában kapott helyet a Henrici étterem, mellette pedig a Selektion vinotéka, ahol az Esterházy pince nagyszerű borai mellett Burgenland más pincészeteinek, de az Etyeki Kúriának a tételei is megtalálhatóak. Hihetnénk, de az uradalom nem szenderült csipkerózsika-álmába. Az Esterházyak Jelenleg is a várost uralják kulturális és fesztiválközpontként, egész évben nagyszerű programsorozatokkal . Érdemes hát érkezés előtt informálódni az aktuális programokról.

Tippek:

Esterházy kastély - tárlatvezetés, kultúrális programokHenrici - fine dinning étterem autentikus hangulattalSelektion vinotéka - figyelemre méltó burgenlandi borok kavalkádja

Keleti kényelem nyugaton

Ha már jól kimászkáltuk magunkat, és a hercegi hangulatban belefeledkeztünk a beszélgetésbe egy finom ebéd vagy egy jó bor elköltése közben, ideje továbbállni. Nem is azért, mert Kismartonban már nincs több muníció, hanem mert odébb is van még bőven. Bad Tazmansdorf kimondhatatlanul alkalmas a pihenésre. A nevéből is sejthető, hogy fürdésre ajánlott Ausztria Zalakarosa, egykori nevén Tarcsafürdő , ami 40 perc autókázásra található Eisenstadtól. Gondolom tíz emberből tíznek a termálfürdő hallatán Magyarország jut eszébe, és okkal, de mindig akadnak üdítő kivételek, mint ez a burgenlandi fürdőfalu vagy az Avita Resort. Ez utóbbit azért említem nevén, mert kipróbáltuk. A nem szállóvendégek is végigpancsolhatják a napot, nagycsaládosoknak pedig maga a földi paradicsom. Bár kételkedtem benne, hogy valóban termálvízről van szó, ami főleg a sérült izmok regenerálódására, lazítására, izületi fájdalmakra, izom- és csontrendszeri illetve a gerincoszlopot érintő problémákra javallott. Kétségtelen, hogy a víz ott fejti ki hatását, ahol kell, de érdemes a komplexum lelki felfrissülésre gyakorolt hatását is vizsgálni, ami legalább olyan fontos, mint egy jól működő porckorong. A teljes regenerálódást csak fokozza a hegyek jelenléte is, amik kiadós túrákhoz kínálnak lehetőséget.

Tippek:

Avita Resort - wellness hotel aktív kikapcsolódási lehetőségekkelSpiegel - Belga praliné- és csokoládémanufaktúra, szálláslehetőség

Belga Burgenland

Ha már Versailles és a francia riviéra is benne van a levegőben, miért mennénk a pralinéért Belgiumba? Még mielőtt innen is tovább vinne az utunk, ki ne hagyjuk a Spiegel pralinémanufaktúrát. Kedves családi környezetben, hozzáértő alapossággal készül a kerek, a hosszú, a sarkos, a lapos, a töltött, a töltetlen és még sorolhatnám napestig, hogy milyen praliné. Amitől pedig itt belgább az a cukrászmester, aki egyben a ház asszonya is és valóban a németalföldi. Aki inkább a csokiban fürdőzne napokig, mint a termálban, annak szállást is biztosítanak helyben, ha úgy tetszik, félpanzióval. A konyha is említésre méltó, azt pedig az apuka irányítja, amíg a nagyi az unokára vigyáz. Ettől családibb vállalkozás már nem is lehetne.

Csöbörből vödörbe

Az a történet, hogy egy kislány leporolja a nagymama receptes könyvét, és abból készíti süteményeit, pont olyan, mint a mesékben. Talán már az Óperencián is túl voltunk, szinte már Magyarországon, de mégsem, és egy kis faluban megtaláltuk azt a mézeskalácsházat, ami valóban ilyen meseszerűen működik. Rabul ejtő finomságokkal van teli Aloisia mama aprósüteményes háza. Jelenleg több mint 14-en dolgoznak azon, hogy ki tudják szolgálni az édesszájú közönséget. A falucska oldalában található otthonos kis kuckóban mindenképpen álljon meg, aki teheti. Igyon meg egy jó kávét, kóstoljon, amit csak megkíván a szeme-szája. Kalóriáktól elszenvedett bűntudatra gyógyír lehet a helyben kölcsönözhető kerékpár – egy kiadós bringatúra rendbe teszi a testet-lelket.

A hegy, ahonnan látni Pornóapátit

Utunk harmadik napján már érezni lehetett az itthoni paprikáscsirke illatát, olyan közel lavíroztunk a határhoz. Bőven délen jártunk ekkor, eddigi utunk talán legszebb burgenlandi táján. Várak szegélyezte mesés szőlővidékeken, ahonnan a kevésbé mesés Báthory Erzsébet is származik. A présházak között megint sikerült nem mellényúlnunk, ami a gasztronómiát illeti. A hegytetőn található a Ratschen étterem és vinotéka, ahová akár azzal a kerékpárral és érkezhetünk, amit előzőleg Aloisia mamánál kölcsönöztük. Drótparipa-istálló itt is üzemel, így akár letehetjük, vagy cserélhetjük lovunkat. Hosszasan el lehet itt időzni, nem az ettünk-menjünk kategória. A hegyoldalban lehetőség van a délutáni heverészésre, borozgatásra és beszélgetésre. A takaros présházak némelyike pedig bérelhető.

Tippek:

Aloisia's Mehlspeiskuchl - Aloisia mama mesés süteményes házaRatschen - hangulatos családi étterem és pincészet pazar kilátássalKellerstöckl - szálláslehetőség igényesen kialakított présházakban

Vár nélkül sehova

És hogy ne úgy térjünk haza, hogy egy vár nem sok, de annyit sem láttunk, tettünk egy kitérőt Güssingbe, azaz Németújvárra. A város híres gyógyvizeiről és gyönyörű fekvéséről. A városképet uraló XII. századi kastély a hegytetőt üli meg, amelynek kápolnájában található Burgenland legrégebbi orgonája.

Délután négykor, amikor már öreg este lett, kocsiba vágtuk magunkat. Egy darabig követtük a főutat, majd élesen jobbra fordultunk, és hopp már itthon is voltunk. Pornóapáti közelebb volt, mint a sarki fűszeres.

Fontosabb információk Burgenlandról itt!

Interaktív térképet itt találsz!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legízesebb húsvéti töltelékek

A húsvéti töltelék elmaradhatatlan része az ünnepi felhozatalnak: a sonka mellett például kiválóan mutat majd a kedvenc ízeinkkel (és persze tojással) telepakolt felfújt.

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.