Egy asztalnál a Bortársasággal

A cím akár Agatha Christie egy eddig ismeretlen művének címe is lehetne. A történet pedig úgy kezdődne, hogy főhősünk meghívást kap egy borkóstolóra.

Kíváncsiságtól hajtva elsőként érkezik, bőven a megbeszélt időpont előtt. A megadott címen egy boltot talál, ahol a padlótól egészen a plafonig borospalackok sorakoznak, az eladók pedig szokatlanul kedvesen mosolyognak. Főhősünk teljesen elszokott az efféle természetes kedvességtől. A miliő tökéletes, magával ragadó. Még az idő is lassabban múlik, érezhetően visszafogottabb a tempó, mint odakinn a város utcáin. És főhősünket valami egészen furcsa érzés keríti hatalmába. Mintha a borok megszólítanák. Boszorkányság vagy nem, de annyi biztos, hogy különleges estének néz elébe.

És ez a kis bevezető a valóságban szóról szóra megállja a helyét. A Bortársaság ugyanis Borsuli néven rendszeresen rendez izgalmas beszélgetős esteket, ahol kóstolással egybekötve lehet eszmét cserélni a borokról, sok esetben akár egy-egy borász társaságában. Az ilyen alkalmakra bárki beülhet attól függetlenül, hogy rendelkezik-e az adott témában bármilyen ismerettel.

Másra talán nincs is szükség, mint a bor iránti szeretetre és jó adag kíváncsiságra – minden másról a Bortársaság gondoskodik. Kérdezni pedig egyenesen ajánlott, sőt kötelező. Mert ha valahol, akkor egy ilyen összejövetelen lehet csak igazán választ kapni olyan kérdésekre is, amit addig nem tudtunk feltenni, olyan egyszerű oknál fogva, hogy nem volt kinek.

A témák folyamatosan változnak, de az órarendben mindig szerepelnek olyan alaptantárgyak, mint a kóstolási alapismereteket nyújtó Így iszunk mi vagy a Pezsgő ABC, Fehérbor ABC , esetleg a Vörösbor ABC.

Azon az estén, amelyiken részt vehettem, Borász a házban címmel nagy örömömre Bott Frigyes is jelen volt, így természetesen az ő borait kóstoltuk végig. Közben beszélgettünk, sztorizgattunk, és még játszottunk is, mint ahogyan egy igazi nagy família az asztalnál ülve. Pont, mint egy filmben, vagy egy Agatha Christie regényben, ahol áldozatul csak az ott eltöltött idő esett. Azt pedig nagyon megérte beáldozni.

A Borsuliról bővebb információt itt találtok >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!