Több mint 70 év után visszatér a legendás magyar sörmárka

Hetvenhat év szünet után Budafokon éled újjá a történelmi Haggenmacher sörfőzde. A modern technológia és a hagyományok ötvözésével ismét csapra verik a márka söreit: kedvező árú, minőségi lagerek, könnyedebb, alacsony alkoholtartalmú változatok és klasszikus receptek kerülnek a kínálatba, újragondolt formában.

1949 óta először tér vissza Magyarországra a patinás Haggenmacher sörmárka. Az egykori budafoki gyárépületben – ahol a svájci származású id. Haggenmacher Henrik 1873-ban megalapította első főzdéjét, amelyet később fia, ifjabb Henrik tett igazán sikeressé – 2025-ben újra csapra verik az első korsó sört – közölte a vállalat.

Két férfi sörrel koccint
Több mint 70 év után visszatér a legendás magyar sörmárka
Getty Images

A család történetéhez szorosan kapcsolódik, hogy id. Henrik lánya, Berta Lujza (Lily) 1898-ban feleségül ment Dreher Jenőhöz, így a két legnagyobb hazai sörfőző dinasztia rokoni kapcsolatba került. Innen ered a „menyasszony” szimbolikus alakja, amelynek hazatérését most a márka újjászületése testesíti meg.

Az újjáéledő budafoki sörfőzde új korszakát Wolfgang Bartesch és három társa – Dobó Ferenc, Kósa Kolos és Reichert Péter – indítják útjára azon a helyszínen, ahol Bartesch két évtizede működteti az art quarter budapest (aqb) kulturális központot.

Az újranyitást 2025. szeptember 26–28. között háromnapos fesztivál kíséri

A programban szerepel a Musikkapelle Bernbeuren 24 tagú, kétszáz éves bajor rézfúvós zenekarának koncertje, amely Magyarországon ritkaságnak számító hagyományos bajor zenét hoz el. Emellett kortárs zenei előadások és képzőművészeti események is várják a látogatókat az aqb-ban. A közösség programjának részeként látható lesz Köves Éva kiállítása az aqb Project Space-ben, szombaton pedig a rezidens művészek pop-up tárlata nyílik az aqb Nestben, többek között Laura Mietrup, Robin Michel és Ljuba Šlechtová közreműködésével.

949 óta először tér vissza Magyarországra a patinás Haggenmacher sörmárka
Fotó: Fortepan / Miklós Lajos

A fesztivált Karsay Ferenc, Budafok polgármestere nyitja meg, beszédet mond Alexander Renggli, Svájc budapesti nagykövete. A vendégeket frissen csapolt Haggenmacher sör és bajor ételek várják.

Az aqb közössége kezdettől fogva aktívan részt vett a márka újragondolásában. Az arculatot Borsos János képzőművész, a Borsos Lőrinc művészduó egyik tagja tervezte, a koncepció kialakításában pedig a páros másik tagja, Lőrinc Lilla festőművész – aki az aqb közösségi menedzsmentjét is vezeti – is közreműködött. A főzde weboldalát Janky Máté Előd, az aqb művésze készítette. A közösség tagjai nemcsak az ötletelésben és a szervezésben vettek részt, hanem saját alkotásaikkal és jelenlétükkel is gazdagítják a fesztivál művészeti programját. Így az új Haggenmacher főzde egyszerre támaszkodik a hagyományokra, a kortárs szemléletre és a közösség kreatív energiáira.

Amikor 20 éve az egykori Haggenmacher épületében létrehoztam az aqb-t, az volt a célom, hogy a múlt ipari tere újra élettel teljen meg – kortárs művészettel, közösségekkel, kísérletező energiával. Most, hogy a sörfőzde is visszatér ide, bezárul a kör: a gyár egyszerre ad otthont hagyománynak és újnak. Számomra a sör és a művészet rokon abban, hogy mindkettő találkozásokról, közösségről és megélt élményekről szól. Ezért különösen izgalmas, hogy mostantól az aqb és a Haggenmacher közös történetet írhatnak Budafokon

– mondta Wolfgang Bartesch, az aqb alapítója és a Haggenmacher újjáélesztője.

Az új főzde a legmodernebb technológiát vonultatja fel

Automatizált főzőház, korszerű vízszűrés, nagy teljesítményű palackozó és energiatakarékos rendszerek működnek benne. A sör tárolásáról a budafoki pincerendszer gondoskodik, ami jelentősen csökkenti az energiafelhasználást. A kínálatban kedvező árú, minőségi lager sörök, könnyű, alacsony alkoholtartalmú variánsok, valamint újragondolt történelmi receptek is szerepelnek majd.

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...